«Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αδιαφορεί για τους χαμηλοσυνταξιούχους».


0
(0)

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , σχετικά με την ανάγκη στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων της χώρας.

Ο Βουλευτής , αρχικά επισήμανε ότι – σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ- σε σύνολο 2,7 εκ. συνταξιούχων, περίπου 1.200.000 λαμβάνουν σύνταξη μέχρι 500 ευρώ (με μέσο όρο μεταξύ τους γύρω στα 350 ευρώ!). Ο τεράστιος αυτός αριθμός συνταξιούχων με πολύ χαμηλή σύνταξη οφείλεται κατ’ αρχάς  στις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέφερε  αφενός δραματικές μειώσεις των κύριων, επικουρικών συντάξεών τους και του εφάπαξ βοηθήματος μέσω  του νόμου Κατρούγκαλου , αφετέρου την κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. και των κατωτάτων ορίων σύνταξης που συνδυαστικά δημιουργούσαν ένα προστατευτικό δίκτυ και διασφάλιζαν μια αξιοπρεπή διαβίωση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ωστόσο, τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου, και η ΝΔ συνεχίζει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού:

  • Κατάργησε τη λειψή 13ης σύνταξη που για ψηφοθηρικούς λόγους θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ προεκλογικά υποσχόταν τη διατήρηση της,
  • οι αυξήσεις που δίνονται στις συντάξεις λόγω βελτίωσης του ποσοστού αναπλήρωσης αφορούν τους εργαζόμενους με 30 χρόνια εργασίας και πάνω, και κατά κανόνα δεν αφορούν τους χαμηλοσυνταξιούχους,
  • δεν εφαρμόζει πλήρως την απόφαση του ΣτΕ, και στερεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους τα αναδρομικά 11μήνου 2015- 2016,
  • δεν επαναφέρει το ΕΚΑΣ ούτε κάποιο σύστημα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο κ. Βρούτσης στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι η αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων συνιστά λαϊκισμό (!!!) και ζήτησε και το λόγο γιατί το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει την ίδια ερώτηση αρκετές φορές!!!

Απαντώντας, ο Γραμματέας της Κ.Ο. τόνισε ότι πράγματι το Κίνημα Αλλαγής επιμένει και θα συνεχίσει να επιμένει στην ανάγκη στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες σε βάρος τους και να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Αυτή είναι η στόχευση του Κινήματος, σε αντίθεση με τη ΝΔ που όχι μόνο δεν έχει κανένα σχέδιο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων αλλά επιπλέον συστηματικά υποβαθμίζει το βιοτικό τους επίπεδο ως συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ. Για το σκοπό αυτό μάλιστα το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει πρόταση νόμου και σχετική τροπολογία την οποία, αν και όφειλε, η Κυβέρνηση δεν την έχει στείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να υπολογίσει το κόστος και να συζητηθεί στη Βουλή.

 

Βίντεο από την συζήτηση στην Ολομέλεια:  https://youtu.be/UuNxyemNVLs

Eρώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ

Ο Γραμματέας της Κ.Ο και βουλευτής Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, μαζί με τον υπεύθυνο Υγείας, Βουλευτή Ανδρέα Πουλά, κατέθεσαν ερώτηση και αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για την 7η  ΥΠΕ Κρήτης, με την οποία ζητούν τα πραγματικά στοιχεία για το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί σήμερα στο ΕΣΥ, ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό, βοηθητικό κλπ και  τα κενά που υπάρχουν σύμφωνα με τα οργανογράμματα και τις νέες ανάγκες των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και όλων των δομών υγείας.

Επιπλέον ζητούν τα στοιχεία για όλους όσους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με συμβάσεις ή έχουν προσληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προκειμένου να τεκμηριώσει περαιτέρω την μεγάλη ανάγκη στελέχωσης όλων των δομών Υγείας του ΕΣΥ.

 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας εδώ και δεκαετίες αποτελεί το θεματοφύλακα της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας εξασφαλίζοντας επάξια την υγειονομική περίθαλψη των Ελλήνων πολιτών. Ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού που διανύουμε οι δημόσιες δομές υγείας, Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, παρόλες τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, καλούνται να ανταποκριθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην περίθαλψη και νοσηλεία των κρουσμάτων COVID-10 σε συνθήκες εντελώς πρωτόγνωρες υγειονομικά για τη χώρα μας.

Επιπλέον, η περίοδος της πανδημίας του κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που ταλαιπωρούν εδώ και πολλά χρόνια τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας και τις οποίες η κυβέρνηση αρκείται να καλύπτει με προχειρότητες, μπαλώματα, και υποσχέσεις για προσλήψεις προσωπικού που παραμένουν λόγια του αέρα.

Στον ένα(1) περίπου χρόνο διακυβέρνησής της η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την πεπατημένη του Σύριζα με την εμβαλωματική πολιτική και το μόνο που έχει κάνει στην κατεύθυνση της στελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας είναι οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και προσωπικού ορισμένου χρόνου και οι διαρκείς παρατάσεις συμβάσεων ενώ δεν διστάζει να εντάξει στο ΕΣΥ τους ιδιώτες γιατρούς από το παράθυρο, ενισχύοντας έτσι την αντίληψη ότι βασικός πυλώνας της πολιτικής της είναι η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Η αποψίλωση και η αποδόμηση του ΕΣΥ όμως θα έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων. Αντίθετα χρειάζεται άμεσα να ανασυγκροτηθεί και να ενισχυθεί με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει αρχικά την καταγραφή των ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με βάση τα οργανογράμματα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Πλήθος άλλωστε είναι οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τις τραγικές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες γιατρών και νοσηλευτών  και άλλων επαγγελμάτων υγείας σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας ιδιαίτερα της Περιφέρειας. Πολλά Κέντρα Υγείας Αγροτικού τύπου αδυνατούν να υποστηρίξουν την 24ωρη λειτουργία τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών και ιδιαίτεραγια την αντιμετώπιση του COVID-19.

Δεδομένου ότι τα νοσοκομεία της χώρας υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού, καθώς το μόνιμο προσωπικό τους μειώθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 17.000 γιατρούς και νοσηλευτές.

Δεδομένου ότι διατείνεστε ότι έχετε κάνει 10.206 προσλήψεις εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και στο ΕΣΥ έχουν ενταχθεί μόλις 471 γιατροί,

Δεδομένου ότι στο τέλος του έτους αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν περίπου 800 έμπειροι γιατροί του ΕΣΥ

Δεδομένου ο αριθμός των νοσηλευτών του ΕΣΥ είναι ο μικρότερος στην Ευρώπη, με αναλογία 3,3 ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 8,1.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1-Πόσες είναι οι οργανικές θέσεις ανά ειδικότητα ιατρικού, προσωπικού ανά Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας της 7ης ΥΠΕ και πόσες απ’ αυτές είναι καλυμμένες (μόνιμοι ή αορίστου) ανά ειδικότητα και με ποια σχέση εργασίας;

2- Πόσες είναι οι οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό ανά Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας της 7ης ΥΠΕ και ποιες απ’ αυτές είναι καλυμμένες (μόνιμοι ή αορίστου) ανά ειδικότητα και με ποια σχέση εργασίας;

3-Πόσες και ποιες αποχωρήσεις (λόγω συνταξιοδότησης κλπ.) ανά Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας της 7ης ΥΠΕ και ανά κατηγορία και ειδικότητα αναμένονται για τα επόμενα δύο (2) χρόνια;

4-Πόσες και ποιες προσλήψεις προσωπικού (μόνιμου και αορίστου) ανά κατηγορία και ειδικότητα έχουν προκηρυχθεί (και με ποιες προκηρύξεις) ανά Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας της 7ης ΥΠΕ  και πόσες και ποιες έχουν προγραμματισθεί και πότε συγκεκριμένα θα προκηρυχθούν;

5-Τι άλλο προσωπικό έχει διατεθεί σε κάθε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας της 7ης ΥΠΕ που δεν αντιστοιχεί σε οργανικές θέσεις και για πόσο διάστημα;

6-Πόσες οργανικές θέσεις ανά ειδικότητα προβλέπονται για τις υπηρεσίες της 7ης ΥΠΕ και πόσες απ’ αυτές είναι καλυμμένες (μόνιμοι ή αορίστου) και τι άλλο προσωπικό που δεν είναι ενταγμένο σε οργανικές θέσεις έχει διατεθεί στις υπηρεσίες της 7ης ΥΠΕ και με ποια σχέση εργασίας και για ποιο διάστημα;

7-Ποια είναι η εκτίμηση της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ για την ανάγκη αναμόρφωσης των Οργανισμών Νοσοκομείων κλπ. για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών;

Και παρακαλείσθε να καταθέσετε το σύνολο των εγγράφων και στοιχείων σχετικά με το ανωτέρω θέμα για την 7η ΥΠΕ και ανά Οργανισμό Νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας της 7ης ΥΠΕ, προς ενημέρωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Οι ερωτώντες Βουλευτές:Βασίλης Κεγκέρογλου, Ανδρέας Πουλάς.

“Στη Βουλή το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου”.

Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στην Υπουργό Παιδείας, την επιστολή του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου με θέμα: «Λιγότερες από ποτέ οι προσλήψεις αναπληρωτών μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου», με την οποία εκφράζουν την έντονη αγανάκτηση και απογοήτευσή για την απαξίωση του Σχολείου.

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

«Λιγότεροι από ποτέ είναι οι αναπληρωτές μουσικής ειδίκευσης που προσλήφθηκαν στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου τη φετινή χρονιά 2020-2021. Σε σύνολο 544 ωρών που ζητήθηκαν από το Υπουργείο στην πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών, καλύφθηκαν οι 40 ώρες. Πιο συγκεκριμένα, προσλήφθηκε ένας αναπληρωτής για πιάνο και ένας για κιθάρα, ενώ σε όργανα στα οποία δεν υπάρχει κανένας μόνιμος καθηγητής στο Σχολείο, όπως τσέλο, κρουστά (ευρωπαϊκά και παραδοσιακά), χάλκινα πνευστά, λαούτο, λύρα, μαντολίνο, μπουζούκι, αλλά και ταμπουράς που είναι όργανο αναφοράς (υποχρεωτικό) δεν έγινε καμία πρόσληψη.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Περιφέρεια Κρήτης, σε αυτή την πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών είχαμε τα εξής:

Μουσικό Σχολείο Αναπληρωτές
Χανίων 14
Ρεθύμνου 9
Ηρακλείου 2

 

Εκφράζουμε την έντονη αγανάκτηση και απογοήτευσή μας για την απαξίωση του Σχολείου μας επί σειρά ετών από την πολιτεία στη στελέχωση καθηγητών μουσικής, με αποκορύφωμα τη φετινή πρόσληψη μόλις δύο αναπληρωτών.

Με τις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων να καλύπτουν ελάχιστο ποσοστό των αναγκών μας, συντελείται η σταδιακή αποδυνάμωση τόσο του παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου, όσο και της θεμελιώδους σημασίας του για τη μουσική και γενικότερα πολιτιστική ζωή του τόπου μας».

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.