Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΔΕΣΜΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ


0
(0)

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αγνοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω των πολιτικών που η ίδια δημιουργεί ή διατηρεί και δεν αποδέχεται τις δίκαιες τροπολογίες που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την επικουρική ασφάλιση.

Την πρότασή μας για μη περικοπή της εθνικής σύνταξης σε Πόντιους και ομογενείς από τη Βόρεια Ήπειρο – λόγω πλαφόν παραμονής που ήρθαν στην Ελλάδα το 1992 και εκ των πραγμάτων, δεν είναι δυνατό να έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια παραμονής μέχρι σήμερα –παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και μετά από αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, 26 μήνες μετά την ανάληψη εξουσίας, ο Υπουργός Εργασίας, κ. Χατζηδάκης, απάντησε γενικόλογα ότι ΘΑ την εξετάσει μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών.

Τις άλλες τέσσερις προτάσεις για:

α) τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος, χωρίς όριο ηλικίας, μετά από σαράντα χρόνια υποχρεωτικής πραγματικής ασφάλισης

β) τη θεμελίωση δικαιώματος πλήρους και μειωμένης σύνταξης γήρατος ασφαλισμένων γυναικών του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,

γ) την αποκατάσταση αδικιών για τους συνταξιούχους στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού του ΟΤΕ,

δ) την κατάργηση του αυτόματου μηχανισμού αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωήςτις απέρριψε ΣΙΩΠΗΡΑ.

Η Νέα Δημοκρατία, συνεχίζει να αδιαφορεί για τις αναγκαίες δίκαιες λύσεις που αφορούν τους μικρομεσαίους, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού κι ασχολείται μόνο με την διευκόλυνση των μεγάλων συμφερόντων.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΑ: ΑΝΕΝΕΡΓΕΣ ΟΙ ΜΕΘ ΠΟΥ ΔΩΡΙΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΕΛΛΑΔΑ 2021» ΣΤΟ ΕΣΥ

Τους λόγους για τους οποίους παραμένουν ανενεργές οι κλίνες ΜΕΘ που δώρισε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», ζητά να πληροφορηθεί ο Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Πλεύρη

Θέμα: Ανενεργές οι ΜΕΘ που δώρισε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο ΕΣΥ

Τον Απρίλιο του 2021 πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» τα εγκαίνια των 18 κινητών κλινών ΜΕΘ που δώρισε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για την ενίσχυση του ΕΣΥ στη μάχη κατά της πανδημίας. Τα εγκαίνια μάλιστα πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Κοντοζαμάνη και της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κας Γιάννας Αγγελοπούλου.

Οι συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ παραδόθηκαν στο νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένες, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε αναλώσιμα ώστε να μείνουν και μετά το τέλος της πανδημίας και επιπλέον είναι κινητές και μπορούν να εγκατασταθούν σε οικίσκους ή να μεταφερθούν σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων εφόσον προκύψει επείγουσα ανάγκη.

Δυστυχώς όμως με βάση δηλώσεις της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κας Αγγελοπούλου που είδαν το φως της δημοσιότητας παραμένουν ανενεργές, τη στιγμή μάλιστα που η πανδημία καλπάζει στη χώρα μας και ο αριθμός των διασωληνωμένων λόγω COVID-19 αυξάνεται καθημερινά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες οι 9 από τις 18 κλίνες ΜΕΘ που προήλθαν από την εν λόγω δωρεά λειτούργησαν μόνο για 2 μήνες, το χρονικό διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2021, στελεχωμένες με 5 γιατρούς (3 αναισθησιολόγους και 2 εντατικολόγους) που μετακινήθηκαν από άλλα τμήματα του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» καθώς και από άλλα Νοσοκομεία.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε επίσης την πρόσφατη δημόσια δήλωση του Διευθυντή της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης αναφορικά με την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ του νοσοκομείου και την επιλογή μεταξύ καρκινοπαθούς ασθενούς και ανεμβολίαστου ασθενούς με Covid-19. Ανέφερε δε, ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο παίρνουν κρεβάτια από άλλα ειδικότητες για να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών με κορωνοϊό και μίλησε με δραματικούς τόνους για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που ουδόλως συγκίνησε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Δεδομένου ότι είναι επιεικώς απαράδεκτο να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, πλήρως εξοπλισμένες και να παραμένουν ανενεργές σε περίοδο πανδημίας

