Εφαρμογή για κινητά για την ενόχληση από κουνούπια στην Κρήτη


0
(0)

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Αυγούστου. Ο εορτασμός της φετινής επετείου αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της επίγνωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού σε σχέση με τις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών και τα μέτρα πρόληψης και ατομικής προφύλαξης για τον περιορισμό της διασποράς των εντομομεταδιδόμενων νοσημάτων.

Η Περιφέρεια Κρήτης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόβλημα και μέσα από την «Ολοκληρωμένη Καταπολέμηση Κουνουπιών στην Περιφέρεια Κρήτης για τα έτη 2020-2022». Το έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη με δειγματοληψίες και ψεκαστικές παρεμβάσεις για την προστασία του πληθυσμού. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), έχει εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη, εντομολογική επιτήρηση και αξιολόγηση της καταπολέμησης.

Στο πλαίσιο αυτό 800 οικισμοί σε όλη την Κρήτη μελετώνται και αποτυπώνονται σε ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android. Είναι αξιοσημείωτο πως στους 780 οικισμούς η όχληση από τα κουνούπια είναι σχεδόν μηδενική.

«Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά. Από τις 25 εντομοπαγίδες που έχουν τοποθετηθεί σε σημεία-κλειδιά σε όλη την Κρήτη έχουν συλλεχθεί 796 κουνούπια τα οποία εστάλησαν για επιδημιολογική επιτήρηση στο ΙΤΕ και κανένα από αυτά δεν ήταν Φορέας του Ιού του Δυτικού Νείλου, Φορέας του Ιού Τσικουνγκούνια ή Φορέας του Πλασμώδιου Ελονοσίας. Επιπροσθέτως, έχουν συλλεχθεί 247 δείγματα ορών από ορνιθοειδή για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του Ιού του Δυτικού Νείλου και ήταν όλα αρνητικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «Πρότυπου Ευρωπαϊκού Συστήματος Έγκαιρης Ειδοποίησης για την αντιμετώπιση του Ιού του Δυτικού Νείλου και άλλων ασθενειών μεταδιδόμενων από κουνούπια» του Αστεροσκοπείου Αθηνών οι πιθανότητες εμφάνισης κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης είναι σχεδόν μηδενικές. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του έργου και στον αποτελεσματικό σχεδιασμό των αντίστοιχων παρεμβάσεων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ “MOSQUITO VISION”

Η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που μπορεί να έχει κάθε χρήστης δωρεάν (Google Store – Android) έχει την ονομασία “MOSQUITO VISION”. Υλοποιείται πιλοτικά και είναι χρήσιμη για όσους κάνουν κάμπινγκ, εργάζονται στην ύπαιθρο, στους καταστηματάρχες της εστίασης κι όσους αποζητούν τη νυχτερινή δροσιά και τα ανοιχτά παράθυρα. Η εφαρμογή αυτή υλοποιεί ένα μοντέλο πρόβλεψης για την αίσθηση όχλησης από τα κουνούπια με τη χρήση τεχνικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και κάνει πενθήμερη πρόβλεψη.

Επίσης, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης αναρτάται σε ειδική ενότητα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των ψεκασμών για την πληρέστερη ενημέρωση των φορέων και των πολιτών. Παράλληλα, υπάρχουν και τα τηλέφωνα στα οποία οι φορείς και οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν προβλήματα ή πιθανές εστίες κουνουπιών, καθώς και όλο το σχετικό έντυπο ενημερωτικό υλικό, τόσο της Περιφέρειας, όσο και του Υπουργείου Υγείας-ΕΟΔΥ.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *