Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ


0
(0)

Ανακοίνωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής

Δημήτρη Καλογιάννη, για όλους η Δήμητρα της Λέσβου.

H πορεία αυτού του γενναίου συνανθρώπου μας ήταν προδιαγεγραμμένη και η έκπληξή κάποιων σήμερα περιττή. Τώρα πλέον «συγκλονίζει» με το θάνατό της. Η απομόνωση, ο σεξισμός, η ομοφοβία, η τρανσφοβία, η βαθιά συντήρηση, την οδήγησαν στα ψυχιατρεία, στο περιθώριο, στην εξόντωση, γιατί παρέκκλινε από την δήθεν κανονικότητα, γιατί διεκδικούσε με πείσμα το αυτονόητο. Να είναι – και ήταν – ο εαυτός της. Η περίπτωση αυτού του συνανθρώπου μας, αποδεικνύει περίτρανα ότι η αναφορά σε ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα, σεβασμό, σε κάθε διαφορετικό, δεν είναι θεωρητική, δεν μπορεί να μένει απλώς στα λόγια.

Πολλοί είναι έκθετοι από την υπόθεση της Δημήτρη. Θα πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση τάχιστα και να αποδοθεί δικαιοσύνη τόσο για την ολιγωρία σε σχέση με την εύρεση του οδηγού, που σκότωσε και την εγκατέλειψε στην άσφαλτο, αλλά και για την τραγική καθυστέρηση των αρχών στη διαδικασία ταυτοποίησης.

Με εμμονή οφείλουμε να επιμένουμε στο άνοιγμα της κοινωνίας σε όλους. Να σπάσουμε τα στερεότυπα, που καταστρέφουν ζωές και στερούν τον πλούτο του διαφορετικού. Να σταθούμε πεισματικά και αποφασιστικά απέναντι σε προκαταλήψεις και μεσαιωνικές αντιλήψεις. Επιτέλους να προοδεύσουμε.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΦΑΛΗΡΙΚΟ ΟΡΜΟ: ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΛΗ

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μετά την επίσκεψή της στο εργοτάξιο του παραλιακού μετώπου δήλωσε:

«Αυτό το έργο στον Φαληρικό όρμο είναι ένα έργο πνοής για ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Η παράταξή μας το εμπνεύστηκε, το ξεκίνησε και γι’ αυτό το παρακολουθούμε συνεχώς. Ζητήσαμε την άμεση δημοπράτηση της δεύτερης φάσης και σήμερα ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι αυτό θα γίνει μέσα στον Αύγουστο. Χαιρόμαστε που έστω και με καθυστέρηση δύο ετών, η πίεσή μας και μάλιστα μετά την ερώτηση που έκανα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, πιάνει τόπο. Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη γιατί θέλουμε να δούμε την ελεύθερη πρόσβαση πια των πολιτών της ευρύτερης περιοχής σε αυτό το μεγάλο έργο, αλλά και τον ουσιαστικό ρόλο των δημάρχων σε συνεργασία με την Περιφέρεια».

Η ΣΥΓΧΥΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΉΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ASTRAZENECA ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Η σύγχυση που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών για το AstraZeneca είναι ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη.

Η Επιτροπή οφείλει να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο τροποποίησε την εισήγηση της και με ποια επιστημονικά δεδομένα το έπραξε.

Γιατί οι ως τώρα αναφορές της δεν πείθουν και δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία στους πολίτες.

Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση. Συνδέεται η τότε απόφαση της για την χορήγηση του AstraZeneca, με το εσπευσμένο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, λόγω της μακρόχρονης καραντίνας;

Υπάρχει μεγάλη ευθύνη γι αυτό. Στον εμβολιασμό απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

ΣΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙ-ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Ομιλία Κώστα Σκανδαλίδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Κινήματος Αλλαγής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

Μέσα από το σχέδιο νόμου καταφέρνετε καίριο πλήγμα:

*Στο Δικαίωμα στην Εργασία και την Απασχόληση που δεν αποτελεί πλέον επιλογή του πολίτη αλλά του εργοδότη, όταν αυτός μπορεί να του το αφαιρέσει οποιαδήποτε στιγμή και για οποιοδήποτε αυθαίρετο λόγο.

*Στο Δικαίωμα στη συλλογική διεκδίκηση και εκπροσώπηση των εργαζομένων, όταν τους αφαιρείτε κάθε δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης.

*Στο Δικαίωμα στην προσωπική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, όταν η οργάνωσή του εξαρτάται αποκλειστικά από τις ορέξεις και τα συμφέροντα της επιχείρησης.

Κύριε Υπουργέ, ο νόμος προσβάλλει το Δικαίωμα στην Αξιοπρέπεια γενικότερα και στην αξιοπρεπή διαβίωση κάθε εργαζομένου.

Με αυτά που προτείνετε και θέλετε ετσιθελικά να επιβάλλετε με ευκολία μπορεί να διακρίνει κάποιος την ενδόμυχη πίστη και προσωπική σας πεποίθηση:

«Μια χαρά θα ήταν η ζωή στην Κυβέρνησή μας χωρίς αναχρονιστικά συνδικάτα, χωρίς ανεπιθύμητα οκτάωρα, χωρίς αντεθνικά δικαιώματα απεργίας άρα και χωρίς την ηθική απαξία να βαραίνει τους απεργοσπάστες, χωρίς Κυριακή αργία, και φυσικά, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είναι τόσο αντιπαραγωγικές. Ο καθένας μόνος του. Έτσι είναι το σωστό».

Αυτό είναι το μεταρρυθμιστικό σας όραμα. Αποκαλείτε μεταρρύθμιση για τα καλά που θα μας βρουν, αν υποκύψουμε στο παιδονομικό σας κάλεσμα. Αποκαλείτε αντι-μεταρρυθμιστές όσους αντιστέκονται σε αυτήν την ιδεοληψία σας. Όσοι επιμένουν ότι τα συνδικάτα δεν είναι εσμός τεμπέληδων, το απεργιακό δικαίωμα δεν είναι αντικοινωνική στάση, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν είναι αναχρονισμός.

Η συγκυρία, δυστυχώς, σας ευνοεί. Εκμεταλλεύεστε την αδυναμία να βγουν στο δρόμο μέσα στις καταθλιπτικές συνθήκες της πανδημίας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Εκμεταλλεύεστε την ολιγάρκεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών που νιώθουν ικανοποιημένες με την παρουσία μερικών χιλιάδων που έστω κι έτσι στη σημερινή συγκυρία είναι επιτυχία. Εκμεταλλεύεστε την αδυναμία των θεσμικών οργάνων να ξεπεράσουν τις μάχες χαρακωμάτων. Να αμύνονται μόνο για τα κεκτημένα και να σας δίνουν το δικαίωμα να χτυπήσετε την δήθεν γάγγραινα του «διεκδικητισμού». Καταργώντας στην ουσία τα δικαιώματα.

Συγκυριακά πάντοτε πατάτε στο λεγόμενο δημόσιο αίσθημα εναντίον του κακώς εννοούμενου συνδικαλισμού.

Βάζετε στο στόχαστρο κάθε συλλογική δράση. Αποθεώνετε τον παθητικό ιδιώτη. Απεχθάνεστε τον συμμέτοχο πολίτη που παρισφρύει στις δουλειές σας:

*Πως θα μοιράσετε την πλούσια πίτα που σας έλαχε.

*Ποιοι θα κερδίσουν από τη διάλυση της αγοράς εργασίας.

*Πως θα οδηγήσετε στην «κινεζοποίηση» των εργαζομένων.

Αγνοείτε, όμως, ένα κανόνα χωρίς εξαίρεση στην πολιτική. Τίποτε πιο εφήμερο και πιο προσωρινό δεν υπάρχει από το θρόνο που κάθεται ο Ξέρξης στο όρος Αιγάλεω ατενίζοντας θριαμβικά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και περιφρονώντας τα ξύλινα τείχη του Θεμιστοκλή.

Διερωτηθήκατε κύριε Υπουργέ στην επιτροπή αν είμαστε έτοιμοι να καταψηφίσουμε τα μέτρα:

*Για τις 14 μέρες άδεια πατρότητας.

*Για τις πληρωμένες από τον ΟΑΕΔ γονικές άδειες.

*Για την αντιμετώπιση της βίας και τη σεξουαλική παρενόχληση στην αγορά εργασίας.

*Για τα θετικά μέτρα για τους εργατοτεχνίτες και τα υπόλοιπα 16 που διανείματε στον τύπο.

Προφανώς δε θα τα καταψηφίσουμε. Αλλά δε θα επιτρέψουμε για τις λίγες παραχωρήσεις «στάχτη στα μάτια», που οι περισσότερες είναι εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών, να βάλετε φωτιά στο σπίτι της εργασίας.

Ας έρθουμε λοιπόν στο αγαπημένο σας θέμα που προσπαθείτε να εγγράψετε στο θυρεό της παράταξής σας. Να βαφτίσετε μεταρρύθμιση κάθε νομοσχέδιο, κάθε πολιτική σας, κάθε πράξη σας, ενώ σχεδόν όλες οι θεσμικές σας πρωτοβουλίες κινούνται στο όριο της αντι-μεταρρύθμισης.

Με την σημερινή σας πρωτοβουλία ξεπεράσατε τα εσκαμμένα. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη αντι-μεταρρύθμιση που την υπαγορεύει η βαθιά συντηρητική σας ταυτότητα. Και που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της εξουσίας που ασκείτε.

