Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: «ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΣΤΟ ΛΑΟ, ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΛΕΕΙ»


Reading time: 33 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 29 Μαρτίου 2023 by energinews (admin)

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με τους δημοσιογράφους Γ. Παπαδάκη και Μ. Αναστασοπούλου, συμμετείχε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Στα ερωτήματα για το μετεκλογικό πεδίο, η Λαρισαία Βουλευτής σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εξηγήθηκε καθαρά, είπε το αυτονόητο. Ούτε κ. Τσίπρας ούτε κ. Μητσοτάκης, όχι στους δύο Πρωθυπουργούς που απέτυχαν. Ξεκαθάρισε πως, όταν μας δοθεί η 3η εντολή, και εάν έχουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, τότε θα πρέπει να συμφωνηθεί πρώτα το πλαίσιο της προγραμματικής σύγκλισης και στη συνέχεια οι πιθανοί εταίροι, από κοινού, να συμφωνήσουν στα πρόσωπα που θα είναι ικανά να εφαρμόσουν τις συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις».

«Συζητάμε προφανώς για την περίπτωση που ο λαός δεν επιλέξει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει το βλέμμα του στο μέλλον, μίλησε για το πως μπορεί να κυβερνηθεί η Χώρα στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας, αφήνοντας αλαζονικές συμπεριφορές πίσω», τόνισε η Ε. Λιακούλη.

Επιπλέον, ανέδειξε ότι «η Ν.Δ. έχει σοκαριστεί μπροστά στην απώλεια της αυτοδυναμίας. Θέλουν εμείς να “διορίσουμε” τον κ. Μητσοτάκη Πρωθυπουργό». Δεν παρέλειψε, επίσης, να σχολιάσει τη δήλωση του Πρωθυπουργού για «κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα», επισημαίνοντας ότι «ήταν σαφής υπαινιγμός, θύμισε τον “κλέφτη” που βάζει το χέρι στο “πανέρι”».

Η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και  Βουλευτής Λάρισας, υπενθύμισε τις νωπές μνήμες από τις «σφιχτές αγκαλιές του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο».

Τέλος, άσκησε αυστηρή κριτική στην τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στο πάνελ, κ. Βαρεμένου, ο οποίος ανέφερε επί λέξει «μην τα παίρνετε όλα τοις μετρητοίς όσα λέγονται προεκλογικά»! «Δηλαδή, δουλεύουμε τον κόσμο;», τον ρώτησε η Ε. Λιακούλη. Όταν ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η δήλωσή του δεν αφορούσε το δικό του κόμμα, αλλά το ΠΑΣΟΚ, η Λαρισαία Βουλευτής τόνισε πως «αυτό είναι εξαιρετικά προσβλητικό. Καλούμε τους πολίτες να παίρνουν “τοις μετρητοίς” κάθε τι που λέμε, να συγκρίνουν πόσο καθαρά μιλά προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τις απαντήσεις που δεν δίνει ούτε η Ν.Δ. ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «Η ΝΕΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ»

Βασικά σημεία συνέντευξης του Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη στο OPEN TV και στην ενημερωτική εκπομπή «΄Ώρα Ελλάδος», με τους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη.

Καταρχάς, θα πρέπει να «μιλήσουν» οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα διαμορφώσουν τις νέες συνθήκες και τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς την 21η Μαΐου. Κάποιοι βιάζονται, όμως, να προδικάσουν και να προδιαγράψουν αυτή τη νέα εποχή, παρότι οι νέες συνθήκες θα απαιτήσουν και νέα πρόσωπα.

Αν ο ελληνικός λαός, δια της ψήφου του, δηλώσει ότι επιθυμεί να κυβερνήσει ένα σχήμα συνεργασίας, πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που θα διαμορφωθούν ένα κόμμα που λέει σήμερα ότι τέτοιες κυβερνήσεις είναι «κυβερνήσεις περιπέτειας»;

Η ΝΔ με αλαζονικό τρόπο –ακόμη και μετά το δυστύχημα των Τεμπών- επιμένει στην αυτοδυναμία, την ίδια στιγμή που η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ αφήνει πίσω της αρνητικό αποτέλεσμα, τόσο στο μέτωπο των δημοκρατικών θεσμών -που δε σεβάστηκε- όσο και στο μέτωπο της καθημερινότητας, όπου η οπισθοδρόμηση είναι σε όλους ορατή, όπως στην υγεία, το δημόσιο σχολείο, την ασφάλεια, τις κρατικές λειτουργίες. Ένα μοντέλο-επιτελικού κράτους- που εξαντλήθηκε και δεν έχει τίποτα πια να προσφέρει.

Μια εποχή τελείωσε και από ότι φαίνεται μια νέα εποχή ξεκινά. Αυτή τη νέα εποχή δεν μπορούν να την εκφράσουν, ως επικεφαλής, τα πρόσωπα που εκφράζουν και ταυτίζονται με μια προηγούμενη φάση.

Η νέα συνθήκη απαιτεί νέα πρόσωπα. Μια νέα κυβέρνηση, άλλης φιλοσοφίας, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα. Και στην περίπτωση συνεργασίας, σε αυτήν την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θα επιβάλλει κομβικές και καίριες πολιτικές.

Γιατί η βάση της όλης συζήτησης για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες είναι το προγραμματικό πλαίσιο και οι πολιτικές και μόνο μετά από αυτό θα ακολουθήσει η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα υποστηρίξουν τις συγκεκριμένες πολιτικές.

Το ΠΑΣΟΚ με την ευθύνη που το οδηγεί, τη συναίσθηση ευθύνης απέναντι στο λαό και τη χώρα, δίνει και θα δώσει τη μάχη για μια άλλη, δημιουργική διακυβέρνηση, ανατροπής και αλλαγών. Πρώτα η κοινωνία και οι ανάγκες της. Αυτό για μας μετράει και μόνο αυτό. Και με αυτές τις αρχές θα δώσουμε τη μάχη των εκλογών.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ»

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ξεκινώ με μια γενικότερη διαπίστωση.

Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσα, μόλις ορκίστηκα Πρωθυπουργός, είχα έναν βασικό καλεσμένο. Έναν λειτουργό εκτός υπουργικού συμβουλίου αλλά με ιδιαίτερη βαρύτητα και λόγω θεσμικής ιδιότητας αλλά και ικανότητας.

Είχα καλέσει τον Συνήγορο του Πολίτη. Έτυχε δε Συνήγορος του Πολίτη, τότε, να είναι ο σημερινός Βουλευτής και Εισηγητής μας, Γιώργος Καμίνης.

Και θέλω να τον ευχαριστήσω για την εξαιρετική παρουσία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να του ευχηθώ τα καλύτερα στην νέα φάση της πολιτικής και επαγγελματικής του ζωής.

Τότε, λοιπόν, ο Γιώργος Καμίνη, Συνήγορος του Πολίτη, εξέθεσε, σε όλο το Υπουργικό Συμβούλιο, τις δυσλειτουργίες και παθογένειες της δημόσιας διοίκησης και επαγωγικά και του πολιτικού μας συστήματος.

Ο στόχος μου τότε ήταν σαφής.

Να αναδείξω αυτές τις παθογένειες και να τις καταστήσω προτεραιότητα αλλαγών όλων των υπουργών, ολόκληρης της Κυβέρνησης. Σε αυτόν τον άξονα κινηθήκαμε, ξέροντας ότι «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Σήμερα, δυστυχώς αγαπητοί συνάδελφοι, διαβάζω ότι το 2022, επί Νέας Δημοκρατίας, είχαμε τον υψηλότερο αριθμό αναφορών προς τον Συνήγορο του Πολίτη, στα 25 χρόνια λειτουργίας του, για κρούσματα κακοδιοίκησης. (Με εξαίρεση μόνο τα έτη της πανδημίας)

Διαβάζω επίσης σήμερα, αγαπητοί συνάδελφοι, την Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα: μιλά για αστυνομική βία, ατιμωρησία ακόμα και σε περιστατικά θανάτου, επαναπροωθήσεις μεταναστών, γυναικοκτονίες.

Διαβάζω, πάλι σήμερα, από την Eurostat: Οι Έλληνες είναι οι πιο ανήσυχοι στην Ευρώπη ως προς το αν θα μπορούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους το επόμενο 6μηνο.

Είμαστε στην πρώτη τριάδα των Ευρωπαϊκών χωρών που οι πολίτες σήκωσαν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για να καλύψουν τρέχοντα τους έξοδα.

Πάμε σε εκλογές αγαπητοί συνάδελφοι. Με πολίτες δυσαρεστημένους και σε βαθιά απορία.

Ένα μεγάλο γιατί, γιατί η Ελλάδα να κατρακυλά σε δείκτες, και να θρηνεί ανείπωτες, άδικες και αχρείαστες τραγωδίες, όπως των Τεμπών.

Και ακούμε, αφού το «επιτελικό κράτος» αποδείχτηκε προπαγανδιστική φούσκα, να ζητά ο σημερινός Πρωθυπουργός, ο κ Μητσοτάκης, εντολή να αλλάξει το Σύνταγμα.

Μήπως φταίει το Σύνταγμα που καταπατάτε κάθε έννοια διαφάνειας, αξιοκρατίας, λογοδοσίας, ισονομίας, με τις αποφάσεις και τις επιλογές σας;

Μήπως φταίει το Σύνταγμα που τεμαχίζετε έργα για να διαπραγματεύεστε με επιχειρηματίες και τα οποία δεν ολοκληρώνονται και ποτέ, όπως η τηλεδιοίκηση στον σιδηρόδρομο;

Μήπως φταίει το Σύνταγμα που δεν προστατεύεται την πρώτη κατοικία;

Μήπως φταίει το Σύνταγμα που αποδιοργανώνετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αντί να το αναβαθμίζετε ως στυλοβάτη της δημόσιας υγείας;

Μήπως φταίει το Σύνταγμα που ψηφίζετε κάθε τρίμηνο, ακόμα και σήμερα, τις έκτακτες διατάξεις που θεσπίσατε επί covid, για να κάνετε απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους.

Μήπως φταίει το Σύνταγμα ότι παραδίδεται τον ήλιο, τον άνεμο, τη γεωθερμία μας στα μεγάλα τραστ, με κόστος τεράστιο για τον Έλληνα, αντί να διαμορφώσετε πλαίσιο για ενεργειακή δημοκρατία, για να είναι παραγωγοί ενέργειας, όλοι οι Έλληνες πολίτες, η Αυτοδιοίκηση και οι μικρές επιχειρήσεις;

Μήπως φταίει το Σύνταγμα ότι χτίσατε ένα παρακράτος παρακολουθήσεων αντιπάλων, επιχειρηματιών αλλά και δικών σας ακόμα υπουργών;

Μήπως φταίει το Σύνταγμα ότι τα δημόσια πανεπιστήμια μας δεν προσελκύουν χιλιάδες ξένους φοιτητές, όπως κάνει η Κύπρος, ενώ εμείς εξάγουμε φοιτητές;

Αδήριτη η ανάγκη αλλαγής πορείας της χώρας μας.

Αλλά και η σημερινή συζήτηση αφορά ένα μείζον ζήτημα που αναδεικνύει και την αντίληψη του τρόπου νομοθέτησης, και τον δείκτη πολιτισμού μιας χώρας, για την ακρίβεια τον δείκτη μιας σύγχρονης δημοκρατικής Πολιτείας.

Πρώτο, λοιπόν, σχόλιο.

Όπως σε τόσα νομοσχέδια που φέρνει η Κυβέρνηση, έτσι και σε αυτό, αποφεύγετε συστηματικά την ουσιαστική διαβούλευση. Δώσατε ελάχιστο χρόνο, σε φορείς διεθνείς, εγχώριους, επιστημονικούς, κοινωνικούς αλλά και των ίδιων των μεταναστών.

Είναι μια διαρκής αντιδημοκρατική συμπεριφορά που δείχνει φόβο, προχειρότητα και έχει ως αποτέλεσμα και την κακοδιοίκηση στην πράξη, με θύματα σε αυτή την περίπτωση τους ίδιους του μετανάστες.

Επί της ουσίας ένα γενικό σχόλιο.

Επενδύετε στη μιζέρια.

Φέρνω ένα παράδειγμα: όταν, τα χέρια στα χωράφια δεν επαρκούν και οι ανάγκες σε κάποια επαγγέλματα δεν καλύπτονται, έρχεστε με κάποιες διακρατικές συμφωνίες, να λύσετε δήθεν το πρόβλημα, με φτηνό εργατικό προσωπικό, το οποίο καταδικάζετε σε όρους γαλέρας, με άδηλο μέλλον, ενώ παράλληλα, δίνετε και σε κάποιους παραγωγούς και επιχειρηματίες μια προσωρινή λύση μέσω τυχαίας κατανομής εισαγωμένων εργατικών χεριών, ανεξάρτητα από το αν μπορούν ή όχι να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Τα λέω από την εμπειρία που έχω από την περιοχή μου, την Αχαία και την Ηλεία.

Αλλά ακόμα και για το λεγόμενο μετανάστη αυξημένων προσόντων, τίθενται όροι μιζέριας, εργασίας, μισθών, κοινωνικής ένταξης και προστασίας.

Το αποτέλεσμα πιστεύω ότι μπορώ να το διαγράψω με σαφήνεια.

Ίσως να καλυφθούν, ελλειμματικά όμως, κάποιες ανάγκες στον αγροτικό τομέα και στον τουρισμό.

Λόγω των όρων εργασίας η εμπειρία και γνώσεις όσων προσέλθουν θα είναι ελλιπείς και αναντίστοιχες των αναγκών των επιχειρήσεων.

Η προσωρινότητα και μη κοινωνική ένταξη των μεταναστών, θα οδηγήσουν στην περιθωριοποίησή τους ενώ αυτές οι συνθήκες θα συμπιέσουν ακόμα περισσότερο τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας για τους Έλληνες εργαζόμενους σε τόσους τομείς.

Μιλάμε για τη εμπέδωση ενός εργασιακού μεσαίωνα.

Δηλαδή, διώχνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό λόγω έλλειψης αξιοκρατίας, συνθηκών εργασίας και επαγγελματικής προοπτικής και προσπαθούμε να τους αντικαταστήσουμε με φτηνότερο εργατικό δυναμικό.

Σκεφτείτε τι Ελλάδα φτιάχνουμε!

Γνωρίζω από την δικιά μου περιοχή, της Δυτικής Ελλάδας, ότι λόγω συνθηκών εργασίας διώχνουμε ακόμα και μετανάστες που έχουν δουλέψει πολλά χρόνια στην Ελλάδα που φεύγουν στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες, λόγω των πολύ καλύτερων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που προσφέρονται εκεί για τον μετανάστη.

Οι κάποιες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που όταν βελτιώνουν μερικά ζητήματα, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την μεγάλη έλλειψη θαρραλέας και μακρόχρονης μεταναστευτικής πολιτικής που χρειάζεται η χώρα μας.

Δεν είναι μόνο ότι διατηρεί το απαράδεκτο καθεστώς αβεβαιότητας και κοινωνικού αποκλεισμού για τους όσους μετανάστες παραμένουν στη χώρα μετά από πολλά χρόνια, δουλειάς και εκπαίδευσης, ακόμη και αν έχουν γεννηθεί εδώ τα παιδιά τους,

ή ότι δυσκολεύει πολύ τους όρους για την παραμονή μεταναστών,

ή ακόμα ότι δεν καλύπτει βασικές ανάγκες στις υποδομές που αντιμετωπίζουν τα θέματα των μεταναστών και των προσφύγων.

Είναι ότι, απουσιάζει και το παραμικρό ψήγμα πνεύματος που πρέπει να χαρακτηρίζει μια μεταναστευτική πολιτική, η οποία να στηρίζεται σε γερές βάσεις και να οικοδομείται με αρχές και αξίες που να συνάδουν με αυτές του ανθρωπισμού και του διαφωτισμού.

Δεν έχετε φέρει κανένα στοιχείο που να περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί.

Με σαφήνεια και με συμπερίληψη όλων των εμπειριών από την μέχρι σήμερα εφαρμογή των μεταναστευτικών νόμων.

Δεν μας έχετε φέρει το παραμικρό σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Δεν έχετε προσδιορίσει ποιες είναι οι δημογραφικές και αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και ποιο είναι το ανθρώπινο δυναμικό που θα τις υποστηρίξει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης.

Δεν μας έχετε φέρει οποιοδήποτε σχέδιο στελέχωσης των αρμόδιων αρχών, που θα φέρουν σε πέρας τις χιλιάδες σχεδόν 200.000 χρονίζουσες περιπτώσεις που επιζητούν μια αξιοπρεπή απάντηση.

Δεν έχετε μεριμνήσει για τα ασυνόδευτα παιδιά, παρά τις υποσχέσεις του ιδίου του Πρωθυπουργού.

Δεν έχετε προνοήσει για την αναβάθμιση στην εκπαίδευση, δηλαδή για ουσιαστική παιδεία και ένταξη νέων μεταναστών στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Δεν έχετε φέρει κάτι για τα ζητήματα της αξιοπρεπούς απασχόλησης των μεταναστών, όπως ακριβώς και των εργαζομένων γενικότερα, καθώς και για τα ζητήματα της αμοιβής.

Όλα αυτά δείχνουν και την απουσία ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής.

Και επιβεβαιώνει αυτήν την πραγματικότητα το γεγονός ότι, πέραν της απουσίας μιας σοβαρής διαβούλευσης, απαιτείται η έκδοση 69 Υπουργικών Αποφάσεων και 2 Πράξεων Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος από την αρχή του 2024.

Κλείνω με ένα ευρύτερο σχόλιο.

Οι Αρχαίοι Έλληνες, δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν, είχαν συνειδητοποιήσει ότι, Έλληνες είναι όσοι μετέρχονται της Ελληνικής Παιδείας.

Αρχές, αξίες, παιδεία.

Τόσες χιλιάδες χρόνια μετά, ερχόμαστε στη σημερινή Εκκλησία του Δήμου, για να διαμορφώσουμε Κώδικα συμπεριφοράς στις σχέσεις μας με «ξένους», χωρίς τον παραμικρό σεβασμό στις αξίες και το πνεύμα εκείνων, που θέλουμε να λέμε ότι είμαστε συνέχειά τους.

Δεν τολμούμε να ακολουθήσουμε τα βήματα που τους έκαναν να αποτελούν φάρο πορείας για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η Ελλάδα, η μικρή αυτή χώρα, αν θα επιβιώσει σε αυτόν τον κόσμο, δεν θα το κάνει με το να μπαλώνει προβλήματα με μικροκομματικές επιδιώξεις, ούτε με πελατειακές δεσμεύσεις.

Ξέρω, πολλοί θα σκεφτούν, τι θέλει αυτός; Να ανοίξουμε τις πόρτες;

Να καταντήσουμε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι;

Όχι, αγαπητοί συνάδελφοι.

Δεν αποδέχομαι αυτή την φοβική αντίληψη δήθεν πατριωτών που μας ποτίζουν με τον φόβο των βαρβάρων που έρχονται να αλώσουν τον κήπο του θεού.

Και η προπαγάνδα του φόβου, έχει βλάψει την Ελλάδα, γιατί επέτρεψε στην ΕΕ την υιοθέτηση μιας ενιαίας πολιτικής – σοβαρής που θα έδινε πρακτικές λύσεις στα κύματα προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στα σύνορά μας.

Η καλλιέργεια της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και του φόβου είναι που «γκετοποιεί» εργαζόμενους και δημιουργεί εντάσεις στην κοινωνία.

Σας καλώ να αναρωτηθείτε, αν περιποιεί τιμή στη χώρα μας και στον πολιτισμό μας, υποψήφιος Βουλευτής, να δέχεται ρατσιστικές επιθέσεις το 2023, λόγω της καταγωγής του πατέρα του, παρά το ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα, σπούδασε στην Ελλάδα και είναι μάχιμος δικηγόρος.

Αυτοί που καλλιεργούν αυτές τις φοβικές συμπεριφορές, αυτοί που φοβούνται τους «βαρβάρους», είναι και οι ίδιοι που θέλουν να εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, σε συνθήκες που θα μπορούσαν εύκολα να χαρακτηριστούν βάρβαρες για την σύγχρονη εποχή.

Εμείς δεν προτείνουμε αυτή την φοβική και μίζερη πολιτική.

Αποδεχόμαστε ότι η μετανάστευση, συνυφασμένη και με τη δικιά μας ιστορία από αρχαίων χρόνων, είναι μια σύγχρονη πραγματικότητα.

Την μετανάστευση και την προσφυγιά την έζησα και εγώ.

Απαιτείται ουσιαστική ρύθμιση και ουσιαστική πολιτική.

Αυτό που προτείνουμε είναι οργανωμένη, ολοκληρωμένη, αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που εκπροσωπεί τις ανώτερες αξίες μας, και εμπνέει τους εργαζόμενους, όλους, γηγενείς και ξένους, να περηφανεύονται ότι ζουν στην Ελλάδα είτε είναι, είτε έγιναν ή θα γίνουν Έλληνες πολίτες – της Ελληνικής Παιδείας μετέχοντες.

Μη μείνουμε φοβικοί και μαζί, μοιραίοι.

Γι’ αυτό και θα μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω αυτήν την παρέμβασή μου, μιλώντας για όσα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της οποίας είχα την τιμή να ηγούμαι, έκανε για το μεταναστευτικό, το 2010.

Με τον Νόμο 3838/2010, που αφορούσε την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας και την πολιτική συμμετοχή αλλοδαπών και ομογενών σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης, εισαγάγαμε στο ελληνικό δίκαιο την απόδοση Ιθαγένειας βάσει της αρχής του δικαίου του εδάφους (μόνιμη διαμονή) ενώ μέχρι τότε ίσχυε μόνο η αρχή του δικαίου του αίματος (καταγωγή).

Προβλέψαμε την απόδοση της Ιθαγένειας νέων ανθρώπων που ολοκλήρωσαν το Ελληνικό Λύκειο και γεννήθηκαν στην χώρα μας.

Προβλέψαμε τη συμμετοχή των αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές.

Δυστυχώς, η ΝΔ έκανε τα πάντα για να τα υπονομεύσει όλα αυτά.

Σας καλώ να νομοθετήσουμε, λοιπόν, έχοντας κατά νου, κάτι που έχω ξαναπεί:

«Έχουμε νέα παιδιά, τα οποία δεν γνωρίζουν άλλη πατρίδα. Η πατρίδα τους είναι η Ελλάδα. Και τους έχουμε κάνει πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δημιουργώντας ένα κοινωνικό πρόβλημα και μια πιθανή κοινωνική έκρηξη. Αυτά τα παιδιά θέλουν θαλπωρή. Πρέπει να τους κάνουμε να αισθανθούν πραγματικά Έλληνες. Και είμαι σίγουρος ότι θα είναι από τους καλύτερους πολίτες αυτής της χώρας».

Ας μην ξεχνάμε ότι, χώρες μεγάλες, είναι οι χώρες που η δύναμή τους στηρίζεται στη δυναμική της δημιουργικής συμπόρευσης των πολιτισμών και της αξιοποίησης των καλύτερων πρακτικών, από όπου και αν αυτές προέρχονται.

Από εμάς εξαρτάται αν μετανάστες και πρόσφυγες, θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνισμού στον κόσμο ολόκληρο.

Σας ευχαριστώ.

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ EINAI ΕΝΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΟΛΟΒΟΣ: ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΑΘΟΣ, ΠΡΟΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟΣ

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ EINAI ΕΝΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΟΛΟΒΟΣ: ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΑΘΟΣ, ΠΡΟΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟΣ

Σημεία ομιλίας του βουλευτή Επικρατείας και ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του Υπ. Μετανάστευσης & Ασύλου «Κώδικας Μετανάστευσης»

