Ευνοϊκές ρυθμίσεις και μέτρα προστασίας για τους καταναλωτές ρεύματος


0
(0)

Με ερώτηση του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά ευνοϊκές ρυθμίσεις και μέτρα προστασίας για τους καταναλωτές ρεύματος

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Κύριε Υπουργέ,

Η φημολογούμενη νέα οικονομική επιβάρυνση από 3% έως 15,6% σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που έρχεται μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου αποτελεί αιτία εκδήλωσης έντονων διαμαρτυριών  αλλά και εύλογων αντιδράσεων.

Από την άλλη, οι καταναλωτές καταγγέλλουν μεγάλες χρεώσεις στους λογαριασμούς που προκύπτουν είτε από επιπρόσθετες χρεώσεις, όπως η Ρήτρα Προσαρμογής με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος, είτε από  Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ), είτε από άσχετες με την κατανάλωση χρεώσεις, όπως ΕΡΤ, Δημοτικά Τέλη και διάφοροι φόροι.

Επιπλέον, οι καταναλωτές υποστηρίζουν ότι η έκδοση δυσανάλογων και υπέρογκων λογαριασμών κατανάλωσης γίνεται και εξαιτίας της μη τακτικής καταμέτρησης της κατανάλωσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό των καταναλωτών, που καταγγέλλουν, είτε ότι, οι προμηθευτές δεν δέχονται τους προτεινόμενους διακανονισμούς, είτε ότι, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους διακανονισμούς τους, λόγω της πανδημίας και των ιδιαίτερων συνθηκών που αυτή δημιούργησε.

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν επίσης και οι καταγγελίες για συνεχείς οχλήσεις των καταναλωτών για καθυστερούμενες οφειλές ακόμη και για ποσά που αγγίζουν τα 20Ευρώ!

Επειδή δύο στους τρεις καταναλωτές δηλώνουν πως δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος,

επειδή η πλειοψηφία των καταναλωτών επισημαίνει ότι η κατανάλωση των χρεώσεων των λογαριασμών ρεύματος είναι μη κατανοητή από το μέσο καταναλωτή.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

-Αληθεύει ότι επίκειται νέα οικονομική επιβάρυνση από 3% έως 15,6% σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Αυγούστου και αν ναι που αυτή οφείλεται;

-Προτίθεστε να εισηγηθείτε νέους ευνοϊκούς διακανονισμούς ρύθμισης οφειλών, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία αλλά και την αδυναμία των καταναλωτών να ανταποκριθούν;

-Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβατε προκειμένου να σταματήσουν οι επαναλαμβανόμενες τηλεφωνικές οχλήσεις σε καταναλωτές για ευτελή ποσά αλλά και για την τακτική καταμέτρηση της κατανάλωσης;»

«Στη Βουλή η επιστολή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας για διενέργεια αυτοψιών από κλιμάκια μηχανικών για τον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων».

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 7767/05-07-2021 ερώτησης του, με την οποία ζητούσε μελέτη για την αυξανόμενη και επαναλαμβανόμενη σεισμική δραστηριότητα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, κατέθεσε και αναφορά στα αρμόδια Υπουργεία, στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, την επιστολή του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας, με την οποία αιτείται την διενέργεια αυτοψιών από κλιμάκια μηχανικών για τον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης έναντι του συνεχιζόμενου σεισμικού φαινομένου στην περιοχή του Δήμου.

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

 

«Όπως γνωρίζετε, το τελευταίο διάστημα η περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας βρίσκεται στο επίκεντρο συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας η οποία – όπως είναι φυσικό – έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους του Δήμου μας λόγω και του γεγονότος ότι ποτέ κατά το παρελθόν δεν υπήρχε μια αντίστοιχη σεισμική δραστηριότητα αυτής της διάρκειας και έντασης.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τις τελευταίες 7 ημέρες έχουν καταγραφεί στην περιοχή μας περισσότερες από 36 σεισμικές δονήσεις με εστιακό βάθος από 5 έως 15 χιλιόμετρα και μέγεθος έως και 4,2 ρίχτερ, οι οποίες έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές και εύλογα ανησυχούν τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη ότι:

  • Η αντισεισμική δόμηση των κτιρίων αποτελεί αναμφισβήτητα τον κύριο και καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.
  • Στην περιοχή του Δήμου μας εντοπίζεται μεγάλος αριθμός κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης καθώς και ιδιωτικών οικιών και καταστημάτων που δύναται να χρήζουν προσεισμικού ελέγχου ώστε να διαπιστωθεί η ικανότητα τους να δέχονται με ασφάλεια τις σεισμικές καταπονήσεις.
  • Σύμφωνα με τους επιστήμονες «το σεισμικό φαινόμενο στην περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες και απαιτείται να γίνουν οι δέουσες ενέργειες ελέγχου τυχόν επιβαρυμένων κτιρίων».
  • ο Δήμος μας δεν διαθέτει επαρκές τεχνικό προσωπικό για να προχωρήσει οργανωμένα και συστηματικά στον προσεισμικό έλεγχο των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου μας υπηρετεί μόλις μια μηχανικός προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου μας και τριών ακόμα Δήμων της Π.Ε. Ηρακλείου (Βιάννου, Αρχανών – Αστερουσίων και Χερσονήσου) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και της διοικητικής υποστήριξης αυτών βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.
  • Η έγκαιρη καταγραφή και αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων, ιδιαίτερα όσων έχουν δημόσια και κοινωφελή χρήση, οφείλει να αποτελεί βασική προτεραιότητα και υποχρέωση της Πολιτείας.

Ζητούμε τη διενέργεια αυτοψιών από κλιμάκια μηχανικών της Υπηρεσίας σας για

τον προσεισμικό έλεγχο και την ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των

κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης αλλά και των κτιρίων ιδιωτικής χρήσης

που βρίσκονται εντός της σεισμογενούς ζώνης που εντοπίζεται στο Δήμο μας καθώς

και για τη σύνταξη Πρωτόκολλου Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπων Κτισμάτων

όπου απαιτείται».

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.