Η «επιστήμη» του σαπουνιού: Γιατί είναι τόσο πολύ αποτελεσματικό απέναντι σε ιούς


0
(0)

Οι ιοί μπορούν να παραμείνουν ενεργοί έξω από το σώμα για ώρα, ακόμα και ημέρες, και τα απολυμαντικά, τα υγρά μαντιλάκια και τα τζελ που περιέχουν αλκοόλ είναι χρήσιμα για να τους ξεφορτωθούμε, αλλά δεν είναι τόσο καλά όσο το απλό σαπούνι εξηγεί ο Pall Thordarson, καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ.

«Οι υγειονομικές αρχές έχουν ξεκαθαρίσει δύο δεδομένα: από την στιγμή που θα μολυνθείς με τον ιό, δεν υπάρχουν φάρμακα που να μπορούν να τον “σκοτώσουν” […] αλλά με το πλύσιμο των χεριών σταματά η διασπορά του. Αυτό φαίνεται παράξενο. Δεν μπορείς, ούτε έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων να βρεις φάρμακο για τον κορωνοϊό αλλά το σαπούνι της γιαγιάς σου τον “εξοντώνει”.

Γιατί το σαπούνι δουλεύει τόσο καλά με τον κορωνοϊό Sars-CoV-2 αλλά και με τους περισσότερους ιούς; Η σύντομη εξήγηση: επειδή ο ιός είναι ένα ένα αυτο-αρμολογημένο νανοσωματίδιο στο οποίο ο ασθενέστερος κρίκος είναι η λιπιδική (λιπαρή) διπλή στιβάδα. Το σαπούνι διαλύει την μεμβράνη του λίπους και ο ιός “καταρρέει” σαν πύργος από τραπουλόχαρτα και πεθαίνει ή, για να το πούμε πιο σωστά, γίνεται ανενεργός καθώς οι ιοί δεν είναι στην πραγματικότητα ζωντανοί», λέει ο Thordarson.

» Η ελαφρώς πιο πιο μακροσκελής εξήγηση είναι ότι οι ιοί αποτελούνται από τρία βασικά δομικά στοιχεία: το RNA, πρωτεΐνες και λιπίδια. Ένα κύτταρο που έχει μολυνθεί από τον ιό, δημιουργεί πολλά τέτοια δομικά «μπλοκ» που στη συνέχεια αυτοσυναρμολογούνται για να διαμορφώσουν τον ιό. Δεν υπάρχουν ισχυροί δεσμοί που να συγκρατούν μαζί αυτές τις μονάδες, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε απαραίτητα ισχυρά χημικά για να τις διασπάσετε. Όταν ένα μολυσμένο κύτταρο πεθάνει, όλοι αυτοί οι νέοι ιοί δραπετεύουν και μολύνουν άλλα κύτταρα. Κάποια καταλήγουν στους αεραγωγούς των πνευμόνων.

Όταν βήχετε και, κυρίως, όταν φτερνίζεστε, μικροσκοπικά σταγονίδια μπορούν να πετάξουν ακόμα και 10 μέτρα μακριά. Τα μεγαλύτερα θεωρούνται οι βασικοί μεταφορείς του κοροναϊού και μπορούν να ταξιδέψουν τουλάχιστον δύο μέτρα. Αυτά τα μικροσκοπικά σταγονίδια καταλήγουν πάνω σε επιφάνειας και συχνά ξεραίνονται γρήγορα. Αλλά οι ιοί παραμένουν ενεργοί. Το ανθρώπινο δέρμα είναι ιδανική επιφάνεια για έναν ιό. Είναι οργανικό και οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά οξέα των νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια αλληλεπιδρούν με τον ιό.    »Όταν αγγίζεται, ας πούμε, μια μεταλλική επιφάνεια με ένα σωματίδιο ιού πάνω της, αυτό θα κολλήσει στο δέρμα σας και θα μεταφερθεί στα χέρια σας. Αν μετά αγγίξετε το πρόσωπό σας και ειδικά τα μάτια σας, τα ρουθούνια ή το στόμα, μπορεί να μολυνθείτε. Και όπως φαίνεται, οι περισσότεροι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους κάθε δύο με πέντε λεπτά.

»Η πλύση με νερό μπορεί να δουλέψει. Αλλά το νερό δεν ανταγωνίζεται στα ίσα τις ισχυρές, σαν κόλλα αλληλεπιδράσεις μεταξύ του δέρματος και του ιού. Το νερό δεν είναι αρκετό. Το σαπουνόνερο είναι εντελώς διαφορετικό.

Το σαπούνι περιέχει λιπο-ειδείς ουσίες γνωστές ως αμφίφιλες, κάποιες εκ των οποίων είναι δομικά πολύ συγγενείς με τα λιπίδια στην μεμβράνη του ιού. Τα μόρια του σαπουνιού συναγωνίζονται τα λιπίδια στην ιική μεμβράνη. Αυτός είναι πάνω-κάτω ο τρόπος που το σαπούνι αφαιρεί την συνηθισμένη βρωμιά από το δέρμα.»

Το σαπούνι δεν χαλαρώνει απλώς την «κόλλα» μεταξύ του ιού και του δέρματος αλλά και τις αλληλεπιδράσεις που συγκρατούν τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια και το RNA στον ιό. »

Τα προϊόντα με βάση το αλκοόλ, στα οποία περιλαμβάνονται πρακτικά όλα τα απολυμαντικά προϊόντα, περιέχουν διάλυμα με υψηλό ποσοστό σε αλκοόλ (συνήθως 60%-80%) και σκοτώνει ιούς με παρόμοιο τρόπο. Αλλά το σαπούνι είναι καλύτερο επειδή χρειαζόμαστε μία μικρή ποσότητα σαπουνόνερου που, με το τρίψιμο, καλύπτει εύκολο ολόκληρο το χέρι.

Αντίθετα, θα πρέπει να κυριολεκτικά μουλιάσεις τον ιό σε αιθανόλη για μία στιγμή, ενώ τα υγρά μαντιλάκια και τα τζελ στα χέρια δεν εγγυώνται ότι θα καλύψεις κάθε γωνιά του δέρματός σου στο χέρια επαρκώς και αποτελεσματικά. Οπότε, το σαπούνι είναι το καλύτερο αλλά, παρακαλείστε να χρησιμοποιείται απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ, όταν δεν υπάρχει σαπούνι ή δεν είναι πρακτικό».

 

πηγη:radiolasithi.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *