Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ: ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ


Reading time: 17 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 13 Μαΐου 2021 by manos (ceo)-admin

Το υπουργείο Εργασίας έφτιαξε ένα πολυσέλιδο νομοσχέδιο δεκάδων άρθρων για να «περάσει» μόλις δύο παραγράφους: Την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και την κατάργηση της προσαύξησης (σήμερα μόλις 20%) για την πέραν των 40 ωρών την εβδομάδα εργασία.

– Αλήθεια, τι απαντά η κυβέρνηση στους εργαζόμενους που, πλέον, θα απολύονται παράνομα και πέραν των ορίων και δεν θα επαναπροσλαμβάνονται; Ακόμη και μετά από δικαστική απόφαση που θα κρίνει ως παράνομη την απόλυση. Η ΝΔ ορίζει ότι δεν χρειάζεται «θεραπεία» των αυθαιρεσιών και παρανομιών. Όλα ξεπερνιούνται με μια προσαύξηση της αποζημίωσης.

– Αλήθεια, τι απαντά το υπουργείο Εργασίας στους νέους (ανέργους) οι οποίοι δεν θα βρίσκουν μια θέση απασχόλησης γιατί η επιχείρηση δύναται να απασχολεί έως και 50 ώρες την εβδομάδα τους ήδη απασχολούμενους χωρίς καμία επιβάρυνση (αμοιβές, ασφαλιστικές εισφορές). Η κυβέρνηση αντί για ευκαιρίες απασχόλησης τους τάζει… 4ήμερα με εκδρομικά 3ήμερα.

– Αλήθεια, πώς συμφιλιώνεται η οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή όταν οι γονείς, με «ατομική σύμβαση» θα υποχρεούνται σε άστατο καθημερινό ωράριο και 10ωρη εργασία; Είναι προφανώς ότι το brain drain, η ανεργία και η εργασιακή φτώχεια θα εντείνουν τα αδιέξοδα των νέων και το Δημογραφικό.

-Αλήθεια, ποιούς εμπαίζει ο υπουργός Εργασίας όταν λέει ότι ο εργαζόμενος θα ζητεί την ευέλικτη-10ωρη εργασία και, παράλληλα, με άλλη πρόβλεψη θεωρείται παράνομη η απόλυση αν αρνηθεί την διευθέτηση;

Πρώτον, αφού ο εργαζόμενος και ΜΟΝΟ θα αιτείται την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, πώς ο προσωπάρχης θα γνωρίζει την άρνησή του; Άρα, κάποιος θα του το «σφυρίξει», δηλαδή θα του το επιβάλλει ρητά το πλέον ισχυρό μέρος.

Δεύτερον, η απόλυση θα γίνεται προσχηματικά, για «άλλο λόγο», και εάν αποδειχτεί δικαστικά η παρανομία, η υπόθεση θα «κλείσει» με μια προσαύξηση της αποζημίωσης.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τον ακραίο αντεργατικό πυρήνα των προωθούμενων διατάξεων.

Το Κίνημα Αλλαγής θα βρεθεί με όλες του τις δυνάμεις κοντά στους εργαζόμενους, στο πλευρό των νέων που αναζητών εργασία, δίκαιη αμοιβή και προοπτική στη ζωή τους. Η έξοδος από την κρίση δεν θα προέρθει από την φθηνή και ανασφαλή εργασία, αλλά από επενδύσεις, κίνητρα, εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και κοινωνική συνοχή.

Π.ΒΛΆΧΟΣ: ΤΟ ΚΊΝΗΜΆ ΜΑΣ “ΜΑΓΝΉΤΗΣ” ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΏΝ ΔΥΝΆΜΕΩΝ

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ενημερωτική ιστοσελίδα “TheCaller.gr” και στη δημοσιογράφο Ευδοκία Λελεδάκη παραχώρησε ο Γραμματέας Επικοινωνίας Παναγιώτης Βλάχος, το απόγευμα της Τετάρτης 12.05.2021. Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε ως εξής:

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά

Υπάρχει μια δύσκολη πραγματικότητα για τους πολίτες που ζουν στα αστικά και στα περιαστικά κέντρα κι έχει να κάνει με το κατά πόσον είναι συχνή και αποτελεσματική η αστυνόμευση. Έχουμε μια Αστυνομία που ασχολείται περισσότερο με τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, παρά με την πραγματική ασφάλεια των πολιτών, το έγκλημα στις γειτονιές και τα σπίτια, όπως με το δραματικό αυτό συμβάν στα Γλυκά Νερά.”

Συνεπιμέλεια

“Είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να διχάσει ούτε την ελληνική κοινωνία, ούτε την ελληνική οικογένεια. Δεν θέλουμε να δημιουργηθούν στρατόπεδα από “αγανακτισμένους μπαμπάδες” κι από φανατικές “φεμινίστριες μαμάδες”. Δεν είναι αυτός ο στόχος και δεν πρέπει να καταλήξουμε εκεί. Όλες οι διαφορές πρέπει να λύνονται συμφιλιωτικά κι όπου φτάνουμε στην αντιδικία, πρέπει όπως πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής να υπάρχει πλέον ένα εξειδικευμένο Οικογενειακό Δικαστήριο, που είναι μία καλή πρακτική και στις υπόλοιπες Δυτικές χώρες. Το Οικογενειακό Δικαστήριο πρέπει να πλαισιώνεται κι από άλλες κοινωνικές δομές. Στόχος είναι να περάσουμε σε έναν θεσμό όπως το οικογενειακό δικαστήριο με στόχο τον συμφιλιωτικό χαρακτήρα, τη συναίνεση γύρω από το μέλλον και τη τύχη του παιδιού.”

Πανδημία

“Η κυβέρνηση κάποια στιγμή έχασε ον έλεγχο. Μας οδήγησε σε ένα lock down το οποίο κράτησε πολύ παραπάνω από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Νομίζω σπάσαμε και ρεκόρ lock down στην Ευρώπη. Έχουμε θλιβερές πρωτιές και σε θανάτους αλλά και σε ρυθμό εμβολιασμού ανά ημέρα. Μην ξεγελιόμαστε, η Ελλάδα δεν είναι καν στο μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά τον ρυθμό εμβολιασμού και κάποια στιγμή αποφάσισε να «ρίξει» ξανά την ευθύνη στους πολίτες. Ουσιαστικά είπε «πάρτε τα self test και βγάλτε τα πέρα μόνοι σας» χωρίς καν να εγγυηθεί ότι ένα από τα δύο test της εβδομάδας θα τα κάνει ο ΕΟΔΥ ώστε να υπάρχει και η κρατική μέριμνα και «σφραγίδα» πάνω σε αυτή την προσπάθεια.

Τώρα, προφανώς όλο το βάρος έχει πέσει στον εμβολιασμό. Είναι μία διαδικασία την οποία όλοι πρέπει να ενισχύσουμε αλλά νομίζω ότι «πονάει» στο κομμάτι του εμβολιασμού των υγειονομικών. Εκεί υπάρχει ένα ζήτημα με τους νοσηλευτές, για την αντιμετώπιση του οπίου χρειάζεται πειθώς κι όχι καταναγκασμός, ούτε αυστηρά μέτρα καταστολής. Χρειάζεται προσπάθεια από όλους μας και κυρίως από την κυβέρνηση καταρχήν να πειστεί το υγειονομικό προσωπικό και κατά δεύτερον, επειδή βλέπουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται ή καταλήγουν είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, να πειστεί και το υπόλοιπο ποσοστό του πληθυσμού να εμβολιαστεί. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να συζητήσουμε και το κομμάτι της Οικονομίας, το οποίο χρειάζεται υποστήριξη. Ένα μεγάλο κομμάτι της εστίασης και του λιανεμπορίου έχει ανάγκη τη στήριξη. Δεν μπορούμε να κινούμαστε με την λογική του «βλέποντας και κάνοντας» γιατί έρχεται μία τουριστική σεζόν η οποία ξεκίνησε χθες και θα πρέπει να αποδώσει γιατί αν δεν αποδώσει, τότε δυστυχώς από Σεπτέμβρη θα μπούμε σε πολύ επικίνδυνους ατραπούς και για την οικονομία και για την κοινωνία.

Δημοσκοπήσεις

Δεν ζούμε μία περίοδο ανατροπών ή κοινωνικής κατάρρευσης, όπως ήταν το 2009-2010 για να δούμε μεγάλες διαφορές στις εκλογικές – δημοσκοπικές δυνάμεις των κομμάτων. Δεύτερον, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, έχει επιβάλλει μονοφωνία σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των Μέσων Ενημέρωσης. Από το πρωί μέχρι το βράδυ ακούμε ειδικούς με υπουργούς και βλέπουμε και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να παρουσιάζονται ως ειδικοί επιστήμονες για ζητήματα διεθνών σχέσεων, υγειονομικά, μεταναστευτικά. Τρίτον και σημαντικότερον, όποιος διαβάζει τις δημοσκοπήσεις, γιατί αυτές που βγαίνουν είναι χωρίς αναγωγή, ξέρει ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο κόμμα που έχει αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με τα εκλογικά ποσοστά του 2019. Δεν λέω ότι έχουμε «εκτοξευθεί» αλλά είμαστε πάνω από το 8,1%. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο συσπειρώνει περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις όσο περνάει ο καιρός και είμαστε οι μόνοι που στο τέλος της ημέρας μπορούμε να εγγυηθούμε μία προοδευτική εναλλακτική απέναντι στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όπως αντιλαμβάνεται και ο μέσος πολίτης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μπει στα «ρούχα» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εσωκομματικές διεργασίες

Υπάρχει η απόφαση τον Σεπτέμβριο να συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και να αποφασίσει ποιος θα είναι ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο. Από εκεί και πέρα, είμαστε οι μόνοι που έχουμε δώσει διαπιστευτήρια από το 2004 και μετά ότι κάνουμε δημοκρατικές, συμμετοχικές, ανοιχτές διαδικασίες. Είναι μία συζήτηση που δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε. Είναι αυτονόητη. Θα δώσουμε πάλι το καλό παράδειγμα για το πώς ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα οργανώνει την εσωκομματική του διαδικασία, που θα «αγκαλιαστεί» από την ελληνική κοινωνία.

Το «στοίχημα» για το Κίνημα Αλλαγής

Το «στοίχημα» για το Κίνημα Αλλαγής και για την προοδευτική παράταξη είναι να γίνει μαγνήτης ενός μεγάλου κοινωνικού ρεύματος. Έχουμε μια δικαίωση των αρχών και των αξιών μας λόγω της πανδημίας. Όλος ο κόσμος προστρέχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ζητά δημόσια αγαθά, ζητά την στήριξη από το κράτος για να σταθεί στα πόδια του. Βλέπετε ότι έσπασαν στερεότυπα και εμμονές δεκαετιών που οδήγησαν την Ευρώπη στην προηγούμενη κρίση. Ακόμα και χώρες με συντηρητικές κυβερνήσεις αποδέχονται ότι αν δεν ξοδέψεις, θα βρεθείς σε μία νέα δίνη. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, βλέπουμε τον Τζο Μπάιντεν να εφαρμόζει έναν σύγχρονο κεϋνσιανισμό, με στόχο την πλήρη απασχόληση. Αυτά είναι παραδείγματα που δίνουν το «πάτημα» στο Κίνημα Αλλαγής, στο ΠΑΣΟΚ και στην προοδευτική παράταξη να γίνει ο «πυρήνας», «ο μαγνήτης» γύρω από τον οποίο θα συσπειρωθούν οι κοινωνικές δυνάμεις, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι που δουλεύουν για 300 και 400 ευρώ και δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει και πλήττονται από τις απαράδεκτες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για την εργασία, τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες, όλους αυτούς δηλαδή που πλήρωσαν το «μάρμαρο» αυτής της πανδημίας.

Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ, ΟΜΩΣ ΟΣΟΙ ΒΟΛΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΣΙΩΠΟΥΝ

Μετά την καταδίκη του κ. Καμμένου και την εφαρμογή από τον ίδιο των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, έκλεισε οριστικά ο κύκλος της σκευωρίας των CDS και των ψευδών συκοφαντικών επιθέσεων κατά του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και η οικογένεια του δικαιώθηκαν πλήρως.

Όμως, εκείνοι που βολεύτηκαν από τις θεωρίες συνωμοσίας και την διασπορά ψευδών ειδήσεων και συνεργάστηκαν με τον Καμμένο, επιδιώκοντας να σπιλώσουν το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν να σιωπούν.

Ο Ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει. Για την παράταξη μας δικαίωση είναι η αναγνώριση των προβλημάτων και των υπευθύνων που οδήγησαν στην κρίση, αλλά και των προσπαθειών που κάναμε για την υπέρβαση της.

Γ. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών για το εποπτικό πλαίσιο του τραπεζικού συστήματος τοποθετήθηκε ο εισηγητής και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης κάνοντας λόγο για μεγάλη καθυστέρηση στην ενσωμάτωση των οδηγιών εποπτείας του τραπεζικού συστήματος και έθεσε σειρά ερωτημάτων στον παριστάμενο Υφυπουργό Οικονομικών κ. Ζαββό.

Ο κ. Αρβανιτίδης επικέντρωσε την κριτική στην Κυβέρνηση της ΝΔ στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας Αττικής αλλά και στην πρωτοφανή απαξιωτική συμπεριφορά της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) που αρνήθηκε να προσέλθει στην ακρόαση φορέων κατόπιν πρόσκλησης της Επιτροπής Οικονομικών και η οποία περιορίστηκε να χαρακτηρίσει «τεχνικού χαρακτήρα» το Νομοσχέδιο στέλνοντας ένα γραπτό υπόμνημα. Παράλληλα, ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε να σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας της Επιτροπής Οικονομικών στην ΕΕΤ για αυτή την προσβολή του Κοινοβουλίου που δυστυχώς της έδωσε αυτό το δικαίωμα η πολιτική της Κυβέρνησης.

Σε σχέση με μια σειρά φορολογικών ρυθμίσεων που ήρθαν με Τροπολογία και σχετίζονται με την τρέχουσα υγειονομική συγκυρία της επιδημίας του κορωνοϊού, το Κίνημα Αλλαγής έχει επισημάνει ότι οι φορολογικές παρεμβάσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης, πρέπει:

– να στοχεύουν στην στήριξη των νοικοκυριών που έχουν πληγεί,

– να συνδέονται με νέες επενδύσεις,

– να προσφέρουν κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας.

Δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα η μείωση του φόρου των κερδών των επιχειρήσεων. Που ιδιαίτερα σήμερα, αφορά τους μεγάλους, και όχι τους μικρομεσαίους. Ποιοι εμφανίζουν άλλωστε κέρδη αυτή την περίοδο;

Ακόμη και στις ΗΠΑ είναι σε αντίθετη κατεύθυνση οι νέες φορολογικές πολιτικές που προωθούνται με την θέσπιση υψηλού ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ανάλογες συζητήσεις γίνονται σε όλη την Ευρώπη για το άμεσο μέλλον με στόχο την άντληση νέων πόρων για τις δημοσιές επενδύσεις, την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας και όλων όσων χτυπήθηκαν από την κρίση.

Με το χρέος της χώρας στο 210% του ΑΕΠ, και τα ελλείμματα στα ύψη, κάθε Κυβέρνηση οφείλει να επιλέξει ποιους θα στηρίξει. Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει μόνιμη επιλογή την στήριξη των μεγάλων και ισχυρών.

Τέλος, ο κ. Αρβανιτίδης έθεσε το ζήτημα των αλλαγών στον τρόπο οργάνωσης της διοίκησης των ΕΛΠΕ στην επικείμενη ΓΣ της 20ης Μαΐου που προωθούνται εις βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και των εργαζομένων και ζήτησε από τον Υφυπουργό Οικονομικών να αναφέρει τους λόγους που οδηγούν το ΤΑΙΠΕΔ στην εκχώρηση – δίχως κανένα αντάλλαγμα – του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε.

ΕΡΩΤΗΣΗ Χ. ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ AΡΣΗ ΑΔΙΚΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Σε ένα δημοκρατικό κράτος η διασφάλιση της δυνατότητας για κοινωνική κινητικότητα, μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης και της δια Βίου Μάθησης, αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες και είναι αυτονόητο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αυτό φαίνεται το έχει ξεχάσει εντελώς το Υπουργείο Παιδείας για τους Αποφοίτους των Εσπερινών Λυκείων που αφήνονται στην τύχη τους χωρίς στήριξη.

Στα Εσπερινά Λύκεια φοιτούν εργαζόμενοι μαθητές με ποικίλη ηλικιακή ταυτότητα που καθημερινά μοχθούν μέσα σε αντίξοες επαγγελματικές και οικογενειακές συνθήκες. Πολλοί από αυτούς επιθυμούν παράλληλα να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ελπίζοντας σε μια “δεύτερη ευκαιρία”.

Τελικά το Υπουργείο Παιδείας θα άρει την αδικία που υφίστανται αυτοί οι μαθητές που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να έχουν ένα καλύτερο μέλλον ή θα εξακολουθήσουν να είναι αόρατοι;

* ακολουθεί η ερώτηση

ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως

Θέμα: «Άρση της αδικίας σε βάρος των αποφοίτων των Εσπερινών Λυκείων»

Στα Εσπερινά Λύκεια εγγράφονται και φοιτούν εργαζόμενοι μαθητές με ποικίλη ηλικιακή ταυτότητα. Το δυναμικό των Εσπερινών Λυκείων είναι μαθητές που καθημερινά αγωνίζονται και μοχθούν μέσα σε αντίξοες επαγγελματικές και οικογενειακές συνθήκες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να επιβιώσουν. Πολλοί από αυτούς επιθυμούν παράλληλα να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ελπίζοντας σε μια “δεύτερη ευκαιρία”.

Επειδή ο χρόνος παρακολούθησης των μαθημάτων και μελέτης ήταν διαφορετικός από αυτόν των μαθητών των ημερήσιων σχολείων, η εκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ είχε καθιερώσει ένα επιπλέον έτος παρακολούθησης, ώστε να καλυφθούν οι ώρες διδασκαλίας και να μην υπάρχουν προβλήματα ισοτιμίας των απολυτήριων πτυχίων. Παράλληλα είχε καθιερωθεί διαφορετική ύλη εξετάσεων και ειδικό ποσοστό για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μείωσε τον χρόνο φοίτησης στα Εσπερινά Λύκεια στα 3 χρόνια εξισώνοντας τον με τα ημερήσια Λύκεια, αλλά μη φροντίζοντας για την κάλυψη των ωρών διδασκαλίας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. «πατώντας» στην ατελή ρύθμιση «εξισώνει», δυσκολεύοντας τους μαθητές που φοιτούν στα εσπερινά Λύκεια, τις προοπτικές εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με το νόμο 4777/2021, προβλέπονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις κοινά θέματα, κοινή ύλη και ίδιος τρόπος εξαγωγής σε Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, τροποποιώντας τα μέχρι σήμερα ισχύοντα που προέβλεπαν, δηλαδή διαφορετική ύλη, διαφορετικά θέματα και εξετάσεις, που σε συνδυασμό με την καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για τα Ημερήσια και Εσπερινά Λύκεια ουσιαστικά ακυρώνει το ειδικό ποσοστό του 1% και συρρικνώνει τις ελπίδες αυτών των νέων για ένα καλύτερο μέλλον μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εισαγωγής των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Επειδή σε ένα δημοκρατικό κράτος η διασφάλιση της δυνατότητας για κοινωνική κινητικότητα, μέσω της δημόσιας εκπαίδευσης και της δια Βίου Μάθησης, αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες και αποτελεί αυτονόητο μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης .

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

Είναι στις προθέσεις σας να επανεξετάσετε την πολιτική για τα Εσπερινά Λύκεια και σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για να αρθεί η αδικία που υφίστανται οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων;

H Eρωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ, ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους των Ξενοδόχων από τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλά και εκπροσώπους της ομοσπονδίας Επισιτισμού-Τουρισμού και σωματείων των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Στις συζητήσεις ήταν παρόντες οι αρμόδιοι βουλευτές Γιώργος Φραγγίδης και Δημήτρης Μπιάγκης και ο Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης.

Μετά τις τηλεδιασκέψεις η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το «άνοιγμα» του Ελληνικού Τουρισμού γίνεται και εφέτος με μεγάλες δυσκολίες λόγω της πανδημίας, που εντείνονται όμως από τις ανεπάρκειες και τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικά τα προβλήματα που προκάλεσε η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας, να μας χαρακτηρίσει ως πορτοκαλί χώρα.

Είναι επιβεβλημένο να παρθούν πρόσθετα μέτρα.

Ώστε να εγγυηθούμε την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων, αλλά και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, η απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Θεωρούμε ως αναγκαίο:

1. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το «Πράσινο Πιστοποιητικό» με την Ε.Ε. και να υπάρξουν όλες οι απαραίτητες συμφωνίες με τις τρίτες χώρες για την έλευση και αναχώρηση των τουριστών.

Ιδιαίτερα να ληφθεί μέριμνα για την επιτάχυνση διενέργειας των «τεστ αναχώρησης» (με rapid tests) που απαιτούνται από ορισμένες χώρες , χωρίς επιβάρυνση των επιχειρήσεων αλλά με σχετική επιδότηση από το κράτος.

