Εταιρείες που έχουν πτωχεύσει θα… δικάζονται σχεδόν ανέξοδα


Reading time: 1 Minute

Τελευταία ενημέρωση 25 Οκτωβρίου 2018 by energinews (admin)

Το ΣτΕ δίνει λύσεις για ανέξοδες φορολογικές δίκες των πτωχευμένων εταιρειών

Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι σύνδικοι πτώχευσης μπορούν να δικάζουν, πλέον, σχεδόν ανέξοδα στα διοικητικά δικαστήρια τις φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις των πτωχευμένων εταιρειών, κ.λπ.

Ειδικότερα, για να δικαστεί μία έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας επί φορολογικής ή τελωνειακής υπόθεσης που έχει καταθέσει σύνδικος πτώχευσης (μετά από πτώχευση εταιρείας ή επιχείρησης) δεν οφείλει πλέον να καταβάλει το 20% του οφειλόμενου φόρου ή δασμού ή τέλους, όπως προβλέπει ο Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, προκειμένου να μπορεί να εισαχθεί η υπόθεση προς συζήτηση στο ακροατήριο.

Συγκεκριμένα, το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαίρη Σαρπ), στην υπ’ αριθμ. 2096/2018 απόφασή του αναφέρει ότι η διάταξη του άρθρου 93 παράγραφος 3 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, η οποία προβλέπει ότι γενικά επί φορολογικών και τελωνειακών διαφορών ο προσφεύγων στα διοικητικά δικαστήρια οφείλει, «με ποινή απαραδέκτου της εφέσεως, να καταβάλει μέχρι την ημερομηνία της αρχικής δικασίμου ποσό 20% του οφειλομένου κυρίου φόρου, δασμού ή τέλους, δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που την έφεση ασκεί σύνδικος πτώχευσης, αναφορικά με φορολογική ενοχή του πτωχού».

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν στην εν λόγω απόφαση ότι το άρθρο 277 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας προβλέπει την υποχρέωση καταβολής αναλογικού παραβόλου, ως προϋπόθεση του παραδεκτού της προσφυγής και της έφεσης (δηλαδή για να μπορεί να γίνει δεκτή η προσφυγή) στις χρηματικού αντικειμένου φορολογικές εν γένει διαφορές.

Αυτή η πρόβλεψη του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες το ένδικό μέσο (προσφυγή, έφεση κ.λπ.) ασκείται από σύνδικο πτώχευσης και αφορά την επιβολή φόρων πάσης φύσεως και κυρώσεις για παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας που δημιουργήθηκαν πριν την κήρυξη σε πτώχευση της εταιρείας, κ.λπ., προσθέτει το ΣτΕ.

Δηλαδή, για τις εταιρείες που έχουν περιέλθει σε κατάσταση πτώχευσης ισχύει η υποχρέωση καταβολής αναλογικού παραβόλου, προκειμένου να καταθέσουν στα διοικητικά δικαστήρια προσφυγές, εφέσεις, κ.λπ.

πηγη:ΑΠΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.