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μία δύσκολη καμπή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα η οποία απαιτεί στοχευμένα μέτρα και με ενίσχυση του αριθμού και του εξοπλισμού των κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία και όχι πρόχειρες και αποσπασματικές λύσεις στις οποίες καταφεύγει η κυβέρνηση

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας:

1-Για ποιο λόγο παραμένουν ανενεργές οι 18 κινητές κλίνες ΜΕΘ που δώρισε στο ΕΣΥ η Επιτροπή «Ελλάδα 2021;

2-Γιατι το Υπουργείο Υγείας δεν μερίμνησε από την πρώτη στιγμή για τη στελέχωση των συγκεκριμένων κλινών ΜΕΘ με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα μέχρι και σήμερα;

3-Υπάρχουν και άλλες κλίνες ΜΕΘ που προέρχονται από δωρεές και παραμένουν ανενεργές; Αν ναι πόσες είναι αυτές και για ποιο λόγο δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ. ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

Πρόκληση προς τους πολίτες αποτελούν οι σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ Γεωργιάδη.

Γιατί ουσιαστικά όχι μόνο απόλυτα δικαιολογεί, αλλά και απαράδεκτα πυροδοτεί νέο κύμα ανατιμήσεων εις βάρος των ελληνικών νοικοκυριών.

Επειδή η Κυβέρνηση καλύπτει ουσιαστικά το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη και πρώτα στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, καλούμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει άμεσα για να εμποδίσει εναρμονισμένες πρακτικές εις βάρος των καταναλωτών.

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΎ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ

Για πέντε συγκεκριμένα σημεία παραπλανητικής πολιτικής του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη έκανε λόγο ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης στη σημερινή του αγόρευση στην Ολομέλεια της Βουλής, ως ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τις απελάσεις και τις επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών.

 

Το πρώτο σημείο παραπλάνησης αφορά τις επιστροφές και απελάσεις αλλοδαπών, τις οποίες το Υπουργείο εμφανίζει ως αυξημένες σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, αποσιωπώντας το γεγονός ότι κατά 80% αφορούν υπηκόους Αλβανίας, άτομα δηλαδή που δεν σχετίζονται με τον πυρήνα του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος.

 

Το δεύτερο σημείο παραπλάνησης αφορά τους κατοίκους των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι στην επόμενη προσφυγική κρίση θα δουν τα νησιά τους να μετατρέπονται και πάλι σε τεράστιους καταυλισμούς, αφού η χώρα μας φαίνεται να έχει χάσει τη διπλωματική μάχη στην ΕΕ για τη δημιουργία μηχανισμού υποχρεωτικής μετεγκατάστασης και άρσης του κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ. Για τον λόγο αυτό κατασκευάζονται θηριώδεις δομές στα νησιά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δομή που σχεδιάζεται στην περιοχή Θόλος της Χίου, για την οποία έχουν δεσμευτεί 200 στρέμματα γης!

 

Παραπλάνησης όμως γίνεται εις βάρος και των κατοίκων του Έβρου. Με μια απλή διάταξη στο άρθρο 29 του παρόντος νομοσχεδίου, οι «Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων», μετατρέπονται σε «Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές». Το «Νήσων» εξαφανίστηκε, προκειμένου να μπορεί πια να δημιουργηθεί δομή και στα χερσαία σύνορα με τη Τουρκία. Με άλλα λόγια, η δομή που υπάρχει σήμερα στο Φυλάκιο Έβρου, κάλλιστα μπορεί αύριο να μετατραπεί σε Δομή που θα φιλοξενεί ανθρώπους για μήνες ή ακόμη και για χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι πως ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο είναι βουλευτής Έβρου, ο οποίος φαίνεται να μην έχει συνειδητοποιήσει τι πρόκειται να συμβεί στην εκλογική περιφέρειά του.