Η κυβέρνηση κοντεύει να κλείσει τέσσερα χρόνια στην εξουσία. Σπαταλήθηκε μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της ιδεοληψίας ότι δεν χρειαζόταν Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά σπαταλήθηκε και μετά μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί ασχολήθηκε η κυβέρνηση και το Υπουργείο μονοθεματικά με τα θέματα του ασύλου παραμελώντας το ζήτημα της νόμιμης μετανάστευσης.
Το νομοσχέδιο που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα έχει πλέον να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της διπλής μετανάστευσης.
Το φαινόμενο αυτό συμπίπτει και με το μεγάλο πια δημογραφικό πρόβλημα της χώρας που και αυτό το όξυνε η οικονομική κρίση. Δεν θα λύσουμε φυσικά το δημογραφικό με τη μετανάστευση, αλλά θα περιμέναμε το μεταναστευτικό νομοσχέδιο να συμβάλει προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.
Η τελευταία απογραφή μάς λέει ότι ο πληθυσμός των αλλοδαπών έχει μειωθεί κι αυτός. Σε σχέση με την απογραφή του 2011 έχει μειωθεί κατά 200.000. Εάν λάβουμε υπόψιν ότι 150.000 από αυτούς είναι και άνω των 50 ετών το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι μαζί με τη γήρανση του γηγενούς πληθυσμού θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο και στον νόμιμο αλλοδαπό πληθυσμό των μεταναστών.
Την ώρα που θα έπρεπε να έχουμε ένα νομοθέτημα το οποίο θα έπρεπε πειστικά να απαντήσει σε βάθος χρόνου σε αυτά τα προβλήματα, έχουμε έναν Κώδικα “κολοβό”. Έναν Κώδικα ο οποίος μας εμφανίστηκε εδώ στη Βουλή χωρίς διατάξεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Πιστεύει η κυβέρνηση ότι ρυθμίζει το θέμα της κοινωνικής ένταξης ουσιαστικά με ένα άρθρο το οποίο περιέχει τέσσερις γενικόλογες αρχές για την ένταξη των μεταναστών;
Το νομοθέτημα αυτό ενώ φιλοδοξεί να είναι Κώδικας έχει κι ένα ρηχό κανονιστικό βάθος. Περιέχει ούτε λίγο ούτε πολύ 69 Εξουσιοδοτικές διατάξεις με έναρξη ισχύος μάλιστα το 2024, μετά από εννέα μήνες. Κι αυτό που μπορούμε να εικάσουμε με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των εξουσιοδοτικών διατάξεων είναι ότι για ένα τεράστιο χρονικό διάστημα το νομοθέτημα αυτό θα παραμείνει εν πολλοίς ανεφάρμοστο.
Οι Υπηρεσίες οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν το ζήτημα της νόμιμης μετανάστευσης πάσχουν από υποστελέχωση. Σε μια χώρα από την οποία μας έρχονται πάρα πολλοί μετανάστες, το Μπαγκλαντές, δεν υπάρχει ελληνικό προξενείο και είναι αναγκασμένοι οι μετανάστες να μεταβούν στη γειτονική Ινδία, στο Νέο Δελχί.
Υπάρχει όμως το πρόβλημα και με το πληροφορικό σύστημα, το οποίο φαίνεται πως είναι εντελώς αυτοσχέδιο. Αποφασίσατε να δέχεστε αθρόα αιτήσεις για άδειες διαμονής χωρίς να υπάρχει μια στοιχειώδης εξέταση του φακέλου ο οποίος κατατίθεται ηλεκτρονικά και μάθαμε από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στην Περιφέρεια ότι ουσιαστικά ανεβαίνουν ακόμα και φωτοτυπίες από κόμικς. Έχουν συσωρευτεί 200.000 αιτήσεις τις οποίες θα πρέπει να εξετάσετε εξ αρχής.
Τροπολογία “μασκαρεμένη” σε νομοτεχνική βελτίωση είναι και η τροπολογία για την Golden Visa. Γνωρίζουμε ότι με νέα νομοθεσία που υιοθετήθηκε στις αρχές του χρόνου η απόκτηση Golden Visa ανέβηκε από τις 250.000 ευρώ για αγορά ακινήτου στις 500.000. Μέτρο σωστό κατά βάση γιατί η Golden Visa έχει οδηγήσει σε μια παραμόρφωση της εγχώριας αγοράς ακινήτων. Αλλά με την παράταση την οποία προβλέπετε για την καταβολή της προκαταβολής ουσιαστικά παρατείνετε και την στρέβλωση αυτή η οποία οφείλεται στην έλευση κυρίως Κινέζων επενδυτών.
Για όλους αυτούς τους λόγους, κυρίως όμως γιατί το νομοσχέδιο αυτό φέρει τον τίτλο Κώδικα χωρίς να το αξίζει, για τους λόγους που προαναφέραμε, θα το καταψηφίσουμε υπερψηφίζοντας τις διατάξεις εκείνες οι οποίες ουσιαστικά ενσωματώνουν διατάξεις του Κοινοτικού Δικαίου, Οδηγιών ή και κάποιες ελάχιστες διατάξεις που απλουστεύουν τη διαδικασία των αδειών διαμονής.
Ακολουθεί ολόκληρη η αγόρευση του Γιώργου Καμίνη:

Το νομοθέτημα αυτό έρχεται με φιλόδοξο τρόπο -φέρει ούτως ή άλλως την ονομασία Κώδικας- να ρυθμίσει το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης.

Θυμίζω ότι νομοθετήματα με ανάλογη φιλοδοξία είχαν υπάρξει το 2001, το 2005 και το 2014. Το 2001 και το 2005 το πρόβλημα ήταν κυρίως η παράτυπη μετανάστευση. Ο νομοθέτης προσπάθησε, με ατυχή τρόπο, να δει πώς θα ρυθμίσει το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης επιτρέποντας τη νομιμοποίηση υπό πάρα πολύ αυστηρές, εξοντωτικές προϋποθέσεις μεταναστών οι οποίοι είχαν μπει παράνομα στη χώρα, Και γι αυτό ακριβώς ουδέποτε ουσιαστικά λύθηκε το πρόβλημα της ύπαρξης μεγάλου αριθμού παράτυπων μεταναστών στη χώρα. Ήταν υπερβολική η αυστηρότητα τόσο στις τυπικές όσο και στις ουσιαστικές προϋποθέσεις και πολύ μικρά τα χρονικά διαστήματα διάρκειας των αδειών. Έληγαν οι άδειας παραμονής χωρίς να έχει προλάβει ο ενδιαφερόμενος να καταθέσει αίτηση για την ανανέωσή της.

Το 2014 η πρόκληση ήταν άλλη: η διαχείριση του μεταναστευτικού μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης. Δεν μπορέσαμε να δούμε σε πλήρη εφαρμογή αυτό το νομοθέτημα γιατί μεσολάβησε η προσφυγική κρίση του 2015-2016. Είδαμε 900.000 ανθρώπους ουσιαστικά να κατευθύνονται προς τα βόρεια σύνορα της χώρας μας και να τα διασχίζουν. Μεταξύ αυτών των ανθρώπων ήταν και πάρα πολλοί μετανάστες οι οποίοι βρίσκονταν ήδη παράνομα στη χώρα. Αυτό, φυσικά, χαροποίησε πολλούς αλλά συνολικά είχε και κάποιες επιπτώσεις τις οποίες θα δούμε στη συνέχεια.

Το νομοσχέδιο που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα έρχεται σε μια ολωσδιόλου διαφορετική συγκυρία γιατί έχει πλέον να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της διπλής μετανάστευσης. Δεν είναι μόνο πλέον μετανάστες οι οποίοι έρχονται στη χώρα από άλλες χώρες αλλά βρισκόμαστε εδώ και πάνω από δέκα χρόνια μπροστά σε ένα μαζικό φαινόμενο εκροής νέων κυρίως Ελλήνων και Ελληνίδων, οι οποίοι φεύγουν από τη χώρα κατευθυνόμενοι σε άλλες χώρες γιατί ουσιαστικά η χώρα τους δεν μπορεί να τους προσφέρει ευκαιρίες μιας κανονικής ζωής.

Το φαινόμενο αυτό συμπίπτει και με το μεγάλο πια δημογραφικό πρόβλημα της χώρας που και αυτό το όξυνε η οικονομική κρίση. Ο γηγενής πληθυσμός μειώνεται -όπως είδαμε στην πρόσφατη απογραφή- και γερνάει.

Όταν λοιπόν έχουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει να κάνει με τον Κώδικα Μετανάστευσης θα θέλαμε -κι αυτό στο μερίδιο που αναλογεί στη μετανάστευση- να δίνει και αυτό μια απάντηση στο δημογραφικό πρόβλημα. Δεν θα λύσουμε φυσικά το δημογραφικό με τη μετανάστευση, αλλά σε συνθήκες όπου είναι φανερό ότι λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της χώρας, λόγω του τεράστιου χρέους που έχει θα είναι δύσκολο να διαμορφώσει μια κοινωνική πολιτική με κίνητρα προς τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά, θα περιμέναμε το μεταναστευτικό νομοσχέδιο να συμβάλει προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.

Κι εσείς τι μας φέρνετε; Μας φέρνετε ένα νομοσχέδιο έχοντας αποστερήσει τη Βουλή και την κοινή γνώμη εδώ και πάνω από δύο χρόνια από τους απαραίτητους αριθμούς, που θα έπρεπε να έχουμε, για να μπορούμε να κρίνουμε μέσα σε ποιο κοινωνικό πλαίσιο, με ποια κοινωνικά δεδομένα θα εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο. Έχετε κύριε Υπουργέ να δημοσιεύσετε στοιχεία για τη νόμιμη μετανάστευση από το 2020.

Η τελευταία απογραφή μας λέει ότι ο πληθυσμός των αλλοδαπών έχει μειωθεί κι αυτός. Σε σχέση με την απογραφή του 2011 έχει μειωθεί κατά 200.000. Εάν λάβουμε υπόψιν ότι 150.000 από αυτούς είναι και άνω των 50 ετών -σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής- το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι θα συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα η μείωση. Μαζί με τη γήρανση του γηγενούς πληθυσμού θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο και στον νόμιμο αλλοδαπό πληθυσμό των μεταναστών.

Αυτό συμβαίνει σε συνθήκες όπου πια η κατάσταση έχει αντιστραφεί γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει μια τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών για τις αγροτικές εργασίες και τον τουρισμό. Ειδικά σε αυτούς τους δύο τομείς της οικονομίας, στον πρωτογενή τομέα και στον κρισιμότερο τομέα του τουρισμού.

Την ώρα που θα έπρεπε να έχουμε ένα νομοθέτημα το οποίο θα έπρεπε πειστικά να απαντήσει σε βάθος χρόνου σε αυτά τα προβλήματα, έχουμε έναν Κώδικα “κολοβό”. Έναν Κώδικα ο οποίος μας εμφανίστηκε εδώ στη Βουλή χωρίς διατάξεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Ο κύριος Υπουργός μόλις πριν από λίγο μας πληροφόρησε ότι στο άρθρο 175 προστίθενται διατάξεις σχετικά με την στρατηγική ένταξης των μεταναστών. Και πιστεύουμε ότι ουσιαστικά ρυθμίζουμε της κοινωνικής ένταξης με ένα άρθρο το οποίο περιέχει τέσσερις γενικόλογες αρχές για την ένταξη των μεταναστών.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχετε ενταξιακή πολιτική. Ακόμα δεν έχετε συνηθίσει στην ιδέα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία θα φιλοξενεί και έναν σεβαστό αριθμό μεταναστών οι οποίοι κάποια στιγμή θα πρέπει να ενταχθούν και να αποκτήσουν και την ελληνική ιθαγένεια.

Για να είμαστε ειλικρινής η χώρα ουδέποτε είχε ενταξιακή πολιτική για τους μετανάστες. Το πρώτο κύμα των μεταναστών, κυρίως Αλβανοί, ενσωματώθηκε τότε μόνο του και σε συνθήκες οικονομικής ευμάρειας, το δεύτερο όμως κύμα το οποίο αποτελείται από πληθυσμούς που μας έρχονται από άλλα μέρη του κόσμου με διαφορετικά φυλετικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά ενσωματώνεται πολύ πιο δύσκολα. Εδώ θα έπρεπε να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και ουσιαστικά βλέπουμε να μην γίνεται τίποτα.

Το νομοθέτημα αυτό ενώ φιλοδοξεί να είναι Κώδικας έχει κι ένα ρηχό κανονιστικό βάθος. Περιέχει ούτε λίγο ούτε πολύ 69 Εξουσιοδοτικές διατάξεις με έναρξη ισχύος μάλιστα το 2024, μετά από εννέα μήνες. Κι αυτό που μπορούμε να εικάσουμε με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των Εξουσιοδοτικών Διατάξεων είναι ότι για ένα τεράστιο χρονικό διάστημα το νομοθέτημα αυτό θα παραμείνει σε πολλά σημεία του ανεφάρμοστο.

Σπαταλήθηκε χρόνος. Η κυβέρνηση κοντεύει να κλείσει τέσσερα χρόνια στην εξουσία. Σπαταλήθηκε πρώτα απ’ όλα μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της ιδεοληψίας ότι δεν χρειαζόταν Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά σπαταλήθηκε και μετά μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί ασχολήθηκε η κυβέρνηση και το Υπουργείο μονοθεματικά με τα θέματα του ασύλου παραμελώντας το ζήτημα της νόμιμης μετανάστευσης.

Κι αυτό το βλέπουμε στις υποδομές γιατί ουσιαστικά οι Υπηρεσίες οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν το ζήτημα της νόμιμης μετανάστευσης πάσχουν από υποστελέχωση -ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, το ακούσαμε από τον εκπρόσωπο του προσωπικού τους- αλλά και στα Προξενεία τα οποία θα μας στείλουν τους νόμιμους μετανάστες. Αφήνω φυσικά ασχολίαστο το γεγονός ότι σε μια χώρα από την οποία μας έρχονται πάρα πολλοί μετανάστες, το Μπαγκλαντές, δεν υπάρχει ελληνικό προξενείο και είναι αναγκασμένοι οι μετανάστες να μεταβούν στη γειτονική Ινδία, στο Νέο Δελχί.

Υπάρχει όμως το πρόβλημα και με το πληροφορικό σύστημα το οποίο έχετε υιοθετήσει, το οποίο φαίνεται πως είναι εντελώς αυτοσχέδιο. Αποφασίσατε να δέχεστε αθρόα αιτήσεις για άδειες διαμονής χωρίς να υπάρχει μια στοιχειώδης εξέταση του φακέλου ο οποίος κατατίθεται ηλεκτρονικά και μάθαμε από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στην Περιφέρεια ότι ουσιαστικά ανεβαίνουν ακόμα και φωτοτυπίες από κόμικς. Έχουν συσωρευτεί 200.000 αιτήσεις τις οποίες θα πρέπει να εξετάσετε εξ αρχής.

Θα έχουμε σωρεία απορριπτικών αποφάσεων. Θα έχουμε άλλη μια γενιά παράνομων μεταναστών οι οποίοι θα στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων. Η πολιτική θα είναι μια πολιτική gastarbeiter. Φέρνουμε εποχικούς εργάτες, παραμένουν εδώ για εννιά μήνες, δεν έχουν δικαίωμα να φέρουν την οικογένειά τους, δεν συνάπτουν κανένα δεσμό με τη χώρα, τα λεφτά που αποκομίζουν από τη δουλειά τους φεύγουν από τη χώρα και πηγαίνουν στο εξωτερικό.

Αλλά και σε σχέση με τους μετανάστες υψηλής ειδίκευσης οι οικονομικές προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα έρθουν, θα οδηγήσουν σε συμπίεση των αμοιβών των γηγενών μηχανικών, μηχανικών της πληροφορικής, δικηγόρων, γιατρών γιατί ουσιαστικά προβλέπετε ένα 80% του ακαθάριστου μέσου ετήσιου μισθού. Γνωρίζουμε ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι πάρα πολύ χαμηλοί. Επομένως, μέσα από αυτό τον ανταγωνισμό, είτε θα έχουμε συμπίεση των μισθών και των γηγενών είτε δεν θα προσελκύσουμε τους πιο ικανούς οι οποίοι θα προτιμήσουν να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επανέρχομαι στο θέμα των τροπολογιών. Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι ενόψει εκλογών δεν θα επαναληφθεί το αίσχος άλλων εποχών να κατατίθενται σωρηδόν τροπολογίες σε νομοσχέδια της κυβέρνησής του. Αυτό είναι σωστό. Αλλά βλέπουμε ήδη ότι σε αυτό το νομοσχέδιο μας φέρνετε “μασκαρεμένες” τροπολογίες σε νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Εκτός από την τροπολογία την οποία ήδη ανέφερα για την κοινωνική ένταξη -που ο Θεός να την κάνει τροπολογία άξια συζήτησης- μας φέρνετε μια τροπολογία η οποία παρατείνει την απασχόληση των παράτυπων μεταναστών στον αγροτικό τομέα έως το 2023. Αυτό δεν είναι νομοτεχνική βελτίωση είναι κανονική ρύθμιση και μάλιστα αποτελεί μια έμμεση ομολογία της αποτυχίας σας στο θέμα της μετάκλησης εποχικών εργατών.

Τροπολογία επίσης “μασκαρεμένη” σε νομοτεχνική βελτίωση είναι και η τροπολογία για την Golden Visa. Γνωρίζουμε ότι με νέα νομοθεσία που υιοθετήθηκε στις αρχές του χρόνου η απόκτηση Golden Visa ανέβηκε από τις 250.000 ευρώ για αγορά ακινήτου στις 500.000. Μέτρο σωστό κατά βάση γιατί η Golden Visa έχει οδηγήσει σε μια παραμόρφωση της εγχώριας αγοράς ακινήτων. Αλλά με την παράταση την οποία προβλέπετε για την καταβολή της προκαταβολής ουσιαστικά παρατείνετε και την στρέβλωση αυτή η οποία οφείλεται στην έλευση κυρίως Κινέζων επενδυτών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, κυρίως όμως γιατί το νομοσχέδιο αυτό φέρει τον τίτλο Κώδικα χωρίς να το αξίζει, για τους λόγους που προαναφέραμε, θα το καταψηφίσουμε υπερψηφίζοντας τις διατάξεις εκείνες οι οποίες ουσιαστικά ενσωματώνουν διατάξεις του Κοινοτικού Δικαίου, Οδηγιών ή και κάποιες ελάχιστες διατάξεις οι οποίες απλουστεύουν τη διαδικασία των αδειών διαμονής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Είναι τιμή για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής η συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά του υποψηφίων βουλευτών, όπως ο Μάικ Άμπου Χάντμπα.

Γεννημένος στην Ηλεία από πατέρα Παλαιστίνιο και μητέρα Ελληνίδα, ο Μάικ είναι ένας ενεργός πολίτης, μάχιμος δικηγόρος και αυτοδιοικητικός, που καθημερινά προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό για τον τόπο, την Ηλεία, και τους συμπολίτες του.

Η ρατσιστική επίθεση που δέχεται από ακροδεξιά στοιχεία εξαιτίας της καταγωγής και του όνοματός του είναι χυδαία και πρέπει να αποδοκιμαστεί από κάθε προοδευτικό πολίτη. Στεκόμαστε δίπλα στον Μάικ Άμπου Χάντμπα στην προσπάθειά του για μια δίκαιη και ανοιχτή κοινωνία ίσων ευκαιριών για όλους.

Ενημερώνουμε δε όσους με κίνητρα ρατσιστικά προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία του ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με σύσσωμη την προοδευτική παράταξη. Ως εδώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: «ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕΝΟΥΝ ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΙ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΑΞΗ»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99.4 και τον δημοσιογράφο Γιάννη Μαγκριώτη μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Ο κ. Μάντζος επανέλαβε ότι «το διακύβευμα του σε ποια χώρα θέλουμε να ζούμε, ιδίως μετά την τραγωδία των Τεμπών και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, είναι πιο ισχυρό από ποτέ. Ζητούμε και διεκδικούμε ο θυμός που υπάρχει στην κοινωνία να μην μείνει θυμός, αλλά να γίνει μία δημιουργική διάθεση ανατροπής των αδιεξόδων μέσα από τη συμμετοχή στις εκλογές», χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «παγιδευμένο στην αλαζονεία του και στην πριγκιπική προσέγγιση που έχει στην εξουσία».

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για την τραγωδία των Τεμπών, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε εκ νέου ότι «είναι άλλο η οφειλόμενη συζήτηση για τις υποδομές και το κράτος μας, η οποία πρέπει να είναι γενική, και είναι άλλο η αναζήτηση των ευθυνών που οδήγησαν σε συγκεκριμένο εγκληματικό αποτέλεσμα.

Η σύμβαση 717/2014 τηλεδιοίκησης είναι ένα από τις αιτίες, μαζί με την κομματοκρατία στους δημόσιους οργανισμούς και το ρουσφέτι. Η σύμβαση ξεκινά το 2014, το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016, έχει πάρει επτά παρατάσεις, από 43 εκατ. ευρώ έχει φτάσει στα 54, και μετράμε 57 νεκρούς. Την ίδια ώρα που η Εθνική Αρχή Διαφάνειας από τον Οκτώβριο του 2021 έχει μιλήσει για πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες. Και ο κ. Καραμανλής μας έλεγε πριν 12 μέρες ότι δεν ήξερε τίποτα. Αναρωτιέμαι, σε ποιους απευθύνονται; Έχουν αντιληφθεί το μέγεθος αυτής της τραγωδίας;».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη το τελευταίο διάστημα, ο Δ. Μάντζος εκτίμησε ότι «είναι η πρώτη φορά που όλοι ακούνε τι λέει ο Πρόεδρος και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και που ενοχλούνται τόσο πολύ. Αυτό συμβαίνει ιδίως στη ΝΔ μετά τη διαφαινόμενη απώλεια της αυτοδυναμίας, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να αρθρώσει μία πειστική εναλλακτική διότι έχει και εκείνος ένα αμαρτωλό παρελθόν. Ο κ. Μητσοτάκης κραδαίνει τον κ. Τσίπρα ως ένα σκιάχτρο που δεν πρέπει να επιστρέψει. Και οι δύο, παγιδευμένοι στα δικά τους μικροπολιτικά αδιέξοδα, μετέρχονται ακόμη και αντισυνταγματικών και εκβιαστικών ψευδοδιλλημάτων».

«Αυτές τις ημέρες, με τις θαρραλέες, σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και τη συστηματική δουλειά που γίνεται από όλα τα στελέχη μας, το πολιτικό, μιντιακό και ολιγαρχικό σύστημα καταλαβαίνει ότι το παιχνίδι αλλάζει. Και αλλάζει μέσω μιας πραγματικά προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης που είναι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το οποίο προτάσσει τις πολιτικές πριν από τα πρόσωπα και τα συστήματα εξουσίας.

Αν κάτι πρέπει να πάρουμε ως πικρό μάθημα από την τραγωδία και τις κρίσεις είναι η ανάγκη να φτιάξουμε μία χώρα πιο δίκαιη, πιο ισχυρή, με θεσμούς ισχυρούς. Τα μηνύματα αυτά δεν τα πήρε ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης. Αφού λοιπόν έμειναν μετεξεταστέοι, θα τους περάσουμε εμείς στην επόμενη τάξη; Ε, όχι», επεσήμανε ο Δημήτρης Μάντζος και πρόσθεσε:

«Αρχίζει να γίνεται ευδιάκριτο αυτό που χρόνια ολόκληρα, και με τη Φώφη Γεννηματά, λέγαμε: ότι αυτό το κόμμα δεν είναι βολικός εταίρος και συμπλήρωμα κανενός. Από τη στιγμή που φαίνεται ότι και το εννοούμε και το πιστεύουμε, αρχίζουν να ανησυχούν και να κλονίζονται και το σύστημα Μητσοτάκη και το σύστημα Τσίπρα. Το να έρχεται ένα τρίτο κόμμα με βαθιά ιστορία και τις πιο βαθιές ρίζες στην κοινωνία μας, να χαράσσει έναν οδικό χάρτη που δεν τους βολεύει, τους χαλάει τη σούπα».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε, παράλληλα, ότι τις τελευταίες ώρες «υπάρχει μία χυδαιολογία ακόμη και σε προσωπικό πια επίπεδο σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη και από τα social media αλλά τολμώ να πω και από τα παραδοσιακά media. Χάνουν σιγά-σιγά το περιεχόμενο οι παραπολιτικές επιθέσεις εναντίον μας και σιγά-σιγά παίρνουν προσωπικά χαρακτηριστικά. Κανένας δεν πήρε το μάθημα από την τοξικότητα της υπερδεκαετούς κρίσης».

Στον απόηχο της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ειδική σύνοδο για το ευρώ στις Βρυξέλλες, ο κ. Μάντζος εκτίμησε ότι «είναι δυσοίωνο το να βλέπει κανείς το μοτίβο του 2009 να επαναλαμβάνεται το 2023. Εδώ και πολλούς μήνες έχουμε επισημάνει τον κίνδυνο που υπάρχει μέσα από τα δίδυμα ελλείμματα -δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών. Όταν το ζούσαμε το 2008-2009, είχαμε ακούσει την αλήστου μνήμης φράση ότι έχουμε μία θωρακισμένη οικονομία. Άκουσα προχθές τον πρωθυπουργό να λέει περίπου το ίδιο πράγμα. Είναι πολύ ανησυχητικό.

Προφανώς δεν είναι ίδια η Ευρώπη, ωρίμασε. Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη μέσα από τους μηχανισμούς που εισηγήθηκε έχει αλλάξει τις δομές της ΕΕ. Άρα τουλάχιστον μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα ανακλαστικά της Ευρώπης θα είναι ισχυρά. Χωρίς φυσικά να κλείνουμε τα μάτια στα προβλήματα που υπάρχουν ήδη εκεί, με την αύξηση των επιτοκίων και τη δημοσιονομική αυστηρότητα».

«Η κανονικότητα Μητσοτάκη δεν είναι κανονικότητα ευρωπαϊκής χώρας. Σε αυτήν θα εισέλθουμε όταν και εφόσον η χώρα ενισχύσει τη δική της δημοκρατία, με μηχανισμούς ελέγχου της εξουσίας, ώστε ο πολίτης να είναι βέβαιος πώς δαπανάται και το τελευταίο ευρώ των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, για τα ελληνοτουρκικά και την εξωτερική πολιτική της χώρας, ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε την ανάγκη για νηφαλιότητα, ενημέρωση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων ιδίως ενόψει της εκλογικής αβεβαιότητας στην Τουρκία, και τόνισε ότι πρέπει να παραμείνουμε «προσδεμένοι στο άρμα του διεθνούς δικαίου τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, η οποία δεν πρέπει να μένει έξω από την ατζέντα. Η Κύπρος παραμένει κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα και αποτελεί για τη δική μας παράταξη αναγκαίο πεδίο συζήτησης και διεκδίκησης απέναντι στην Τουρκική Δημοκρατία».

Κλείνοντας, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι το κίνημα θα προχωρήσει άμεσα σε «κωδικοποίηση και παρουσίαση επιμέρους αιχμών του προγράμματός μας, το οποίο είναι αναρτημένο και δημοσιευμένο από τον Νοέμβριο. Το πρόγραμμά μας δεν είναι μόνο πεδίο συγκλίσεων μετά τις εκλογές, αλλά και ο οδικός μας χάρτης μέχρι αυτές. Αν θέλουμε να έχουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό και μία εντολή ανατροπής, πρέπει να την πάρουμε με όρους πολιτικούς και όχι προσωπικούς».

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΗ ΖΩΗ ΔΥΣΚΟΛΗ

Η τοποθέτησή μου σήμερα σε ένα τέτοιο ζήτημα δεν μπορεί παρά να έχει επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ και την ιστορία του γιατί, πέρα από τη δυναμική του φαινομένου της μετανάστευσης, υπάρχουν αξιακές σταθερές της πολιτικής παράταξης που υπηρετώ.

Εμείς έχουμε μεγαλώσει με τη δική μας μετανάστευση, των Ελλήνων. Γνωρίζουμε τι σημαίνει για τη χώρα και τους ανθρώπους της. Είμαστε μια παράταξη μεταναστών, προσφύγων επί δικτατορίας. Είμαστε μια γνήσια προοδευτική παράταξη, που θέλει να απαντά με αρχές και αξίες σε όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν στη χώρα και κυρίως στα ζητήματα τα ανθρωπιστικά.

Η πλειονότητα των μεταναστευτικών οικογενειών που ζουν στη χώρα μας σήμερα απέκτησε άδεια παραμονής το 1997 και το 2001. Τότε, το ΠΑΣΟΚ απάντησε σε ένα ζήτημα που ξάφνιασε μεν, αλλά δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα, από την οποία δεν θα μπορούσε να υπάρξει επιστροφή. Ο κόσμος αλλάζει και χρέος της πολιτικής είναι να παρακολουθεί αυτές τις αλλαγές.

Χαίρομαι που σήμερα ομονοούμε οι περισσότερες και οι περισσότεροι εδώ μέσα πως τα παιδιά της δεύτερης γενιάς είναι δικά μας παιδιά. Όμως, αν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ, που εγγυήθηκε την πρόσβασή τους στο σχολείο, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ για να δρομολογήσει τη διοικητική τακτοποίηση των πρώτων μεγάλων κυμάτων μετανάστευσης προς τη χώρα μας, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Αν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ από το 2005 να θέσει στην κοινοβουλευτική συζήτηση την ιθαγένειά τους και να σπεύσει να θεσπίσει όσα έλεγε το 2010, σήμερα όλα θα ήταν διαφορετικά.

Χαίρομαι που νομοθετείτε πάνω στη βάση που δημιουργήσαμε. Θυμάμαι τις λυσσαλέες αντιδράσεις και το 2001 και το 2010 ακόμη. Θυμάμαι και τους ακραίους θύλακες που δρούσαν στο συντηρητικό και δεξιό χώρο. Πολλοί από τους σημερινούς Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τότε εξέφραζαν άλλες απόψεις. Χαίρομαι, λοιπόν, που οι απόψεις μας επικράτησαν και πολλές από αυτές θεωρούνται κεκτημένα πια για την ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή.

Στη μεταναστευτική πολιτική συνυπολογίζονται πολλοί παράγοντες, όμως η ανθρώπινη διάσταση είναι αυτή που συγκινεί. Δεν θα ισχυριστώ πως η μεταναστευτική μας πολιτική ήταν τέλεια. Είναι, όμως, διακριτό δια γυμνού οφθαλμού πως το ΠΑΣΟΚ πάντα έκανε ένα και δύο βήματα μπροστά, πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό σχηματισμό στη χώρα, βήματα επιδραστικά, όπως οφείλει να κάνει ένα προοδευτικό κόμμα, βήματα που βάζουν τον άνθρωπο και την οικονομία στην ίδια πλευρά της ζυγαριάς.

Οι συνθήκες στην εποχή των μεγάλων κυμάτων μετανάστευσης, που αν υπολογίσεις ότι η πρόθεση εγκατάστασης και εργασίας ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια, ήταν διαφορετικές. Υπήρχε ανάπτυξη, υπήρχαν δουλειές, γι’ αυτό το πρώτο βήμα ήταν η νομιμοποίηση της εργασίας. Η νομιμοποίηση της εργασίας σημαίνει αυτόματα καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, είναι προς όφελος όλων, της κοινωνίας υποδοχής, των μεταναστών, της οικονομίας. Κανένα σύστημα, όμως, που νομιμοποιεί την εργασία, αλλά δεν δίνει ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα δεν ταιριάζει στη σύγχρονη εποχή. Η μεταναστευτική πολιτική μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με την εισαγωγή gastarbeiter στη χώρα, αυτό είναι μοντέλο για τις χώρες του Περσικού Κόλπου, δεν είναι για την Ευρώπη.

Οι συνθήκες σήμερα έχουν αλλάξει. Χρειαζόμαστε εργατικά χέρια, αλλά για τελείως διαφορετικό λόγο. Χρειαζόμαστε μετανάστες, γιατί κυρίως το ντόπιο εργατικό δυναμικό, ελληνικής καταγωγής ή μη, μεταναστεύει τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε μια διαφορετική προσέγγιση.

Καμία μεταναστευτική πολιτική, που δεν συνυπολογίζει τα δικαιώματα του ντόπιου εργατικού δυναμικού, μαζί με τις ανάγκες των εργοδοτών δεν είναι δίκαιη πολιτική και καμία μη δίκαιη πολιτική δεν είναι βιώσιμη. Αν η οικονομία μας δεν μπορεί να δώσει ανταγωνιστικά εισοδήματα σε σχέση με αυτά που δίνουν άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι μετανάστες μας θα αποχωρήσουν αργά ή γρήγορα από τη χώρα. Ούτε η κοινωνία μας ούτε η οικονομία μας αντέχουν να παραμείνει η χώρα μας ενδιάμεσος σταθμός για μετανάστες. Έτσι, αφού δεν μπορούμε να υποσχεθούμε πώς άμεσα θα ανταγωνιστούμε στο επίπεδο των αμοιβών άλλα κράτη – μέλη, θα πρέπει επιτέλους να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στη βασική ευθύνη που έχει σήμερα η ελληνική πολιτεία στην κοινωνική ένταξη.

Το ΠΑΣΟΚ δεν εισηγήθηκε μόνο τη νομιμοποίηση των πρώτων μεταναστευτικών κυμάτων. Είναι το πρώτο κόμμα που περιέγραψε την πορεία του μετανάστη από την άδεια διαμονής στην κοινωνική ένταξη και στην ιδιότητα του πολίτη. Είναι το κόμμα που άλλαξε τον κώδικα ιθαγένειας σε δύσκολες πολιτικά συνθήκες με συκοφαντίες από την ελληνική δεξιά και ακροδεξιά, αλλά και τη βολική σιωπή μιας Αριστεράς που έψαχνε τον κοινό βηματισμό με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου.

Το ΠΑΣΟΚ δεν εισηγήθηκε μόνο νέες διατάξεις για την ελληνική ιθαγένεια, δημιούργησε θεσμούς, όπως τα συμβούλια ένταξης μεταναστών στην τοπική αυτοδιοίκηση, έδωσε δικαίωμα ψήφου σε μετανάστες που διέμεναν για μεγάλα διαστήματα στη χώρα. Σήμερα πολλές από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ έχουν αποδομηθεί. Με έναν τρόπο ύπουλο, χωρίς τυμπανοκρουσίες το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της μετανάστευσης έχει κορυφωθεί κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που ξεκίνησε και διογκώθηκε, όμως, από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ οι αρμοδιότητες μετανάστευσης αποκόπηκαν από αυτές τις ιθαγένειες. Σήμερα για πολλούς από τους ανθρώπους που ζουν νόμιμα στη χώρα από τη δεκαετία του ’90 η πρόσβαση στην ελληνική ιθαγένεια είναι αδύνατη, γιατί πολύ απλά έτσι αποφάσισε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και μάλιστα με νόμο που έχει αναδρομική ισχύ.

