“Η απόδοση της χερσαίας λιμενικής ζώνης Λινοπεραμάτων στο Δήμο Μαλεβιζίου, εκτός των άλλων, προϋποθέτει την ολοκλήρωση της α’ φάσης της εν εξελίξει διαγωνιστικής διαδικασίας” .

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 21 Σεπτεμβρίου 2021 by energinews (admin)

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η  επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου προκειμένου να παραχωρηθεί η χερσαία και θαλάσσιας ζώνης Λινοπεραμάτων στον Δήμο Μαλεβιζίου.

Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι πρόκειται για μια περιοχή, η οποία σήμερα φιλοξενεί εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, που, όμως, προβλέπεται να μετεγκατασταθούν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ουσιαστικά, ο λιμένας Ηρακλείου δεν έχει κάποια δραστηριότητα σε σχέση με αυτήν την περιοχή και θα πρέπει να εξεταστεί πάρα πολύ σοβαρά το αίτημα του Δήμου Μαλεβιζίου, προκειμένου, αφενός μεν, να μην παραχωρηθεί στον ιδιώτη που θα αναλάβει το λιμάνι Ηρακλείου η εκμετάλλευση αυτής της έκτασης, αλλά αφετέρου να αποδοθεί η χρήση, η εκμετάλλευση και η διαχείριση στον Δήμο Μαλεβιζίου και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το οποίο υπάρχει και λειτουργεί για τον λιμένα της περιοχής Λινοπεραμάτων, και είναι μια χερσαία ζώνη που ανήκει σε λιμάνι άλλου δήμου.

Στη συνέχεια ο κ. Κεγκέρογλου, επέμεινε ότι σήμερα η χερσαία αυτή ζώνη είναι εγγύτερα στην περιοχή του λιμένα Λινοπεραμάτων που διαχειρίζεται το Λιμενικό Ταμείο Μαλεβιζίου και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Το Μαλεβίζι το δικαιούται και το αξίζει γιατί πολλές δεκαετίες τώρα φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις που παράγεται η ενέργεια στο νησί, με περιβαλλοντική επιβάρυνση. Πολλές δεκαετίες τώρα φιλοξενεί στη συγκεκριμένη περιοχή τις εγκαταστάσεις που έχουν να κάνουν με τα καύσιμα και τα τσιμέντα. Πολλές δεκαετίες τώρα περιμένουν υπομονετικά πότε η πολιτεία θα αποφασίσει τη μετεγκατάστασή τους. Και τώρα που η πολίτεία αποφάσισε τη μετεγκατάσταση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρεί σε αυτή θα πρέπει στον Δήμο να αποδοθεί η περιοχή και όχι σε έναν ιδιώτη, που ήρθε από το πουθενά να επενδύσει στον λιμένα του Δήμου Ηρακλείου, αλλά που δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή».

Καταλήγοντας ο κ.Κεγκέρογλου, ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα, κάθε δυνατότητα που έχει και παρέχεται από τον νόμο και τις συμβάσεις για να εξαιρεθεί αυτή η ζώνη και να παραχωρηθεί στον Δήμο Μαλεβιζίου.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών  με την απάντηση του παρέπεμψε στην δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αφού εκεί θα προσδιοριστεί η ακριβής περίμετρος της περιοχής παραχώρησης και συνεπώς τότε  θα έχουμε πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα για τις εκτάσεις που θα αξιοποιηθούν, αλλά και για τις εκτάσεις που ενδεχομένως μπορούν να παραχωρηθούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της διάδοχης κατάστασης για την ανάληψη της διαχείρισης των χερσαίων λιμενικών ζωνών, οι οποίες θα αποδεσμευτούν από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

Αναφορικά με το ζήτημα για την απόδοση ποσοστού από τις εισπράξεις του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. ο Υφυπουργός ανέφερε οτι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα έσοδα των φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων είναι ανταποδοτικά με στόχο την κατασκευή, τη συντήρηση και τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων και των παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών για την εύρυθμη λειτουργία του λιμένα

 

→Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://youtu.be/CRsAkSv38f4

 

«Παράλογο και άδικο να ζητείται από τους μαθητές να εξεταστούν στις Πανελλαδικές στο μάθημα των Λατινικών που δεν έχουν διδαχτεί».

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε ερώτηση στο Υπουργείο Παιδείας με την οποία οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι είναι  παράλογο και άδικο να ζητείται από τους μαθητές να εξεταστούν στις Πανελλαδικές στο μάθημα των Λατινικών που δεν έχουν διδαχτεί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Ανησυχία και αναστάτωση επικρατεί στους υποψηφίους Πανελλαδικών εξετάσεων 2021 της Θεωρητικής κατεύθυνσης οι οποίοι προτίθενται να συμμετάσχουν ξανά στις εξετάσεις του έτους 2022. Και τούτο διότι , όπως προκύπτει από την ισχύουσα νομοθεσία, «οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών από το σχολικό έτος 2021-2022 εξετάζονται υποχρεωτικά στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, των Αρχαίων Ελληνικών, της Ιστορίας και των Λατινικών».

Με άλλα λόγια, οι ανωτέρω υποψήφιοι) θα κληθούν να εξετασθούν στο μάθημα των Λατινικών (αντί της Κοινωνιολογίας), μάθημα το οποίο δεν έχουν διδαχθεί στο σχολείο σε αντίθεση με τους τελειόφοιτους της σχολικής χρονιάς 2021-2022.

Σημειωτέον ότι η διδασκαλία των Λατινικών έχει ξεκινήσει ήδη από το σχολικό έτος 2020-2021 για τη Β’ Λυκείου κατά τη διάρκεια της οποίας καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος των γραμματικοσυντακτικών φαινομένων τα οποία θεωρούνται προαπαιτούμενα για την κατάκτηση της ύλης της Γ’ Λυκείου (ΦΕΚ 3971/20). Η πρόσφατη, μάλιστα, Εγκύκλιος (75296/Δ2/24/6/21) που καθορίζει τη διδακτέα κι εξεταστέα ύλη των Λατινικών της Γ’ Λυκείου προκάλεσε προβληματισμό μεταξύ των φιλολόγων που θα διδάξουν το μάθημα, λόγω του μεγάλου όγκου που πρέπει να διδαχθεί και κατά συνέπεια να κατακτηθεί από τους μαθητές.

Πρόκειται για μια τεράστια κοινωνική αδικία καθώς οι απόφοιτοι 2021 που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές 2022  καλούνται να ανταγωνιστούν τους τελειοφοίτους 2022, οι οποίοι διδάσκονται το μάθημα των Λατινικών από τη Β΄ Λυκείου. Με άλλα λόγια το Υπουργείο Παιδείας ΑΝ ΚΑΙ –ορθά- καθορίζει σε 2 τα έτη συστηματικής διδασκαλίας ( Β και Γ Λυκείου) των Λατινικών προκειμένου ένας μαθητής να κατακτήσει επαρκώς την απαιτητική αυτή γλώσσα, ωστόσο νομοθετεί οι φετινοί απόφοιτοι να εξεταστούν  στα Λατινικά χωρίς να έχουν διδαχθεί ούτε μια ώρα στη ζωή τους τα Λατινικά!!!

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι και στο παρελθόν, όταν το μάθημα της Κοινωνιολογίας είχε αντικατασταθεί από την Πολιτική Οικονομία, αλλά κι όταν στη συνέχεια καθιερώθηκε η διδασκαλία του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», οι απόφοιτοι διατηρούσαν το δικαίωμα εξέτασης στο μάθημα το οποίο είχαν διδαχθεί στη Γ’ Λυκείου.

Επειδή,  εφόσον επιμείνετε στην απόφασή σας θα οδηγήσετε τα παιδιά στην εξωσχολική-φροντιστηριακή καθοδήγηση που θα επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα μάλιστα μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία όπως αυτή που βιώνουμε.

Επειδή , εφόσον επιμείνετε στην απόφασή σας και οδηγήσετε τα παιδιά και τις οικογένειές τους στα φροντιστηριακά μαθήματα, θα σημαίνει ότι το ίδιο το Κράτος-που σύμφωνα με το Σύνταγμα παρέχει δημόσια δωρεάν παιδεία- και η κυβέρνηση της ΝΔ  παραβιάζει τους συνταγματικούς κανόνες.

Επειδή η απόφασή σας είναι αντίθετη στην αρχή της ισότητας ευκαιριών και φέρει τους αποφοίτους 2021 της Θεωρητικής κατεύθυνσης σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους τελειοφοίτους 2022.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Ποια λογική υπαγορεύει την απόφασή σας βάσει της οποίας μαθητές που δεν έχουν διδαχθεί καθόλου το μάθημα των Λατινικών , η κάλυψη της ύλης του οποίου απαιτεί δύο σχολικά έτη, να καλούνται να εξεταστούν σε αυτό βασιζόμενοι αποκλειστικά και μόνο σε εξωσχολική-φροντιστηριακή καθοδήγηση που θα επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα μάλιστα μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία όπως αυτή που βιώνουμε;

2.Προτίθεστε να επανεξετάσετε την απόφασή σας, ώστε οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης που θα συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις του έτους 2022 (ως απόφοιτοι του έτους 2021) να μην εξεταστούν στα Λατινικά, που δεν έχουν διδαχθεί, αλλά στην Κοινωνιολογία που διδάχθηκαν και εξετάστηκαν πέρσι; Αν όχι γιατί;

3.Αν τελικά μεταστρέψετε την απόφασή σας και δοθεί η δυνατότητα επανεξέτασης των αποφοίτων 2021 στην Κοινωνιολογία, με ποιους όρους θα γίνει αυτό;

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου και Χαρά Κεφαλίδου.

“Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρνείται να λύσει το πρόβλημα της μη αναγνώρισης των κατατμημένων κληροτεμαχίων από το κτηματολόγιο και επιβαρύνει τους πολίτες με πρόσθετα-υπέρογκα έξοδα”.

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου,κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αρμόδιο για την νομοθεσία των κληροτεμαχίων), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα κληροτεμάχια που δεν αναγνωρίζει το κτηματολόγιο, εφόσον έχει προηγηθεί κατάτμηση  και αφορά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Ο κ.Κεγκέρογλου κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, επεσήμανε  στον σημερινό Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης (ο οποίος με την ιδιότητα του Υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής παρέπεμπε στο συναρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), ότι από την προανάρτηση του Κτηματολογίου  δεν αναγνωρίζονται οι δηλώσεις ιδιοκτητών που έχουν τμήματα κληροτεμάχιων που προέρχονται από κατάτμηση, λόγω της απαγόρευσης που υπήρχε έως το 2012.

Ο Βουλευτής τόνισε ότι μεγάλο ποσοστό εκτάσεων που ανήκουν σε Μικρασιάτες και σύμφωνα με μακρά και ομοιόμορφη πρακτική πολλά κληροτεμάχια έχουν μεταβιβαστεί από τους αρχικούς δικαιούχους με άτυπη γονική παροχή, είτε μετά από κατάτμηση αλλά ακόμη και σε πολλές περιπτώσεις με συμβολαιογραφικές πράξεις για μεταβιβάσεις ακινήτων μετά από κατάτμηση αλλά δεν αναγνωρίζονται οι δηλώσεις των ιδιοκτητών τους ενώ η διαδικασία που προβλέπεται με το άρθρο 39 του ν.4673/20 είναι κοστοβόρα και χρονοβόρα για τους ιδιοκτήτες αλλά και το δημόσιο και μάλιστα το κόστος της διαδικασίας στις περισσότερες περιπτώσεις (πλην των αστικοποιημένων ακινήτων) είναι μεγαλύτερο από την αξία του ακινήτου.

Στην συνέχεια, ο Βουλευτής ζήτησε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση να ώστε προχωρήσει η οριστική άρση της δυσμενούς μεταχείρισης των κληροτεμαχίων σχετικά με τις δηλώσεις που αφορούν το «Κτηματολόγιο», αναφέροντας ως παράδειγμα την λύση που δόθηκε στις εκτάσεις που απαλλοτριώνονται  στο αεροδρόμιο Καστελίου, όπου σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν.4711/20 αναγνωρίστηκαν τμήματα των κληροτεμαχίων προκειμένου να απαλλοτριωθούν με αναδρομική  αναγνώριση του δικαιώματος κατάτμησης από το 1968!

Μάλιστα ο Βουλευτής κατέθεσε έτοιμη, επεξεργασμένη και τεκμηριωμένη τροπολογία που δίνει λύση στο πρόβλημα. Άλλωστε, όπως υποστήριξε ο κ.Κεγκέρογλου, η δικαιολογητική βάση της ρύθμισης περί απαγόρευσης κατάτμησης των κληροτεμαχίων δεν εξυπηρετεί πλέον κάποια κοινωνική σκοπιμότητα και οι λόγοι ύπαρξης της έχουν εκλείψει και αντίθετα μάλιστα κατηγοριοποιεί την ιδιοκτησία, γεννά αντιδικίες και επιβαρύνει τα δικαστήρια με περίπλοκη δικαστηριακή ύλη αλλά και τους πολίτες με υπέρογκα έξοδα κατά την διάρκεια κτηματογράφησης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν αρνητικός  και μάλιστα με ακατανόητη επιχειρηματολογία παραδέχθηκε εμμέσως ότι μόνο για λόγους δημοσίους συμφέροντος (αεροδρόμιο Καστελίου και απαλλοτριώσεις) δεν τηρείτε το Σύνταγμα και οι διεθνείς συνθήκες, πίσω από τις οποίες αναζήτησε την δήθεν δικαιολογητική βάση της άρνησης του ενώ παρέπεμψε στον  ισχύοντα ν. 4673/2020  και συγκεκριμένα στο άρθρο 39 που προσφέρει τρόπο για την αποκατάσταση του σφάλματος μέσω επικύρωσης της ανώμαλης δικαιοπραξίας, διαδικασία που στις περισσότερες φορές κοστίζει πολλά παραπάνω ακόμη και από την αξία του ίδιου υπό κτηματογράφηση ακινήτου.

 

Βίντεο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

https://youtu.be/K2XvzfqkQrA

 

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.