Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, με θέμα: Παρουσία και δράση φασιστικών και παρακρατικών ομάδων στον Έβρο, στη Λέσβο και αλλού


Τελευταία ενημέρωση 9 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

Μετά τη συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή του Έβρου, κυρίως στο Τελωνείο Καστανιών, δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, έγραψαν για την ανάπτυξη δράσης κάθε είδους ρατσιστικών, εθνικιστικών, ακροδεξιών και φασιστικών αντιλήψεων και ομάδων, για την αντιμετώπιση άοπλων, απροστάτευτων, πεινασμένων και εξαθλιωμένων ανθρώπων. Στην περιοχή του Έβρου έκαναν την εμφάνισή τους παρακρατικές ομάδες, οπλισμένοι αυτόκλητοι πολιτοφύλακες. Κάνουν περιπολίες, συλλαμβάνουν και ξυλοκοπούν πρόσφυγες και μετανάστες. Ξυλοκοπήθηκε  δημοσιογράφος, μαζί με τους μετανάστες και του κατέστρεψαν τον εξοπλισμό του, για να μην αποκαλυφθεί η δράση τους.

Επίσης διάφορα άλλα παρακρατικά και φασιστικά υποκείμενα, έκαναν την εμφάνισή τους, καλυμμένοι πίσω από συλλόγους εφέδρων. Με περίσσιο θράσος εμφανίστηκε στην περιοχή του Βόλου, ο επονομαζόμενος «Σύλλογος Κυνηγών Λαθρομεταναστών» και αναζητούσε μέλη για τον Έβρο.

Την περιοχή του Έβρου, αλλά και τη Λέσβο επισκέφθηκαν οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής και φασίστες από τη Γερμανία και την Αυστρία.

Ανησυχία προκαλεί ο εμπρησμός των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, σε εγκαταστάσεις στη Σκάλα Συκαμιάς, οι επιθέσεις σε εργαζόμενους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι φθορές και ο έλεγχος αυτοκινήτων από ακροδεξιές ομάδες.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει μεγάλες ευθύνες διότι άφησε σκόπιμα ελεύθερο το πεδίο για την ανάπτυξη της δράσης τέτοιων άθλιων και επικίνδυνων παρακρατικών ομάδων που δυσκολεύουν ακόμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

  • Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος στην απαράδεκτη δράση αυτών των κάθε λογής επικίνδυνων ομάδων.
  • Επίσης με ευθύνη της κυβέρνησης να σταματήσει η παρουσία και η αποδοχή φασιστών και ναζιστών μέσα στην Εθνοφυλακή.
  • Να καταργηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η Κοινή Δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας, προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά και να οδηγηθούν στις χώρες που έχουν ως προορισμό.
  • Επίσης η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους, με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για το σταμάτημα της κατάπτυστης και απαράδεκτης δράσης όλων των φασιστικών και παρακρατικών ομάδων που δρουν στην περιοχή του Έβρου και των νησιών;

Οι Βουλευτές

Παφίλης Θανάσης

Δελής Γιάννης

Κομνηνάκα Μαρία

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ & ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να εναπόκειται σε θρησκευτικές ή μεταφυσικές ιδεοληψίες. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία του λαού, από τα οποία δεν μπορούν να εξαιρούνται οι -κατά τα άλλα σεβαστές- εκκλησιαστικές λειτουργίες.

9/3/2020                                              ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ – Διαχείριση απορριμμάτων: Μπίζνες για το κεφάλαιο = υποβάθμιση της υγείας και της ποιότητας ζωής του λαού

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει χωρίς καθυστερήσεις τον αντιλαϊκό σχεδιασμό της και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. “Βιάζεται” να επεκτείνει το αίσχος της Φυλής, στο Γραμματικό και σε άλλες περιοχές, σκορπώντας βρώμα και ασθένειες στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον. Ο εκλεκτός της στην Περιφέρεια Αττικής, Γιώργος Πατούλης, έχει αναλάβει το ρόλο της “ατμομηχανής” σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως άλλωστε επιβεβαίωσαν και οι άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού, που αποτυπώθηκαν σε πρόσφατη ημερίδα της με τίτλο “Πράσινη Ανάπτυξη – Το όραμα ξεκίνησε”. Το “όραμα” αυτό έρχεται από παλιά και αποτυπώνεται στο αίσχος της χωματερής στη Φυλή, που εδώ και δεκαετίες μολύνει την περιοχή.

