Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΡΘΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


0
(0)

Η δήθεν γαλαντομία του κ. Μητσοτακη κράτησε μόνο 20 ημέρες. Πολύ γρήγορα η Κυβέρνηση περιέκοψε και πάλι το επίδομα των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας. Αδιαφορώντας για την μεγάλη μείωση των αποδοχών τους μέσα στο 2020 και τα οικονομικά αδιεξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί πολλά νοικοκυριά.

Ενώ στην καραντίνα του Νοεμβρίου δόθηκε οικονομική στήριξη με εξαγγελία για 800 ευρώ και στην πράξη 640 ευρώ, στην επέκταση αυτής (τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου) η μηνιαια αποζημίωση ορίζεται στα 534 €. Για άγνωστο(;) λόγο επανέρχονται τα δεδομένα της περασμένης άνοιξης, λες και τον Δεκέμβριο μειώνονται οι ανάγκες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η κυβέρνηση «αυξάνει» ή κόβει τη «στήριξη» ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα. Ωστόσο, οι ανάγκες των εργαζόμενων δεν είναι ελαστικές για να «αυξομειώνονται».

Το Κίνημα Αλλαγής έχει έγκαιρα ζητήσει την ενίσχυση των εργαζομένων, που βγαίνουν σε αναστολή εργασίας τουλάχιστον στο ύψος των μισθών τους και έως τα 1.000 ευρώ και κάλυψη ολόκληρου του Δώρου με συμψηφισμό της εργοδοτικής συμμετοχής.

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια και τα Χριστούγεννα πρέπει να έρθουν για όλο τον κόσμο.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ

Συνέντευξη Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στην τηλεοπτική εκπομπή «Αταίριαστοι» στο Σκαϊ και στους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα.

Δεν μπορεί να ανοίξει όλη η Ελλάδα με τα ίδια οριζόντια μέτρα

Για το Κίνημα Αλλαγής το πρώτο απ’ όλα είναι το ασφαλές άνοιγμα για τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων. Γι’ αυτό και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το πως μπορεί να γίνει το ασφαλές άνοιγμα. Δεν μπορεί να έχουμε οριζόντιες πολιτικές για όλη τη χώρα. Θα πρέπει να εξαρτηθεί από το επιδημιολογικό φορτίο και την κατάσταση της κάθε περιοχής το αν και πως θα πρέπει να ανοίξει. Με λίγα λόγια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την Κρήτη τη Ρόδο την Κω την Κέρκυρα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη Θεσσαλονίκη τις Σέρρες, τη Δράμα; Προφανώς δεν πρέπει να το κάνουμε. Για να έχουμε, όμως, σοβαρά επιδημιολογικά δεδομένα και στοιχεία χρειαζόμαστε μαζικά τεστ. Ο κ. Μόσιαλος το λέει μέρα, παρά μέρα. Εμείς στηρίζουμε το ασφαλές άνοιγμα, στα μαζικά τεστ, στην σοβαρή ιχνηλάτηση και στον περιορισμό των κρουσμάτων. Τεστ παντού, αυστηροποίηση στις περιοχές που είναι στο κόκκινο, να τηρούνται τα μέτρα. Η τήρηση των μέτρων είναι ευθύνη της κυβέρνησης όχι μόνο ευθύνη των πολιτών.

Ελπίζω να έρθει την Παρασκευή στη Βουλή ο Πρωθυπουργός και να απαντήσει για όλα

Η πολιτεία έχει τη δυνατότητα για περισσότερα τεστ, όπως και συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης που ακολουθούν αυτή την τακτική και έχουν ήδη αποτελέσματα και ενώ ήταν σε χειρότερη κατάσταση και τώρα είναι σε καλύτερη. Κατ’ επανάληψη έχω μιλήσει για τα θέματα αυτά και μιλώ με στοιχεία. Κατέθεσα πολλά στοιχεία στην τελευταία συζήτησή μας στη Βουλή, απαντήσεις δεν πήρα. Ελπίζω ο Πρωθυπουργός να έρθει αυτή τη φορά στη Βουλή και να μας απαντήσει για όλα. Οι ευθύνες είναι ολοφανέρες. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, δεν έχουμε τελειώσει. Είναι αισιόδοξο και θετικό ότι υπάρχει η προοπτική του εμβολίου, αλλά θα πρέπει να οργανωθούμε για να μην έχουμε ολέθρια αποτελέσματα και για την υγεία των πολιτών και για την οικονομία.

Ο ρόλος μας ως αντιπολίτευση είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα, έτσι ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις

Τα μηνύματα δεν είναι αυτά που θα θέλαμε, η ανησυχία είναι μεγάλη και γι’ αυτό ακριβώς κατέθεσα ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό και ελπίζω ότι θα έρθει την Παρασκευή στη Βουλή για να την απαντήσει. Γιατί υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τις ευθύνες της κυβέρνησης για τον τρόπο που οργανώθηκε η χώρα ενόψει του 2ου κύματος, για την αξιοπιστία των στοιχείων. Πέρα από τις διαψεύσεις που ακούστηκαν, είναι προφανές ότι υπάρχουν θέματα που κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι μία έρευνα σε εξέλιξη, απ’ ότι πληροφορηθήκαμε χθες, επομένως αυτό που εμείς περιμένουμε να δούμε είναι τα αποτελέσματα της έρευνας. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και λέω αυτά γιατί θέλουμε να προλάβουμε καταστάσεις. Έχουμε δρόμο μέχρι το εμβόλιο και την ανοσία του πληθυσμού και αυτό σημαίνει ότι για αρκετούς μήνες ακόμα μπορούμε να δεχτούμε ένα τρίτο κύμα, ενώ δεν έχουμε προλάβει να τελειώσουμε με το δεύτερο. Άρα πρέπει να προλάβουμε, να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τις λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η προτεραιότητα όλων μας. Αυτός είναι ο ρόλος μας ως αντιπολίτευση να αναδείξουμε τα τρωτά, τα προβλήματα, έτσι ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, να σώσουμε ανθρώπους από τον κίνδυνο να νοσήσουν και να χάσουν τη ζωή τους.

Αν η κυβέρνηση είχε κάνει όλα αυτά που έπρεπε, το δεύτερο κύμα θα είχε καθυστερήσει και δεν θα είχε αυτή την ένταση.

Η Κυβέρνηση τρέχει συνέχεια πίσω από τις εξελίξεις και από τον ιό, δεν προετοιμάστηκε όπως θα έπρεπε. Το πρώτο lockdown αυτό το νόημα είχε, να κερδίσουμε χρόνο για προετοιμαστεί η χώρα να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα. Την ώρα που καίγονταν τα βαλκάνια από κρούσματα, άνοιξαν τα χερσαία σύνορα άνευ όρων. Υπήρξε ο συνωστισμός και στα σχολεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δεν υπήρξε μία σωστή προετοιμασία για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι προκηρύξεις για τις προσλήψεις των γιατρών έγιναν μόλις το Νοέμβριο, ενώ έπρεπε να γίνουν από το Μάρτιο και τα νοσοκομεία να είναι στελεχωμένα. Υπάρχει σοβαρότατο θέμα με τα τεστ και όχι μόνο με την αισχροκέρδεια που επέτρεψε όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, αλλά και με την ποιότητα γιατί δεν υπάρχει ακόμα και μέχρι τώρα πιστοποίηση των εργαστηρίων. Βεβαίως υπάρχει και ένα ακόμα σοβαρότατο ζήτημα γιατί φαίνεται ότι δεν είχε η κυβέρνηση σαφή και ξεκάθαρα επιδημιολογικά δεδομένα για κάθε περιοχή και γι’ αυτό καθυστέρησε να πάρει τις αποφάσεις. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και τη βόρειο Ελλάδα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε στη Βουλή ότι έχουν ευθύνη και καθυστέρησαν, το απλούστερο που θα μπορούσαν να κάνουν ήταν να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για τον εορτασμού του Αγίου Δημητρίου. Αποδείξαμε με στοιχεία στη Βουλή ότι εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα εκείνο το τριήμερο γιατί ακριβώς δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα. Περιορίστηκε η κυβέρνηση στην ατομική ευθύνη των πολιτών και στα μέτρα αποστασιοποίησης και δεν ακολούθησε τη λογική που λέμε από το Μάρτιο ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερα τεστ στον πληθυσμό, στους υγειονομικούς, στους καθηγητές, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα γηροκομεία, στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και στις κοινωνικές δομές έτσι ώστε να έχει πληρέστερη εικόνα και όλα αυτά τα στοιχεία να συγκεντρώνονται σε ένα αξιόπιστο μητρώο. Αν όλα αυτά γίνονταν μαζί με μία σωστή ιχνηλάτηση, που δεν έγινε γιατί δεν είχαμε τον απαιτούμενο αριθμό ανθρώπων για να κάνει την ιχνηλάτηση, πιστεύω ότι θα είχαμε καθυστερήσει το δεύτερο κύμα και δεν θα ήταν αυτής της έντασης. Προφανώς ο κορωνοϊός είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο και δεν περιμέναμε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να το αντιμετωπίσει, αλλά μπορούσαμε να είχαμε οργανωθεί καλύτερα. Δείτε από πού ξεκίνησε η χώρα μας που ήταν ίσως η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά το πρώτο κύμα και που βρίσκεται σήμερα. Πόσο έχουν ανέβει οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, πόσο λίγα τεστ κάνουμε.

Αν η κυβέρνηση δεν έχει οργανώσει το σύστημα για να έχει τα σωστά στοιχεία τότε τα προβλήματα ξεκινούν από την κυβέρνηση και δεν είναι ευθύνη των ειδικών.

Αν έχεις λάθος στοιχεία, αν κάνεις λιγότερα τεστ, αν δεν κάνεις δειγματοληπτικούς ελέγχους, αν υπάρχει ζήτημα με την αξιοπιστία των τεστ, όταν δεν υπάρχει πιστοποίηση των εργαστηρίων, όταν δεν έχεις την πλήρη και σαφή εικόνα, όταν δεν κάνεις σωστή ιχνηλάτηση, τότε προφανώς οι επιστήμονες δεν έχουν σωστά δεδομένα να αξιολογήσουν και αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Αρκετά μέλη της επιστημονικής επιτροπής έγκαιρα ζητούσαν πιο αυστηρά μέτρα όμως σαφέστατα τις τελικές αποφάσεις της παίρνει η κυβέρνηση. Επίσης είναι γνωστό ότι τα ερωτήματα τα θέτει η κυβέρνηση και στα ερωτήματα αυτά απαντά η επιτροπή. Αν λοιπόν η κυβέρνηση δεν έχει οργανώσει το σύστημα με σωστό τρόπο για να έχει τα σωστά στοιχεία και τις πληροφορίες για να τα θέσει υπόψη των ειδικών για να πάρει τις σωστές απαντήσεις, τότε τα προβλήματα ξεκινούν από την κυβέρνηση και δεν είναι πρόβλημα των ειδικών.

Η κυβέρνηση περιμένει να μπουν πρώτα τα λουκέτα και μετά να πάρει μέτρα;

Έχουμε βασική διαφωνία για τα άμεσα μέτρα της κυβέρνησης και στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζονται εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, διότι αν έχουμε ερείπια στην οικονομία τότε η ανάκαμψη θα είναι δυσκολότερη, θα εκτοξευτεί η ανεργία και το πρόβλημα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Μιλάμε λοιπόν για πραγματικά μέτρα στήριξης. Κατ’ αρχήν με αύξηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, δεν επαρκεί το ποσό που έχει ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση. Μιλάμε για την ανάγκη που υπάρχει για ρευστότητα στην αγορά και ειδικά όταν μιλάμε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αύξησαν τους δικαιούχους και καλώς έπραξαν, αλλά όχι το ποσό. Θα το κάνουν στην πορεία και θα το δείτε, αλλά τότε θα έχουν ήδη μπει λουκέτα και θα έχουμε εκτόξευση της ανεργίας. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι έχει 37 δις να στηρίξει το δεύτερο lockdown. Γιατί περιμένει να μπουν πρώτα τα λουκέτα και μετά να πάρει μέτρα; Είναι φανερό ότι η αναστολή των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων δεν μπορεί να αφορά ένα μήνα. Έπρεπε να ανακοινωθεί ότι για ένα εξάμηνο αναστέλλονται οι υποχρεώσεις τους και να ξεκινήσει μία συζήτηση για το πως πρέπει να υπάρξει ένα κούρεμα και μία ρύθμιση όταν θα έρθει η στιγμή να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Φαντάζεστε ότι υπάρχει μαγικό κουμπί, ένας επαγγελματίας που έχει κλειστή την επιχείρηση του, να το πατήσει και τον Ιανουάριο να μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις τους; Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους. Ο κ. Βρούτσης είπε ότι όσοι μπαίνουν στην αναστολή θα λαμβάνουν 534 ευρώ. Προφανώς με αυτό το ποσό θα αποφασιστεί να δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων. Εμείς λέμε να γίνει στην Ελλάδα ότι γίνεται στην Ευρώπη που αξιοποιούν πολύ περισσότερο το πρόγραμμα SURE, δηλαδή, να καλύπτεται το 100% του μισθού με όριο το ποσό των 1000 ευρώ. Ο εργαζόμενος πρέπει να έχει αξιοπρέπεια, δεν ευθύνεται αυτός για το Covid.

Είναι δυνατόν σήμερα με αυτή την κατάσταση για την υγεία και την οικονομία να μιλάμε τι θα γίνει μετά από ένα χρόνο στις διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής;

Εμείς ασχολούμαστε με τα προβλήματα. Δουλεύουμε πυρετωδώς, εκατοντάδες άνθρωποι για να παράξουμε τις προτάσεις που καταθέτουμε και δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην βλέπει τη σοβαρή δουλειά που κάνουμε για να καλύψουμε το κενό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν υπάρχει και για να δώσουμε προοδευτική διέξοδο στον τόπο. Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί ξέρουμε πως πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα όταν ολοκληρωθεί η ιστορία του κορωνοϊού. Αυτό είναι το χρέος μας και αυτό μας απασχολεί τώρα.

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΠΑ ΣΤΟ 6% ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου «Περιστολή του λαθρεμπορίου-Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων»

Θέμα: «Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στο 6 % στην εστίαση και στη διαμονή»

Εισηγητική έκθεση

Άρθρο …

Εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6 % στην εστίαση και στη διαμονή

Η εστίαση και η διαμονή αποτελούν ένα κλάδο με τεράστια συμβολή στην ελληνική οικονομία. Σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2019 τους αναλογεί το 7,84% του ΑΕΠ και το 12,5% της απασχόλησης. Είναι δεδομένο ότι αυτοί οι κλάδοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί και για την εξωστρέφεια της χώρας καθώς συμβάλουν σημαντικά στην προσέλκυση των ξένων επισκεπτών της χώρας οι εισπράξεις των οποίων το 2019 ήταν περίπου 18 δισ. εκ. ή 9,6% της ΑΕΠ ενώ η συνολική επίδραση του Τουρισμού υπολογισμού υπολογίζεται για το 2019 στο 20,8% του ΑΕΠ και στο 21,7% της απασχόλησης σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού. Το 2020 αποδείχθηκε μια καταστροφική χρονιά για τις τουριστικές εισπράξεις οι οποίες προβλέπεται να προσγειωθούν στο 20% των αντίστοιχων του 2019 παρά τα αδικαιολόγητα χαλαρά πρωτόκολλά ελέγχου των επισκεπτών της χώρας την καλοκαιρινή περίοδο. Επιπλέον τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν πλήξει με σφοδρότητα τους κλάδους της εστίασης και της διαμονής δημιουργώντας για χιλιάδες από αυτές ζητήματα επιβίωσης.

Το 2021 θα είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κατά την οποία τόσο ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να υποστηριχτεί ενώ ειδικά οι κλάδοι της εστίασης και διαμονής πρέπει να καταστούν προσιτοί και για τους Έλληνες καταναλωτές, εν όψει της ενδεχόμενης αποκλιμάκωσης της πανδημίας και των σχετικών περιοριστικών μέτρων. Για αυτό με την προτεινόμενη διάταξη μεταφέρονται οι συντελεστές των υπηρεσιών εστίασης και της διαμονής από το μειωμένο συντελεστή 13% στον υπερμειωμένο συντελεστή που ορίζεται σε 6% για το έτος αυτό, με την προοπτική να αξιολογηθεί εκ νέου το μέτρο στο τέλος του 2021, προκειμένου να συνεχιστεί.

Τροπολογία – Προσθήκη

Στο σχέδιο νόμου «Περιστολή του λαθρεμπορίου-Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων» προστίθεται νέο άρθρο ως εξής:

Άρθρο …

Εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6 % στην εστίαση και στη διαμονή

1. Στο Παράρτημα III «Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή (παρ. 1 του άρθρου 21)» του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με τον ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως ισχύει, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

α. Η παρ. 2 του Κεφαλαίου Β. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ τροποποιούνται και αντικαθίσταται ως εξής:

«. Η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα για τις οποίες ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%).»

2. Η παρ. 6 του Κεφαλαίου Β. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ τροποποιούνται και αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία για τις οποίες ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%).»

2. Οι διατάξεις του Παραρτήματος III «Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή (παρ. 1 του άρθρου 21)», του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ο οποίος κυρώθηκε με τον ν. 2859/2000, όπως τροποποιούνται από την παρ. 1, εφαρμόζονται από την 1η.1.2021 έως και την 31ή.12.2021

Oι Προτείνοντες Βουλευτές

ΦΩΦΗ (ΦΩΤΕΙΝΗ) ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ

ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Μήνυμα Ανδρέα Πουλά, Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η Παγκόσμια Ημέρα του AIDS, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας του COVID-19, μας υπενθυμίζει το πόσο ευάλωτη είναι η ανθρώπινη ζωή, την σημασία της πρόληψης και της υπευθυνότητας απέναντι σε έναν επικίνδυνο ιό, καθώς και την πολύ μεγάλη συμβολή που πρέπει να έχει η επιστημονική κοινότητα στην ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού και στην εύρεση αποτελεσματικών πρωτοκόλλων θεραπείας.

Η σκέψη μας είναι κοντά στην ευαίσθητη ομάδα των οροθετικών συνανθρώπων μας οι οποίοι εν μέσω της πανδημίας COVID-19 είναι ακόμη πιο ευάλωτοι και ενδεχομένως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβασή τους στο ΕΣΥ για τη θεραπεία τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΚΤΗΤΟ ΠΛΟΙΟ

Ανακοίνωση Τομέα Ναυτιλίας Κινήματος Αλλαγής

Για άλλη μια φορά βιώνουμε μια αιχμαλωσία συμπατριωτών μας ναυτικών οι οποίοι ανήκουν στο πλήρωμα του πλοίου ΣΤΕΛΙΟΣ Κ.

Η ένοπλη ομάδα που απήγαγε τους Έλληνες ναυτεργάτες προσδοκά την ανταλλαγή των απαχθέντων εισπράττοντας λύτρα για την απελευθέρωση τους.

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει άμεση πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα και να προστατευθεί η ζωή των ναυτεργατών ( Ελλήνων και αλλοδαπών) που επανδρώνουν την Ελληνική ναυτιλία.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 01.12.2020

Φ. Γεννηματά «Πρέπει να οργανωθούμε και να μην έχουμε ολέθρια αποτελέσματα στην υγεία των πολιτών και την οικονομία»

Αυτό που προέχει είναι το ασφαλές άνοιγμα μετά το lockdown για τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων και το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, επισήμανε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της στον «Σκάι» η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Όπως πρόσθεσε, δεν μπορούν να υπάρχουν οριζόντιες πολιτικές για όλη τη χώρα, όπως θέλει η κυβέρνηση, αλλά να εξαρτάται από το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής αν και πώς πρέπει ν’ ανοίξει. Επίσης, χρειάζονται σοβαρά επιδημιολογικά δεδομένα και μαζικά τεστ στον πληθυσμό, σοβαρή ιχνηλάτηση και περιορισμός των κρουσμάτων. Και βέβαια, η τήρηση των μέτρων είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όχι μόνο ευθύνη των πολιτών.

«Οι ευθύνες είναι ολοφάνερες. Έχουμε δρόμο μπροστά μας, δεν έχουμε τελειώσει. Είναι αισιόδοξο και θετικό ότι υπάρχει η προοπτική του εμβολίου, αλλά θα πρέπει να οργανωθούμε για να μην έχουμε ολέθρια αποτελέσματα και για την υγεία των πολιτών και για την οικονομία. Ο ρόλος μας ως αντιπολίτευση είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα, έτσι ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις», είπε επίσης η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι η ανησυχία είναι μεγάλη και γι’ αυτό ακριβώς κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και αναμένει απαντήσεις από τον ίδιο στη Βουλή την Παρασκευή.

«Η κυβέρνηση τρέχει συνέχεια πίσω από τις εξελίξεις και από τον ιό, δεν προετοιμάστηκε όπως θα έπρεπε. Το πρώτο lockdown αυτό το νόημα είχε: να κερδίσουμε χρόνο για προετοιμαστεί η χώρα να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα. Την ώρα που καίγονταν τα Βαλκάνια από κρούσματα, άνοιξαν τα χερσαία σύνορα άνευ όρων. Υπήρξε ο συνωστισμός και στα σχολεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δεν υπήρξε μία σωστή προετοιμασία για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι προκηρύξεις για τις προσλήψεις των γιατρών έγιναν μόλις το Νοέμβριο, ενώ έπρεπε να γίνουν από το Μάρτιο και τα νοσοκομεία να είναι στελεχωμένα. Υπάρχει σοβαρότατο θέμα με τα τεστ και όχι μόνο με την αισχροκέρδεια που επέτρεψε όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, αλλά και με την ποιότητα, γιατί δεν υπάρχει ακόμα και μέχρι τώρα πιστοποίηση των εργαστηρίων», τόνισε επίσης η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Φώφη Γεννηματά διερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση περιμένει να μπουν πρώτα τα λουκέτα και μετά να πάρει μέτρα και ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει βασική διαφωνία για τα άμεσα μέτρα της κυβέρνησης και στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της: «Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζονται εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, διότι αν έχουμε ερείπια στην οικονομία τότε η ανάκαμψη θα είναι δυσκολότερη, θα εκτοξευτεί η ανεργία και το πρόβλημα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Μιλάμε λοιπόν για πραγματικά μέτρα στήριξης».

Σε ο,τι αφορά σε ερώτηση για τα εσωκομματικά, η Πρόεδρος ανέφερε ότι εμείς ασχολούμαστε με τα προβλήματα, δουλεύουμε πυρετωδώς εκατοντάδες άνθρωποι για να παραγάγουμε προτάσεις. Δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην βλέπει τη σοβαρή δουλειά που κάνουμε για να καλύψουμε το κενό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για να δώσουμε προοδευτική διέξοδο στον τόπο. Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί ξέρουμε πως πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα όταν ολοκληρωθεί η ιστορία του κορωνοϊού. Αυτό είναι το χρέος μας και αυτό μας απασχολεί τώρα.

Δείτε τη συνέντευξη

Διαβάστε τη συνέντευξη

Πρόταση για ΦΠΑ στο 6% για εστίαση και διαμονή με νομοθετική πρωτοβουλία του Κινήματος

Μία ακόμη πρωτοβουλία στην πράξη για την ανακούφιση επιχειρήσεων και εργαζομένων στο χώρο της εστίασης και της διαμονής, με την κατάθεση τροπολογίας στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Περιστολή του λαθρεμπορίου-Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων», αναλαμβάνει το Κίνημα Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία προτείνεται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και διαμονή από 13% που είναι σήμερα και για ολόκληρο το 2021, με την προοπτική το μέτρο να αξιολογηθεί έως τα τέλη του έτους και να παραταθεί, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο. Ούτως ή άλλως, το ισχυρό πλήγμα που έχουν δεχθεί τα ξενοδοχεία από την πανδημία επιδεινώνεται μετά τα περιοριστικά μέτρα και το Κίνημα Αλλαγής είχε επισημάνει το παράδοξο των «ανοιχτών-κλειστών» ξενοδοχείων, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έκλεισε με εντολή της τα ξενοδοχεία και τα άφησε εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις κι ενώ οι ασφαλιστικά, φορολογικές, δανειακές και λοιπές υποχρεώσεις τρέχουν κανονικά.

Έτσι, σε ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν απαντήσεις για το θέμα και μέριμνα για την εξάλειψη της αδικίας, αλλά και την επιβίωση των επιχειρήσεων και τη διάσωση των θέσεων εργασίας.

Επίδομα για αναστολή εργασίας: Οι ανάγκες των εργαζομένων δεν είναι ελαστικές για να περικόπτονται όπως συμφέρει την κυβέρνηση

Η δήθεν γαλαντομία της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη κράτησε μόνο 20 μέρες. Αδιαφορούν για τις μειώσεις εισοδημάτων και το οικονομικό αδιέξοδο που έφερε η πανδημία και περικόπτουν το επίδομα των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή στα 534 ευρώ για το μήνα Δεκέμβριο. Υπενθυμίζουμε δε ότι για το Νοέμβριο εξαγγέλθηκε στήριξη με 800 ευρώ, αλλά στην πράξη ήταν 640, λόγω της χρονικής διάρκειας των αναστολών.

Αλήθεια, μήπως το Δεκέμβριο μειώνονται οι ανάγκες των εργαζομένων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και δεν το γνωρίζαμε; Ή η κυβέρνηση αυξάνει και κόβει τη «στήριξη» ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα; Όμως, οι ανάγκες των εργαζομένων δεν είναι ελαστικές για ν’ ακολουθούν αυτή την πορεία. Και γι’ αυτό το Κίνημα Αλλαγής είχε ζητήσει έγκαιρα την ενίσχυση των εργαζομένων σε αναστολή τουλάχιστον στο ύψος των μηνιαίων αποδοχών τους έως τα 1.000 ευρώ και κάλυψη ολόκληρου του Δώρου Χριστουγέννων, με συμψηφισμό της εργοδοτικής συμμετοχής.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ένοπλες Δυνάμεις: Η κυβέρνηση ν’ απαντήσει για το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης

Ανεπαρκή αποδεικνύονται τα μέτρα της κυβέρνησης για την πρόληψη κατά του κορονοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως αναφέρουν σε ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς και Βασίλης Κεγκέρογλου, η κυβέρνηση καλείται να δώσει στοιχεία για τα τεστ που διενεργήθηκαν στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων τον τελευταίο μήνα και απαντήσεις για τα εξειδικευμένα μέτρα που σκοπεύει να λάβει για την υγειονομική θωράκιση των δομών των ΕΔ από εδώ και στο εξής.

Περισσότερα ΕΔΩ

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.