 

Το τέταρτο σημείο παραπλάνησης αφορά την κοινή γνώμη εν γένει. Καθιστώντας αυστηρότερες στα χαρτιά ορισμένες διατάξεις που ρυθμίζουν τη ζωή των μεταναστών στη Ελλάδα, όπως π.χ τις προθεσμίες για την ανανέωση της άδειας διαμονής, το Υπουργείο επιχειρεί να δείξει στην κοινή γνώμη ότι είναι άτεγκτο στα θέματα της μετανάστευσης. Το μόνο αποτέλεσμα, όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά, είναι πως δημιουργούνται στρατιές ανθρώπων χωρίς χαρτιά που όμως παραμένουν στη χώρα σε καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα να ανθεί η αδήλωτη εργασία, η εγκληματικότητα, η εκμετάλλευση και βεβαίως η κάθε είδους διαφθορά, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση όπου οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι σαφείς ή δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

 

Το πέμπτο σημείο παραπλάνησης αφορά τη σχέση της χώρας μας με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Μηταράκης επαίρεται ότι 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ελλάδα με προορισμό τη Γερμανία και ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Αποσιωπά όμως πως πρόκειται για αναγνωρισμένους από την Ελλάδα πρόσφυγες, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα διαμονής σε άλλες χώρες της ΕΕ και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιστραφούν από τις χώρες στις οποίες έχουν καταφύγει. Εδώ ο Υπουργός εμφανίζεται να συνεχίζει στην ουσία την πολιτική μιας προκατόχου του, της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, που θεωρούσε ότι οι πρόσφυγες απλώς εξαφανίζονται! Με αυτά λοιπόν τα υπουργικά καμώματα οι ευρωπαίοι εταίροι τότε και βεβαίως τώρα δεν έχουν κανένα λόγο να αλλάξουν πολιτική. Λες και οι Ευρωπαίοι είναι κουτόφραγκοι που θα τους εξαπατήσουμε με κατεργαριές.

 

«Εδώ διακυβεύεται η αξιοπιστία της χώρας. Ας μην βαυκαλίζεται ο κύριος Μηταράκης με τη σημερινή ύφεση του προσφυγικού. Γιατί αύριο, στην επόμενη μεγάλη κρίση που θα ενσκήψει, δεν θα μπορεί πια να παραπλανήσει κανένα. Ούτε τους κατοίκους των νησιών, ούτε αυτούς του ‘Εβρου, ούτε την κοινή γνώμη ούτε τους ευρωπαίους εταίρους. Ο κύριος Μηταράκης αύριο, μεθαύριο, δεν θα είναι υπουργός αρμόδιος για το άσυλο και τη μεταναστευτική πολιτική. ‘Ομως οι νησιώτες και οι κάτοικοι του ‘Εβρου θα συνεχίσουν να ζουν στις πατρίδες τους και να υφίστανται τις συνέπειες της απρονοησίας, της επιπολαιότητας, κυρίως όμως της φυγομαχίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση. Γιατί στα μεγάλα κεφάλαια της πολιτικής δεν κρινόμαστε με τα ευκαιριακά μέτρα της τρέχουσας συγκυρίας, αλλά με τις μακράς πνοής προοπτικές που διανοίγουμε στα εθνικά μας συμφέροντα.» έκλεισε την ομιλία του ο Γιώργος Καμίνης.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Γιώργου Καμίνη:

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νσχ που συζητάμε σήμερα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Αυτή την εποχή συζητείται στα όργανα της Ε.Ε. το νέο Σχέδιο για το ‘Aσυλο και τη Μετανάστευση που θα αποτελέσει το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια. Και κατ επέκταση θα επηρεάσει αποφασιστικά και τις τύχες της χώρας μας που βρίσκεται την πρώτη γραμμή υποδοχής.

 

Μετά από τρεις αλλεπάλληλες προσφυγικές κρίσεις, στο Αιγαίο, εκείνη του 2015 και την ηπιότερη που ακολούθησε το 2019. Αλλά και στον ‘Έβρο, τον Μάρτιο του 2020, έχουμε πια συνειδητοποιήσει σε αυτή τη χώρα ότι το προσφυγικό ζήτημα γνωρίζει περιόδους ύφεσης και έξαρσης. Σήμερα ζούμε την ύφεση. Οι ροές από το Αιγαίο και τον ‘Εβρο έχουν ριζικά μειωθεί. Μειωμένες όμως δυστυχώς παραμένουν και οι επιστροφές και απελάσεις παράτυπων μεταναστών. Ο κύριος Μηταράκης, όταν μας παραθέτει τους σχετικούς αριθμούς, αποσιωπά το γεγονός ότι το 80% των ατόμων που εγκαταλείπουν τη χώρα είναι Αλβανοί υπήκοοι και όχι αυτοί που έχουν μπει από τα ανατολικά μας σύνορα. Αυτή είναι η πρώτη συγκάλυψη.

 

Το δεύτερο στοιχείο που επιμελώς αποσιωπά ο κύριος Μηταράκης είναι το γεγονός ότι στην επόμενη κρίση που θα προκαλέσει ο Ερντογάν, οι στρατιές των δυστυχισμένων που θα διασχίσουν τη θάλασσα θα παραμείνουν εγκλωβισμένες στα νησιά. Για τον λόγο αυτό και προετοιμάζει τις θηριώδεις δομές που θα τους υποδεχθούν. Παραπλανά τους νησιώτες με χαμηλούς αριθμούς φιλοξενίας, τη στιγμή που δεσμεύει -ούτε λίγο ούτε πολύ- 200 στρέμματα στην περιοχή Θόλος της Χίου. Και επειδή οι Χιώτες δεν είναι αφελείς έχει καταφέρει να τους ενώσει όλους εναντίον του.

 

Τρίτη παραπλάνηση! Αυτή αφορά τους κατοίκους του ‘Εβρου. Με μια απλή διάταξη στο άρθρο 29 του παρόντος νσχ, οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων, μετατρέπονται σε σκέτο Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές. Το “Νήσων” εξαφανίστηκε, προκειμένου, χωρίς να το μυριστεί κανείς, να μπορεί πια να δημιουργηθεί δομή και στα χερσαία σύνορα με τη Τουρκία. Με άλλα λόγια, η δομή που υπάρχει σήμερα στο Φυλάκιο ‘Εβρου, κάλλιστα μπορεί αύριο να μετατραπεί σε Δομή που θα φιλοξενεί ανθρώπους για μήνες ή ακόμη και για χρόνια. Αυτό, κύριε Κελέτση, το έχετε πάρει είδηση; ‘Οτι δηλαδή σήμερα ουσιαστικά εισηγείστε εκ μέρους της ΝΔ τη δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών στον ‘Εβρο; Και αν εσείς το γνωρίζετε, το έχετε πει στους συντοπίτες σας;

 

Η τετάρτη παραπλάνηση αφορά την κοινή γνώμη. Πιστεύει άραγε κανείς ότι η μετατροπή κάποιων διατάξεων επί το αυστηρότερον σε βάρος των μεταναστών, θα λύσει το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης στην Ελλάδα; ‘Ερχεστε και συντομεύετε κάποιες προθεσμίες και βάζετε διαδικαστικά εμπόδια. Μα δεν έχετε διδαχθεί τίποτα από το παρελθόν; Τριάντα χρόνια τώρα η Ελληνική Πολιτεία προσποιείται ότι δήθεν εάν συντμήσει π.χ. την προθεσμία για την ανανέωση της άδειας του αλλοδαπού και αυτός χάσει την προθεσμία, τότε αυτομάτως καθίσταται παράνομος και θα υποχρεωθεί να αναχωρήσει από τη χώρα. Αλήθεια; Σοβαρά; ‘Εχετε δει πολλούς να φεύγουν έτσι; Εγώ πάντως όχι. Παραπλανάτε την κοινή γνώμη, βαδίζοντας ακριβώς πάνω στα χνάρια της μεταναστευτικής πολιτικής του Ελληνικού Κράτους στις δεκαετίες ‘90 και 2000. Την εποχή δηλαδή που οι προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση αλλοδαπών γίνονταν όλο και πιο αυστηρές, με συνέπεια να εκπίπτουν διαρκώς της νομιμότητας αλλοδαποί χωρίς όμως και να αποχωρούν από την Ελλάδα. Mε τον τρόπο αυτό, τι καταφέραμε; Μα να δείχνουμε στην κοινή γνώμη ότι είμαστε αυστηροί στα θέματα της μετανάστευσης, αλλά το μόνο αποτέλεσμα ήταν να μετατρέπουμε τους νόμιμους σε παράνομους.

 

Δημιουργήσαμε στρατιές ανθρώπων χωρίς χαρτιά που όμως παρέμεναν και παραμένουν στη χώρα σε καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα να ανθεί η αδήλωτη εργασία, η εγκληματικότητα, η εκμετάλλευση και βεβαίως η κάθε είδους διαφθορά, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση όπου οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι σαφείς. ‘Η δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Γιατί προχτές στην Επιτροπή ακούσαμε από τα χείλη του προέδρου των εργαζομένων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις ότι αυτές είναι υποστελεχωμένες με συνέπεια να αδυνατούν να εφαρμόσουν τις συντμήσεις των προθεσμιών που εσείς οι ίδιοι θεσπίζετε. ‘Ετσι όμως δημιουργείται μια γκρίζα πραγματικότητα, ένα καθεστώς ημιπαρανομίας ή ημινομιμότητας -πείτε το όπως θέλετε- στο οποίο ευδοκιμούν η μαύρη αγορά εργασίας και η διαφθορά.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα όσα είπα συμβαίνουν γιατί η χώρα μας έχει παραδώσει τα δύο κρίσιμα κλειδιά του μεταναστευτικού/προσφυγικού.

 

Το πρώτο κλειδί το κρατά η Ε.Ε μέσω του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο τελεί υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή. ‘Ομως οι εταίροι μας μάς το έχουν καταστήσει σαφές: Να ξεχάσουμε κάθε ιδέα για μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί θα παραμένουν εσαεί στην Ελλάδα, είτε αναγνωριστούν ως πρόσφυγες είτε όχι. Γιατί ακόμη και αν δεν πάρουν άσυλο, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τη χώρα σε ένα ορατό μέλλον. Θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Την πρόγευση την πήραμε προχθές με το Αφγανιστάν στο Συμβούλιο Υπουργών.

 

Η Τουρκία κρατά το δεύτερο κλειδί, αφού μέσω της Κοινής Δήλωσης με την Ε.Ε. διατηρεί τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, αλλά και τον έλεγχο των επιστροφών από τα νησιά. ‘Ετσι, η Τουρκία εκβιάζει διαρκώς την Ε.Ε., ενώ τη χώρα μας την εκβιάζει με τον γεωγραφικό περιορισμό, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει στο σημείο αυτό την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η χώρα μας είναι λοιπόν πιασμένη σε μια μέγγενη. Με τη μια λαβίδα μας σφίγγει η Ευρώπη που δεν θέλει κανέναν. Από την άλλη, η Τουρκία που αν μπορούσε θα μας έστελνε τους πάντες. Και εμείς τι κάνουμε; Αντί να παλέψουμε στην Ε.Ε. μαζί με τις άλλες χώρες πρώτης υποδοχής, για να πετύχουμε την αλλαγή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε τους κουτόφραγκους. Πέμπτη απόπειρα παραπλάνησης!

 

Προχθές ο κύριος Μηταράκης μας έλεγε με υπερηφάνεια ότι εγκατέλειψαν την Ελλάδα 25.000 με προορισμό τη Γερμανία και ότι δεν προκειται να επιστρέψουν. Αποσιώπησε το γεγονός ότι αυτοί είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μπορούν μεν να ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα με τρίμηνη βίζα, μετά όμως οφείλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Πολλοί βεβαίως παρανόμως υποβάλλουν και δεύτερη αίτηση ασύλου στην ξένη χώρα. Μέχρι στιγμής κάποιες τέτοιες αιτήσεις έχουν γίνει δεκτές από τα γερμανικά δικαστήρια, με το ταπεινωτικό για τη χώρα μας σκεπτικό ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ενταξιακή πολιτική.

 

Αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι στην επόμενη προσφυγική κρίση τα γερμανικά δικαστήρια θα συνεχίσουν με αυτή τη νομολογία. ‘Αλλωστε, εδώ και κάποιους μήνες έχουμε την κυρία Βούλτεψη, υφυπουργό αρμόδια για τα θέματα κοινωνικής ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων, η οποία μας ανακοίνωσε ότι οσονούπω αρχίζουν και τα προγράμματα ένταξης. ‘Αρα κοντός ψαλμός αλληλούια. Αυτοί που έφυγαν, θα επιστρέψουν.

 

Εδώ όμως οφείλουμε να επισημάνουμε κάτι πολύ πιο σοβαρό από τις λογιστικές αλχημείες με τους αριθμούς που διαρκώς -και βεβαίως και σήμερα- βγάζει από το μανίκι του ο κύριος υπουργός. Το πρόβλημα δεν είναι αν κάποιες χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες εγκαταλείπουν παράνομα τη χώρα, με τη σιωπηρή συνενοχή της κυβέρνησης. Τη συνενοχή στην ουσία υπαινίσσονται, σε κοινή επιστολή τους προς την Ευρ. Επιτροπή, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία ως χώρα του Σένγκεν. Ο κύριος Μηταράκης όταν έθεσα προχτές το πρόβλημα στην Επιτροπή με ειρωνεύτηκε λέγοντας “κύριε Καμίνη σαν να σας λείπουν, σαν να θέλετε να γυρίσουν πίσω”.

 

Εμένα το πρόβλημά μου όμως δεν είναι αυτό, αλλά κάτι πολύ πιο σοβαρό, αλλά το γεγονός ότι εδώ διακυβεύεται η αξιοπιστία της χώρας. Γιατί οι υπουργοί των χωρών που ανέφερα μας λένε ότι στην ουσία ο κύριος Μηταράκης συνεχίζει την πολιτική μιας προκατόχου του, της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου!Τη θυμάστε; Κατά σατανική σύμπτωση εγώ ήμουν τότε που ως δήμαρχος τη ρώτησα σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ πού πάνε οι αλλοδαποί που φεύγουν από τη χώρα και απάντησε: “Μα εξαφανίζονται!”. Με αυτά λοιπόν τα υπουργικά καμώματα μας φόρτωσαν το προσφυγικό οι ευρωπαίοι εταίροι τότε και βεβαίως δεν έχουν κανένα λόγο να αλλάξουν πολιτική, όταν βλέπουν και τον σημερινό υπουργό να έχει την ίδια στάση. Να κάνει πως κοιτάει αλλού! Λες και οι Ευρωπαίοι είναι κουτόφραγκοι που θα τους εξαπατήσουμε με κατεργαριές. Γιατί το είπα στην αρχή της ομιλίας μου: Το προσφυγικό θα γνωρίσει, δυστυχώς, και άλλες φάσεις έξαρσης και τότε θα πρέπει να διαπραγματευτούμε. ‘Ομως η αξιοπιστία μας τότε στην Ευρώπη θα είναι μηδενική, όπως ακριβώς ήταν και η αξιοπιστία της κυρίας Χριστοδουλοπούλου.

 

Ας μην βαυκαλίζεται λοιπόν ο κύριος Μηταράκης με τη σημερινή ύφεση του προσφυγικού, γιατί αύριο όταν θα ξεσπάσει η νέα κρίση, δεν θα έχει συνομιλητή στην Ευρώπη. Οι ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα του έχουν γυρίσει την πλάτη, όπως του τη γύρισαν προχτές στις Βρυξέλλες με την μίνι κρίση του Αφγανιστάν που επικρέμαται των κεφαλών μας. Αλλά τότε, στη μεγάλη κρίση που θα ενσκήψει, δεν θα μπορεί πια να παραπλανήσει κανένα. Ούτε τους κατοίκους των νησιών, ούτε αυτούς του ‘Εβρου, ούτε το Πανελλήνιον ούτε τους ευρωπαίους εταίρους. Ο κύριος Μηταράκης αύριο, μεθαύριο δεν θα είναι υπουργός αρμόδιος για το άσυλο και τη μεταναστευτική πολιτική. ‘Ομως οι νησιώτες και οι κάτοικοι του ‘Εβρου θα συνεχίσουν να ζουν στις πατρίδες τους και να υφίστανται τις συνέπειες της απρονοησίας, της επιπολαιότητας, κυρίως όμως της φυγομαχίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση. Γιατί στα μεγάλα κεφάλαια της πολιτικής δεν κρινόμαστε με τα ευκαιριακά μέτρα της τρέχουσας συγκυρίας, αλλά με τις μακράς πνοής προοπτικές που διανοίγουμε στα εθνικά μας συμφέροντα. Και για τον λόγο αυτό καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο».

