«Η ελληνική κοινωνία αγωνιά για την Εκπαίδευση και το μέλλον των παιδιών της ενώ το Υπουργείο Παιδείας εφησυχάζει και περιορίζεται σε ανακοινώσεις μεγαλεπήβολων σχεδίων».


0
(0)

Επίκαιρη επερώτηση κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής για την Παιδεία. Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι η ελληνική κοινωνία αγωνιά για την Εκπαίδευση και το μέλλον των παιδιών της ενώ το Υπουργείο Παιδείας εφησυχάζει και περιορίζεται  σε ανακοινώσεις  μεγαλεπήβολων σχεδίων.

Το Κίνημα Αλλαγής εγκαλεί την Κυβέρνηση:

1.Για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων και (έως σήμερα) νομοθετικών πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σχολείου και πανεπιστημίου, την έλλειψη ορθολογικού σχεδιασμού του εκπαιδευτικού μοντέλου της χώρας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης π.χ. το Εθνικό Απολυτήριο, Τράπεζα Θεμάτων, Πρότυπα-Πειραματικά ΕΠΑΛ.

2.Για την έλλειψη ορθολογικού σχεδιασμού του εκπαιδευτικού μοντέλου της χώρας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

3.Για την ανυπαρξία πολιτικών ανάπτυξης της αφανισμένης Τεχνικής-Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της χώρας.

4.Για την έλλειψη βούλησης να λάβει έγκαιρα συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της πανδημίας στη μαθητική και φοιτητική κοινότητα, όπως των μαθησιακών κενών που έχουν δημιουργηθεί, την επαρκή και έγκαιρη επιμόρφωση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών και την ενίσχυση του σχολείου και του πανεπιστημίου, που τα βαθιά τραύματα από την πανδημία ήρθαν να προστεθούν στις χρόνιες ανεπάρκειες που συντηρούνται.

5.Για την αδράνεια που επιδεικνύει στην αντιμετώπιση και αναπλήρωση των μαθησιακών κενών μαθητών και φοιτητών, ένα πρόβλημα τα πρώτα απτά αποτελέσματα του οποίου θα δούμε στις επιδόσεις των υποψηφίων των προσεχών πανελλαδικών εξετάσεων και στη συνέχεια στην έναρξη του επόμενου σχολικού έτους και ακαδημαϊκού εξαμήνου.

6.Για την έλλειψη της πρόθεση σας να τροποποιήσετε νομοθετικά τις δυσμενείς διατάξεις που πλήττουν τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων (ελάχιστη βάση εισαγωγής, διαφορετική ύλη, εξετάσεις κλπ)

7.Για την απουσία διαλόγου με τους φορείς, τις επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις των αποφοίτων προκειμένου να καθορίσετε τις διαδικασίες αντιστοίχισης των ΤΕΙ με τα πτυχία των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων είτε αποτελούν εξέλιξη των καταργηθέντων είτε είναι συναφή τμήματα;

8.Για την ανυπαρξία ολοκληρωμένης πρότασης για την αντιμετώπιση και αναπλήρωση των μαθησιακών κενών μαθητών και φοιτητών.

9.Για την αδράνεια και έλλειψη βούλησης για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με:

α) Τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών που απαιτεί διάλογο με φορείς και κόμματα, ώστε η διαδικασία να καταστεί δικαιότερη, αντικειμενικότερη και επιτέλους μονιμότερη χωρίς να αλλάζει κάθε τρεις και λίγο.

β) Τις επιλογές των στελεχών εκπαίδευσης και

γ) Το περιεχόμενο και τη λειτουργία της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Καταλήγοντας, οι Βουλευτές τονίζουν ότι η κυβέρνηση, δυστυχώς, απέδειξε και αποδεικνύει κάθε ημέρα  ότι δεν είχε και δεν έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει τα επείγοντα από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στον κρίσιμο χώρο της εκπαίδευσης  και ακόμη χειρότερα πως δεν έχει επεξεργασμένο αρθρωτό συνολικό πρόγραμμα για την Παιδεία με αρχή μέση και τέλος. Αυτό βεβαίως έγινε και εμφανές από την κατάθεση προϋπαρχόντων προτάσεων προς το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι Επερωτώντες Βουλευτές:Φώφη Γεννηματά, Βασίλης Κεγκέρογλου,Χαρά Κεφαλίδου,Γεώργιος Αρβανιτίδης,Ιλχάν Αχμέτ,Νάντια Γιαννακοπούλου, Χρήστος Γκόκας,Γεώργιος Καμίνης, Χαράλαμπος Καστανίδης,Μιχάλης Κατρίνης,Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος,Δημήτριος Κωνσταντόπουλος,Ευαγγελία Λιακούλη, Ανδρέας Λοβέρδος, Γεώργιος Μουλκιώτης,Μπουρχάν Μπαράν,Δημήτριος Μπιάγκης,Απόστολος Πάνας,Γεώργιος Παπανδρέου,Ανδρέας Πουλάς,Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης και Γεώργιος Φραγγίδης.

Δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία το Υπουργείο Υποδομών για την άμεση καταβολή των απαλλοτριώσεων του αεροδρομίου Καστελίου

Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και Βουλευτή Ν. Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Υποδομών για τις απαλλοτριώσεις που προκύπτουν από την κατασκευή του νέου αεροδρομίου Καστελίου.

Ο Βουλευτής κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, επεσήμανε στον Υφυπουργό ότι επαναφέρει το θέμα των απαλλοτριώσεων, καθώς δεκάδες δικαιούχοι εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από την γραφειοκρατία και τις πολυδαίδαλες κοστοβόρες δικαστικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, ύστερα και από τις παρεμβάσεις του Κινήματος Αλλαγής, με το άρθρο 19 του ν.4711/20, δόθηκε η νομοθετική δυνατότητα να επιλυθεί ένα σοβαρό ζήτημα που είχε προκύψει με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των γεωργικών κλήρων  και κληροτεμαχίων, τα οποία είχαν περιέλθει, ως αποτέλεσμα κατάτμησης ή διανομής σε αγοραστές ή κληρονόμους των αρχικών κληρούχων και τα οποία βάσει του α.ν 431/1968 απαγορευόταν να κατατμηθούν. Η προαναφερόμενη διάταξη, αναγνώρισε αναδρομικά ως έγκυρες τις κατατμήσεις αυτές και μπορούν οι ιδιοκτήτες των κληροτεμαχίων αυτών να αποζημιωθούν νομίμως  και σύμφωνα με το Σύνταγμα και να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για το έργο του Διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής, επειδή οι πίνακες των δικαιούχων συντάχθηκαν πριν την ψήφιση του νόμου, υπάρχει ανάγκη αναμόρφωσης των πινάκων για τις απαλλοτριώσεις που προκύπτουν από την κατασκευή του Διεθνούς αεροδρομίου Καστελίου και στην κατεύθυνσή αυτή, ο κ.Κεγκέρογλου ζήτησε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τον Υφυπουργό για να διευκολυνθούν τόσο οι ενδιαφερόμενοι αλλά και να συντμηθούν οι χρονοβόρες δικαστηριακές διαδικασίες για την απόδοση των δικαιούμενων στους ιδιοκτήτες.

Μάλιστα ο Βουλευτής, υπενθύμισε στον Υφυπουργό, πως όταν σε προηγούμενη ερώτηση του, είχε επισημάνει το πρόβλημα και την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση,ο ίδιος την είχε αρνηθεί.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες συνέταξαν τους πίνακες, με ιδιοκτήτες τους Μικρασιάτες, αρχικούς δικαιούχους των κληροτεμάχιων –οι οποίοι σε πλείστες περιπτώσεις έχουν αποβιώσει- και για αυτό χρειάζεται η αναμόρφωση των πινάκων με εφαρμογή του ν.4711/20.

Ο Υφυπουργός στην απάντηση του, αφού ανέφερε πως η καταβολή των αποζημιώσεων είναι σε εξέλιξη, υποστήριξε ότι απαιτείται πλήθος διοικητικών διαδικασιών  και δικαστηριακών αποφάσεων για την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους. Επί της ουσίας, αρνήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για την συμμόρφωση των υπηρεσιών προς τον νόμο, με την συνακόλουθή αναμόρφωση των πινάκων των δικαιούχων, όπως έχει ψηφιστεί από την  Ελληνική Βουλή, παραπέμποντας δεκάδες δικαιούχους στην ελληνική γραφειοκρατία και στις χρονοβόρες και κοστοβόρες για τους ίδιους, δικαστηριακές πρακτικές και διαδικασίες.

 

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια: https://youtu.be/AypeeM25-Zk

ΝΑΙ στην ανάδειξη της Λαβυρίνθου, με προϋπόθεση την ασφαλή αποκατάσταση

Η Υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας στον Γραμματέα της Κ.Ο. και Βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος ζήτησε με την επίκαιρη ερώτησή την αναστήλωση και ανάδειξη της Λαβυρίνθου Μεσαράς, εξέφρασε το ενδιαφέρον, την θετική βούληση και πρόθεση του Υπουργείου να συνδράμει στην κατεύθυνση αυτή, αφού όμως προηγηθεί η απομάκρυνση του πολεμικού υλικού και των εκρηκτικών.

Ο κ.Κεγκέρογλου κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, επεσήμανε ότι το σπήλαιο της «Λαβυρίνθου» που βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστέλι Μεσαράς, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια και είναι ίσως το μεγαλύτερο της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους σπηλαιολόγους, η σπουδαιότητα του είναι τεράστια, θεωρείται πως υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων και οι μύθοι το συνδέουν με την κατοικία του Μινώταυρου και το μύθο του Θησέα, ο οποίος κατάφερε με την βοήθεια της Αριάδνης να σκοτώσει το τέρας.

Ο Βουλευτής στη συνέχεια, υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής και το Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί το χρησιμοποίησαν ως αποθήκη πυρομαχικών, ενώ κατά την απομάκρυνση τους το κατέστρεψαν (τουλάχιστον την είσοδο του) για να μην αφήσουν πυρομαχικά στα χέρια των συμμάχων.

Σήμερα, ο Δήμος Φαιστού επαναφέρει το θέμα της πλήρους αποκατάστασης κι επισκεψιμότητας του σπηλαίου της «Λαβυρίνθου» και έπειτα από μήνες έρευνας και συλλογής στοιχείων, έχει συντάξει αναλυτικό υπόμνημα το οποίο έχει σταλεί στις  αρμόδιες αρχές της Γερμανίας και στους Έλληνες ευρωβουλευτές, ζητώντας από την γερμανική κυβέρνηση και τους απανταχού φιλέλληνες, να εκκινήσει μια διαδικασία για την αποκατάσταση ενός χώρου ύψιστης σημασίας.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής, ανέφερε ότι ο χώρος παρέμενε επισκέψιμος από τον 17ο αιώνα, αλλά σε μεγάλο μέρος σήμερα έχει καταστραφεί, με συνέπεια να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στατικότητας και για αυτό και η πρόσβαση είναι απαγορευμένη και  ζήτησε από την Υπουργό Πολιτισμού άμεσες ενέργειες και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναστήλωση και ανάδειξη της Λαβυρίνθου Μεσαράς, επειδή είναι χώρος ύψιστης και ιστορικής σημασίας  αλλά και επειδή θα μπορούσε να αποτελεί έναν ακόμη πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες στην Κρήτη.

Η Υπουργός, δήλωσε πως επ΄ αφορμής της επίκαιρης ερώτησης του κ. Κεγκέρογλου έγινε αλληλογραφία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες για να δρομολογηθεί η απομάκρυνση των πυρομαχικών, με ευθύνη του Υπουργείου Άμυνας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για να προχωρήσει με ασφάλεια η πρώτη αυτοψία και οι διαδικασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης. Μάλιστα στην κατεύθυνσή της ανάδειξης του χώρου, συμφώνησε με τον κ.Κεγκέρογλου ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, υπογραμμίζοντας ότι η Λαβύρινθος έχει τεράστια βιομηχανική κληρονομιά  και σημαντικά ιστορικά στοιχεία ενώ ανέφερε ότι περιμένει και το υπόμνημα του Δήμου Φαιστού για πληρέστερη ενημέρωση της.

Ο Βουλευτής δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει με ερώτηση του, προς τα συναρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και  Εθνικής Άμυνας προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες και επιτέλους να αναδειχθεί ο ιστορικός αυτός χώρος.

 

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια: https://youtu.be/8yig9iY3-ts

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *