Η ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ “ΜΗΔΕΙΑ” ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 18 Φεβρουαρίου 2021 by energinews (admin)

Κοινή δήλωση Γιώργου Καμίνη, Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη και Βασίλη Χρονόπουλου, Γραμματέα Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής

Η “Μήδεια”, όπως κάθε φυσική καταστροφή, έπληξε σφοδρότερα τους πλέον ευάλωτους. Δίπλα στις χιλιάδες οικογένειες που έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες ημέρες, οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το κρύο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα σε αντίσκηνα και κοντέινερ, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης από την πλευρά του Υπουργείου.

Σε Σχιστό, Σκαραμαγκά, Ελαιώνα και Μαλακάσα είδαμε αντίσκηνα θαμμένα στο χιόνι, κοντέινερς και αντίσκηνα χωρίς ρεύμα και νερό, “παγωμένες” εξωτερικές τουαλέτες και λοιπούς χώρους υγιεινής, άναρχη μεταφορά ανθρώπων σε δημοτικούς χώρους και κοντέινερς την τελευταία στιγμή. Δεν υπήρξε καμία πρόνοια μεταφοράς ούτε των πιο ευάλωτων, εγκύων και παιδιών, σε ειδικούς χώρους, παρά μόνο αφού είχαν μείνει επί ώρες αβοήθητοι εν μέσω χιονόπτωσης. Αυτές είναι οι λυπηρές συνθήκες που επιφυλάσσει η χώρα μας σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες αλλά και σε αιτούντες άσυλο, 70 χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης.

Η ετοιμότητα της Πολιτείας απέναντι στη “Μήδεια” αποδείχθηκε κενό γράμμα και στη περίπτωση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Αποτυχία που μετρά διπλά γιατί η χώρα είναι επιφορτισμένη με τη διεθνή υποχρέωση για την προστασία της ζωής και της υγείας αυτών των ανθρώπων. Έρχεται δε να προστεθεί στις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τον προσωρινό χώρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, στον οποίο 7000 άνθρωποι ζουν κυριολεκτικά δίπλα στα κύματα.

Στην Ελλάδα, ακόμη και σήμερα, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, ευάλωτοι απέναντι σε κάθε μορφής κακοκαιρία, απροστάτευτοι απέναντι σε κάθε έκτακτη περίσταση. Τίποτε λιγότερο δεν είναι ανεκτό από την αξιοπρεπή μεταχείριση αναγνωρισμένων προσφύγων, αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων. Είναι μία υποχρέωση που δεν χωρά αναβολή. Ως πότε το Υπουργείο θα αφήσει αυτή την κατάσταση να διαιωνίζεται;

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”: ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Κάποιος να πάει τη χώρα μπροστά

Είναι γεγονός ότι μέσα στο δημόσιο διάλογο για τη διαχείριση της πανδημίας, το ρυθμό εμβολιασμού, τις κοινωνικές και οικονομικές της επιπτώσεις, οι περισσότεροι από εμάς, αντιλαμβανόμαστε παράλληλα ότι η ανοσία της αγέλης δεν θα σηματοδοτήσει απλώς το τέλος μιας δύσκολης συγκυρίας. Πολύ περισσότερο, η υγειονομική κρίση και ο συντριπτικός τρόπος που άλλαξε τη ζωή μας, αναδεικνύοντας τις παθογένειες του σύγχρονου κόσμου και επιταχύνοντας τα ιδεολογικά διλήμματα των επόμενων δεκαετιών, σηματοδοτούν τη αρχή μιας νέας εποχής. Σε αυτήν, ο ισχυρός και ο ανθεκτικός θα είναι αυτός που θα αντιληφθεί εγκαίρως την ανάγκη για τον επανασχεδιασμό του κράτους, των κοινωνικών και οικονομικών του δομών με τρόπο που θα απαντήσουν στην «κανονικότητα» της ψηφιακής εποχής, του αυτοματισμού, της κλιματικής κρίσης και των διαρκώς εντεινόμενων διεθνών αλληλοσυσχετίσεων.

Και σε αυτήν την πρόκληση μπροστά βρίσκεται και η χώρα μας. Έχοντας την ευκαιρία τώρα να διαμορφώσει μία Ελλάδα μπροστά από την εποχή της. Και φαίνεται πως η κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί. Ή μήπως όχι;

Μεταρρύθμισε λέει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και αντί να μιλήσει για την ανάγκη εξωστρέφειας των ακαδημαϊκών μας Ιδρυμάτων, για την προαγωγή της έρευνας, της τεχνολογικής καινοτομίας, της πρακτικής άσκησης, το διεθνή αλλά και τον κοινωνικό τους ρόλο, τη διασύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με τις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας, των αποφοίτων με την αγορά εργασίας, «μεταρρύθμισε» τα σώματα ασφαλείας. Έβαλε έτσι τα Πανεπιστήμια με «ασφάλεια» στη νέα δεκαετία.

