Η Κυβέρνηση αφήνει στη «καλή διάθεση» του ιδιώτη την εξαίρεση του Ενετικού Λιμένα ενώ του παραχωρούν για εκμετάλλευση όλη την χερσαία ζώνη από Αλικαρνασσό μέχρι Λινοπεράματα.

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 7 Απριλίου 2021 by energinews (admin)

Η Κυβέρνηση αφήνει στη «καλή διάθεση» του ιδιώτη την εξαίρεση του Ενετικού Λιμένα ενώ του παραχωρούν για εκμετάλλευση όλη την χερσαία ζώνη από Αλικαρνασσό μέχρι Λινοπεράματα.

Ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε  ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Με κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις (Α.Π 4419/22-02-21 και Α.Π 556/11-03-21) καθώς και με αρθρογραφία μου, ζητούσα από την Κυβέρνηση την εξαίρεση του Ενετικού Λιμένα από κάθε μορφής διαδικασίας παραχώρησης ή ιδιωτικοποίησης και την απόδοση της Χερσαίας ζώνης από τα Λινοπεράσματα έως την Αλικαρνασσό στους Δήμους Μαλεβιζίου και Ηρακλείου αντίστοιχα, τεκμηριώνοντας μάλιστα την θέση μου αυτή.

Υπενθυμίζω ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν ψήφισε τον νόμο 4664/20  της Ν.Δ και τον αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ, νόμο 4597/19 για την παραχώρηση των 10 Λιμένων της χώρας, ανάμεσα στα οποία είναι και το Λιμάνι του Ηρακλείου, κυρίως λόγω του τρόπου εισόδου του Ιδιωτικού τομέα και της έλλειψης εχέγγυων για το δημόσιο συμφέρον.

Τόσο κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης μου στις 19-03-21 στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ.Βεσυρόπουλος, δεσμεύτηκε ότι ο Ενετικός λιμένας θα εξαιρεθεί  από την  επικείμενη παραχώρηση του λιμένος Ηρακλείου, όσο και ο Υπουργός Ναυτιλίας, κ.Ιωάννης Πλακιωτάκης, με την γραπτή απάντηση του στις 01-04-2021, δηλώνει ότι προτείνεται η εξαίρεση του Ενετικού Λιμένα Ηρακλείου από την διαδικασία παραχώρησης, εκ μέρους των τεχνικών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ.

Ωστόσο, η μη ύπαρξη σαφούς δέσμευσης για εξαίρεση του Ενετικού Λιμένα -που αποτελεί κληρονομιά όλων των πολιτών του Ν.Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα- στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος  που δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ, δημιουργεί αντιδράσεις, έντονο προβληματισμό και επιφυλάξεις ενώ φαίνεται ότι ο ιδιώτης επενδυτής που θα προκύψει από την διαγωνιστική διαδικασία καθίσταται απόλυτος άρχων και αποκτά δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης  και λειτουργίας των γηπέδων, κτηρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης  του λιμένος Ηρακλείου αλλά και της χερσαίας  ζώνης,

Ενώ λοιπόν δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση ότι θα εξαιρέσει τον Ενετικό Λιμένα από την παραχώρηση, τελικά όπως φαίνεται από την πρόσκληση το αφήνει στη «καλή διάθεση» του ιδιώτη και παραπέμπει στις διαπραγματεύσεις κατά την υπογραφή της σύμβασης

Επειδή με παρέμβαση είχαμε ζητήσει την απόδοση  της χερσαίας λιμενικής ζώνης από τα Λινοπεράσματα μέχρι την Αλικαρνασσό στους Δήμους Μαλεβιζίου και Ηρακλείου αντίστοιχα, προκειμένου να ενταχθούν στον τοπικό αναπτυξιακό σχεδιασμό (μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Μαλεβιζίου, με το από 26 Μαρτίου 2021, ομόφωνο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητά την απόδοση της χερσαίας ζώνης των Λινοπεραμάτων σε αυτόν, καθώς επίσης και των πόρων που προκύπτουν από τα τέλη ελλιμενισμού, προσόρμισης κλπ, τα οποία εισπράττει ο ΟΛΗ καθώς και ο Δήμος Ηρακλείου έχει ζητήσει στο παρελθόν την απόδοση σε αυτόν της χερσαίας ζώνης)

Επειδή η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις της παραγκωνίζει θεσμικά και την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και τους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου,

Επειδή η Κυβέρνηση αφήνει θολό το τοπίο για το Ενετικό Λιμάνι και εγκαθιστά στον Δήμο Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, ιδιώτη εκμεταλλευτή των χερσαίων ζωνών αντί να διασφαλίσει ότι θα εξυπηρετηθεί η κοινωνική και τοπική ωφέλεια, στο πλαίσιο του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος.

 

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

 

  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να εξαιρεθεί ρητά ο Ενετικός Λιμένας Ηρακλείου από κάθε διαδικασία παραχώρησης ή ιδιωτικοποίησης;
  • Προτίθεστε τελικά να αποδώσετε τη Χερσαία ζώνη από τα Λινοπεράσματα εως την Αλικαρνασσό στους Δήμους Μαλεβιζίου και Ηρακλείου προκειμένου να ενταχθούν στον τοπικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών;

Στη Βουλή η επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων για οικονομική ενίσχυση των θερμοκηπιακών κηπευτικών Κρήτης

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά, την επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Τυμπακίου Ηρακλείου, Σελίνου Χανίων, Σητείας Λασιθίου και Ιεράπετρας Λασιθίου, με την οποία ζητούν την οικονομική ενίσχυση των θερμοκηπιακών κηπευτικών Κρήτης.

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

 

«Κε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της πρόσφατης επικοινωνίας μας, σας στέλνουμε αυτή την επιστολή με στόχο και την ελπίδα να κατανοήσετε πλήρως το φλέγον ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης στα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης.

Συμπληρώνεται ένα χρόνος από το ξεκίνημα της πανδημίας covid-19 και όπως σας έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα, την χρονική αυτή περίοδο η Κρήτη είναι η κατεξοχήν παραγωγός κηπευτικών ανά την Ελλάδα.

Με τα στοιχεία που σας αποστείλαμε τότε από ολόκληρη την θερμοκηπιακή Κρήτη, αποδείξαμε ότι η ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί είναι άνω του 50% της ετήσιας παραγωγής τους.

Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις, η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναγνώρισε την διαταραχή που είχε προκληθεί στην αγορά κηπευτικών και έπειτα από 7 ολοκλήρους μήνες, ενισχύθηκαν ορισμένες καλλιέργειες μόνο με το 15% της ζημιάς.

Παράλληλα, ο πρώην ΥπΑΑΤ κ. Βορίδης αναγνώρισε τελικά την άδικη μεταχείριση αυτού του κλάδου και επικαλούμενος δημοσιονομικά δεδομένα, δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσει νέο πακέτο στήριξης με στόχο την μικρή ελάφρυνση της υφιστάμενης κατάστασης.

Έπειτα από την ανάληψη των δικών σας καθηκόντων, παρατηρούμε ότι με τα δεδομένα που σας παρείχε η Κρήτη ( που παρήγαγε στο μέγιστο εκείνη την περίοδο) αποζημιώνονται οι υπόλοιπες θερμοκηπιακές περιοχές της Ελλάδας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία αυτών βρισκόταν στο στάδιο της φύτευσης ή της ανάπτυξης.

Δεν αντιδρούμε στην οικονομική ενίσχυση των υπολοίπων περιοχών αλλά αντιδρούμε στην κατάφορη αδικία που συντελείται εις βάρος των παραγωγών της Κρήτης.

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών συνεχίζουν να βιώνουν πρωτοφανείς καταστάσεις στην εμπορική δραστηριότητα κυρίως λόγω κλειστής της εστίασης αλλά και των ανεξέλεγκτων Εισαγωγών από Τρίτες Χώρες. Συνεχώς σας τονίζουμε ότι οι Εισαγωγές αυτές (εκτός από την μεγάλη πτώσης των τιμών) αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια των καταναλωτών λόγω υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων, που έως τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να ελέγξουν. 

Από τα παραπάνω, σας καλούμε άμεσα και εύστοχα να επαναπροσδιορίσεται τον σχεδιασμό ενισχύσεων λόγω πανδημίας στα αγροτικά προϊόντα και να συμπεριληφθούν εκ νέου και τα θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης σε αυτές.

Είναι υψίστης σημασίας για εμάς η ανταπόκριση και οι ενέργειες της Πολιτείας να αποδεικνύουν ότι το κράτος έχει σαφή συνέχεια.

Στόχος είναι πάντα η στήριξη του αγροτικού τομέα και όχι την εξυπηρέτηση ενδεχομένως άλλων μικροπολιτικών συμφερόντων.

 

Ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση για το καλό όλων των εμπλεκομένων

 

 

Εκ των Δ.Σ.

 

Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου – Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ.

Α.Σ. Σελίνου Χανίων – Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος.

Α.Σ. Σητείας Λασιθίου –  Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος.

Α.Σ. Ιεράπετρας Λασιθίου –  Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης.»

 

«Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τον θεσμό των λαϊκών αγορών».

Ο Γραμματέας της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου, μαζί με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Ηλείας, Μιχάλη Κατρίνη  χαιρέτησαν την αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών που διαμαρτυρήθηκαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την επιχειρούμενη αλλαγή του χαρακτήρα των λαϊκών αγορών.

Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση, με παραγωγούς, μικροπωλητές και τις ενώσεις τους, προωθεί  νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, το οποίο αντί να αντιμετωπίζει τα προβλήματα για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, επιδιώκει την αλλαγή του χαρακτήρα των λαϊκών.

Το Κίνημα Αλλαγής με πάρα πολλές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις με τελευταία την -πριν από δύο μήνες- ερώτηση (Α.Π395,5-2-2021)  στη Βουλή προειδοποιούσε την κυβέρνηση πως τα υπαρκτά προβλήματα των λαϊκών αγορών δεν λύνονται με νομοθετικές παρεμβάσεις σκοπιμότητας.

Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει το κρυφτούλι και να προβεί άμεσα, όπως ορίζει ο νόμος της καλής νομοθέτησης που η ίδια ψήφισε, στην αναγκαία διαβούλευση, με πνεύμα συνεργασίας,  προκειμένου να αναβαθμιστεί ο θεσμός των λαϊκών αγορών για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, των παραγωγών και των επαγγελματιών, αντί της απαξίωσης και της υπονόμευσης του.

Το Κίνημα Αλλαγής παραμένει αταλάντευτο στη θέση του για αναβάθμιση των λαϊκών αγορών που φέρνουν πιο κοντά την παραγωγή και τα βασικά αγαθά με τους καταναλωτές και απαιτεί να ξεκινήσει τώρα ουσιαστικός διάλογος.

Ο Υπουργός δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις αλλά ανακοίνωσε ότι αργά σήμερα το βράδυ θα αναρτηθεί το νομοσχέδιο για διαβούλευση.

 

Χθες Τρίτη είχε προηγηθεί τηλεσυνάντηση με κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενο από τον Γραμματέα της Κ.Ο.,Βασίλη Κεγκέρογλου, τον Υπεύθυνο Ανάπτυξης Μιχάλη Κατρίνη και τον Υπεύθυνο Αγροτικής Ανάπτυξης Απόστολο Πάνα.

Συγκεκριμένα το κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τους:

-Μόσχος Παντελής – Πρ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών

-Παπαδάκης Παντελής – Πρ. Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κρήτης

-Τσακανίκας Απόστολος – Πρ. Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας

-Καψομενάκης Κωνσταντίνος – Πρ. Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Χανίων

-Κονταράς Σταύρος –  Πρ. Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Στερεά Ελλάδος

-Λιακάκος Σταύρος –  Πρ. Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Πελοποννήσου –Βερετζής Άγγελος – Πρ. Επαγγελματιών  πωλητών  – πωλητών λαϊκών αγορών Μακεδονίας

-Μακρίδης Βασίλειος – Πρ. Παραγωγών λαϊκών Αγορών Μακεδονίας

-Γαβρίλος Θεόδωρος – Αντιπρ. Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών

-Μπάκας Χρήστος – Γεν. Γραμματέας Πανελλαδικής Ομοσπονδίας  Λαϊκών Αγορών

-Δήμος Γεώργιος – Εκπρόσωπος  Πανελλαδικής Ομοσπονδίας  Λαϊκών Αγορών

-Πάτσας Δημήτριος –  Εκπρόσωπος  Πανελλαδικής Ομοσπονδίας  Λαϊκών Αγορών

-Τζοάνου Στεφανία – Συντονιστής Επιτροπής Πανελλαδικής Επιτροπής Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών και πωλητών, κατά τη συζήτηση τεκμηρίωσαν τους λόγους που καθορίζουν  την αντίθεση τους με το νομοσχέδιο, καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση για απαξίωση αντί αναβάθμισης των λαϊκών αγορών.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.