Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ»


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 7 Ιουλίου 2022 by manos (seo)-admin

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, ως Ειδική Αγορήτρια στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που φιμώνει τις Παρατάξεις στα Δημοτικά Συμβούλια.

Η Λαρισαία Βουλευτής επεσήμανε, μεταξύ πολλών άλλων, τα κάτωθι:

«Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου2019.

Τρία χρόνια, από όταν η Ελλάδα απαλλάχθηκε από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που δεν δίστασαν νατζογάρουν το μέλλον της, να μιάνουν τους θεσμούς, να συνδεθούν με τους «αρμούς της εξουσίας» .

Τρία χρόνια, από όταν η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ανέλαβε το τιμόνι της Χώρας, για να τη στρέψει προς το μακρινό παρελθόν, με την αναβίωση του παλαιοκομματικού Κράτους της δεξιάς.

Πίσω από ένα δήθεν κεντρώο και προοδευτικό “μανδύα”, άνοιξαν διάπλατα οι γαλάζιες “ντουλάπες” και ξεχύθηκαν με ορμή οι “σκελετοί” των μικροκομματικών τακτικισμών, της ρουσφετολογικής πελατοκρατίας, της διακυβέρνησης υπέρ των ισχυρών συμφερόντων λίγων και αρεστών, της αλαζονικής συντήρησης.

Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία σβήνει τρία κεράκια στην γαλάζια τούρτα της, πάνω σε μια κοινωνία καθημαγμένη υπό το βάρος της αβάσταχτης ακρίβειας, με τον πληθωρισμό σκαρφαλωμένο στο 12 %.

Ο μεγάλος μεταρρυθμιστικός θησαυρός της Ν.Δ. :

– Κατάντησε μόνο μια αναβίωση των πολιτικών Γενικών Γραμματέων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που φέρνει με Τροπολογία.

– Κατέληξε στην αντίστροφη κατεύθυνση- όχι σε αποκέντρωση, αλλά σε πρόσθετο συγκεντρωτισμό αρμοδιοτήτων σε Υπουργεία, όπως αυτές των Υπηρεσιών Δόμησης που κατέθεσε με Τροπολογία.

– Εξαντλήθηκε σε έναν ανηλεή πόλεμο ενάντια στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

«Στα κυβερνητικά “στερνά” σας, διολισθήσατε στο ύστατο ατόπημά σας, να ζητάτε από τους Βουλευτές να γίνουν συνένοχοι στη φίμωση των Δημοτικών Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης», τόνισε η Γραμ της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ , για να επισημάνει επιπλέον :

« Πρόκειται για ένα ντροπιαστικό “κύκνειο άσμα” σας, που αμαυρώνει το Κοινοβούλιομια παρέμβαση όνειδος για τη Δημοκρατία, μια ευθεία προσβολή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Καταφέρατε να συσπειρώσετε την αυτοδιοικητική οικογένεια σε ομόφωνα ψηφίσματα καταγγελίας της.Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των πολιτικών αποχρώσεων, απ’ άκρη σ’ άκρη της Χώρας, διεκδικούν:

– το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζουν τα μεγάλα, τα κατεπείγοντα, τα αληθινά τρέχοντα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, όχι με χρονοκαθυστέρηση, αλλά την ώρα που αυτά“βράζουν”και οι δημότες έχουν επείγουσα ανάγκη

Αντί αυτού, εσείς:

– Αποφασίζετε και διατάσσετεμια καινοφανή διαδικασία, ειδικά και μόνο για την Αντιπολίτευση, με τόσο ουτοπικάυποτιμητικά και εξευτελιστικά εμπόδια, που καθιστούν τη συζήτηση εκ των πραγμάτων ατελέσφορη πολιτικά και πρακτικά.

Αποφασίζετε και διατάσσετεοι Δημοτικές Παρατάξεις να μετατραπούν σε «μάντη Κάλχα», να …προφητεύσουν ημέρες πριν τη συνεδρίαση, όσα επείγοντα …θα ανακύψουν.