Μεταρρυθμίζει τώρα την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και αντί να μιλήσει για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση, την περεταίρω αποκέντρωση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων, συνοδευόμενων φυσικά με τους απαιτούμενους πόρους και εργαλεία, αντί να δομήσει πάνω στο 1ο και τον 2ο βαθμό το νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας με βάση τη διακριτή περιφερειακή αναπτυξιακή ταυτότητα της κάθε περιοχής, «μεταρρυθμίζει» τον εκλογικό τους νόμο. Βάζει έτσι με «ασφάλεια» τις υφιστάμενες γαλάζιες διοικήσεις στη νέα τετραετία.

Μεταρρύθμισε την αγορά εργασίας. Και αντί να μιλήσει για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που χρειάζεται το νέο περιβάλλον της τηλεργασίας, να καταπολεμήσει τις ελαστικές μορφές εργασίας, να επαναπροσδιορίσει την έννοια του ελεύθερου χρόνου, του ωραρίου, της υπερωρίας, όχι με τρόπο δογματικό και ιδεοληπτικό αλλά με τρόπο που θα διασφαλίζει εκ νέου την εργασιακή αξιοπρέπεια του σήμερα και όχι των προηγούμενων δεκαετιών. Αντί να αναβαθμίσει την δια βίου μάθηση και την επανακατάρτιση που θα απαντήσει στην αναδιαμόρφωση του επαγγελματικού χάρτη που θα φέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση, ο αυτοματισμός, η τεχνητή νοημοσύνη, «μεταρρύθμισε» την εκ περιτροπής εργασία, την κατάργηση των συλλογικών διεκδικήσεων, θεωρώντας την επιδοματική εξάρτηση ως πελατειακή λύση για την επόμενη ημέρα της εργασιακής ανασφάλειας, μέσα σε ένα παντελώς αρρύθμιστο νέο περιβάλλον. Θέτει έτσι με «ασφάλεια» την εργοδοσία έναντι της απειλής της εργασιακής αυθαιρεσίας.

Μεταρρύθμισε το σύστημα υγείας. Και αντί να μιλήσει για το σχέδιο σύγχρονων αναβαθμισμένων υπηρεσιών δημόσιας υγείας, για ενιαίο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, για τη συστηματοποίηση της διαχείρισης χρόνιων παθήσεων, για την ψυχική υγεία, τη διαλειτουργικότητα της ιατρικής πληροφορίας, τη στήριξη στην πράξη γιατρών και νοσηλευτών, τη μόνιμη κάλυψη των λειτουργικών κενών, διαχειρίζεται την πανδημία πυροσβεστικά, βαφτίζει χώρους ανάνηψης σε ΜΕΘ, χειροκροτά με θέρμη τους υγειονομικούς στο μπαλκόνι, και αφήνει το ΕΣΥ σε μία συστηματική απαξίωση. Στρώνει έτσι με «ασφάλεια» το έδαφος, για την αντικατάσταση του από την ιδιωτική υγεία.

Αν προσέξατε, όλα γίνονται με «ασφάλεια». Είναι το εργαλείο του φόβου, ικανό να δημιουργήσει τις απαιτούμενες νέες διχαστικές τομές, τα νέα στρατόπεδα. Αυτά χρησιμεύουν ώστε να κρυφτεί πιο εύκολα η ένδεια μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, και πάντα η συζήτηση να μην αφορά στο τι δεν έκανε τελικά αυτή η κυβέρνηση. Αλλά, στο κατά πόσον κατάφερε να περάσει – έστω και λίγο – πάνω από τον χαμηλό πήχη της προηγούμενης.

Όμως, τόσα χρόνια μετά… μας αξίζει κάτι καλύτερο από στείρους διαξιφισμούς και συμψηφισμούς ανικανότητας. Κάποιος που να μπορεί να πάει ξανά τη χώρα μπροστά.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ. ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ

Ο κ. Μητσοτάκης νίπτει τας χείρας του για την χρεωκοπία του δήθεν επιτελικού του κράτους.

Δεν τόλμησε να αναλάβει τις ευθύνες που του ανήκουν και παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο για το πιγκ-πογκ ευθυνών που εκπορεύεται από τους Υπουργούς του.

Ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Πλήρης αποτυχία.

Η Πολιτική Προστασία, για μια ακόμη φορά, διακρίθηκε μόνο στο ρόλο του θλιβερού παρατηρητή, επιχειρώντας εκ των υστέρων να παραστήσει τον συντονιστή!

Και απαντά με το γνωστό «οι άλλοι ήταν χειρότεροι».

Όμως, η πραγματικότητα δεν κρύβεται.

250.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα -και όχι μόνο- για ημέρες.

Αυτό δεν μπορούν να το συσκοτίσουν, ούτε η πληρωμένη κυβερνητική προπαγάνδα από ορισμένα ΜΜΕ, ούτε οι υποσχέσεις για μικροπαροχές στους πολίτες.

Οι πολίτες δεν εξαγοράζονται. Έχουν γνώση και κρίση και όταν έρθει η ώρα θα τους καταδικάσουν.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Ανακοίνωση Τομέα Αυτοδιοίκησης Κινήματος Αλλαγής

Χρειάστηκε η κακοκαιρία «Μήδεια» προκειμένου να εγκλωβιστούν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στις «Συμπληγάδες» της ανικανότητας και της κωλυσιεργίας του επιτελικού Κράτους «μαϊμού» του κ. Μητσοτάκη και της Κυβέρνησής του.

Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση και την αμηχανία της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία το πρωί επιρρίπτει ευθύνες στη «γαλάζια» Αυτοδιοίκηση του κ. Πατούλη και το βράδυ κατηγορεί την Κεντρική Κυβέρνηση, δηλαδή το ίδιο το «γαλάζιο» Κράτος, για το χάος, την αδυναμία και την ολοκληρωτική αποτυχία τους στη διαχείριση μιας έκτακτης κατάστασης.

Αλλά μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν οι εξαγγελίες του κ. Πέτσα για άμεσο διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε Κράτος, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Δήμους, προκειμένου να παύσει η αλληλοεπικάλυψη και η ασυνεννοησία. Υπενθυμίζουμε η Επιτροπή που οι ίδιοι συνέστησαν για τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Κοντιάδη, ομολόγησε αφοπλιστικά ότι «Η Επιτροπή δεν κατέληξε στην επικύρωση και την επίσημη παράδοση του πορίσματός της στην πολιτική ηγεσία ούτε στην πλήρη επεξεργασία του σχεδίου νόμου που αποτυπώνει τις προτάσεις της. (…) ». Και δεν θεωρούμε ότι ευθύνεται η Επιτροπή για το φιάσκο αυτό.

Αντί κ. Πέτσα να επιταχύνετε τις ουσιαστικές τομές και μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση, όπως επανειλημμένα σας έχουμε ζητήσει, αυτό που σπεύσατε να εξαγγείλετε είναι το εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση, βάζοντας ξεκάθαρα το «κάρο μπροστά από το άλογο» και εξυπηρετώντας μικροπολιτικές επιδιώξεις.

Προφανώς και η στάση της Κυβέρνησης δεν μας εκπλήσσει. Άλλωστε η ίδια η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που εξόπλισαν την Αυτοδιοίκηση με ισχυρά εργαλεία και αυξημένο κύρος.

Ωστόσο, οι πολίτες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από τις καθυστερήσεις και την ανεπάρκεια.

Και απαιτούν λύσεις και όχι μεγάλα λόγια.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟ IONIAN TV (ΣΗΜΕΡΑ 18/2 ΚΑΙ ΩΡΑ 8ΜΜ)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Ionian TV και τον δημοσιογράφο Τάσο Θεοδόση, σήμερα Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου και ώρα 8μμ.

Π.ΒΛΑΧΟΣ: ΤΟ #metoo ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Παρέμβαση Παναγιώτη Βλάχου,

Γραμματέα Επικοινωνίας Κινήματος Αλλαγής

στο «Vice.gr»


Το #metoo ξεκίνησε μια κοινωνική επανάσταση

Χρειάστηκε το περίφημο tweet της Alyssa Milano για τον Harvey Weinstein το 2017 για να φτάσει σε περισσότερα μάτια και αυτιά ο αγώνας της Tarana Burke, ιδρύτριας του κινήματος #metoo ήδη από το 2006. Έκτοτε μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι, η ομερτά που κυριάρχησε για δεκαετίες στην οικονομική, κοινωνική και καλλιτεχνική ζωή έσπασε, το σλόγκαν ταξίδεψε και έγινε κτήμα εκατομμυρίων γυναικών, αλλά και «διαφορετικών» συνανθρώπων μας που λυγίζουν καθημερινά κάτω από την καταπίεση, τον καταναγκασμό, την παρενόχληση, τον βιασμό.

Δεν έχουν αλλάξει πολλά, αλλά η αρχή έγινε και ο ασκός άνοιξε. Αυτό θα μπορούσε να ειπωθεί και για την Ελλάδα. Στερεότυπα δεκαετιών, πατριαρχικές νοοτροπίες και διαδεδομένος σεξισμός «νομιμοποιούσαν» για χρόνια απάνθρωπες και εξευτελιστικές συμπεριφορές, με θύματα κυρίως γυναίκες. Σποραδικές καταγγελίες ή αποκαλύψεις δεν απασχόλησαν τη δημοσιότητα, παρόλο που η πανδημία «γέννησε» περισσότερη βία και καταπίεση εναντίον των γυναικών. Η γενναιότητα της Σοφίας Μπεκατώρου όμως άνοιξε την αυλαία ανεπιστρεπτί. Και η ελληνική κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με σκληρές αλήθειες και οριακές καταστάσεις, άλλοτε γνωστές και άλλοτε άγνωστες στους χώρους του αθλητισμού και του πολιτισμού, που δεν πρέπει ούτε να ευτελιστούν μέσα από την κίτρινη λογική της κλειδαρότρυπας ούτε φυσικά να αποσιωπηθούν από ισχυρά δίκτυα εξουσίας.

«Μιλήστε» λέει λοιπόν το Κίνημα Αλλαγής σε κάθε γυναίκα και κάθε συνάνθρωπο που παρενοχλείται, βιάζεται, κακοποιείται, καταναγκάζεται επειδή είναι αδύναμος, ευπαθής, ευάλωτος, φτωχός, άνεργος, στρέιτ, ΛΟΑΤΚΙ, νέος ή μεγαλύτερος. Χρέος των φορέων και κυρίως της Πολιτείας είναι να ακούσει, να καταγράψει, να αξιολογήσει, να κινήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, ώστε να μπει το μαχαίρι βαθιά στο κόκκαλο. Χρέος της Κυβέρνησης είναι να βάλει σε εφαρμογή τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, μέσα στην οποία εντάσσεται και η παρενόχληση, η λεκτική και ψυχολογική βία. Επίσης να επικυρώσει η Βουλή τη Διεθνή Σύμβαση Κατά της Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία, όπου συμβαίνει η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών παρενόχλησης.

Κάθε γυναίκα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής να σηκώσει το τηλέφωνο ή να στείλει μήνυμα βοήθειας σε γραμμές στήριξης, που θα εισακουστεί και θα κινήσει τις διαδικασίες, να μην χλευάζεται από την Αστυνομία ή να αποθαρρύνεται από αυτήν. Δίπλα στο σθένος, θέλουμε υποστήριξη: συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες φιλοξενίας σε κάθε δήμο για κακοποιημένες γυναίκες ή συνανθρώπους, με την κατάλληλη ψυχολογική και νομική στήριξη. Και φυσικά μαθήματα σεξουαλικής αγωγής και έμφυλης ισότητας στα σχολεία, ώστε τα στερεότυπα να χτυπηθούν στη ρίζα τους.

Βρισκόμαστε λοιπόν στα πρόθυρα μιας μεγάλης επανάστασης που θα αλλάξει συθέμελα τις οικογενειακές, εργασιακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία, γυναίκες και άνδρες να ξεριζώσουμε μια φρικτή εκδοχή της ανισότητας και να αγωνιστούμε μαζί, με θάρρος, ψυχραιμία και δικαιοσύνη για τον αλληλοσεβασμό, την αλληλεγγύη, την ισότητα, την πραγματική δημοκρατία.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Μεγάλη καθυστέρηση στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε περιοχές που επλήγησαν από τη «Μήδεια» καταλογίζει το Κίνημα Αλλαγής στην κυβέρνηση, μετά από σημερινή συνάντηση κλιμακίου του κόμματος με την πολιτική ηγεσία του Δήμου Διονύσου.

Το κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υπεύθυνο κοινοβουλευτικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργο Καμίνη, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Διονύσου κ. Γιάννη Καλαφατέλη και τους Αντιδημάρχους Γιάννη Φωτάκη (Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού & Υποδομών) και Γιάννη Τσουδερό (Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών). Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο Γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Καρκατσούλης και η επί χρόνια βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Περιφέρεια Αττικής Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Το βασικό συμπέρασμα από τη συνάντηση ήταν πως η Πολιτεία καθυστέρησε υπερβολικά να κηρύξει τις εν λόγω περιοχές σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και χιλιάδες νοικοκυριά να παραμένουν αποκλεισμένα, χωρίς ρεύμα ή και νερό για μέρες. Αν οι περιοχές είχαν τεθεί εγκαίρως σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, η παρέμβαση του στρατού καθώς και κάθε άλλης απαραίτητης δύναμης θα είχε φέρει αποτελέσματα νωρίτερα.

Ενώ οι αρμόδιοι γνώριζαν εδώ και πολλές μέρες ότι επρόκειτο να ενσκήψει η συγκεκριμένη κακοκαιρία, η μόνη προληπτική ενέργεια της πολιτείας, η οποία ελήφθη μάλιστα από τον ίδιο τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ήταν το κλείσιμο της Εθνικής Οδού.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη γιατί ένα σχεδόν χρόνο μετά την ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την πολιτική προστασία, τα των σχέδια αντιμετώπισης χιονοπτώσεων δεν έχουν ολοκληρωθεί σε Δήμους και σε Περιφέρειες της χώρας, ενώ σχεδόν οι μισές Περιφέρειες δεν διαθέτουν ακόμη Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας.

Καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει επιτέλους τα επικοινωνιακά σόου και να εφαρμόσει τον δικό της νόμο, ένα χρόνο μετά την ψήφισή του. Την καλούμε επίσης, με τις άνετες πλειοψηφίες που διαθέτει σε ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, να εκπονήσει αμέσως ένα σχέδιο προληπτικών έργων για ολόκληρη την επικράτεια με αντικείμενο την ανθεκτικότητα και τη θωράκιση της χώρας από φυσικές καταστροφές, καθώς επίσης και να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα που προκαλούν οι απηρχαιωμένες υποδομές στα ενεργειακά και άλλα δίκτυα της χώρας. Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Κυβέρνηση κρίνεται από τα έργα της. Δεν δικαιούται πλέον να επικαλείται ούτε τις αντίστοιχες κυβερνητικές αποτυχίες του Σύριζα ούτε τις κακές συγκυρίες προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες της».

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ : ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΗΔΕΙΑ

Προς:

Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κ. Τασούλα και

Τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κ. Μ. Χαρακόπουλο.

Θέμα: Παραλείψεις και αστοχίες του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας «Μήδεια»

Κύριε Πρόεδρε,

Η πρόσφατη κακοκαιρία με την ονομασία «Μήδεια» (15-16/2) δοκίμασε τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε πολλές περιοχές της Χώρας και ιδίως στην περιοχή του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Η ένταση και η διάρκεια του φαινομένου ήταν γνωστή σε όλους πολλές ημέρες πριν από την εκδήλωσή του, σύμφωνα με τις σαφείς και αξιόπιστες -όπως αποδείχθηκε- προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Δυστυχώς, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις αλλά και τις διαβεβαιώσεις για τον βαθμό ετοιμότητάς της, η Κυβέρνηση αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά αδύναμη και ανεπαρκής. Επί δύο ημέρες, η Πολιτική Προστασία παρακολουθούσε τα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνει, αρκούμενη στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης με τη συνδρομή και των ενόπλων δυνάμεων δεν συνέβη παρά μόνο το βράδυ της δεύτερης ημέρας εκδήλωσης του φαινομένου και ενώ πλέον τα προβλήματα κυκλοφορίας, ηλεκτροδότησης και υδροδότησης να έχουν πλέον συσσωρευθεί. Ως συνέπεια της ολιγωρίας, 250.000 νοικοκυριά έμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε κάποιες περιοχές μάλιστα για περισσότερο από σαράντα οκτώ ώρες (!), ενώ πολλές χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς νερό για δώδεκα ώρες. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, η αποκατάσταση των ζημιών του ελλιπώς συντηρημένου δικτύου εκκρεμεί ακόμη.

Η καθυστέρηση ανταπόκρισης του «επιτελικού Κράτους» στα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία αποτελεί κατ’ ουσίαν ομολογία της ανεπάρκειας του μηχανισμού και την πλήρη απουσία σχεδιασμού, προγραμματισμού και συντονισμού των αρμοδίων αρχών. Επιβάλλεται, πλέον, από τα πράγματα η αναλυτική ενημέρωση και λογοδοσία της Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης προς τη Βουλή και τους πολίτες, αναφορικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Μήδεια» από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Για το σκοπό αυτό, ζητούμε την άμεση πρόσκληση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργού Εσωτερικών, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και του Περιφερειάρχη Αττικής, σε έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή για τις ενέργειες και παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού κατά τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Οι αιτούντες βουλευτές

Γεώργιος Καμίνης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Χαράλαμπος Καστανίδης

Ευαγγελία Λιακούλη

Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Βασίλειος Κεγκέρογλου

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΕΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΦΤΑΝΕΙ

Δήλωση Ανδρέα Πουλά Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας,

Κινήματος Αλλαγής

«Η κυβέρνηση αρέσκεται στο να τρέχει και να μη φτάνει»

Η πίεση στις ΜΕΘ για COVID αυξάνει επικίνδυνα και η κυβέρνηση κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά. Να κλείνει και να ανοίγει τρύπες στο ΕΣΥ. Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και ευρισκόμενη για άλλη μία φορά σε καθεστώς πανικού ο μόνος σχεδιασμός της είναι η μετατροπή των κλινών ΜΕΘ για άλλα νοσήματα σε κλίνες ΜΕΘ COVID-19 και η στελέχωση με μετακινήσεις προσωπικού. Αδιαφορεί για τα υπόλοιπα νοσήματα και αφήνει τους πολίτες στην τύχη τους. Και φυσικά ούτε λόγος για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: TO ΓΑΛΑΖΙΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ «ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΜΕ ΠΗΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ»

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής κ. Παύλος Χρηστίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή στον ρ/σ Αlpha 9.89 σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός αντιμετώπισε την επέλαση του χιονιά, της «Μήδειας», χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα «γίγαντα με πήλινα πόδια, που βούλιαξε στο χιόνι με επιτελικό τρόπο». Συγκεκριμένα δήλωσε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης κοροϊδεύει τους πολίτες, διότι όλη η ευθύνη αντιστοιχεί και απορρέει από αυτόν. Την απόλυτη ευθύνη της πολιτικής προστασίας την έχει το επιτελικό κράτους που λειτουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου».

Παράλληλα υποστήριξε ότι, «αποδεικνύεται το επιτελικό κράτος να είναι τελικά ένα ψευδοοικοδόμημα το οποίο για ακόμη μια φορά καταρρέει χωρίς να υπάρχει ένας άνθρωπος να αναλάβει την ευθύνη. Η κακοκαιρία πήγε ακριβώς όπως είχε προβλεφθεί μέρες πριν και είχαν όλοι προειδοποιηθεί εγκαίρως. Κάνεις δεν λέει πως δεν ήταν σοβαρή και σφοδρή κακοκαιρία, και πως δεν ήταν δύσκολες οι συνθήκες, αλλά ενημέρωση υπήρχε και από μετεωρολόγους βουλευτές της ΝΔ, οπότε ας μην μας λένε για αιφνιδιασμό και σφοδρότητα. Παράλληλα υποστήριξε ο κ. Χρηστίδης ότι «οι Δήμοι, η Περιφέρεια, το κεντρικό κράτος σήκωσαν ψηλά τα χέρια απέναντι στην «Μήδεια», παραδόθηκαν και έδειξαν καθαρά ότι δεν είχαν προετοιμαστεί για τίποτα. Ειλικρινά δεν ξέρουμε αν φταίει το Γαλάζιο επιτελικό κράτος, ο Γαλάζιος υπουργός ή ο γαλάζιος υφυπουργός, ο γαλάζιος δήμαρχος η ο γαλάζιος περιφερειάρχης, ποιος φταίει τελικά; Ο κ. Μητσοτάκης νίπτει τας χείρας του για την χρεωκοπία του δήθεν επιτελικού του κράτους. Δεν τόλμησε να αναλάβει τις ευθύνες που του ανήκουν και παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο για το πινγκ-πονγκ ευθυνών που εκπορεύεται από τους Υπουργούς του. Ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Πλήρης αποτυχία. Στο τέλος να δείτε που θα το ρίξουν στα δέντρα τα οποία δεν φταίνε και σε τίποτα».

Παράλληλα υποστήριξε, πως “ Είναι δυνατόν τόσες μέρες μετά να μην έχει αναλάβει ΕΝΑΣ αυτή την ευθύνη για αυτό το μπάχαλο, και να το ρίχνουν στον ΔΕΔΔΗΕ; Ποιος άραγε έχει διορίσει στον τον διοικητή του ΔΕΔΔΗΕ»;

Θύμισε ο κ. Χρηστίδης ότι από τα τέλη Ιανουαρίου έκανε ερώτηση στη Βουλή ο κ. Καμίνης γύρω από τα ζητήματα που αφορούν την κακοκαιρία και την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, και η κυβέρνηση είχε απαντήσει δια του αρμοδίου υπουργού κ. Χαρδαλιά ότι έχουν σχέδιο μέχρι και για την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης! Η κυβέρνηση, προσδιόρισε ο κ. Χρηστίδης ότι «δεν έχει ολοκληρώσει 1,5χρόνο τώρα από όταν ανέλαβε ο κ. Χαρδαλιάς υφυπουργός τον χάρτη ευαλωτότητας, δεν ξέρει δηλαδή η πολιτική προστασία από τι κινδυνεύει ο κάθε δήμος της χώρας και τι πρέπει να κάνει ως αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου, αλλά παρόλα αυτά είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης». «αλαζονεία και αστοχία”, ανέφερε ο κ. Χρηστίδης.

Τέλος προσδιόρισε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής ότι «έχει τεράστια ευθύνη συνολικά το επιτελικό κράτος και το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο το διαχειρίζεται διότι ο κ. Χαρδαλιάς είναι ένας υφυπουργός και επί της ουσίας από κάτω του υπάρχει μια γενική γραμματεία μετακλητών υπαλλήλων που δεν μπορούν είναι λειτουργικοί. Εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχει ορίσει η κυβέρνηση στις περιφέρειες τους υπεύθυνους για την πολιτική προστασία που πρέπει να υπάρχει σε κάθε περιφέρεια. Στην περιφέρεια Αττικής που είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια όλων, αυτός ορίστηκε 2 μήνες πριν, αυτό δείχνει μάλλον ότι κάτι συμβαίνει στους εσωκομματικούς συσχετισμούς της ΝΔ, δείχνει τα τεράστια ζητήματα που κρύβονται πίσω από επικοινωνιακό χάλι της ΝΔ . Αυτό που περιμένω από τον Πρωθυπουργό είναι αυτοκριτική, ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, δεν έχει ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης για το γεγονός ότι έχει διορίσει υπουργούς και υφυπουργούς στρατιές μετακλητών υπαλλήλων σε σειρά κρίσιμων πόστων και δεν υπάρχει ένα σχέδιο έστω για να κηρύξουν την αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 24 ώρες πριν , με αποτέλεσμα να υπάρχουν νοικοκυριά τα οποία δεν είχαν ρεύμα για 72 ώρες. Αυτή η καθυστέρηση έχει υπογραφή της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη, αν τέλος πάντων έχει κάποιος άλλος την ευθύνη, έπρεπε να τον έχει στείλει σπίτι του.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανείς στη ΝΔ που να έχει βγει και να πει ότι φταίει ο τάδε ή ο δείνα που 250.000 έμειναν χωρίς ρεύμα. Εμείς λέμε το αυτονόητο, ότι για την κατάσταση αυτή υπάρχει πολιτική ευθύνη και αυτοί που έχουν την πολιτική ευθύνη, δεν θα έπρεπε να είναι σήμερα στη θέση τους και κατά την άποψή μας αυτό που λέει ο κ .Μητσοτάκης ότι στεναχωρήθηκε και θα μειώσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ στα σπίτια που δεν είχαν ρεύμα, είναι υποτίμηση της νοημοσύνης των συμπολιτών μας. Η κριτική που δέχεται η ΝΔ αφορά και κεντρικά στελέχη της και αυτά που είπε ο κ. Μάνος με το tweet του είναι αυτά που νιώθουν χιλιάδες άνθρωποι στη Βόρεια Αθήνα και στην Ανατολική Αττική. Όταν η χώρα είναι σε έναν τέτοιο κίνδυνο δεν γίνεται να μην νιώθει η κυβέρνηση ότι πρέπει να προστατέψει τους πολίτες κρατώντας τους δρόμους ανοιχτούς. Αυτό το έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό διαφορετικούς πρωθυπουργούς, πάντοτε στην ιστορική της πορεία, ποτέ δεν έκανε τέτοιου είδους επιλογή, καμία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η ανακοίνωση που έβγαλε ο Τομέας του Κινήματος Αλλαγής για τα ζητήματα που αφορούν την Εθνική Οδό είναι κάτι που εμείς θα συνεχίσουμε και θα το φέρουμε και στη Βουλή με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής μας ομάδας και θα καλέσουμε όλους τους αρμόδιους Υπουργούς να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συνέβη».

Ρυθμός Επικαιρότητας | 18.2.2021

«Μήδεια»: Θλιβερός παρατηρητής η Κυβέρνηση – Πρωτοβουλίες του Κινήματος στη Βουλή και πληγείσες περιοχές

Η κυβέρνηση ό,τι και να κάνει, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Η αποτυχία της είναι πλήρης. Και ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά ν’ αναλάβει τις ευθύνες που του ανήκουν, παριστάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο, αφού νίπτει τας χείρας του για τη χρεοκοπία του δήθεν επιτελικού κράτους. Όπως τονίζει σε δήλωσή της και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η Πολιτική Προστασία, για μία ακόμη φορά, διακρίθηκε μόνο στο ρόλο του θλιβερού παρατηρητή, επιχειρώντας εκ των υστέρων να παραστήσει τον συντονιστή και απαντά με το γνωστό «οι άλλοι ήταν χειρότεροι».

Όμως, η πραγματικότητα δεν κρύβεται: 250.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό για ημέρες. Κι αυτό δεν μπορούν να το συσκοτίσουν ούτε η πληρωμένη κυβερνητική προπαγάνδα από ορισμένα ΜΜΕ ούτε οι υποσχέσεις για μικροπαροχές στους πολίτες. Οι πολίτες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από τις καθυστερήσεις και την ανεπάρκεια και ζητούν λύσεις, όχι μεγάλα λόγια. Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση και την αμηχανία της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία το πρωί επιρρίπτει ευθύνες στη «γαλάζια» Αυτοδιοίκηση του κ. Πατούλη και το βράδυ κατηγορεί την κεντρική κυβέρνηση, δηλαδή το ίδιο το «γαλάζιο» κράτος, για το χάος, την αδυναμία και την ολοκληρωτική αποτυχία τους στη διαχείριση μιας έκτακτης κατάστασης.

Με αφορμή όμως τις εξαγγελίες του κ. Πέτσα για άμεσο διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε κράτος, περιφέρειες, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και δήμους, προκειμένου να παύσει η αλληλοεπικάλυψη και η ασυνεννοησία, υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή που οι ίδιοι συνέστησαν για τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ομολόγησε αφοπλιστικά ότι: «Η Επιτροπή δεν κατέληξε στην επικύρωση και την επίσημη παράδοση του πορίσματός της στην πολιτική ηγεσία ούτε στην πλήρη επεξεργασία του σχεδίου νόμου που αποτυπώνει τις προτάσεις της.». Και δεν θεωρούμε ότι ευθύνεται η Επιτροπή για το φιάσκο αυτό. Σημειώνουμε, τέλος, ότι η κυβέρνηση με μεγάλη καθυστέρηση προχώρησε στην κήρυξη έκτακτης ανάγκης σε περιοχές που επλήγησαν από τη «Μήδεια», ακόμη και στην Αττική. Με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και χιλιάδες νοικοκυριά να παραμένουν ακόμη και σήμερα αποκλεισμένα, χωρίς ρεύμα και νερό για μέρες.

Για όλα τα παραπάνω, το Κίνημα Αλλαγής αιτείται την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, με την άμεση πρόσκληση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργού Εσωτερικών, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και του Περιφερειάρχη Αττικής.

