Ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 3 Μαΐου 2022 by manos (seo)-admin

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει, την Τετάρτη 4 Μάη και ώρα 19.00, ημερίδα με θέμα: “70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Η πάλη του ΚΚΕ για την αποδέσμευση, τον απεγκλωβισμό της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς”.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσουν οι εξής παρεμβάσεις:

Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποπτέραρχος (Μ) ε.α.: “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο. Ένα σύνθημα επίκαιρο και διαχρονικό”.

Βαγγέλης Χωραφάς, Διευθυντής του GEOEUROPE: “Μελλοντικές εξελίξεις στο ΝΑΤΟ”.

Χρήστος Σαλταπίδας, πλοίαρχος ΠΝ ε.α.: “70 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Αγώνας και συμπόρευση με το ΚΚΕ”.

Γρηγόρης Συμεωνίδης, αντισμήναρχος (Ι) ε.α. και πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Στρατιωτικών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: “Ελλάδα – ΝΑΤΟ, μια μακρά σχέση με πολλαπλά οφέλη για λίγους και τεράστιες θυσίες για τον λαό”.

Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης (ΜΧ) ε.α. ΜΒΑ, MSc: “Γιατί λέμε όχι στο ΝΑΤΟ”.

Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας: “Ορισμένα ζητήματα στην ιστορία του ΝΑΤΟ”.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδρίων, στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ COSCO

Παρέμβαση για το μεγάλο απεργιακό αγώνα των εργατών της COSCO πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Ο μεγάλος  απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στο μονοπώλιο της COSCO στην εργασιακή γαλέρα του λιμανιού του Πειραιά για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είναι δίκαιος και ηρωικός. Αγωνίζονται εργαζόμενοι που θρήνησαν πριν λίγους μήνες συνάδελφό τους από ασυντήρητη γερανογέφυρα, και τώρα άλλος συνάδελφος τους σακατεύτηκε από ύψος 12 μέτρων, ενώ η εργοδοσία τους πρότεινε “αύξηση” 3 ευρώ. Είναι εργαζόμενοι που δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν μετά τη δουλειά στις οικογένειές τους και με τον αγώνα τους αντιμετωπίζουν με σθένος  την άγρια καταστολή, τα ΜΑΤ της κυβέρνησης, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις απειλές, τα δικαστήρια, τις απόπειρες οργανωμένης απεργοσπασίας. Συγκρούονται με το καθεστώς άθλιων  εργασιακών σχέσεων της ΕΕ,  των ελληνικών κυβερνήσεων και της οδηγίας για τις λιμενικές υπηρεσίες που την είχαν ψηφίσει όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ και προβλέπει μισθούς και δικαιώματα στα τάρταρα για τους εργαζόμενους στα λιμάνια και αμύθητα κέρδη στους ομίλους που τα εκμεταλλεύονται.

Η πάλη συνεχίζεται και η αλληλεγγύη φουντώνει για να νικήσουν οι εργαζόμενοι στην COSCO, για να νικήσουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο».

03/05/2022                                      Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε μπαράζ υπερπτήσεων και παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου έχει επιδοθεί η Τουρκία από τις αρχές του χρόνου, οι οποίες κλιμακώνονται αυτές τις μέρες. Ενδεικτικά μόνο στις 27/4 έγιναν πάνω από 30 υπερπτήσεις και συνολικά πάνω από 200 παραβιάσεις, ενώ μεγάλα σε πληθυσμό νησιά όπως η Σάμος, η Κάλυμνος, η Ρόδος βρέθηκαν στο επίκεντρο των παραβιάσεων.

Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου αποτελεί διακηρυγμένη στρατηγική της τουρκικής αστικής τάξης που σταθερά θέτει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και παράλληλα ενισχύει με υλικό και προσωπικό τη «Στρατιά του Αιγαίου» που εδρεύει στη Σμύρνη.

Είναι ενδεικτικό ότι για ένα ακόμη χρόνο πραγματοποιήθηκε άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας 2022», με σχέδιο την κατάληψη μικρονησίδας από βατραχανθρώπους και από αεροκίνητα και αερομεταφερόμενα τμήματα. Το εν λόγω σενάριο αποτελεί προσομοίωση σε βάρος ελληνικών νησιών και στην τελική φάση της άσκησης συμμετείχε ως παρατηρητής ο Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ. Εκκωφαντική παράλληλα είναι και η σιωπή των ΕΕ-ΗΠΑ όπως και της ελληνικής κυβέρνησης για την τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ, που έγινε πριν λίγες μέρες.

Η ένοχη αυτή στάση συνδέεται με την επιδίωξη διαφύλαξης και ενίσχυσης της ΝΑΤΟικής συνοχής, ιδιαίτερα εν μέσω του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Με όλα τα παραπάνω διαψεύδεται η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως κι η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλούνται διαχρονικά την βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΕΕ,ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, την παραχώρηση ΑμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και την εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία στο όνομα της «εναντίωσης στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας». Η πραγματικότητα όμως επιβεβαιώνει ότι οι τουρκικές παραβιάσεις αυξάνονται και η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητείται με την ανοχή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και με τον κίνδυνο για «επώδυνες διευθετήσεις» για τους λαούς στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών να είναι ορατός.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε το εξής ερώτημα:

«Πώς τοποθετείται ο Ύπατος Εκπρόσωπος/ Αντιπρόεδρος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου, την προσομοίωση κατάληψης μικρονησίδας σε άσκηση του Τούρκικου στρατού και τις συστηματικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου;»

03/05/2022 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΪΔΗ

 

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον σύντροφο Γιώργο Ροΐδη αντιναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία, που έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Ο Γιώργος Ροΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Γαλατά Τροιζηνίας. Το 1972 μπήκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μετά από αγώνα απέναντι στο καθεστώς των “κοινωνικών φρονημάτων” της εποχής, που απέκλειε από αυτή κάθε προοδευτικό και αγωνιζόμενο άνθρωπο. Από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αποφοίτησε το 1976 με το βαθμό του Σημαιοφόρου Μάχιμου. Από τότε υπηρέτησε με επιτυχία σε πολεμικά πλοία και επιτελεία είτε ως επιτελής είτε ως κυβερνήτης ή Διοικητής. Το 2004 αποστρατεύτηκε από το Πολεμικό Ναυτικό με το βαθμό του αντιναυάρχου.

Παιδί λαϊκής αγροτικής οικογένειας ο Γιώργος Ροΐδης διατήρησε σε όλη του τη ζωή την αγάπη του για το λαό. Ο Γιώργος ανήκε σε εκείνη τη γενιά αξιωματικών που εμπνέονταν από τους αγώνες του λαού, την αντιδικτατορική και αντιιμπεριαλιστική πάλη.

Με την αποστρατεία του έδωσε τη μάχη μέχρι την τελευταία του στιγμή μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ για το δίκιο, την προκοπή του λαού μας, το σοσιαλισμό. Δραστηριοποιήθηκε, ακόμη, σε στενή σχέση με το αντιπολεμικό και φιλειρηνικό κίνημα και ιδιαίτερα μέσα από την Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ). Επίσης δραστήρια αγωνίστηκε και για τα δικαιώματα των αποστράτων μέσα από την Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ), της οποίας για σειρά ετών και μέχρι σήμερα διετέλεσε πρόεδρος.

Ως απόστρατος διετέλεσε ακόμη πρόεδρος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Συστήματα Παραγωγής Πολιτικών Προϊόντων».

Στις εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Κομμουνιστικού Κόμματος. Από την έπαλξη εκείνη κάλεσε τους συναδέλφους του να κρατήσουμε “όπως και άλλες φορές στην Ιστορία της χώρας, μαζί τη σημαία του αγώνα για το δίκιο του λαού, για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους πολέμους”.

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και του Τμήματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας στεκόμαστε προσοχή. Αποτίουμε φόρο τιμής στο Ναύαρχο και σεμνό αγωνιστή.

Το ΚΚΕ εκφράζει στη γυναίκα του, στα παιδιά του και στους οικείους του, τα θερμά του συλλυπητήρια.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Μαϊου 12.00 στον Γαλατά Τροιζηνίας.

 

 

ΑΘΗΝΑ 3/5/2022                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη

Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακή, μεταφορική και στρατιωτική “πύλη”, όχι μόνο δεν προσφέρεται για “πανηγυρισμούς”, αλλά αντίθετα σηματοδοτεί τεράστιους κινδύνους για το λαό με την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στους σφοδρούς οικονομικούς και πολεμικούς ανταγωνισμούς.

Η κυβέρνηση κάνει το “μαύρο – άσπρο” ισχυριζόμενη ότι η κατασκευή του τερματικού σταθμού LNG θα ωφελήσει τον λαό, όσον αφορά την ενεργειακή ακρίβεια και επάρκεια. Στην πραγματικότητα θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο, αφού το συγκεκριμένο έργο αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην πολιτική, που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση τα λαϊκά νοικοκυριά. Δηλαδή, στην πολιτική της “πράσινης μετάβασης”, που έχει απαξιώσει τις εγχώριες πηγές ενέργειας, όπως τον λιγνίτη, σε συνδυασμό με το στόχο αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου απ’ το πανάκριβο αμερικανικό LNG. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι ενεργειακοί όμιλοι και οι εφοπλιστές που θα μεταφέρουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Εξίσου παραπλανητικοί είναι και οι ισχυρισμοί ότι “η συνύπαρξη στην Αλεξανδρούπολη αμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών βάσεων κι υποδομών ενέργειας θωρακίζει κι αναβαθμίζει γεωπολιτικά την περιοχή”. Αντίθετα την μετατρέπει σε στόχο κι εμπλέκει το λαό σε μεγάλες περιπέτειες.

Το συμφέρον του λαού είναι να σταματήσει  η Αλεξανδρούπολη, αλλά και όλη η χώρα, να αποτελεί “ορμητήριο” για τους ενεργειακούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ευρωΝΑΤΟϊκού στρατοπέδου, που για το λαό σημαίνει φτώχεια, ακρίβεια, ανασφάλεια.

 

ΑΘΗΝΑ 3/5/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.