Η Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 4 Ιουνίου 2022 by manos (seo)-admin

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 2 Ιουνίου η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, προκειμένου να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις, που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης για την Ελληνική Παλιγγενεσία του 1821, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη μεγαλειώδη παρέλαση, για 83η χρονιά, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Η Λαρισαία Βουλευτής συμμετέχει σε αποστολή της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, ενώ ταυτοχρόνως εκπροσωπεί στους εορτασμούς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, θα έχει την τιμή να λάβει ενεργά μέρος σε σειρά σημαντικών εκδηλώσεων. Το πρόγραμμα της παραμονής της στις Η.Π.Α. αναμένεται να είναι εξαιρετικά πλούσιο, γεμάτο θεσμικές συναντήσεις και επίσημες συνομιλίες με ομογενειακές οργανώσεις, εκπροσώπους του Ελληνισμού της Διασποράς, αλλά και με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο.

Αξίζει, ενδεικτικώς, να σημειωθεί πως η Ε. Λιακούλη θα παραστεί σε δεξίωση – επίσημο δείπνο στο New York Hilton, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, φιλέλληνα Γερουσιαστή κ. Robert Menendez.

Ενόψει της αναχώρησής της για τη Νέα Υόρκη, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, σημείωσε τα εξής:

«Με βαθιά χαρά και περισσή συγκίνηση αποδέχθηκα να συμμετάσχω στην αποστολή της Βουλής στη Νέα Υόρκη, όπου θα παραστώ στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ελληνική Παλιγγενεσία του 1821.

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή να βρεθώ στην καρδιά του ομογενειακού Ελληνισμού της Αμερικής και, γεμάτη εθνική υπερηφάνεια, να σταθώ στο πλευρό των συμπατριωτών μας, ειδικά φέτος που οι εκδηλώσεις αναμένονται μεγαλειώδεις και φέρουν ιδιάζουσα βαρύτητα, καθώς -έπειτα από τους περιορισμούς των τελευταίων ετών ελέω πανδημίας- εορτάζεται με λαμπρότητα η συμπλήρωση 201 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αλλά και η εκατονταετηρίδα ίδρυσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Μεταφέρω στη βαλίτσα μου, την πλούσια παρακαταθήκη θέσεων, προτάσεων και πεπραγμένων που έχει να επιδείξει διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υπέρ των Αποδήμων, μαζί με τον δυναμικό “αέρα” αναγέννησης και αλλαγής, που δίνει στη δημοκρατική παράταξη νέα προοπτική και στη χώρα, νέα ελπίδα.

Σήμερα, που η κρίσιμη εθνική και δημοσιονομική συγκυρία αβεβαιότητας μαστίζει την Ελλάδα, η εμβάθυνση και ο πολλαπλασιασμός των οδών υποστήριξης, αλληλοβοήθειας και συνεργασίας, ανάμεσα στην “Ιθάκη” και τους σύγχρονους “Οδυσσέες”, ανάμεσα στη μητροπολιτική Πατρίδα και τους εκτός συνόρων απανταχού Έλληνες, μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά και αμφίδρομα, ώστε το Ελληνικό Έθνος να διέλθει και αυτές τις “συμπληγάδες”.»

ΜΗΝΥΜΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2022

Αύριο ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, ένα σημείο σταθμός για κάθε νέο άτομο.

Σε όλους εσάς, τους μελλοντικούς απόφοιτους και τους μελλοντικούς φοιτητές ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων σας και στην συνέχεια της πορείας σας στον κόσμο. Τώρα ξεκινούν όλα.

Στη μνήμη όλων σας, η χρονιά των πανελλαδικών εξετάσεων πάντα θα ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες. Είναι εκείνη η χρονιά των άπειρων θυσιών, του αυξημένου άγχους απόδοσης, της ελπιδοφόρας καλλιέργειας προσδοκιών. Είναι και η χρονιά που ανεξαρτήτως αποτελέσματος φέρνει τo τέλος της σχολικής ζωής και την έναρξη της ενηλικίωσης σας.

Απολαύστε τη διαδικασία χωρίς να φοβάστε την αποτυχία, όλοι αποτυγχάνουν κάποια στιγμή.

Απολαύστε αν μη τι άλλο την περίοδο που όλες οι προοπτικές της ζωής σας είναι ανοικτές.

Σας αξίζει.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΝΑ ΕΝΩΣΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΕΝΩΠΙΟΣ ΕΝΩΠΙΩ» ΤΟΥ Τ/Σ ΑΝΤ1

Στη διάρκεια συνέντευξής του στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης περιέγραψε τα πολιτικά του προτάγματα.

«Πιστεύω ότι το καλό της Ελλάδας είναι να αποκτήσει μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση σημαίνει σεβασμός στους θεσμούς, στην ποιοτική δημοκρατία. Βαρέθηκε ο κόσμος το πελατειακό κράτος. Βαρέθηκε ο κόσμος να ανταγωνίζεται η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ για το ποιός έχει τους περισσότερους μετακλητούς, 2.800 ο ένας και 3.200 ο άλλος. Βαρέθηκε το τοξικό κλίμα στη Βουλή. Συνεχώς διχάζουν για τα Πανεπιστήμια, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα εθνικά θέματα. Εμείς είμαστε μια δύναμη προόδου και ρεαλισμού, που θέλει να οικοδομήσει την ενότητα» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Είμαστε άλλα κόμματα. Άλλο είναι ένα κόμμα της κομμουνιστικής Αριστεράς, άλλο είναι ένα κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, άλλο είναι το νεοφιλελεύθερο κόμμα της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Τί λέω στον ελληνικό λαό; Έχετε τρείς επιλογές στο τραπέζι. Επιλέξτε. Θέλετε Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα; Θέλετε Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη; Δεν θέλετε κανέναν από τους δύο; Θέλετε να μας δώσετε μια ευκαιρία να κάνουμε μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Όποιος θέλει Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος θέλει Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, να ψηφίσει ΝΔ. Όχι εμάς. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες νέας αξιόπιστης σχέσης με τον ελληνικό λαό. Και είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα: Να αποδείξω ότι η πολιτική και μέσα από την προσωπική μου διαδρομή, δίνει λύσεις και δεν είναι μια τάξη φαυλοκρατίας, που το μόνο που ενδιαφέρει είναι η καρέκλα. Άρα, εγώ να συνεργαστώ για καρέκλες, δεν υπάρχει περίπτωση. Θεωρώ ότι οι σοσιαλδημοκρατικές ιδέες είναι πιο χρήσιμες για την Ελλάδα και την Ευρώπη από τις ιδέες του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα. Εγώ μιλώ με συγκεκριμένες προτάσεις αλλά δεν ακούω προγραμματικό λόγο, παρά απομιμήσεις. Αφού θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι πρέπει να είναι Πρωθυπουργός αυτός που το κόμμα του θα είναι πρώτο, ας συγκυβερνήσει με τον κ. Μητσοτάκη, ας τον κάνει Πρωθυπουργό» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης αναφορικά με τη συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών.

« Έθεσα υποψηφιότητα πέρσι το καλοκαίρι όχι για να γίνω τροχονόμος μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ήμουν υποψήφιος για να κάνω πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Έθεσα υποψηφιότητα διότι θέλω αυτή η παράταξη να αλλάξει σελίδα στον τόπο και πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Θέλω να ξαναγίνουμε μια δύναμη η οποία θα παίξει κυβερνητικό ρόλο, θα είναι πρωταγωνιστής, θα κάνει σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση. Λέω προς όλους τους πολίτες ότι: Έχω χρέος και καθήκον να είμαι έτοιμος και θα είμαι έτοιμος» σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραματίσει το Κίνημα και συμπλήρωσε: «Για μένα καλός Πρωθυπουργός είναι αυτός ο οποίος γνωρίζει τί γίνεται στον κόσμο. Άρα γνωρίζοντας τις διεθνείς εξελίξεις ξέρει να αρπάζει τις ευκαιρίες για την πατρίδα του και να αποφεύγει κακοτοπιές. Επίσης καλός Πρωθυπουργός είναι αυτός που δεν Κυβερνά με την παρέα του όπως μάθαμε με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη, αλλά κυβερνά με τρόπο ανοιχτό, θεσμικό, με συμμετοχική δημοκρατία. Καλός Πρωθυπουργός είναι αυτός που δεν έχει εξαρτήσεις και έχει πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον. Είμαι έτοιμος να συγκρουστώ με κάθε κατεστημένο μικρό ή μεγάλο που κρατά την πατρίδα μου εγκλωβισμένη στο παρελθόν».

Κληθείς να σχολιάσει την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «μπροστά στη δίψα του να κρατήσει την καρέκλα της εξουσίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει τα πάντα. Θα εργαλειοποιήσει το προσφυγικό, την επιθυμία της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τα θέματα που αφορούν στο κυπριακό και στα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της Τουρκίας. Θα εργαλειοποιήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κ. Ερντογάν να εκβιάζει την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε την πρότασή του για εμπάργκο όπλων από τις ευρωπαϊκές χώρες προς τη γείτονα και για στοχευμένες κυρώσεις σε πρόσωπα της κυβέρνησης Ερντογάν και σε Τούρκους επιχειρηματίες οι οποίοι στηρίζουν το καθεστώς.

«Ο κ. Μητσοτάκης αν θέλει συναίνεση στα εθνικά θέματα, πρέπει να υπάρχει συνεννόηση στο προσκήνιο και όχι αυτό που έγινε προχθές. Είναι ντροπιαστικό για τον Έλληνα Πρωθυπουργό να μας ενημερώνουν ο Καγκελάριος της Γερμανίας και ο υπουργός Άμυνας της Αμερικής για το τί προτίθεται να κάνει. Αυτό είναι αδιανόητο!» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την αποστολή νέου οπλισμού προς την Ουκρανία. «Τα ευρωπαϊκά κράτη δε μπορεί να χωρίζονται σε καλά και κακά. Φιλικά στη Ρωσία ή απέναντι στη Ρωσία. Πρέπει να υπάρχει μία κοινή στρατηγική, άρα ό,τι όπλα στείλουμε από εδώ και πέρα στην Ουκρανία να γίνει με έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σχετικά με τα οικονομικά του Κινήματος ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Εγώ έγινα γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δεν ξέρω τι σημαίνει διορισμός στο Δημόσιο. Δεν έχω διορίσει ποτέ, πουθενά, κανέναν. Δεν έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου κανένα ρουσφέτι. Από τα χρέη του ΠΑΣΟΚ δεν έχω χρεώσει τον ελληνικό λαό ούτε ένα ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ έχει να πάρει δάνειο 12 χρόνια. Όλα τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ είναι πριν την οικονομική κρίση. Από την οικονομική κρίση ως σήμερα δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Και εγώ ως γραμματέας και Πρόεδρος δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Τα χρέη του ΠΑΣΟΚ είναι 100 εκατομμύρια το πραγματικό κεφάλαιο και όλα τα υπόλοιπα είναι τόκοι. Είχα δεσμευτεί πριν τις εκλογές ότι θα αγωνιστώ για να ρυθμίσουμε τα χρέη μας και να δείξουμε ότι παρόλο που δεν τα έχει κάνει η γενιά μου, αναλαμβάνει το φορτίο να τα ρυθμίσει και ένα μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης μας να πηγαίνει στις τράπεζες ώστε να είμαστε εντάξει απέναντι στον ελληνικό λαό. Σήμερα από την εκπομπή σας λέω ότι τα ρυθμίσαμε τα δάνεια με κριτήρια αγοράς χωρίς ειδικές κατηγορίες».

Απαντώντας στις κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε δηκτικά ότι «μπορούν να καλέσουν για καφέ στην Κουμουνδούρου τον κύριο Ραγκούση και την κυρία Ξενογιαννακοπούλου που ήταν τότε γραμματείς του ΠΑΣΟΚ. Επί εποχής τους έχουν γίνει οι μεγάλοι αυτοί δανεισμοί. Αυτοί ξέρουν καλύτερα να ενημερώσουν και την κοινή γνώμη , τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Πολάκη. Και το λέω για να είμαστε ξεκάθαροι. Αν νομίζουν κάποιοι ότι επειδή έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ, διαγράφονται συμπεριφορές και ευθύνες και φορτώνονται σε μένα που έμεινα στα δύσκολα και δεν έχω χρεώσει ούτε ένα ευρώ τον ελληνικό λαό, που δεν ήμουν ποτέ φορέας του πελατειακού κράτους μαζί με τη γενιά μου, που πραγματικά αγωνίζομαι για να αναστήσω και να αναγεννήσω την παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου, που κάποιοι χρησιμοποιούν το όνομά του τώρα όταν είναι στο κόμμα αυτών που πήγαν να τον κλείσουν φυλακή, ε λίγο ντροπή κύριε Χατζηνικολάου».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε το προσκλητήριο ενότητας και συμπόρευσης με τους δημοκρατικούς πολίτες.