Η συζήτηση για τη μετανάστευση στη χώρα από το 2016 έχει αποπροσανατολιστεί. Το μεταναστευτικό ζήτημα στο μέρος που αφορά τη φύλαξη των συνόρων δεν είναι καθαρά ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής, δεν είναι ζήτημα που αφορά κυρίως ένα Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Είναι αυτονόητο ποια Υπουργεία είναι αρμόδια και πόσο σημαντικό για την υπόθεση της εθνικής ακεραιότητας και την υπεράσπιση των συνόρων είναι αυτό.

Τι διαβάζουμε σήμερα στο προτεινόμενο από την Κυβέρνηση σχέδιο νόμου; Μια θετική αλλαγή σε σχέση με το κείμενο που αναρτήθηκε στη διαβούλευση για τα ασυνόδευτα ανήλικα και τη δεύτερη γενιά, μια αλλαγή για την οποία υπήρξε σφοδρή αντίδραση από την κοινωνία των πολιτών και το ΠΑΣΟΚ. Και έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πώς αυτή η αλλαγή αποκτά κομβική σημασία για το αφήγημα σας πλέον. Φαντάζομαι με τα ακριβώς αντίθετα επιχειρήματα, αλλά με την ίδια ζέση θα υπερασπιζόσασταν την αρχική ρύθμιση που φέρατε στη διαβούλευση.

Υπάρχουν και άλλες αλλαγές μικρότερης σημασίας σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση, αλλά δεν είναι τόσες που να δικαιολογούν την κατάθεση σχεδίου νόμου. Θα μπορούσαν να έρθουν με τροπολογίες οι αλλαγές.

Για τι νομοθετείτε, λοιπόν; Η έναρξη ισχύος ολόκληρου του σχεδίου νόμου με εξαίρεση λίγες διατάξεις ορίζεται σε οκτώ μήνες από σήμερα. Έχετε προβλέψει εξήντα εννέα εξουσιοδοτικές διατάξεις. Το κυριότερο πρόβλημα, όμως, είναι πως δεν υπάρχουν υπηρεσίες για να τον εφαρμόσουν ούτε εδώ ούτε στις χώρες προέλευσης των δυνητικών μεταναστών. Δεν νομοθετείτε για κάτι που είναι επείγον. Είναι προφανές αυτό, όπως και το ότι δεν νομοθετείτε βάσει ενός συνολικού σχεδίου.

Γιατί αυτό το πυροτέχνημα λίγο πριν τις εκλογές; Μετά τη ριζική τροποποίηση του άρθρου 162 για τη δεύτερη γενιά και τα ασυνόδευτα ανήλικα ο κώδικας μετανάστευσης δεν απασχόλησε καθόλου τη δημόσια συζήτηση και πιθανόν θα χαθεί από τις ειδήσεις, άδικα, πιστεύουμε εμείς, γιατί και η απουσία πολιτικής είναι σημαντικό πολιτικό ζήτημα λόγω της ανακοίνωσης της ημέρας των εκλογών.

Το μόνο που είπατε είναι αυτό το μονότονο για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τη στήριξη της νόμιμης μετανάστευσης. Το λέτε αυτό με διακόσιες χιλιάδες αιτήσεις ανανέωσης αδειών νόμιμων μεταναστών να εκκρεμούν στις κρατικές υπηρεσίες. Η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης που δεν έχει καθόλου σχέση με τους πρόσφυγες που βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Είπατε πως η έλλειψη εργατικών χεριών οφείλεται στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων.

Αυτό, αγαπητοί φίλοι της Κυβέρνησης, απαντά στο ερώτημα πόσοι μπήκαν στη χώρα και όχι στο πόσοι έφυγαν από τη χώρα. Μόνο το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης σας μπήκαν στη χώρα παράτυπα πενήντα έξι χιλιάδες διακόσιοι άνθρωποι, άλλοι σαράντα έξι χιλιάδες επτακόσιοι σαράντα εννέα τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα. Από το 2019 μέχρι σήμερα με τα δικά σας στοιχεία έχουν πάρει άσυλο και καθεστώς επικουρικής προστασίας ενενήντα τέσσερις χιλιάδες διακόσιοι ογδόντα οκτώ, εκατόν είκοσι δύο χιλιάδες εννιακόσιοι είκοσι τέσσερις από το 2016.

Με βάση, όμως, τα δικά σας στοιχεία πάλι φαίνεται πως το Φεβρουάριο υπήρχαν στη χώρα μόνο εξήντα ένα χιλιάδες επτακόσιοι σαράντα τρεις ενεργές, αφού έχουν τριετή διάρκεια, άδειες προσφύγων. Από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί τριακόσιες εξήντα επτά χιλιάδες αιτήσεις ασύλου, τρομερά μεγάλος αριθμός. Κρίθηκαν οι υποθέσεις, κάποιοι πήραν και κάποιοι δεν πήραν άσυλο. Στις δομές παραμένουν γύρω στις δεκαπέντε χιλιάδες που περιμένουν την απόφαση για το αίτημά τους. Στις χώρες τους επιστράφηκαν ελάχιστοι.

Πού είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Ρητορικό το ερώτημα και το απαντούν οι αγρότες της χώρας. Φεύγουν είτε νόμιμα είτε παράτυπα. Στην πραγματικότητα τώρα που μιλάμε έχουν φύγει οι περισσότεροι και μένουν οι τελευταίοι από τους οποίους θέλουν να φύγουν οι περισσότεροι. Αυτό δεν έχει σχέση με τη φύλαξη των συνόρων. Για να φύγεις δεν είναι δύσκολο απ’ ότι φαίνεται. Η διαχείριση των προσφύγων αυτών που συμφωνούμε όλοι, θέλω να πιστεύω, πρέπει να γίνεται με όρους κοινωνικής ένταξης και προστασίας.

Από τη στιγμή, όμως, που αναλάβατε το Υπουργείο αποφασίσατε πώς θα τους κάνετε τη ζωή πιο δύσκολη, να μην είναι θελκτική η χώρα για μετανάστες, είπατε. Τα καταφέρατε. Λείπουν αυτοί οι εξήντα χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που εξαφανίστηκαν οι ενήλικες από αυτούς από την αγορά εργασίας σήμερα; Προφανώς και λείπουν.

Έρχεστε τώρα να διορθώσετε το πρόβλημα εξαγγέλλοντας μετάκληση εποχικών εργατών από χώρες, στις οποίες δεν έχουμε καν προξενεία. Αυτό λέτε είναι το μοναδικό που μοιάζει σαν σχέδιο σε αυτό τον κώδικα στους Έλληνες αγρότες, στις επιχειρήσεις του τουρισμού και σε όσους μαστίζονται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Και επιμένετε πως αντίθετα από ότι σας λένε οι ίδιοι οι αγρότες δεν θα προχωρήσετε σε νομιμοποίηση των αλλοδαπών που ήδη εργάζονται.

Ο ρεαλισμός δεν είναι εχθρός του ανθρωπισμού. Το αντίθετο θα έλεγα. Ο ανθρωπισμός, όχι με τη λογική της ανέξοδης αλληλεγγύης, είναι ο καμβάς για κάθε δημοκρατική χώρα. Το φιλότιμο από την άλλη λέμε πως είναι εθνικό μας χαρακτηριστικό.

Ολοκληρώνω με κάτι τελευταίο. Δεν δείχνει ούτε ανθρωπισμό ούτε φιλότιμο αυτό που κάνατε τελευταία στιγμή χτες με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις. Δίνετε παράταση για την κατά παρέκκλιση απασχόληση παράτυπων αλλοδαπών μέχρι το τέλος του έτους. Τι λέτε, δηλαδή; Πώς θα αξιοποιήσουμε την εργατική τους δύναμη για όσο τους χρειαζόμαστε και μετά θα τους πετάξουμε σαν στημένη λεμονόκουπα; Θα τους βάλουμε πάλι στην παρανομία χωρίς κανένα δικαίωμα; Κάποιους, λίγους θα τους απελάσουμε;

Αυτό που αποδεικνύεται με αυτή σας την κυνική απόφαση είναι πως δεν σας ενδιαφέρει καν το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης παρά μόνο ως πολιτικό επιχείρημα για το συντηρητικό ακροατήριό σας.

H συμπεριφορά σας και σ’ αυτό το ζήτημα είναι ένας ακόμη λόγος για να αλλάξει το πολιτικό παράδειγμα μετά την 21η Μαΐου, όπου ελπίδα για τη χώρα είναι η δημοκρατική ανατροπή να σημαίνει μέρα αλλαγής για την Ελλάδα, μέρα νίκης του ΠΑΣΟΚ.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.