Νωρίτερα σήμερα κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον υπεύθυνο κοινοβουλευτικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργο Καμίνη, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Διονύσου κ. Γιάννη Καλαφατέλη και τους Αντιδημάρχους Γιάννη Φωτάκη (Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού & Υποδομών) και Γιάννη Τσουδερό (Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών). Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο Γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Καρκατσούλης και η επί χρόνια βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Περιφέρεια Αττικής Εύη Χριστοφιλοπούλου. Το βασικό συμπέρασμα από τη συνάντηση ήταν πως η Πολιτεία καθυστέρησε υπερβολικά να κηρύξει τις εν λόγω περιοχές σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και χιλιάδες νοικοκυριά να παραμένουν αποκλεισμένα, χωρίς ρεύμα ή και νερό για μέρες. Αν οι περιοχές είχαν τεθεί εγκαίρως σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, η παρέμβαση του στρατού καθώς και κάθε άλλης απαραίτητης δύναμης θα είχε φέρει αποτελέσματα νωρίτερα. Ενώ οι αρμόδιοι γνώριζαν εδώ και πολλές μέρες ότι επρόκειτο να ενσκήψει η συγκεκριμένη κακοκαιρία, η μόνη προληπτική ενέργεια της πολιτείας, η οποία ελήφθη μάλιστα από τον ίδιο τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ήταν το κλείσιμο της Εθνικής Οδού.

Περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Προσφυγικό: Κενό γράμμα η ετοιμότητα της Πολιτείας απέναντι στη «Μήδεια»

Η «Μήδεια», όπως κάθε φυσική καταστροφή, έπληξε σφοδρότερα τους πλέον ευάλωτους. Δίπλα στις χιλιάδες οικογένειες που έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες ημέρες, οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το κρύο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα σε αντίσκηνα και κοντέινερ, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου. Η ετοιμότητα της Πολιτείας απέναντι στη «Μήδεια» αποδείχθηκε έτσι κενό γράμμα. Και στην περίπτωση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, η αποτυχία αυτή μετρά διπλά, γιατί η χώρα είναι επιφορτισμένη με τη διεθνή υποχρέωση για την προστασία της ζωής και της υγείας αυτών των ανθρώπων. Έρχεται δε να προστεθεί στις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τον προσωρινό χώρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, στον οποίο 7.000 άνθρωποι ζουν κυριολεκτικά δίπλα στα κύματα.

Ως πότε το αρμόδιο Υπουργείο θα αφήσει αυτή την κατάσταση να διαιωνίζεται; Περισσότερα ΕΔΩ

Το κίνημα #metoo ξεκίνησε μια κοινωνική επανάσταση

Στερεότυπα δεκαετιών, πατριαρχικές νοοτροπίες και διαδεδομένος σεξισμός «νομιμοποιούσαν» για χρόνια απάνθρωπες και εξευτελιστικές συμπεριφορές, με θύματα κυρίως γυναίκες. Σποραδικές καταγγελίες ή αποκαλύψεις δεν απασχόλησαν τη δημοσιότητα, παρόλο που η πανδημία «γέννησε» περισσότερη βία και καταπίεση εναντίον των γυναικών. Η γενναιότητα της Σοφίας Μπεκατώρου όμως άνοιξε την αυλαία ανεπιστρεπτί. Και η ελληνική κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με σκληρές αλήθειες και οριακές καταστάσεις, άλλοτε γνωστές και άλλοτε άγνωστες στους χώρους του αθλητισμού και του πολιτισμού, που δεν πρέπει ούτε να ευτελιστούν μέσα από την κίτρινη λογική της κλειδαρότρυπας ούτε φυσικά να αποσιωπηθούν από ισχυρά δίκτυα εξουσίας.

«Μιλήστε» λέει το Κίνημα Αλλαγής σε κάθε γυναίκα και κάθε συνάνθρωπο που παρενοχλείται, βιάζεται, κακοποιείται, καταναγκάζεται επειδή είναι αδύναμος, ευπαθής, ευάλωτος, φτωχός, άνεργος, στρέιτ, ΛΟΑΤΚΙ, νέος ή μεγαλύτερος. Χρέος των φορέων και κυρίως της Πολιτείας είναι να ακούσει, να καταγράψει, να αξιολογήσει, να κινήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες, ώστε να μπει το μαχαίρι βαθιά στο κόκκαλο. Χρέος της Κυβέρνησης είναι να βάλει σε εφαρμογή τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών, μέσα στην οποία εντάσσεται και η παρενόχληση, η λεκτική και ψυχολογική βία. Επίσης να επικυρώσει η Βουλή τη Διεθνή Σύμβαση Κατά της Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία, όπου συμβαίνει η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών παρενόχλησης. Κάθε γυναίκα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής να σηκώσει το τηλέφωνο ή να στείλει μήνυμα βοήθειας σε γραμμές στήριξης, που θα εισακουστεί και θα κινήσει τις διαδικασίες, να μην χλευάζεται από την Αστυνομία ή να αποθαρρύνεται από αυτήν. Δίπλα στο σθένος, θέλουμε υποστήριξη: συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες φιλοξενίας σε κάθε δήμο για κακοποιημένες γυναίκες ή συνανθρώπους, με την κατάλληλη ψυχολογική και νομική στήριξη. Και φυσικά μαθήματα σεξουαλικής αγωγής και έμφυλης ισότητας στα σχολεία, ώστε τα στερεότυπα να χτυπηθούν στη ρίζα τους.

Περισσότερα ΕΔΩ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.