«Προφανέστατα οι πολίτες μπορούν να αλλάζουν κόμματα. Πολλούς από αυτούς τους απογοητεύσαμε, όταν είδαν συμπεριφορές καθεστωτισμού, πελατειακά δίκτυα, αστοχίες πολιτικών επιλογών, νέες ανισότητες και έψαξαν να βρουν αλλού την ελπίδα. Αν τώρα την βρήκαν ή όχι είναι μία άλλη κουβέντα. Εγώ λοιπόν λέω σε αυτούς τους ανθρώπους ότι είναι ανοιχτές οι πόρτες στη νέα αρχή, που κάνουμε με νέους ανθρώπους, με αξιοπιστία για να χτίσουμε ξανά μαζί το κοινό μας μέλλον. Αλλά προσέξτε, όχι -και το είπα και στη δική μου ομιλία- με εκείνους οι οποίοι φέρθηκαν με απαράδεκτο τρόπο στην παράταξη. Άνθρωποι που έλεγαν ότι ο Τσίπρας είναι ο πιο ανέντιμος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης και ένα χρόνο μετά ήταν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Που έλεγαν ότι η μεγαλύτερη απάτη της μεταπολίτευσης είναι εν τέλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, δίπλα στον κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος για την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος και στηλίτευσε τον τρόπο φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση.

TWEET ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Σας παραθέτουμε tweet του Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταικούρα
τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά
τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη

Θέμα: «Για το επικείμενο κλείσιμο των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, στους Δήμους Καλαβρύτων, Δυτικής Αχαΐας και Πάτρας, του Νομού Αχαΐας»

Οι τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις αναφορικά με την πρόθεση αναστολής λειτουργίας των Υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στις περιοχές των Καλαβρύτων, της Δυτικής Αχαΐας, του Ρίου και ενός ακόμη στην περιοχή της Πάτρας, έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία, ενώ αναμένεται να δημιουργήσουν και δυσανάλογο κόστος στους κατοίκους της κάθε περιοχής. Οι συνέπειες εφαρμογής μιας τέτοιας απόφασης, σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζονται με την αναβάθμιση του ψηφιακού δικτύου της Τράπεζας. Οι απαραίτητες ψηφιακές υπηρεσίες, θα πρέπει να προσφέρονται επικουρικά και να λειτουργούν ως υποστηρικτική υπηρεσία και όχι ως αποκλειστική και μοναδική λύση εξυπηρέτησης των συναλλαγών του πολίτη.

Δεδομένου ότι η Τράπεζα Πειραιώς διαδέχθηκε την διαχείριση του χαρτοφυλακίου της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, είναι προφανές πως μεγάλο μέρος των συναλλαγών της, αφορά προγενέστερες αποκλειστικές ενισχύσεις του πρωτογενούς τομέα, δάνεια αλλά και καταθέσεις του αγροτικού κόσμου, του οποίου η εξοικείωση με τις ψηφιακές συναλλαγές δεν καθίσταται επαρκής. Ως εκ τούτου, ο περιορισμός της φυσικής παρουσίας του Τραπεζικού ομίλου της Πειραιώς ιδιαίτερα στους δήμους των αγροτικών περιοχών, δημιουργεί δυσανάλογο αποκλεισμό πρόσβασης σε τραπεζικές υπηρεσίες, κυρίως για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι και οι κύριοι αποδέκτες του προβλήματος. Τούτο μάλιστα, σε μια εποχή που ο πρωτογενής τομέας και η διατροφική αλυσίδα, αποτελούν υψίστης σημασίας ζητήματα, δεδομένων των διεθνών εξελίξεων και της κλιματικής κρίσης, δεδομένων που παράλληλα υποδεικνύουν την ανάγκη προστασίας, αλλά και υποβοήθησης του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα, στο νέο και καθόλου ευοίωνο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Η διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης, η οποία δυστυχώς συντελείται με την δραστική συρρίκνωση των Υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, προκαλεί σοβαρά προβλήματα και σε άλλες μη προνομιούχες ομάδες συμπολιτών μας. Θίγει τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, συνταξιούχους και ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας, οι οποίοι δεδομένου ότι δεν έχουν την απαραίτητη ψηφιακή εξοικείωση, θα εξαναγκαστούν προς μετακίνηση σε άλλες περιοχές του Νομού, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Ο αντίκτυπος αυτού του είδους τραπεζικού αποκλεισμού στους δήμους του Νομού Αχαΐας είναι εξαιρετικά δυσάρεστος, καθώς θα συνδεθεί με τον συνακόλουθο οικονομικό μαρασμό της τοπικής επιχειρηματικότητας, την απόσυρση καταθέσεων, αλλά και την πλήρη υποβάθμιση του αγροτικού στοιχείου των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, ο στρατηγικός σχεδιασμός της Τράπεζας Πειραιώς, θα πρέπει να συντελεστεί κατά το βέλτιστο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψιν το ήδη υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στα Καταστήματα των δήμων του Νομού Αχαΐας. Θα πρέπει, επίσης, να συνυπολογιστούν τα εργασιακά δικαιώματα που διακυβεύονται, η δυσανάλογη επιβάρυνση των εργαζομένων των όμορων περιοχών, αλλά και οι ενδεχόμενες πιέσεις που θα δημιουργηθούν από τις όποιες αναγκαστικές μετακινήσεις εργαζομένων σε άλλα καταστήματα.

Τέλος, δεδομένου ότι, η πρακτική της αναστολής λειτουργίας τραπεζικών καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, που επιχειρείται να προωθηθεί στην Αχαΐα, φαίνεται να αποτελεί τη συνήθη πλέον στρατηγική των τραπεζών, θα πρέπει η Πολιτεία να μεριμνήσει ώστε τα συγκεκριμένα Τραπεζικά Ιδρύματα που μέχρι σήμερα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με την συνεισφορά των πολιτών ήδη τρεις φορές, να αφουγκράζονται τις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών, αλλά και το ρόλο τους στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Τα εν λόγω Ιδρύματα θα πρέπει να παρέχουν ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και του αναπτυξιακού ρόλου που κυρίως θα έπρεπε να διαδραματίζουν, με γνώμονα τις βέλτιστες εργασιακές πρακτικές.

Επί τη βάσει των ανωτέρω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί,

α) Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στο κύμα συρρίκνωσης των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει την αποκλειστική διαχείριση των αγροτικών ενισχύσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, στις περιοχές των Δήμων Καλαβρύτων, Δυτικής Αχαΐας και Πάτρας;

β) Ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που πρόκειται να λάβετε, ώστε να προστατευθούν οι μη προνομιούχοι συμπολίτες μας από τον βίαιο αποκλεισμό που υφίστανται, σε φυσικής πρόσβασης Τραπεζικές υπηρεσίες και συναλλαγές;

γ) Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, τόσο αυτών που προσφέρουν υπηρεσίες σε καταστήματα των όμορων Δήμων, αλλά και όσων πρόκειται να μετακινηθούν ή να απολυθούν;

Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Α. Παπανδρέου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ

Συνάντηση είχε νωρίτερα στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με αντιπροσωπεία της Φινλανδίας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η αίτηση εισόδου στο ΝΑΤΟ που κατέθεσε η σκανδιναβική χώρα. Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι Ελλάδα και Φινλανδία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις ασφάλειας και είναι κρίσιμο να θωρακιστεί η Ευρώπη απέναντι σε αυταρχικούς και αναθεωρητές ηγέτες. Έκανε ειδική μνεία, μάλιστα, στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην διαμόρφωση της οποίας πρωτοστάτησε, για την επιβολή εμπάργκο όπλων από ευρωπαϊκές χώρες προς την Τουρκία.

Στη συνάντηση μετείχαν οι:

Antti Rinne, Πρώτος Αντιπρόεδρος του Φινλανδικού Κοινοβουλίου

Jussi Saramo, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστερής Συμμαχίας

Gunilla Carlander, Ανώτερη Σύμβουλος, Τμήμα Διεθνών Υποθέσεων

Jari Gustafsson, Πρέσβης της Φινλανδίας στην Αθήνα

Katja Karppinen, Αναπληρώτρια Αρχηγός Αποστολής στην Πρεσβεία της Φινλανδίας

Θανάσης Γλαβίνας, Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5/6

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο CARAVEL θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με τη νέα της σύνθεση και θα πραγματοποιηθούν οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη Γραμματέα, μελών Πολιτικού Συμβουλίου και μελών Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ).

Η συνεδρίαση θα ανοίξει με ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη. Κατόπιν, η συνεδρίαση θα είναι κλειστή καθώς θα διεξάγονται οι ψηφοφορίες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, σημείωσε:

Εμπιστευόμαστε απόλυτα την Ελληνική Δικαιοσύνη, που είναι η μόνη αρμόδια να συνεχίσει την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν.

Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν ανεχόμαστε καμία σκιά.

Ζητάμε από το Υπουργείο Εξωτερικών να απαντήσει ξεκάθαρα για τη φερόμενη παραποίηση ενός εγγράφου το οποίο, όμως, έχει ήδη από διετίας κατατεθεί και αξιολογηθεί από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, στην ακριβή του μορφή, κανονικά μεταφρασμένο, χωρίς να παραλείπεται τίποτα.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Για να μην ξεχνιόμαστε, γιατί νομίζουν ότι απευθύνονται σε Λωτοφάγους.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου και ο κ. Ραγκούσης, που διετέλεσαν, πέρα από γραμματείς του ΠΑΣΟΚ, και Υπουργοί στην τρικομματική κυβέρνηση με το ΛΑ.Ο.Σ., πετούν σήμερα τη μπάλα στην εξέδρα. Διαστρεβλώνουν όσα είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος δεν μίλησε για νομικές ευθύνες, αφού -ως γνωστόν- υπεύθυνος για τα οικονομικά ενός κόμματος είναι ο διευθυντής του. Είναι φαιδρό, όμως, να θέτουν στο δημόσιο διάλογο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα αυτό, και να έχουν στο κόμμα τους αυτούς που μπορούν αρμοδίως να τους λύσουν όλες τις απορίες.

Βεβαίως, δεν περιμένουμε κάτι περισσότερο σε επίπεδο συνέπειας, ειδικά από τον κ. Ραγκούση, που σήμερα είναι κορυφαίο στέλεχος δίπλα στον κ. Τσίπρα, αλλά λίγους μήνες πριν μεταπηδήσει στο ΣΥΡΙΖΑ τον αποκαλούσε «τον πιο ανέντιμο Πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης».

Ο κόσμος γνωρίζει και αξιολογεί. Γι’ αυτό κρείττον του λαλείν το σιγάν.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΟΥΜΑ, ΣΤΟ 13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΝΝΕΔ

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Πριν ξεκινήσω την τοποθέτηση μου, θέλω να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας. Είναι μια ευκαιρία αναστοχασμού για την οργάνωση σας και εύχομαι τα συμπεράσματα σας, τα οποία θα μελετήσουμε διεξοδικά, να λειτουργήσουν προωθητικά για το καλό του τόπου.

Είναι κοινή παραδοχή πως ζούμε την απαρχή μιας νέας ιστορικής περιόδου με εντελώς διαφορετικά πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά από αυτά της προηγούμενης. Η πανδημική κρίση, η ενεργειακή κρίση, οι τάσεις αναθεωρητισμού, η ενίσχυση αυταρχικών καθεστώτων και ο πόλεμος στη γειτονιά μας, η κλιματική κρίση, οι μεταναστευτικές ροές δημιουργούν έντονες αμφιβολίες, κλονίζουν τις παγκόσμιες σταθερές, τεστάρουν τη συνοχή των κοινωνιών και την αντοχή της Δημοκρατίας και των θεσμών της. Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές αντιμετώπισης των αλλαγών που έρχονται: Να τις παρακολουθήσουμε να έρχονται μένοντας άπραγοι και να επέμβουμε όταν φανερωθεί η επίδραση τους, με αμφίβολα αποτελέσματα, ή να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς φόβο, να τις ερμηνεύσουμε από ιδεολογική ματιά, να τις ελέγξουμε και τελικά να τις υπερβούμε.

Αν κάτι χαρακτηρίζει την εποχή μας, είναι η απαξίωση της πολιτικής από τη νέα γενιά στην πλειοψηφία της. Όχι άδικα. Ο φόβος, η απώλεια εμπιστοσύνης, τα συντηρητικά αντανακλαστικά των ηγεσιών, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι συνεχείς αντιφάσεις, η διάψευση των ονείρων και των φιλοδοξιών, η απουσία οράματος αποτελούν κάποιους από τους παράγοντες που η σχέση ανάμεσα στην πολιτική και τη νεολαία ράγισε βαθιά. Τα παλιά διλήμματα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού ή μεταρρύθμισης και λαϊκισμού έχουν πάψει να υφίστανται και η νέα εποχή τελικά χαρακτηρίζεται από νέες προκλήσεις και νέες ανισότητες. Όλα είναι αμφισβητήσιμα, όλα αλλάζουν, όλα μετασχηματίζονται.

Η σύγχρονη νεολαία αναζητά δικαιοσύνη, ακαδημαϊκές και εργασιακές ευκαιρίες, ζητά αξιοκρατικό πλαίσιο, επιδιώκει να ακουστεί, μακριά από την κουλτούρα του “get the things done”. Η πλειοψηφία της είναι εξαιρετικά μορφωμένη και κοσμοπολίτικη αλλά παράλληλα εντάσσεται σε αυτούς που χαρακτηρίζουμε ως “εκτός των τοιχών” και εμφανίζει ένα ιδιότυπο και δυσνόητο πολλές φορές ψυχισμό. Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε το συλλογικό όραμα της κοινωνίας, ένα όραμα που θα χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη και ισότητα στην πρόσβαση και στις ευκαιρίες, και να ανοίξουμε διάλογο με την νεολαία, χωρίς διάθεση επιβολής και ελέγχου αλλά με διάθεση κατανόησης και συνεννόησης.

Σε αυτή τη κρίσιμη ιστορική συγκυρία, η Νεολαία του ΠαΣοΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει στόχο με την παρουσία της να ορίσει και να διαμορφώσει την ατζέντα της νέας περιόδου. Οφείλουμε να θέσουμε προτεραιότητες και να μιλήσουμε για το πως φανταζόμαστε την ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία στην Ελλάδα και τον κόσμο το 2030, για τις αδικίες που περικλείονται στις ανισότητες κάθε μορφής και πως αυτές θα αντιμετωπιστούν, με την εισαγωγή του εξαώρου και του βασικού εγγυημένου εισοδήματος στο δημόσιο διάλογο. Να αμφισβητήσουμε τις σημερινές καθετοποιημένες δομές εκπαίδευσης και να δομήσουμε ένα διαφορετικό, ριζοσπαστικό, καινοτόμο σύστημα παιδείας και διαρκούς εξέλιξης, χωρίς αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια. Να παρουσιάσουμε ένα νέο μοντέλο κοινωνικής προστασίας με προτεραιότητα τους λιγότερο ισχυρούς, με έμφαση σε μια νέα στεγαστική πολιτική, που αποτελεί τη μεγάλη αγωνία της γενιάς μας.

Να ενσωματώσουμε τις νέες δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω. Να βάλουμε ως πρόταγμα την προστασία του περιβάλλοντος και την αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης,με έμφαση στην δημιουργία αυτόνομων ενεργειακών κοινοτήτων πολεμώντας τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, να διαμορφώσουμε μια κοινωνία που ο ρατσισμός, ο φασισμός και οι έμφυλες διακρίσεις δεν έχουν περιθώριο ύπαρξης. Να δομήσουμε ένα πολιτικό λόγο που θα παλέψει για ισχυρότερους θεσμούς και μια καλύτερη Δημοκρατία, που θα περιλαμβάνει περισσότερους, δεν θα αποκλείει τους αδύναμους αλλά αντίθετα θα ενισχύει τις φωνές τους.

Επιτρέψτε μια προσωπική αναφορά στο ζήτημα της Δημόσιας Παιδείας. Ως παιδί μιας περήφανης εργατικής οικογένειας, θεωρώ πως η δημόσια παιδεία είναι ο πλούτος των φτωχών, , και είναι ή πρέπει να αντιμετωπιστεί ως το βασικό όχημα εξόδου από την κρίση. Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι συγκεκριμένα αυτή που εξασφαλίζει την ισότητα στις ευκαιρίες, την προοδευτική κοινωνική κινητικότητα, τη διαγενεακή δικαιοσύνη απέναντι στα κλειστά οικονομικά συστήματα και την οικογενειοκρατία. Είναι η πύλη της εισόδου του ανθρώπου σε μια εύρυθμη κοινωνία, είναι το πλαίσιο εκείνο που προάγει την πολυπολιτισμικότητα, την συνεργασία, την επικοινωνία, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, την στάση ζωής. Ας σταματήσουμε να αποδεχόμαστε η συζήτηση να αρχίζει και να τελειώνει σε αιώνιους φοιτητές, σε βάσεις του τρία και του δέκα και σε άσυλα ανομίας. Η δημόσια εκπαίδευση θέλει πολλή δουλειά και σοβαρή διάθεση για βελτίωσή της και όχι προσχηματικές διαβουλεύσεις δέκα ημερών, με σκοπό την ολοκληρωτική απαξίωση του φοιτητικού συνδικαλισμού.

Φίλες και φίλοι,

Οι ιδεολογικοπολιτικές μας διαφορές είναι γνωστές, διαχρονικές και ουσιώδεις * και αυτό είναι σημαντικό για τη δημοκρατία μας. Εκπροσωπώντας σήμερα, την Νεολαία ΠαΣοΚ-Κινήματος Αλλαγής εκπροσωπώ τον έτερο σημαντικό πόλο του πολιτικού φάσματος, εκείνον που αντιλαμβάνεται τις ταξικές ανισότητες και τα προβλήματα που αυτές παράγουν, εκείνον που επιδιώκει τη συναίνεση και διεκδικεί την κοινωνική δικαιοσύνη που μαζί εγγυώνται την κοινωνική συνοχή, εκείνον που επιστρέφει δριμύτερος και αποφασισμένος για να αλλάξει ξανά τη χώρα όπως το έκανε τόσες φορές τα προηγούμενα χρονια.

Πρέπει να τολμήσουμε, να αμφισβητήσουμε, να χτίσουμε γέφυρες αλλά και να συγκρουστούμε με κάθε κλειστό σύστημα που δεν αφήνει τη χώρα να πάει μπροστά. Να αντιταχθούμε στην αποιδεολογικοποίηση της εποχής, να μιλήσουμε για πραγματική πολιτική λοιπόν, που βασίζεται σε δύο έννοιες: αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, απέναντι στον πολιτικό ευτελισμό που κυριαρχεί σήμερα, να κάνουμε πράξη της αλλαγής παραδείγματος που τόσο ανάγκη έχει η χώρα και το πολιτικό σύστημα.

Πιστεύουμε βαθιά ότι το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο από το παρόν. Αυτή η βαθιά πίστη καθορίζει και την προοδευτική ιδεολογική πεποίθηση μας ότι τα πράγματα δεν είναι δοσμένα απ’ την ανθρώπινη φύση, αλλά μπορούν να αλλάξουν, με βούληση, σχέδιο κι επιμονή και ότι η επιστροφή της πολιτικής στο προσκήνιο μπορεί να βελτιώσει τις ζωές μας. Πρέπει να πείσουμε ότι η πολιτική είναι λειτούργημα και όχι πεδίο διευθετήσεων, ότι η πολιτική είναι κομμάτι της λύσης και όχι του προβλήματος. Δεν θα είμαστε η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη.

Αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ: ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΜΑΖΙ, ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ

Συνάντηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις Η.Π.Α., εκπροσωπώντας την παράταξη σε διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής, για τις εκδηλώσεις της ομογένειας.

Σε αμοιβαία εγκάρδιο κλίμα, οι δύο πλευρές, συζήτησαν ζητήματα που απασχολούν την Ελληνισμό της Διασποράς, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους στήριξης του πολύτιμου έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, καθώς και για την αξία της εμβάθυνσης και αναβάθμισης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Η.Π.Α.

Μετά την πλήρη ενημέρωση που παρείχε ο Αρχιεπίσκοπος κ Ελπιδοφόρος για το έργο που συντελείται από την Αρχιεπισκοπή, η Γραμματέας της Κ.Ο., επεσήμανε τα εξής :

«Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε, η ευκαιρία της συνάντησης μαζί Σας, αποτελεί για εμένα ξεχωριστή τιμή και μία από τις πιο συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές της πολιτικής και προσωπικής μου διαδρομής.

Η συμπλήρωση της εκατονταετηρίδας ίδρυσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, καθίσταται ορόσημο και ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής στον αναντικατάστατο ρόλο που διαδραματίζει, η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία για την Ομογένεια, αλλά και για το έθνος συνολικά.

Ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου αισθάνομαι την ανάγκη να Σας απευθύνω ένα μεγάλο από καρδιάς «ευχαριστώ», εκ μέρους των Ελληνίδων και των Ελλήνων της μητέρας-πατρίδας.

Ευχαριστούμε για την ανεκτίμητη συνεισφορά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Υμών προσωπικά, αλλά και εκάστου ιερωμένου κατά τις δεκαετίες που προηγήθηκαν, καθώς αποτελείτε τον πλέον πολύτιμο συνοδοιπόροστυλοβάτη και καθοδηγητή των Αποδήμων, ταυτόχρονα δε, η δραστηριότητα της Εκκλησίας σας, συνέβαλε αποφασιστικά για να τεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ηγεσίας των ΗΠΑ τα θέματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως Υμάς προσωπικά, για την πράγματι ελπιδοφόρα πνοή που έχετε εμφυσήσει κατά τη θητεία Σας, για το σημαντικό -εκκλησιαστικό και ανθρωπιστικό-έργο Σας.

Οι επετειακοί εορτασμοί των 201 ετών από την Ελληνική Παλιγγενεσία του 1821, μας υπενθυμίζουν την αλληλένδετη μοίρα Ελληνισμού και Ορδοξοξίας στους αιώνες απανταχού της Οικουμένης, τους αδιατάρακτους ιστορικούς δεσμούς, που έχουν σφραγιστεί με ενδόξους αγώνες και ηρωικές θυσίες, πάντοτε υπέρ της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης.

Μπορεί το 1922, έτος επίσημης ίδρυσης της επιτόπιας Αρχιεπισκοπής, να συμπίπτει με το “μαύρο” έτος της Μικρασιατικής Καταστροφής, αυτό, όμως, σκιαγραφεί γλαφυρά την απύθμενη κοινή δύναμη Ελληνισμού και Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Σήμερα, που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύπλευρη κρίση, η συνδρομή Σας αναδεικνύεται κομβικής σημασίας, αφενός μεν για την περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, σε ένα πολύπλευρο πεδίο σύγχρονων δυνατοτήτων, αφετέρου για την προώθηση της Ειρήνης, της Αγάπης, της Ευημερίας και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όλων των λαών και πασών των θρησκειών.»

 

14

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.