Η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΔΙΝΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ


Reading time: 3 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 13 Οκτωβρίου 2018 by energinews (admin)

Μειώθηκαν σημαντικά, με την υπαίθρια κομποστοποίηση, οι τεράστιοι όγκοι θερμοκηπιακών φυτικών υπολειμμάτων από την αγροτική Ιεράπετρα, που συνεχίζει να  αναζητά και άλλες  καθαρές  λύσεις για να αντιμετωπίσει στο 100% το πρόβλημα  της διαχείρισης τους, με διάφορες μορφές ανακύκλωσης.

Από τη στιγμή που έκλεισε ο Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)στην Πλατιά όψη,  ενεργοποιήθηκαν δυο ιδιωτικοί χώροι συγκέντρωσης των φυτικών υπολειμμάτων, στο Καπίστρι και στην Παχιά Άμμο. Στο Καπίστρι αδειοδοτήθηκε το πρώην λατομείο της οικογένειας Μπαχλιτζανάκη, για να δέχεται μεγάλους όγκους φυτικών υπολειμμάτων,  με σκοπό την κοσμποστοποίηση, ενώ στην Παχιά Άμμο , συνέχισε την πειραματική του μονάδα κομποστοποίησης με τη χρήση των θαυματουργών γαιοσκωλήκων, ο  γνωστός εφευρέτης  Μανόλης Παπαδημητρόπουλος.

«Σίγουρα έχει βελτιωθεί η κατάσταση με την ενεργοποίηση της υπαίθριας κομποστοποίησης, στο Καπίστρι και στην Παχιά Άμμο. Υπάρχουν όμως πολλοί αγρότες που δεν έχουν ενημερωθεί η δεν έχουν ευαισθητοποιηθεί ακόμη,  και  συνεχίζουν να εναποθέτουν τα φυτικά και άλλα θερμοκηπιακά απορρίμματα,  όπου τους βολεύει. Το θέμα μας απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά και θα το συζητήσουμε στην επιτροπή αγροτικών θεμάτων , γιατί θέλουμε σε συνεργασία με τους αγρότες να βρούμε ακόμα καλύτερες και καθαρότερες λύσεις ανακύκλωσης», μας είπε η αντιδήμαρχος καθαριότητας κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.

ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΙ ΓΑΙΟΣΚΩΛΗΚΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΟΜΠΟΣΤ ΚΑΙ ΥΓΡΟ ΛΙΠΑΣΜΑ!

Έξι μήνες μετά την τελευταία μας επίσκεψη στη φάρμα του καλλιεργητή λάτρη της Φυσικής Γεωργίας(χωρίς χημικά) και  εφευρέτη, Μανόλη Παπαδημητρόπουλου, είδαμε ότι η κομποστοποίηση που είχε ξεκινήσει ανακυκλώνοντας φύλλα ελιάς από τα ελαιουργεία, κλαδέματα και γκαζόν από ποδοσφαιρικά γήπεδα, είχε συνεχιστεί με επιτυχία , αφού είχαν γίνει χρήσιμο κομπόστ 300 κυβικά θερμοκηπιακών φυτικών υπολειμμάτων, που είχαν αποδώσει δεκάδες κυβικά επαναχρησιμοποιούμενου  υγρού λιπάσματος και κομπόστ.

«Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού,  μου έχουν  φέρει οι παραγωγοί της περιοχής, δεκάδες φορτηγά φυτικών υπολειμμάτων θερμοκηπίου , τα οποία ανακυκλώνονται με φυσικό τρόπο σε έναν  υπαίθριο κομποστοποιητή  100 τετραγωνικών μέτρων , που λειτουργεί χάρη στους θαυματουργούς γαιοσκώληκες, οι οποίοι στο μεταξύ έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν γίνει πολλά εκατομμύρια, αποδίδοντας στη δική μου φάρμα, για άμεση χρήση, δεκάδες κυβικά κομπόστ και υγρού λιπάσματος», μας  είπε ο Μανόλης Παπαδημητρόπουλος, δείχνοντας μας το αυτόματο  αρδευτικό σύστημα,  το οποίο έχει φτιάξει για να διοχετεύει κατευθείαν το υγρό λίπασμα που παράγουν οι γαιοσκώληκες, στις κάθε λογής καλλιέργειες, που διατηρεί με τη φυσική μέθοδο καλλιέργειας,  χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα.

Αυτήν την περίοδο, βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής οι ροδιές του, στις οποίες είναι εμφανές από το μέγεθος και τη γεύση των καρπών τους , ότι το υγρό λίπασμα και το κομπόστ των γαιοσκωλήκων, κάνουν θαύματα.

Στην ίδια φάρμα, όπου συνυπάρχουν οι δενδρώδεις καλλιέργειες, συκιάς , ροδιάς, μουσμουλιάς , βερικοκιάς, λεμονιάς , λάϊμ, μανταρινιάς καθώς και διάφορων λαχανικών, δεσπόζουν τα κατάφορτα από καρπό ελαιόδεντρα του , στα οποία κατά παράξενο τρόπο,  δεν πλησιάζει ο δάκος.

«Πηγαίνετε να δείτε στα διπλανά λιόφυτα, που οι ελαιοπαραγωγοί ψεκάζουν με χημικά σκευάσματα το δάκο, τι καταστροφή έχουν υποστεί…

 Στα δικά  μου ελαιόδεντρα, ο δάκος δεν πλησιάζει. Πλησιάζουν όμως οι μέλισσες και τα κάθε λογής ωφέλιμα έντομα ,τα οποία επειδή δεν τα σκοτώνω με χημικά, έχουν κυριαρχήσει,  καταπολεμώντας και εξαφανίζοντας τα βλαβερά έντομα. Στις δικές μου  ροδιές δε θα συναντήσετε για παράδειγμα τη μελίγκρα,  που θα δείτε σε άλλες καλλιέργειες ροδιάς», μας εξηγεί ο Μανόλης Ππαδημητρόπουλος, δείχνοντας μας ορισμένα γιγαντιαίου μεγέθους ρόδια.  Τα βλίτα του ωστόσο έχουν γίνει ολόκληρα δέντρα λόγω του κομπόστ και του υγρού λιπάσματος. Λίγο πιο πέρα βλέπουμε επίσης  κολοκυθιές φασολιές και ντοματιές γίγαντες,  που παράγουν δεκάδες κιλά λαχανικών.

Την κομποστοποίηση των οργανικών φυτικών απορριμμάτων, την ανακύκλωση τους και την παραγωγή φυσικού υγρού λιπάσματος και κομπόστ , μέσω αυτής της διαδικασίας, προτείνει  σε όλους ανεπιφύλακτα,  ο εφευρέτης Μανόλης Παπαδημητρόπουλος.

Η μέθοδος που εφαρμόζει, τα τελευταία χρόνια, στηρίζεται στη δράση του γαιοσκώληκα που ανακυκλώνει τα οργανικά φυτικά υπολείμματα, δημιουργώντας φυσικό υγρό λίπασμα και θεωρείται ως η βέλτιστη δυνατή λύση για τον αγροτικό Δήμο Ιεράπετρας, τα ξενοδοχεία, τις πολυκατοικίες, τις επιχειρήσεις εστίασης, τους οργανωμένους αγρότες και όλους τους ιδιώτες που έχουν οικολογική συνείδηση.

«Παρακαλώ όσους έχουν φυτικά υπολείμματα  από θερμοκηπιακές καλλιέργειες, φύλλα ελιάς από ελαιουργεία, γκαζόν από το κούρεμα των ποδοσφαιρικών γηπέδων  και των ξενοδοχείων κλπ,  να μου τα φέρνουν με δικά τους έξοδα στο χώρο μου στην Παχιά Άμμο,  και εγώ θα αναλαμβάνω την ανακύκλωση τους,  απαλλάσσοντας το Δήμο και τους ιδιώτες από την ταλαιπωρία της διάθεσης τους» ,προτείνει ο Μανόλης Ππαπαδημητρόπουλος.

πηγη:radiovereniki.gr

14

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.