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ

Σήμερα, 47 χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον. Η γενιά μας, όλοι και όλες εμείς που βιώνουμε τη διαρκή αγωνία ενός μέλλοντος περισσότερο επίφοβου από το παρόν και το παρελθόν, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που απαιτούν άμεση παρέμβαση. Η κλιματική κρίση, το δικαίωμα στην εργασία, ο ρόλος της παιδείας, η σημασία της συμμετοχής και της θεσμικής λειτουργίας του κράτους, η ανοιχτή κοινωνία και τα δικαιώματα και η θεμελίωση ενός καθολικού πλαισίου κοινωνικής προστασίας αποτελούν μόνο ορισμένες από τις πτυχές μιας προοδευτικής ματιάς που καλούμαστε να αναδείξουμε, να υποστηρίξουμε και να αντιληφθούμε την αξία τους, αποτελούν νεολαιίστικα αιτήματα που καλούμαστε να εκφράσουμε.

Σε αυτή την κρίσιμη ιστορική συγκυρία, το Δίκτυο Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής, από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του, επιχειρεί να δομήσει ένα μεγάλο νεανικό μωσαϊκό που θα περικλείει τις αφηγήσεις, το όραμα και τις προτάσεις των νέων για μία προοδευτική και ανοιχτή κοινωνία, επιχειρεί να αφουγκραστεί τι έχουν να πουν οι νέες και οι νέοι του χώρου μας, να αναδείξει τις προτάσεις τους δομημένα σε ένα πλαίσιο πολιτικής που θα κατευθύνει τη δράση μας ως προς τις ανάγκες των νέων και να αναδείξει όλες αυτές τις επιμέρους φωνές δυναμικά και στοχευμένα. Αυτή η διαρκής διαβούλευση, αυτό το ανοικτό και ειλικρινές πολιτικό κάλεσμα που στόχο έχει να διαμορφώσει την ατζέντα της νέας περιόδου, να ανοίξει ένα συνεχή διάλογο, χωρίς διάθεση επιβολής αλλά με διάθεση σύνθεσης και δομικής αμφισβήτησης, αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Σήμερα, στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ανακοινώνουμε τη συμμετοχή και τη στήριξη σε αυτή τη προσπάθεια από 101 ανθρώπους απ’ όλη τη Κρήτη, νέους και νέες που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου τους και συντάσσονται με το Κίνημα Αλλαγής, ενισχύοντας την περιφερειακή διάρθρωση του Δικτύου Νέας Γενιάς και στελεχώνοντας το, με στόχο της επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο, με καθημερινές παρεμβάσεις και δράσεις για την βελτίωση της καθημερινότητας τους. Αποτελεί κοινή μας πεποίθηση ότι πρέπει να τολμήσουμε, να αμφισβητήσουμε, να χτίσουμε γέφυρες αλλά και να συγκρουστούμε με κάθε κλειστό σύστημα που δεν αφήνει τη χώρα να πάει μπροστά. Αποτελεί κοινή μας πεποίθηση ότι πρέπει  να ξεφύγουμε από το πρότυπο της κομματικής νεολαίας που υπηρετεί μηχανισμούς και προσωπικές φιλοδοξίες και να προωθήσουμε ένα μοντέλο οριζόντιας οργάνωσης που θα αποδυναμώνει τον έλεγχο, θα διευκολύνει την συμμετοχή, το διάλογο και την παραγωγή πολιτικής, θα ενθαρρύνει την θεσμική λειτουργία, που θα ενσωματώσει και θα δώσει μέσο έκφρασης σε όσους ζουν στις σκιές.

Το Δίκτυο Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής φιλοδοξεί να γίνει ο φορέας μιας νέας, διαφορετικής εποχής και κουλτούρας, της Νέας Αλλαγής που θέλουμε να δούμε στις ζωές μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, δεν γίνεται αλλιώς.

Click to access 101-.pdf

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.