  • Είναι μια θεσμική αντι-μεταρρύθμιση. Γιατί αποδιαρθρώνει και περιθωριοποιεί κρίσιμους για τη θεσμική συγκρότηση της Δημοκρατίας θεσμούς. Τα συνδικάτα και όλες οι μορφές συλλογικής εκπροσώπησης των πολιτών είναι μαζί με το Κοινοβούλιο και την Αυτοδιοίκηση τα βάθρα της Δημοκρατίας. Στην Αυτοδιοίκηση γνωρίσαμε τον αντι-μεταρρυθμιστικό σας οίστρο πριν λίγες μέρες. Σήμερα πήραν σειρά τα συνδικάτα.
  • Είναι μια κοινωνική αντι-μεταρρύθμιση. Γιατί μετατρέπει σε πραγματική ζούγκλα το χώρο της εργασίας. Ο εργαζόμενος στέκεται μόνος και αδύναμος μπροστά στον εργοδότη. Απολύεται ελεύθερα και αν προσφύγει στη διαιτησία και δικαιωθεί δεν επαναπροσλαμβάνεται. Οι επιχειρήσεις θα γεμίσουν μπλοκάκια με ανασφάλιστους εργαζόμενους, να δουλεύουν ατελείωτες ώρες, να πληρώνονται ελάχιστες υπερωρίες, να τους κλέβουν τον ελεύθερο χρόνο τους.
  • Είναι μια παραγωγική αντι-μεταρρύθμιση. Γιατί η ανασφάλεια στο χώρο της εργασίας, η συνακόλουθη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, αποδυναμώνουν αισθητά την παραγωγικότητα της εργασίας σε βάρος της εθνικής προσπάθειας για παραγωγική ανασύνταξη.
  • Τέλος, είναι μια πολιτική και ιδεολογική αντι-μεταρρύθμιση. Γιατί ανατρέπει δραματικά κάθε ισορροπία ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό. Ανάμεσα στον παθητικό ιδιώτη και τον συμμέτοχο πολίτη. Η ουσιαστική κατάργηση κάθε συλλογικής διαπραγμάτευσης και η μονοσήμαντη μετατροπή της σε ατομική σχέση, αποκαλύπτει το πρόσωπο μιας νέο-δεξιάς εξουσίας που στο όνομα της κρίσης και της εξέλιξης προσπαθεί να σφραγίσει τη νέα εποχή. Όσο και αν προσπαθείτε να μας αποδείξετε ότι έτσι συμβαίνει παντού στην Ευρώπη, απέχει το πρότυπό σας παρασάγγας από κάθε ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Και, εν πάσει περιπτώσει, αν μέχρι τώρα είχατε την αυτάρκεια του μονόδρομου για το συντηρητικό σας μοντέλο, η δίδυμη κρίση και η πολιτεία του Μπάιντεν δείχνουν άλλο δρόμο από τον δικό σας.

Οι προοδευτικές δυνάμεις, τόσο απέναντι στο νέο-συντηρητισμό, όσο και απέναντι στον τυχοδιωκτικό λαϊκισμό κάθε μορφής, δεξιό και αριστερό, δε μπορούν να κρύβουν το πρόσωπο μπροστά στις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται. Δε μπορούν απεγνωσμένα να μάχονται στην οπισθοφυλακή των γεγονότων και στα οδοφράγματα για να μην περάσουν οι αντιδραστικές πολιτικές ενώ ο κόσμος κινείται με διαστημική ταχύτητα. Δε μπορούν να μείνουν στο Σικάγο και τις κατακτήσεις του. Οφείλουν να σχεδιάσουν ένα νέο Σικάγο.

Η αλλαγή στις ΗΠΑ άναψε μια σπίθα. Με τη γιγαντιαία αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, την αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος, τη δίκαιη φορολογία, την προστασία της ζωής στον πλανήτη.

Γι’ αυτό το νέο Σικάγο ένα είναι σίγουρο: Αυτή τη φορά θα γίνει με όρους δημοκρατίας και όχι ένοπλης εξέγερσης.

Καμιά προοδευτική προοπτική δε μπορεί να ευδοκιμήσει με τον εργαζόμενο στη γωνία και τον πολίτη στη θέση του παθητικού ιδιώτη.

Καμιά προοδευτική προοπτική δε μπορεί να υπάρξει χωρίς ανατροπή της παντοδύναμης σχέσης, της σύμφυσης και της διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Καμιά προοδευτική προοπτική δεν είναι νοητή χωρίς ανασυγκρότηση και εδραίωση σε νέα βάση των αντιπροσωπευτικών και δημοκρατικών θεσμών χωρίς μια πραγματικά νέα δημοκρατία. Όχι σαν αυτή που μας κυβερνά.

Η εποχή που ανατέλλει ασφαλώς θα αφήσει πίσω της ξεπερασμένα δόγματα, μορφές και πρακτικές. Όμως, το στοίχημα είναι αν θα είναι ξανά μια εποχή αναγέννησης και ανθρωπισμού ή βαρβαρότητας και καταστροφής. Και σε αυτό το στοίχημα διαχρονικοί θεσμοί θα αλλάξουν ρότα, δομή, πρακτική και στόχους.

Δε θα πεθάνουν, όμως, γιατί ζουν μέσα από τη συλλογική ιστορική μνήμη και υπηρετούν με τη νέα τους μορφή τη σύγχρονη ανάγκη.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 15.6.2021

Το εργοτάξιο του παραλιακού μετώπου επισκέφθηκε σήμερα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης παραδέχθηκε ότι για τη δημοπρασία του έργου που θα γίνει τον Αύγουστο, αποφασιστικό ρόλο διαδραμάτισε η ερώτηση της Φώφης Γεννηματά στον πρωθυπουργό. «Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη γιατί θέλουμε να δούμε την ελεύθερη πρόσβαση πια των πολιτών της ευρύτερης περιοχής σε αυτό το μεγάλο έργο, αλλά και τον ουσιαστικό ρόλο των δημάρχων σε συνεργασία με την Περιφέρεια» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά. Ειδικότερα: «Αυτό το έργο στον Φαληρικό όρμο είναι ένα έργο πνοής για ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Η παράταξή μας το εμπνεύστηκε, το ξεκίνησε και γι’ αυτό το παρακολουθούμε συνεχώς. Ζητήσαμε την άμεση δημοπράτηση της δεύτερης φάσης και σήμερα ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι αυτό θα γίνει μέσα στον Αύγουστο.  Χαιρόμαστε που έστω και με καθυστέρηση δύο ετών, η πίεσή μας και μάλιστα μετά την ερώτηση που έκανα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, πιάνει τόπο».

Βίντεο ΕΔΩ

Ερώτηση στη Βουλή ΕΔΩ

Πανδημία: Επικίνδυνη η σύγχυση που δημιουργήθηκε για το AstraZeneca

Η νέα οδηγία της Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στους πολίτες, οι οποίοι καθημερινά μαθαίνουν και για κάποια καινούργια σύσταση. Αντί η εμβολιαστική στρατηγική της χώρας να βασιστεί στην απαιτούμενη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, καλλιεργείται διαρκώς ένα κλίμα ανησυχίας και φόβου. Τόσο η Επιτροπή όσο και η κυβέρνηση οφείλουν απαντήσεις: Η Επιτροπή πρέπει να εξηγήσει γιατί τροποποίησε τώρα την εισήγηση της και με ποια επιστημονικά δεδομένα το έπραξε, ενώ η Κυβέρνηση πρέπει να δηλώσει αν συνδέεται η τότε απόφαση της για την χορήγηση του AstraZeneca, με το εσπευσμένο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, λόγω της μακρόχρονης καραντίνας. Οι πολίτες έχουν ανάγκη μία υπεύθυνη στάση κι ενημέρωση από τους αρμόδιους, αντί για αντιφάσεις κι αντικρουόμενες συστάσεις.

Εργασιακά: Η κυβέρνηση ευνοεί την ασυδοσία & την εκμετάλλευση του εργαζομένου

Η κυβέρνηση εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης νομοθετεί κατάργηση του οκταώρου, του δικαιώματος στην απεργία, της προστασίας από την απόλυση και του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων! Δίνει την ευχέρεια στον εργοδότη να βάζει τον εργαζόμενο να δουλεύει παραπάνω, για να πάρει ρεπό αλλά όχι για να αυξήσει το πενιχρό εισόδημά του με πληρωμή υπερωριών! Με ελάχιστες παραχωρήσεις -που συνιστούν εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών- για να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων, σαρώνει τα πάντα και προχωρά σε μια ολοκληρωμένη αντι-μεταρρύθμιση που την υπαγορεύουν η βαθιά συντηρητική της ταυτότητα και τα προεκλογικά γραμμάτια που ξεπληρώνει. Απάντηση στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας είναι μόνο η δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, η σταθερή εργασιακή νομοθεσία, ο έλεγχος των εργοδοτών και η εκ βάθρων αλλαγή εργασιακής και εργοδοτικής κουλτούρας, που πέτυχε μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζοντας τον δρόμο που χάραξε η δημοκρατική παράταξη, με την πρόταση μας για το «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» επιδιώκουμε ξανά την ανθρωποκεντρική πρόοδο μέσα από πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Περισσότερα ΕΔΩΕΔΩΕΔΩΕΔΩΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Αντίο Δήμητρα – Ο σεβασμός στο διαφορετικό να μη μένει στα λόγια!

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.