– Αποφασίζετε και διατάσσετετα«μετά ημερησίας» επείγοντα θέματα! Μόνο το θέμα του Δημάρχου και του Προέδρου μπορεί να συζητηθεί στην αρχή, προ ημερησίας.

– Αποφασίζετε και διατάσσετε“φίμωτρο”για τα επείγοντα της Αντιπολίτευσης, όταν θα είναι παρόντες όλοι οι δημοσιογράφοι των τοπικών μέσων ενημέρωσης και οι κάμερες θα καταγράφουν αποσπάσματα.

Λυπάμαι πολύ, που ο νομοθέτης διαθέτει τόσο νοσηρή φαντασία.Θλίβομαι γιατί σε αυτές σας τις μεθοδεύσεις εμπλέξατε την ΚΕΔΕ.

Και όλα αυτά γιατί;Ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε πως ενοχλείστε γιατί τα Δημοτικά Συμβούλια συζητούν, για παράδειγμα, διαβάζω από τα Πρακτικά:«την εκπαιδευτική πολιτική της Κυβέρνησης».Σε μια ακραία επίδειξη πολιτικής λογοκρισίας, ο Υπουργόςέκανε “μάθημα” στους Βουλευτέςγια το ποια θέματα πρέπει και ποια δεν πρέπει να συζητούνοι Αιρετοί στους Δήμους.

Αδιαφορώντας, για το γεγονός ότι για τα θέματα που ειρωνεύτηκε, έχουν ήδη λάβει Αποφάσεις Δημοτικά Συμβούλια ανά την Ελλάδα, και μάλιστα ομόφωνα, συχνά κατόπιν πρωτοβουλίας Αιρετών της ίδιας της Ν.Δ!.

Είναι τέτοιος ο πανικός σας, μπροστά στην κάλπη των εθνικών εκλογών, που προσπαθείτεάρον-άρον να φιμώσετε κάθε κριτική εναντίον σας.

Τα προεκλογικά σας άγχη, είναι δικό σας πρόβλημα. Δεν θα τα μετατρέψετε σε πρόβλημα των Δήμων.

Σας απευθύνουμεύστατη έκκληση να το αποσύρετε.

Εάν δεν το πράξετε, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.Δεσμευόμαστε ότι, με την εμπιστοσύνη του Ελληνικού Λαού, θα αποκαταστήσουμε το δημοκρατικό διάλογο στα Δημοτικά Συμβούλια.

“Ο καιρός γαρ εγγύς”.Η σωρεία εκλογικών νομοτεχνικών τροποποιήσεων, που με σπουδή εισάγετε σε αυτό το Νομοσχέδιο, φανερώνει ότι το “εναρκτήριο λάκτισμα” της προεκλογικής περιόδου έχει δοθεί.

Είμαστε έτοιμοι.

Η φλόγα της αισιοδοξίας και του ενθουσιασμού των πρώτων ημερών, καίει ακόμα πιο δυνατά.

Με μπροστάρη τον Νίκο Ανδρουλάκη,ΜΑΖΙ με όλα τα εμπειρότερα και νεότερα στελέχη μας, μέλη μας και φίλους μας, διεκδικούμε την εμπιστοσύνητων συμπολιτών μας, για να γίνει πράξη η δική μας εναλλακτική πρόταση προοδευτικής σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης.

Για να αποκτήσει ξανά η Αποκέντρωσηνόημα,για να κερδίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τη φωνή, το σεβασμό και το θεσμικό ρόλο που της αξίζει.

Αυτό το ρόλο που μόνο το ΠΑΣΟΚ, οραματίστηκε και υλοποίησε, γιατί πίστεψε και πιστεύει στην Αυτοδιοίκηση και στη θεσμική και αναπτυξιακή δύναμή της»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δε μπορώ να μη σχολιάσω την χθεσινή εικόνα από τη συζήτηση των αρχηγών.

Την ατμόσφαιρα που ζήσαμε και που όλοι οι σοβαροί σχολιαστές των μέσων την χαρακτήρισαν φτωχή και ατελέσφορη. Τις προσωπικές αντεγκλήσεις των δύο «μονομάχων» που επιχειρούν συνεχώς να μονοπωλούν την αρένα της δημόσιας ζωής. Τις μόνιμες πια, επαναλαμβανόμενες και ανούσιες αναφορές στο χθες που ο καθένας κοσμεί με άκρατη ιδιοτέλεια.

Εμείς για ακόμη μια φορά επιχειρήσαμε την υπέρβαση. Παρουσιάσαμε με την εισήγηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, Μιχάλη Κατρίνη, προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί, αγωνιούντες για το πως θα βγει η χώρα από τη μέγγενη των κρίσεων. Είναι, το επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, η αντιπαράθεση του ξεπερασμένου Χθες, του αδιέξοδου Σήμερα, με το αναγκαίο Αύριο της χώρας.

«Η ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Η ΠΥΘΙΑ»

Είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει. Ανοίγει και κλείνει το θέμα κατά το δοκούν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Τη μια φορά παραγγέλοντας αλλαγή στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Την άλλη τροφοδοτώντας τα μέσα με το ναι μεν, δε αλλά…

Την τρίτη διαβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά ότι ο ίδιος είναι θεσμικός και θα εξαντλήσει την τετραετία. Προβληματιζόμενος φωναχτά για την τοξικότητα του πολιτικού κλίματος που δε μπορεί να συνεχιστεί.

Εν τω μεταξύ έχει παραλύσει το σύμπαν. Όλοι τρέχουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ειλικρινά λυπάμαι τους κυβερνητικούς βουλευτές που δεν ξέρουν αν πρέπει να συνεχίσουν τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις ή να πιάσουν στασίδι έξω από το γραφείο πιθανού ανασχηματισμού.

Γιατί δεν ρωτούν καλύτερα την Πυθία; Θα τους έλεγε συβιλλικά:

«Ο χειμώνας θα αποφασίσει».

Και προφανώς δε θα κρίνει τώρα. Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός.

Μετά της Παναγίας και το προσκύνημα στην Τήνο, βλέπουμε τους οιωνούς, λένε…

«ΠΟΙΑ ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ;»

Ο Νόμος για την ψήφο των εκτός Επικρατείας εκλογέων χρειάζεται αλλαγές ουσίας, ώστε να αρθούν οι φοβικοί «κόφτες» και οι μίζεροι γραφειοκρατικοί περιορισμοί.

Ως γνωστόν, για τις τροποποιήσεις απαιτείται αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σας το επισήμανε και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Η ξεκάθαρη θέση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ήταν και παραμένει να έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια, με επικαιροποίηση της εγγραφής τους κατόπιν σχετικής δήλωσης προς τα κατά τόπους προξενεία και τις πρεσβείες μας.

Διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή, με απόλυτη σαφήνεια, την πρότασή μας για ισότιμη ψήφο σε όλους τους Έλληνες πολίτες, είτε μένουν στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.

Διεκδικούμε τη δυνατότητα έκφρασης της συμμετοχής τους με επιστολική ψήφο και διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.

Έχουμε επισημάνει πως ο ν.4648/2019 είναι κατώτερος των αναγκών, με αρκετά προβληματικά σημεία, καθώς τότε επικράτησαν κομματικές υστεροβουλίες. Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταβάλλαμε σημαντικές προσπάθειες, αλλά και αποδεχθήκαμε αναγκαστικές υποχωρήσεις, για να επιτευχθεί η ελάχιστη συναίνεση για μια κατ’ αρχάς συμφωνία. Παρά τις ενστάσεις μας και τις επιφυλάξεις μας, συναινέσαμε, καθώς, έστω με αυτούς τους όρους, έγινε ένα βήμα προς την κατεύθυνση που εμείς σταθερά επιδιώκουμε.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας έθεσε ερωτήματα για τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του Νόμου, όπως ποιος είναι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους Eιδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Εξωτερικού, πόσες αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές και πόσοι κατέθεσαν σχετικές ενστάσεις.

Ο κ. Υπουργός απάντησε ότι ο Νόμος «έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον σε 2.000 κατοίκους εξωτερικού». Δυστυχώς, ο αριθμός δικαιώνει την κριτική που έχει ασκήσει το κόμμα μας. Διασκεδάζει ως το μεδούλι τους φόβους που διατυπώνουν τα κόμματα που επέμεναν να βάλουμε κόφτες. Και γρήγορα θα ωριμάσει ο καιρός για νέα πιο ριζοσπαστική ρύθμιση.

«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ Ή ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ;»

Τέλος, θέλω να αναφερθώ στο κορυφαίο πολιτικό ατόπημα που εισάγεται με το άρθρο 44.

Στο νέο κύμα μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ένας προφανής κρίσιμος άξονας είναι η μετάβαση σε ένα μοντέλο όπου ενδυναμώνεται η εκτελεστική εξουσία του Δήμου (Δημαρχός και Επιτροπές) στα άμεσα καθημερινά προβλήματα ώστε να αποσυμφορηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και να παίξει τον επιτελικό και αποφασιστικό του ρόλο. Και παράλληλα, ενδυναμώνεται ο επιτελικός, προγραμματικός και ελεγκτικός του χαρακτήρας. Αυτό που ονόμασα εδώ και πολλά χρόνια «εισαγωγή κοινοβουλευτικού τύπου διαδικασιών» στο Δήμο.

Και εσείς τι κάνετε σήμερα;

Αφαιρείτε το δικαίωνα των επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης να θέτουν θέματα προ ημερησίας διάταξης που έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα.

Είναι κρίμα! Επαγγέλεστε τη μεταρρυθμιστική σας δήθεν φιλοσοφία και ξηλώνετε με μονομανία κάθε απομεινάρι στοιχειώδους εκσυγχρονισμού και δημοκρατικής λειτουργίας. Στα λόγια μετερρυθμιστές, στα έργα κατεδαφιστές.

Σε μια εποχή όπου η αντιπροσωπευτική δημοκρατία απειλείται από το συγκεντρωτισμό της εκτελεστικής εξουσίας, από τη σύμφυση των συμφερόντων πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, εσείς διαλέξατε τον λάθος δρόμο.

«ΕΠΙΛΟΓΟΣ»

Και ένα τελευταίο σχόλιο με αφορμή την ομιλία του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση, αναφορικά με τα βέλη που εμείς δεν ρίχνουμε προς την άλλη πλευρά. Προφανώς η αλλαγή που επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην εξέλιξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν ατελέσφορη, ήταν διαλυτική και δε βοήθησε να προχωρήσει η Αυτοδιοίκηση μπροστά.

Υπάρχει πάντα μια χρυσή τομή σε έναν αντιπροσωπευτικό θεσμό, που γίνεται αποφασιστικός όταν πρέπει να λύνει τα πραγματικά προβλήματα, και που γίνεται δημοκρατικός και ουσιαστικός όταν πρέπει να συνθέσει διαφορετικές αντιφάσεις και απόψεις μιας τοπικής κοινωνίας.

Εμείς αυτή τη χρυσή τομή για την πρόοδο της Δημοκρατίας την έχουμε στο αίμα μας και στην πρακτική μας. Την έχουμε στη διαδρομή μας και στις μεταρρυθμίσεις που κάναμε.

Για μας, η αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας, η αποκέντρωση των αποφάσεων εγγύτατα στον πολίτη και παράλληλα η αποτελεσματικότητα ενός θεσμού που πρέπει να αντιμετωπίζει προβλήματα τοπικής ανάπτυξης και καθημερινότητας των πολιτών, υπηρετείται μέσα από νέο κύμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να αποκεντρώσει με τεράστια δύναμη πόρους, διοικητικές και πολιτικές αρμοδιότητες σε αυτούς τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Για να μπορεί η πατρίδα μας να νιώσει ότι κάθε τοπική κοινωνία μπορεί να λύσει τα προβλήματά της και να προκόψει.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΤΖΟΥ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Τρία χρόνια μετά τις εκλογές του 2019, ο κ. Πρωθυπουργός εξακολουθεί να «ωραιοποιεί» την πραγματικότητα.

Προσπαθεί να καλύψει την πολιτική και τεχνοκρατική ανεπάρκεια της Κυβέρνησής του, την αποτυχία στη διαχείριση των κρίσεων, τη συσσώρευση προβλημάτων εις βάρος των πολλών και αδύναμων. Αφήνει έξω από τον απολογισμό του την ανεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση, την επιλεκτική φορολογική πολιτική για λίγους και ισχυρούς, την εργαλειοποίηση ακόμη και της πανδημίας για την αδιαφανή εξυπηρέτηση συμφερόντων. Τα κλειστά κλαμπ εξουσίας, τις απευθείας αναθέσεις, τον συμβιβασμό με τα μεγάλα συμφέροντα στην ενέργεια, το «επιτελικό χάος» των φυσικών καταστροφών. Τις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες για το δημόσιο πανεπιστήμιο, τη δημόσια υγεία, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τη νέα γενιά.

Και φυσικά επιμένει να μας επιτίθεται, προσπαθώντας -μάταια- να «θολώσει» το θετικό μας μήνυμα. Του συνιστούμε να περιμένει ως τις εκλογές -αν πρώτα κατασταλάξει πότε θα τις κάνει- και να αναμένει τη λαϊκή ετυμηγορία. Και τότε θα φανεί ποιοι εργάζονται για το καλό του τόπου και ποιοι για τις καρέκλες και τα αξιώματα.

Τρία χρόνια μετά, το αίτημα για Αλλαγή Πολιτικής παραμένει επίκαιρο και ισχυρό.

Μαζί με την ανάγκη για ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μια αξιόπιστη επιλογή ορθού λόγου, απέναντι στον ελιτισμό και τον λαϊκισμό. Απέναντι στη συντήρηση, δεξιά και αριστερή.

Για την επιστροφή της ελπίδας και της αξιοπρέπειας στη ζωή μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στις 20:30 θα μιλήσει στον Κήπο του Λαού στην Κέρκυρα.

Ομιλία Χαράς Κεφαλίδου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων επί του Ν/Σ Υπ.Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις».

Χαρά Κεφαλίδου: “Αχρείαστος θόρυβος και σκόνη χωρίς ουσία, το νομοσχέδιο καρικατούρα μεταρρύθμισης που συντηρεί τα βαρίδια που κρατάνε το ελληνικό πανεπιστήμιο κολλημένο στον περασμένο αιώνα

Η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή της στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων στη συζήτηση επί της Αρχής του σ/ν για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αναφέρθηκε στην πάγια τακτική της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, που με τη νέα νομοθετική της πρωτοβουλία για την Γ’ βάθμια εκπαίδευση και τη διοίκηση των πανεπιστημίων, κλείνει τον κύκλο κυβερνητικής θητείας της όπως ακριβώς άρχισε: Προκαλώντας αχρείαστο θόρυβο και σκόνη χωρίς καμιά ουσία, φέρνοντας μια καρικατούρα μεταρρύθμισης που συντηρεί όλα τα βαρίδια που κρατάνε το ελληνικό πανεπιστήμιο κολλημένο στον περασμένο αιώνα.

Η αρμόδια Τομεάρχης Παιδείας Χαρά Κεφαλίδου επεσήμανε στην υπουργό ότι παρά τα όσα διαφημίζονται, στα τρία χρόνια διακυβέρνησής της, η ΝΔ δεν κατάφερε να χαράξει μια εθνική πολιτική στην Γ΄ βάθμια Εκπαίδευση.

Αναφερόμενη στον νόμο 4009/2011, νομοθέτημα που το ΠΑΣΟΚ έφερε και έγινε το σύμβολο συναίνεσης και σημείο αναφοράς για μεταρρύθμιση στο χώρο των ΑΕΙ μέχρι σήμερα, τόνισε ότι με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ αυτός αποδομήθηκε την επομένη της ψήφισής του και ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε την ταφόπλακα τόσο στο νόμο όσο και στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού πανεπιστημίου.

Σε μια σύντομη αναδρομή στα νομοθετικά πεπραγμένα της κυβέρνησης, η Χαρά Κεφαλίδου αναφέρθηκε και στον νόμο για την πανεπιστημιακή Αστυνομία που χαρακτήρισε ως “νόμο μια τρύπα στο νερό” στηλιτεύοντας την έλλειψη ασφάλειας στα πανεπιστήμια μέχρι και σήμερα.

Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, συνέχισε η εισηγήτρια, η υπουργός κα Κεραμέως δεν έχει απαντήσει στο πρωταρχικό ερώτημαπόσα Πανεπιστήμια και σε πόσους υποψήφιους εισακτέους μπορεί να εξασφαλίσει ποιοτικές σπουδές η χώρα μας ούτε τι θέλει να θεραπεύσει το σχέδιο νόμου που συζητείται σήμερα.

Η Χαρά Κεφαλίδου στην τοποθέτηση της τόνισε πως αυτό που χρειάζεται σήμερα το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο είναι λιγότερο κράτος και ανάκτηση της εμπιστοσύνης, που γίνεται μόνο με την εξασφάλιση διαφάνειας, θεσμικών μηχανισμών αυτόματου ελέγχου και λογοδοσίας, που το σ/ν δεν εξασφαλίζει.

Αντίθετα, παρουσιάζεται από το υπουργείο ένα σχέδιο νόμου που αυτοακυρώνεται, συντηρώντας και επιτείνοντας τις στρεβλώσεις με εξουσίες που παρέχει και που καθιστούν τον πρύτανη απόλυτο μονάρχη, ανεύθυνο για τις πράξεις και τις παραλήψεις του, χωρίς θεσμικά αντίβαρα, και χωρίς υποχρέωση λογοδοσίας.

Το μοντέλο διοίκησης, που φέρνει το σ/ν αντί για τα αυξημένα φίλτρα συλλογικότητας, λογοδοσίας, διαφάνειας και εξωστρέφειας, φέρνει ένα κακέκτυπο Συμβούλιο Διοίκησης, υποτίθεται για την εποπτεία, τη στρατηγική χάραξη των Ιδρυμάτων, στην πραγματικότητα εξαρτημένο από έναν παντοδύναμο πρύτανη, ο οποίος είναι ελέγχων και ελεγχόμενος ταυτόχρονα. Ένα νομοθέτημα που χρησιμοποιεί λέξεις-μεταρρυθμιστικά σύμβολα μόνο προς εξυπηρέτηση των μικροεξουσιών και μικροφέουδων, που έχουν καθηλώσει το ελληνικό πανεπιστήμιο, ντύνοντάς το με δανεικό μανδύα και το βλέμμα στραμμένο στις προσεχείς εκλογές για να χρησιμοποιηθεί ως επίτευγμα επιτυχίας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η βουλευτής και Τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, αναφέρθηκε στην πραγματική ανάγκη του σύγχρονου πανεπιστημίου για ένα νέο ξεκίνημα με αλλαγή της φιλοσοφίας του και ένα λιτό «πλαίσιο», που να αφορά κυρίως τον τρόπο διοίκησης και εποπτείας, το λειτουργικό και ακαδημαϊκό πλαίσιο, την οικονομική διαχείριση. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα αποφασίζουν τα ίδια τα ΑΕΙ με τους εσωτερικούς κανονισμούς τους και τα ακαδημαϊκά όργανά τους, χαράζοντας την φυσιογνωμία που θέλουν να έχουν. Η κυβέρνηση καταφεύγοντας σε τεχνάσματα υπερρύθμισης, υπονομεύει το μέλλον του δημόσιου πανεπιστημίου που υποτίθεται θέλει να δώσει προοπτική.

Τέλος κάλεσε την Υπουργό Παιδείας έστω και την τελευταία στιγμή, να αλλάξει τη γκρίζα εικόνα που αφήνει το σχέδιο νόμου, εισηγούμενη ένα έντιμο μοντέλο διοίκησης του ελληνικού πανεπιστημίου.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.