Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Τουρισμού & Εσωτερικών, με θέμα: Για το δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή των εργατικών – λαϊκών οικογενειών

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 29 Ιουνίου 2020 by energinews (admin)

Θέμα: Για το δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή των εργατικών – λαϊκών οικογενειών

Λόγω των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, των ανέργων και των λαϊκών στρωμάτων, κυρίως από τα μεγάλα αστικά κέντρα, δε θα κάνει φέτος διακοπές ή οι διακοπές του θα είναι πολύ λίγων ημερών. Το μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού, θα μείνει στις πόλεις.

Η κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες είναι άσχημη:

Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον Απρίλη υπήρχαν 1.185.012 άνεργοι, αριθμός που θα αυξηθεί τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο, λόγω της κατάστασης στον τουρισμό. Από το σύνολο των ανέργων επιδοτούνται μόλις οι 192.411, ποσοστό 16,23%.

Είναι επίσης εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που θα βρίσκονται σε εκ περιτροπής απασχόληση, αναστολή σύμβασης και σε άλλες μορφές ελαστικής απασχόλησης, με συνέπεια το εισόδημά τους να είναι τα 400€ και τα 534€.

Ταυτόχρονα λόγω των μέτρων της πανδημίας, των απολύσεων και τη γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, τα δώρα Πάσχα (που δίνονται έως 30 Ιουνίου) και τα επιδόματα αδείας θα είναι μειωμένα από 20% και πάνω.

Λόγω της πανδημίας, πολλοί γονείς έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού. Για παράδειγμα όσοι γονείς έκαναν πλήρη χρήση της άδειας ειδικού σκοπού από 11 Μαρτίου, που θεσπίστηκε, έως 31 Μαΐου, έχουν ήδη «χρησιμοποιήσει» 14 ημέρες της κανονικής τους άδειας. Αντίστοιχα είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, που αναγκάστηκαν από τους εργοδότες να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας.

Επιπλέον, ένα μεγάλο τμήμα των παραλιών, είναι στην εκμετάλλευση ιδιωτικών επιχειρήσεων, με το κόστος για την είσοδο και τις ξαπλώστρες για μια τετραμελή οικογένεια να φτάνει τα 80€, ενώ στις οργανωμένες παραλίες που είναι δωρεάν να φτάνει το κόστος για την ομπρέλα τα 20€.

Το «νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού» για την περίοδο 2020 – 2021 κινείται στην πεπατημένη των περικοπών και της υπονόμευσης των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Τα όποια μπαλώματα σε τίποτα δεν αλλάζουν τον χαρακτήρα του προγράμματος, που έτσι και αλλιώς συνεχίζει να αφορά έναν περιορισμένο αριθμό εργαζομένων και ανέργων, καθώς οι επιταγές αυτές δεν αντιστοιχούν ούτε στο 10% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Παρά τους ισχυρισμούς, ότι πρόκειται για «νέο, ενισχυμένο, διευρυμένο και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα» και φέτος η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των ανέργων, αλλά και οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να αποκλείονται, δε θα λάβουν καμία στήριξη προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα για λίγες μέρες διακοπών και ξεκούρασης.

Επιπλέον, τα 30 εκατομμύρια που θα δοθούν για φέτος – που και αυτά προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων, που συνεχίζουν να πληρώνουν πολλαπλάσιες εισφορές για το σκοπό αυτό – είναι λιγότερα από τα μισά που δόθηκαν το 2011, όταν το κονδύλι για τον «κοινωνικό τουρισμό» ήταν 62,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι ήταν 570.000 άτομα και οι μέρες διανυκτέρευσης 7.

Επίσης, παρά τη μερική επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, το κόστος μετάβασης για μια οικογένεια σε νησί ή σε κάποια περιοχή της χώρας παραμένει υψηλό και μάλιστα σε συνθήκες που το εργατικό εισόδημα ακόμα και αυτών που συνεχίζουν να εργάζονται έχει δραματικά συρρικνωθεί.

Επιβεβαιώνεται ότι τα «ρεκόρ» του τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια αφορούν τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και όχι την ανάγκη του λαού για λίγες μέρες ξεκούρασης και διακοπών, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία (Eurostat) για το 2018, οι μισοί Έλληνες άνω των 16 ετών (51%) δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές ούτε για μία βδομάδα.

Τώρα, στη σκιά της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής κρίσης, η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό, για να περιορίσει τις απώλειες των ξενοδοχειακών ομίλων. Γι’ αυτό λανσάρει το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», που αποδεικνύεται όμως «φειδωλό» για τις λαϊκές οικογένειες, σε αντίθεση με τη γαλαντομία που δείχνει η κυβέρνηση στις μεγαλοεπιχειρήσεις του κλάδου, με διευκολύνσεις, χρηματοδοτήσεις και αντεργατικές ανατροπές.

Οι ευθύνες τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι τεράστιες για αυτή την πολιτική και τις συνέπειές της στο λαό.

Το δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων που παράγουν τον πλούτο, σηκώνουν το κύριο βάρος των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και ταυτόχρονα δεν μπορούν να απολαύσουν ό,τι δικαιούνται. Η εμπορευματοποίηση των παραλιών, των ελεύθερων χώρων, η συνεχής άνοδος στις τιμές καταλυμάτων, των διοδίων και των εισιτηρίων έχουν κάνει πανάκριβη την υπόθεση των διακοπών και της καλοκαιρινής αναψυχής.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

 • Να διευρυνθούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού, με κριτήρια που να παίρνουν υπόψη τους τις σημερινές συνθήκες. Να διπλασιαστούν οι ημέρες διανυκτέρευσης και να είναι δωρεάν η συμμετοχή των εργαζομένων και των ανέργων. Να ενταχθούν όλοι οι άνεργοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν με αναστολή σύμβασης, δουλεύουν εκ περιτροπής απασχόληση, έχουν μηνιαίο εισόδημα αυτή την περίοδο από 800€ και κάτω.
 • Η μετακίνηση όσων κάνουν χρήση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού προς τα σημεία προορισμού με ΚΤΕΛ, τρένα, πλοία της ακτοπλοΐας να είναι δωρεάν. Να καταργηθούν τα διόδια.
 • Να μην υπάρξει καμία μείωση μισθού και οι εργαζόμενοι να πάρουν ολόκληρο τα δώρο Πάσχα και το καλοκαιρινό επίδομα αδείας.
 • Να δοθεί επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Να μην υπολογιστούν οι ημέρες κανονικής αδείας που αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση οι εργαζόμενοι γονείς και οι ευπαθείς ομάδες. Να καλύψει το κόστος το κράτος και η εργοδοσία.
 • Να ανοίξουν όλες οι παραλίες για το λαό και να είναι δωρεάν η χρήση τους.
 • Να μειωθεί η τιμή των εισιτήριων σε ΚΤΕΛ, τρένα, ακτοπλοΐα, πορθμεία, αστικές συγκοινωνίες κατά 50%. Να είναι δωρεάν για τους ανέργους.
 • Με ευθύνη των δήμων να διαμορφωθεί πρόγραμμα καθημερινών εκδρομών – μπάνιου, δωρεάν και για όλους τους πολίτες.
 • Με ευθύνη των δήμων να εξασφαλιστούν ελεύθεροι χώροι για αναψυχή, προγράμματα πολιτιστικής δραστηριότητας (π.χ. θερινά σινεμά, παραστάσεις σε δήμους κ.α.) δωρεάν και για όλους τους πολίτες.
 • Να λειτουργήσουν οι δήμοι τα καλοκαιρινά camp δωρεάν για όλα τα παιδιά που θέλουν να συμμετάσχουν. Να αξιοποιηθούν όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στους δήμους, γυμναστήρια που υπάρχουν σε σχολεία, δημοτικές και σχολικές αίθουσες εκδηλώσεων για θεατρικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες. Για το σκοπό αυτό να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γυμναστές θεατρολόγοι κ.α.) και να μετατραπούν οι συμβάσεις των ήδη υπαρχόντων εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.
 • Να λειτουργήσουν οι παιδικές κατασκηνώσεις και με ευθύνη του κράτους και των δήμων να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών και των εργαζομένων. Να διευρυνθεί ο αριθμός των παιδιών – δικαιούχων με βάση τα κριτήρια των υποδομών και των μέτρων προστασίας.

 

Οι Βουλευτές

 

Κουτσούμπας Δημήτρης

Παπαρήγα Αλεξάνδρα

Γκιόκας Γιάννης

Δελής Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω

Μαρίνος Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης

Ομιλία του Θανάση Παφίλη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου & μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Βουλή: Όλοι τους αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ να διερευνηθεί ουσιαστικά η υπόθεση «Novartis»

Τον υποκριτικό χαρακτήρα που έχουν οι «καυγάδες» της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για τα σκάνδαλα ανέδειξε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με αφορμή την υπόθεση «Novartis» υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε την πρόταση του ΚΚΕ να διερευνηθεί ουσιαστικά η υπόθεση, ενώ η ΝΔ περιόρισε την Προανακριτική αποκλειστικά στον Παπαγγελόπουλο.

Σε σχέση με την υπόθεση Μιώνη και τη συνομιλία με τον Νίκο Παππά, ανέφερε πως δείχνει το πάρε – δώσε όλων των κυβερνήσεων με τους επιχειρηματικούς ομίλους και με τα κράτη. «Αυτοί είναι οι σύμμαχοί σας;», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε που μαγνητοφωνήθηκε ένας υπουργός από έναν οικονομικό παράγοντα του Ισραήλ.

Αναφέρθηκε επίσης στις συνακροάσεις – υποκλοπές στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως η διερεύνηση της υπόθεσης εκκρεμεί από το 2017.

Αναφορικά με την τροπολογία του ΚΚΕ που καθιστά δωρεάν και υποχρεωτική τη μετάδοση των μηνυμάτων που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας, υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν να πεθαίνει κόσμος και αυτοί να βγάζουν χρήματα.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ & ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Το “άνοιγμα” του τουρισμού και των αεροπορικών μεταφορών γίνεται με τους όρους εκείνους που επιβάλλουν οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεταφορικές εταιρείες και οι tour operators δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία και κινδύνους στους κατοίκους των τουριστικών περιοχών, τους εργαζομένους σε τουρισμό – επισιτισμό, αλλά και στους ίδιους τους επισκέπτες.

Αυτές τις απαιτήσεις υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις, χτίζοντας την ελληνική οικονομία πάνω στα “πήλινα πόδια” της τουριστικής “μονοκαλλιέργειας” και θυσιάζοντας τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ενώ σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, που προσπαθεί να καθησυχάσει το λαό, θέτει σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία.

Το ΚΚΕ ήδη από τις 29/5/2020 κατέθεσε αναλυτικές προτάσεις για την επείγουσα λήψη ουσιαστικών μέτρων στα νησιά και τις άλλες τουριστικές ζώνες. Αυτά τα μέτρα αφορούν τόσο την στελέχωση και τον εξοπλισμό όλων των δημόσιων δομών υγείας, όσο και τον ουσιαστικό προληπτικό έλεγχο σε επισκέπτες, εργαζόμενους και μόνιμους κατοίκους.

 

29/6/2020 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΧΡ. ΚΑΤΣΩΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. “ΤΑ ΝΕΑ” ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Κανέναν δεν πείθει η βιασύνη της κυβέρνησης να φέρει το νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της ταλαιπωρίας του λαού στο κέντρο της Αθήνας εξαιτίας “μικρών και ολιγάριθμων ομάδων”. Δεν είδαμε την ίδια “ευαισθησία” για την καθημερινή, συνεχή ταλαιπωρία λόγω του “Μεγάλου Περιπάτου” του Δήμου Αθηναίων για να στηρίξει μεγαλοξενοδόχους και μεγαλεμπόρους.

Είναι εξοργιστικό και ταυτόχρονα γελοίο, η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι η καθημερινή ταλαιπωρία του λαού, οι καθυστερήσεις στα μέσα μεταφοράς, τα συγκοινωνιακά προβλήματα ή η αναδουλειά στα εμπορομάγαζα οφείλονται στις συγκεντρώσεις και τις απεργίες. Οφείλονται στην αντιλαϊκή πολιτική της, η οποία μετά το δικαίωμα της απεργίας, τώρα θέλει να βάλει στο γύψο και τις διαδηλώσεις, υλοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του κεφαλαίου.

Βγάζει μάτι η προσπάθεια περαιτέρω ποινικοποίησης των αγώνων του λαού και της νεολαίας απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή και το μέλλον του, πολιτική που καταργεί Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση, εμπορευματοποιεί περαιτέρω την Υγεία, την Παιδεία και εμπλέκει την χώρα μας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, ενώ από την άλλη μοιράζει πακτωλούς δισεκατομμυρίων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Το – χουντικής έμπνευσης – τερατούργημα που ετοιμάζουν αποτελεί κρίκο για την προσαρμογή του κράτους στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις του κεφαλαίου, αφού, όπως έχει γραφεί, προβλέπει:

 • Την απαγόρευση και τον περιορισμό γενικά των συγκεντρώσεων.
 • Την εισαγωγή προκλητικών αντιδραστικών περιορισμών, όπως η συνεκτίμηση για την απαγόρευση ή μη της διαδήλωσης γενικά του αριθμού των συμμετεχόντων, επιβεβαιώνοντας ότι στο στόχαστρο βρίσκεται κάθε αγωνιστική κινητοποίηση/διαδήλωση!
 • Την εισαγωγή νέων προϋποθέσεων για τη δυνατότητα διάλυσης μια διαδήλωσης, ξεπερνώντας ακόμα και τους περιορισμούς που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα!
 • Την συγκέντρωση υπερεξουσιών από την αστυνομία, ενώ η συμμετοχή σε μια συγκέντρωση – διαδήλωση μπορεί να θεωρείται ιδιώνυμο αδίκημα!

Αυτό που πραγματικά φοβούνται είναι το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα, που με την πάλη του ορθώνει τη δύναμή του, βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικεί τα σύγχρονα δικαιώματα του. Αυτή η πάλη θα ακυρώσει στην πράξη τα σχέδια του κεφαλαίου και των κομμάτων του, όπως έκανε και στο παρελθόν με παρόμοιους νόμους που θέλανε να βάλουν στο γύψο τη λαϊκή διεκδίκηση.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.