«Ζητείται πολιτική βούληση, όχι χρήματα»: Τι έγινε στη σύσκεψη στο Υπ. Παιδείας για το μέλλον των τμημάτων στο Λασίθι


0
(0)

Μέσα σε καλό κλίμα αλλά χωρίς να υπάρξει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Υπουργείο Παιδείας, η σύσκεψη με τον Υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη και φορείς του Λασιθίου με σκοπό την λειτουργία των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο, για τα οποία έχει αποφασιστεί η αναστολή τους αλλά και την στήριξη του Καμπάνειου Ιδρύματος στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Παρόντες στη σύσκεψη που κράτησε περίπου μια ώρα ήταν οι Δήμαρχοι Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου, ο Δήμαρχος Οροπεδίου με δύο συνεργάτες του, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου και οι δύο βουλευτές του νομού.

Στη σύσκεψη κατατέθηκαν οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων στις οποίες εκφράζεται η έντονη αντίθεση σχετικά με την απόφαση αναστολής των τμημάτων και ζητήθηκε να υπάρξουν εγγυήσεις για τη μελλοντική λειτουργίας τους με βασικά επιχειρήματα την ύπαρξη υποδομών, των χρημάτων που έχουν ήδη επενδυθεί και από τους δύο Δήμους αλλά και το πλάνο βιωσιμότητας που και οι δύο Δήμοι έχουν προετοιμάσει και είναι έτοιμοι να κατατεθούν στην αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης του Υπουργείου.

Μια νέα επιτροπή στην οποία, όπως ανέφερε ο χανιώτης υφυπουργός, μόλις χθες τοποθετήθηκε πρόεδρος, είναι πλέον έτοιμη να λειτουργήσει και είναι αυτή που θα κρίνει το μέλλον των τμημάτων, με βασικό κριτήριο το να υπάρχουν ακαδημαϊκά ιδρύματα, σχολές και τμήματα, με ουσιαστικό περιεχόμενο και ζήτηση, και όχι απλά σχολές για να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό και να λειτουργούν χωρίς φοιτητές και σημαντικές προοπτικές.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης, τόνισε στον υφυπουργό τους αγώνες που έχει κάνει η τοπική κοινωνία για να στηρίξει τη λειτουργία του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης και έκανε λόγο για κοινό αίτημα όλων των Δήμων του νομού για τη λειτουργία των τμημάτων, έχοντας την στήριξη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Σε ότι αφορά το κτιριακό ζήτημα του τμήματος της Ιεράπετρας δόθηκε η διαβεβαίωση πως το νέο τμήμα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στις οποίες θα γίνουν όποιες εργασίες κριθούν απαραίτητες.

Με τη σειρά του αντιπεριφερειάρχης κ. Γουλιδάκης επανέλαβε στον Υπουργό δεσμεύσεις που έχει δώσει στο παρελθόν για οικονομική συμβολή της Περιφέρειας εφόσον χρειαστεί για την ομαλή λειτουργία των τμημάτων.

Με μήνυμα πως δεν ζητούνται χρήματα αλλά πολιτική βούληση για να λειτουργήσουν τα τμήματα, ήταν και οι τοποθετήσεις των δύο βουλευτών με τον κ. Πλακιωτάκη να βάζει στο τραπέζι την λειτουργία δύο τμημάτων σε κάθε Δήμο ως ένα ουσιαστικό αίτημα του Λασιθίου που θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

Οι Δήμαρχοι κάλεσαν τον Υφυπουργό να επισκεφθεί σύντομα το Λασίθι να δει από κοντά τις εγκαταστάσεις των τμημάτων ώστε να καταλάβει τις δυνατότητες που υπάρχουν, και πλέον οι επόμενες εξελίξεις θα προκύψουν από τη στιγμή που το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ και οι Δήμοι Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου θα κληθούν να καταθέσουν τους φακέλους βιωσιμότητας των νέων τμημάτων.

πηγη:radiolasithi.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *