«Ζημιά 50 εκατ. ευρώ μόνο από τη διαφορά τιμής σε σχέση με πέρυσι»


Reading time: 4 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 15 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

«Υπάρχει πρόβλημα από τη διαφορά της τιμής. Και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Πέρυσι η τιμή ήταν στα 5,50 και 5,80 ευρώ το κιλό και φέτος δεν ξεπερνάει τα 3,80 έως 4,20 ευρώ το κιλό»Πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τη διαφορά της τιμής σε σχέση με πέρυσι, χωρίς να υπολογίζονται τα βάρη από τα ζώα που θα μείνουν εκτός σφαγείου και θα πρέπει ο κτηνοτρόφος να ταΐζει μέχρι να τα οδηγήσει αργότερα στη σφαγή, εκτιμά τη ζημιά των αιγοπροβατοτρόφων, πανελλαδικά, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου Γιάννης Γλεζάκης. Δίνει όμως και μια αισιόδοξη “νότα”, λέγοντας πως, όπως έχει καταλάβει, ο υπουργός Μάκης Βορίδης παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα στηρίξει τον κτηνοτροφικό τομέα μετά το Πάσχα, ανάλογα με τις ζημιές οι οποίες θα έχουν συσσωρευτεί. «Περιμένει να δει “πού θα κάτσει η μπίλια”», λέει για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο συνεταιριστής και μέλος της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιάννης Γλεζάκης, μιλώντας χθες στη “Νέα Κρήτη”.

Μπορεί ο Μάκης Βορίδης να δηλώνει ότι η μειωμένη απορρόφηση αιγοπρόβειου κρέατος, που προέκυψε από τη χαμηλή εξαγωγή αυτών σε Ιταλία και Ισπανία, έχει αντισταθμιστεί από τη μέχρι σήμερα μειωμένη εισαγωγή από Ρουμανία, αλλά ο Γιάννης Γλεζάκης, εκθειάζοντας τον υπουργό για τις πραγματικές προθέσεις του, μεταφέρει στην εφημερίδα μας μια διαφορετική εκτίμηση για μεγάλες ζημιές αυτό το Πάσχα.

«Ακόμα και αν πουληθούν όλα τα αμνοερίφια, μόνο από τη διαφορά της τιμής παραγωγού που υπάρχει φέτος σε σχέση με πέρυσι, η ζημιά που θα προκύψει σε βάρος των κτηνοτρόφων θα ξεπερνάει τα 50 εκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο Ελλάδας», σύμφωνα με τον Γιάννη Γλεζάκη.

«Υπάρχει πρόβλημα από τη διαφορά της τιμής. Και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Πέρυσι η τιμή ήταν στα 5,50 και 5,80 ευρώ το κιλό, και φέτος δεν ξεπερνάει τα 3,80 έως 4,20 ευρώ το κιλό…». Αλλά στο σημείο αυτό, για τις νέες ανακοινώσεις Βορίδη, ο κ. Γλεζάκης ξεκαθαρίζει τη θέση του δίνοντας την εξής αισιόδοξη εξήγηση στις δηλώσεις του υπουργού: «Ο κ. Βορίδης είναι ένας πολύ ξύπνιος υπουργός, ο οποίος θέλει να δει τι ζημιά θα γίνει στα αμνοερίφια και πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί και θα δώσει στους κτηνοτρόφους αυτά που θα έχουν χάσει. Κατά τη γνώμη μου, θα εκτιμήσει μετά το Πάσχα τη ζημιά που έχουν πάθει οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο της Ελλάδας. Είναι στις προθέσεις του. Αλλά θέλει να δει πού θα “κάτσει η μπίλια” της ζημιάς…».

Ο Γιάννης Γλεζάκης καταλήγει λέγοντας: «Αλλά και μέσα να κρατήσουν τα αρνιά άσφαχτα οι κτηνοτρόφοι, πάλι θα έχουν καταστροφές. Διότι τα αρνιά πρέπει να τα ταΐζουν. Και έτσι θα έχουν μεγάλες ζημιές από το συσσωρευμένο κόστος των ζωοτροφών, πέρα από τη διαφορά της τιμής…».

Η επιστολή Βορίδη

Η απάντηση Βορίδη είχε δοθεί σε ερώτηση του Βαγγέλη Αποστόλου. Όπως αναφέρει ο υπουργός, «άμεσα θα γίνει η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους αιγοπροβατοτρόφους. Οι έλεγχοι για τις ελληνοποιήσεις έχουν εντατικοποιηθεί και το υπουργείο είναι σε επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς για να προλάβει τυχόν προβλήματα στην αγορά. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου νομοθετήσαμε την υποχρέωση υποβολής σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ανά 3 ημέρες όλων των αποθεμάτων αιγοπρόβειου κρέατος της χώρας και παρακολουθούμε την πορεία τους. Η μειωμένη απορρόφηση αιγοπρόβειου κρέατος, που προέκυψε από τη χαμηλή εξαγωγή αυτών σε Ιταλία και Ισπανία, έχει αντισταθμιστεί από τη μέχρι σήμερα μειωμένη εισαγωγή από Ρουμανία…».

Σχόλιο από Αποστόλου  -«Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση»

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού σε δική του ερώτηση, ο πρώην υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου επισημαίνει τα εξής: «Οι έλεγχοι των παράνομων ελληνοποιήσεων και των αποθεμάτων αιγοπρόβειου κρέατος, αλλά και η υποτιθέμενη αντιστάθμιση της απορρόφησής του από Ιταλία και Ισπανία, με τις μειωμένες εισαγωγές από τη Ρουμανία, αποτελούν απλές επιβεβλημένες κινήσεις εποπτείας που δεν απαντούν στο πρόβλημα.

Η πληρωμή αυτές τις ημέρες της συνδεδεμένης ενίσχυσης, που δίνεται κάθε χρόνο από κοινοτικούς πόρους στα πλαίσια συγκεκριμένων αποφάσεων, ύψους 52 εκατ. ευρώ, σε 37.600 δικαιούχους, με ζωικό πληθυσμό περί τα 5 εκατ., δεν αφορά στο σύνολο των αιγοπροβατοτρόφων, που ανέρχονται στους 82.600, και ασφαλώς δεν έχει καμία σχέση με την έκτακτη κατάσταση που βιώνει ο χώρος.

Αυτοί για τους οποίους δεν υπάρχει καμία μέριμνα είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι της ορεινής και της νησιώτικης Ελλάδας, που αποτελούν τη μοναδική πηγή απασχόλησης στην ύπαιθρο. Είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, αφού δεν κατέστη δυνατή για αυτούς τόσο η καταβολή της προηγούμενης συνδεδεμένης ενίσχυσης, όσο όπως δείχνει και η αγορά του Πάσχα και η διάθεση των αμνοεριφίων τους.

Υπάρχει λύση και δυνατότητα στήριξης για όλη την κτηνοτροφία. Σήμερα κιόλας, να δοθεί μια έκτακτη ενίσχυση στους συγκεκριμένους αιγοπροβατοτρόφους, που ανέρχονται στους 45.000, με ζωικό πληθυσμό περί τα 5 εκατ., ανάλογη με αυτήν της συνδεδεμένης που δόθηκε στους υπόλοιπους, δηλαδή 10 ευρώ το ζώο. Διαφορετικά οι άνθρωποι αυτοί, όπως και οι περιοχές που δραστηριοποιούνται, θα οδηγηθούν σε αφανισμό».

πηγη:www.neakriti.gr

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.