Η Κυβέρνηση οφείλει να συμπεριλάβει στα Προγράμματα Στήριξης τους αυτοαπασχολούμενους επιχειρηματίες και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις


0
(0)

Σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Β. Κεγκέρογλου, προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών με θέμα: «Μέτρα Στήριξης Αυτοαπασχολούμενων Επιχειρηματιών».

Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

 

  • Στην κρίσιμη περίοδο της προσπάθειας επανεκκίνησης της οικονομίας είναι πολύ σημαντικό να δοθεί η απαραίτητη στήριξη στους αυτοαπασχολούμενους και στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κάθε κατηγορίας. Η Κυβέρνηση ενώ έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά για την αντιμετώπιση της πανδημίας που αποτελούν ως ποσοστό του ΑΕΠ το μεγαλύτερο της Ευρώπης, παρ’ όλα αυτά την ίδια ώρα η ύφεση στην Ελλάδα ήταν 32% μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό οφείλεται σε λάθη στο σχεδιασμό και κυρίως στους στόχους και τις προτεραιότητες. Η Κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους αυτοαπασχολούμενους και στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έτυχαν του κυβερνητικού ενδιαφέροντος.
  • Η Κυβέρνηση, με τις αποφάσεις της, εξαιρεί σχεδόν από το σύνολο των προγραμμάτων τη κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων που δεν έχουν εργαζόμενους (ατομικές-start up επιχειρήσεις, οικογενειακές επιχειρήσεις, παραδοσιακά επαγγέλματα, κτλ).

Ανέφερε δε, τέσσερα παραδείγματα εξαίρεσης τους:

α) Τα Περιφερειακά Προγράμματα (εκτός από ορισμένα Περιφερειακά Προγράμματα όπως της Αττικής που ενέταξε ελεύθερους επαγγελματίες),

β) Τη Νέα Δράση, προϋπολογισμού 420 εκ. ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις τουριστικές επιχειρήσεις,

γ) Την επιδότηση των Παγίων Δαπανών και

δ) Την τελευταία Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

  • Ο Βουλευτής, αφού επεσήμανε ότι η πολιτική αυτή οδηγεί σε πλήρη διάλυση τις οικογενειακές, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας και αυτοαπασχόλησης, ζήτησε από τους συνερωτώμενους Υπουργούς να τον ενημερώσουν πως σκέφτονται να διορθώσουν τις λανθασμένες επιλογές τους.

Επίσης ζήτησε να συμπεριληφθούν στα Προγράμματα συνεργασίας μέτρα και κίνητρα για τη συνένωση, σύμπραξη και δικτύωση τόσο των αυτοαπασχολουμένων όσο και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδης στην απάντησή του, αφού υπερακόντισε για τα ποσά που έχουν δαπανηθεί, δεν αιτιολόγησε την υψηλότερη ύφεση σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης και το γεγονός ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν δεν έπιασαν τον ανάλογο τόπο.

Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι σε πολλά Προγράμματα εξαιρέθηκαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά τόνισε ότι πέρυσι έδωσε 800 εκ. ευρώ στους επαγγελματίες και απέδωσε την εξαίρεσή τους από άλλα Προγράμματα σε λόγους φοροδιαφυγής!

Τέλος, ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απ. Βεσυρόπουλος παραδέχθηκε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εξαιρούνται από το μέτρο επιδότησης των παγίων αλλά υποστήριξε ότι εντάσσονται σε άλλα Προγράμματα.

 

Video από τη συζήτηση στην Ολομέλεια: https://youtu.be/S-W0IiL5Ogs

Ύστερα από Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βασίλη Κεγκέρογλου, τελικά Θα γίνουν και φέτος στην Κρήτη οι εξετάσεις των υποψηφίων για τα Ειδικά Μαθήματα στο Ρέθυμνο

Στις 7/6/2021, ο Γραμματέας της  Κ.Ο.  Κίνημα Αλλαγής και  Βουλευτής Ηρακλείου,  κ. Β. Κεγκέρογλου κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με την οποία ζητούσε την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος γονέων και μαθητών για διεξαγωγή των εξετάσεων στα Ειδικά Μαθήματα εντός της γεωγραφικής Περιφέρειας της Κρήτης.

Ενόψει της συζήτησης στη Βουλή, ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι θα ικανοποιηθεί το δίκαιο αυτό  αίτημα και με απόφαση της Υπουργού Παιδείας θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις για τα Ειδικά Μαθήματα στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο.

Επισημαίνουμε ότι και κατά το σχολικό έτος 2019-2020, ύστερα πάλι από Κοινοβουλευτική μας παρέμβαση, διεξήχθησαν οι εξετάσεις στα Ειδικά Μαθήματα στην Κρήτη, χωρίς να υποχρεωθούν  γονείς και μαθητές να μετακινηθούν εκτός Κρήτης.

Ευελπιστούμε ότι επιτέλους θα γίνει αντιληπτό ότι η Περιφέρεια της Κρήτης δικαιούται να έχει εξεταστικό κέντρο για τα Ειδικά Μαθήματα σε μόνιμη βάση, χωρίς να απαιτείται η Κοινοβουλευτική μας παρέμβαση.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.