Επίσης να προχωρήσει άμεσα ο καθολικός εμβολιασμός των εργαζομένων στο σύνολο των Τουριστικών επιχειρήσεων, όπως ήδη έχουμε προτείνει.

Επισημαίνουμε ότι η Κρήτη και η Ηπειρωτική Ελλάδα έχουν μείνει εκτός του σχετικού Κυβερνητικού Προγραμματισμού.

2. Είναι επιβεβλημένο να επιδοτηθούν τα ξενοδοχεία για τα πάγια έξοδά τους ή και με προγράμματα ανάλογα της εστίασης, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα για την διασφάλιση της επαναλειτουργίας της.

Επίσης προτείνουμε:

 • Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100% για 4 μήνες, με την υποχρέωση της απασχόλησης όλων των εργαζομένων τους. Ώστε να αποτραπεί ένα κύμα απολύσεων.
 • Την μείωση του ΦΠΑ σε Τουρισμό-εστίαση στο 6% για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους και την αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ για τα Νησιά του Αιγαίου.
 • Ένα γενναίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

3.  Η κοινή προσπάθεια που απαιτείται για να μη χαθεί και αυτή η χρονιά, προϋποθέτει και την στήριξη των εργαζομένων σε Τουρισμό και εστίαση.

Οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς ζουν για πολλούς μήνες με 534 ευρώ, μετά την απαράδεκτη επιλογή της Κυβέρνησης να μη δεχθεί το Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας που προτείναμε.

Σε όσες μονάδες δεν άνοιξαν ή καθυστερούν να ανοίξουν, η στήριξη των εργαζομένων πρέπει να συνεχισθεί, και για τις περιπτώσεις μονομερών αναστολών των συμβάσεων τους.

Και να διασφαλισθεί το δικαίωμα της επαναπρόσληψης τους, όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις του χώρου.

Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει επίσης να κατοχυρώσει τα δικαιώματα και τα ένσημα όσων τέθηκαν σε μονομερή αναστολή εργασίας, ώστε να μπορούν να λάβουν τα επιδόματά τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ – ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Η κλιμακούμενη βία στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και απειλεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει άμεσα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να σταματήσουν οι πυραυλικές επιθέσεις και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί που ήδη έχουν προκαλέσει σημαντικό αριθμό θυμάτων. Η περαιτέρω αύξηση της έντασης θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους πολίτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση των συγκρούσεων έπαιξαν οι εξώσεις Παλαιστίνιων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μια πολιτική που πρέπει να σταματήσει καθώς δημιουργεί μεγάλα εμπόδια στην ανεύρεση μιας ειρηνικής λύσης του Παλαιστινιακού ζητήματος.

Είναι κρίσιμο η διεθνής κοινότητα και οι γειτονικές χώρες να αποφύγουν δηλώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να συμβάλουν στον τερματισμό της βίας ενθαρρύνοντας διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση συνομιλιών με στόχο μια λύση δυο κρατών. Μια συμφωνημένη λύση σε αυτή τη κατεύθυνση θα επιτρέψει να αποκτήσει επιτέλους ο Παλαιστινιακός λαός ένα ανεξάρτητο κράτος με βάση τα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά θα διασφαλίσει και την ασφάλεια του Ισραήλ.

Η Παράταξή μας που διαχρονικά στηρίζει τα δίκαια του Παλαιστινιακού λαού αλλά και έχοντας παράλληλα συμβάλει στις καλές σχέσεις και τη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, έχει πολλές φορές επιστήσει την προσοχή στο ότι η παράταση της εκκρεμότητας αυτής, με ή χωρίς ένταση, δεν είναι προς το συμφέρον ούτε του Ισραήλ ούτε της Παλαιστίνης και εγκυμονεί ευρύτερους κινδύνους για όλους.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 13.5.2021

Φ. Γεννηματά για Τουρισμό: Καθολικός εμβολιασμός, στήριξη εργαζομένων & επιχειρήσεων

Το “άνοιγμα” του Ελληνικού Τουρισμού γίνεται και εφέτος με μεγάλες δυσκολίες λόγω της πανδημίας, που εντείνονται όμως από τις ανεπάρκειες και τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης. Είναι επιβεβλημένο να παρθούν πρόσθετα μέτρα. Ώστε να εγγυηθούμε την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων, αλλά και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, η απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Θεωρούμε ως αναγκαίο:

 • Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το «Πράσινο Πιστοποιητικό» με την Ε.Ε. και να υπάρξουν όλες οι απαραίτητες συμφωνίες με τις τρίτες χώρες για την έλευση και αναχώρηση των τουριστών. Επίσης να προχωρήσει άμεσα ο καθολικός εμβολιασμός των εργαζομένων στο σύνολο των Τουριστικών επιχειρήσεων.
 • Είναι επιβεβλημένο να επιδοτηθούν τα ξενοδοχεία για τα πάγια έξοδά τους ή και με προγράμματα ανάλογα της εστίασης, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα για την διασφάλιση της επαναλειτουργίας της.

Προτείνουμε:

 • Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100% για 4 μήνες, με την υποχρέωση της απασχόλησης όλων των εργαζομένων τους
 • Την μείωση του ΦΠΑ σε Τουρισμό-εστίαση στο 6% για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους & αναστολή του αυξημένου ΦΠΑ για τα Νησιά του Αιγαίου.
 • Ένα γενναίο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
 • Στήριξη των εργαζομένων σε Τουρισμό και εστίαση: δικαίωμα της επαναπρόσληψης τους, όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις του χώρου. Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει επίσης να κατοχυρώσει τα δικαιώματα και τα ένσημα όσων τέθηκαν σε μονομερή αναστολή εργασίας».

Εργασιακά: Μαζικές απολύσεις κι απλήρωτες υπερωρίες

Η κυβέρνηση με το αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί επιστρέφει τη χώρα στον εργασιακό μεσαίωνα και επιμένει να εμπαίζει τους πολίτες αρνούμενη ότι καταργεί το 8ωρο. Η αλήθεια όμως είναι ότι το υπουργείο Εργασίας έφτιαξε ένα πολυσέλιδο νομοσχέδιο για να «περάσει» μόλις δύο παραγράφους: Την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και την κατάργηση της προσαύξησης με στόχο την υπερεργασία. Η κυβέρνηση βρίσκεται πια απολύτως υπόλογη και καλείται να δώσει εξηγήσεις.

 • Τι απαντά στους εργαζόμενους που, πλέον, θα απολύονται παράνομα και δεν θα επαναπροσλαμβάνονται ακόμη και μετά από δικαστική απόφαση;
 • Πώς άραγε συμφιλιώνεται η οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή όταν οι γονείς, με «ατομική σύμβαση» θα υποχρεούνται σε άστατο καθημερινό ωράριο και 10ωρη εργασία;
 • Πώς είναι δυνατόν ο εργαζόμενος να είναι ο μόνος που θα μπορεί να αιτείται την ευέλικτη-10ωρη εργασία και ταυτόχρονα, με άλλη πρόβλεψη να θεωρείται παράνομη η απόλυση αν αρνηθεί την διευθέτηση;

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τον ακραίο αντεργατικό νομοσχέδιο διαμηνύοντας ότι θα βρεθεί με όλες του τις δυνάμεις κοντά στους εργαζόμενους και στο πλευρό των νέων που διεκδικούν μία δίκαιη κοινωνία. Περισσότερα ΕΔΩ.

Μέση Ανατολή: Να σταματήσουν οι συγκρούσεις σε Γάζα & Ιερουσαλήμ

“Βατερλώ” Θεοχάρη στο BBC: αντι να φέρει, θα διώξει τουρίστες

Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο BBC, αντί να πείσει τους Βρετανούς ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα για να υποδεχθεί τουρίστες, με τις απαντήσεις του κατάφερε ακριβώς το αντίθετο: Όχι μόνο δεν «ανέτρεψε» την απόφαση του Λονδίνου ώστε να τεθεί ξανά η Ελλάδα στην πράσινη λίστα όπου επιτρέπεται ο τουρισμός χωρίς καραντίνα, αλλά επιβεβαίωσε τη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης, αρνούμενος μάλιστα τη στατιστική αλήθεια. «Υποτίθεται ότι ο υπουργός Τουρισμού εμφανίστηκε στο BBC για να πείσει τους Βρετανούς να έλθουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς, με τη στάση του θα καταφέρει το ακριβώς αντίθετο» σημειώνει σε σχόλιό του στα social media ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος.

Μοιραστείτε την ανάρτηση.

Σκευωρία Καμμένου: Σιωπούν όσοι βολεύτηκαν από τις θεωρίες συνωμοσίας

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.