Στην προαναφερόμενη ημερίδα αναγγέλθηκε η κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), που επεξεργάζονται σύμμεικτα απορρίμματα, δηλαδή τα απορρίμματα όπως τα πετάμε στον κάδο, χωρίς διαλογή και από την επεξεργασία τους παράγονται κυρίως καύσιμα σκουπίδια και υπολείμματα, που άλλα θάβονται και άλλα καίγονται. Με βάση όσα ανακοινώθηκαν, οι μονάδες αυτές προβλέπεται να γίνουν στη Φυλή, στο Σχιστό και στο Γραμματικό, με τη μεγαλύτερη εξ αυτών στην ήδη επιβαρυμένη Φυλή, που επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για το Γραμματικό. Δεν μπήκαν φυσικά στον κόπο να μας πουν με ποια κριτήρια αποφασίστηκε και αυτή η επικίνδυνη χωροθέτηση. Συνεχώς ξεφυτρώνουν χώροι για το θάψιμο, την επεξεργασία των σύμμεικτων και τώρα μάλιστα για την καύση σκουπιδιών, χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση, στο πλαίσιο ενός αντιλαϊκού σχεδιασμού στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Παρά τις προεκλογικές και όχι μόνο εξαγγελίες για …κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, αυτό παραπέμπεται στο 2025 το νωρίτερο. Δηλαδή, άλλη μια παράταση στο αίσχος, όπως γίνεται δεκαετίες ολόκληρες. Επιπλέον, στα μουλωχτά, ως συνήθως, επεκτείνουν τη χωματερή, όπως αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη έγκριση, από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ΑΕΠΟ) για ένα ακόμη πανωσήκωμα/επέκταση της υπερκορεσμένης χωματερής στη Φυλή, με συνολική προβλεπόμενη αύξηση του “σκουπιδο-βουνού” κατά 685.000 κ.μ.

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και περιφέρεια έχουν το θράσος να υψώνουν τη σημαία της ανακύκλωσης, με την περιφερειακή αρχή να ονομάζει το 2020 “έτος ανακύκλωσης”. Ποια όμως είναι η πραγματικότητα σήμερα; Λιγότερο από το 15% των σκουπιδιών ανακυκλώνεται και το υπόλοιπο θάβεται. Ο στόχος που μπαίνει είναι το 2030 να ανακυκλώνεται το 50%, εάν και εφόσον… Η όποια ανακύκλωση αναπτύσσεται ως επικερδής μπίζνα, που εκμεταλλεύεται τη διάθεση των λαϊκών νοικοκυριών να συμμετέχουν στην ανακύκλωση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα φτηνή πρώτη ύλη (μέταλλα, χαρτί, πλαστικά) σε μερίδα του κεφαλαίου. Αυτή είναι η περίφημη “κυκλική οικονομία” που λανσάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει καμιά σχέση με τις κοινωνικές ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν για διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού. Με το πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται η χωριστή συλλογή και μεταφορά τους, να μετακυλίεται μέσω της τοπικής δημοτικής φορολογίας στον εργατικό – λαϊκό κόσμο.

Η ΝΔ ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την καρκινογόνα, στις σημερινές συνθήκες, μαζική καύση απορριμμάτων. Το επιχείρημα “θάψιμο ή καύση” είναι προσχηματικό, υπηρετεί τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της. Το δρόμο αυτό είχε ανοίξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η διοίκηση Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, προωθώντας την καύση “επεξεργασμένων” σκουπιδιών στις τσιμεντοβιομηχανίες.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η συμμαχία Πατούλη – Δούρου στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, που μέσα στο κατακαλόκαιρο του 2019 αποφάσισε τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη θέση “Σκαλιστήρι”, δίπλα από τον υπερκορεσμένο 2ο ΧΥΤΑ, σε περιοχή απολύτου προστασίας του Όρους Αιγάλεω. Δεν είναι καθόλου τυχαία η ομοθυμία Πατούλη – Δούρου, με σύμπραξη και του Τζήμερου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όπου από κοινού έβαλαν την υπογραφή τους στο νέο έγκλημα σε βάρος του λαού της Αττικής και ψήφισαν εκτός των άλλων την έναρξη της …”δοκιμαστικής” λειτουργίας της χωματερής στο Γραμματικό, σε μια περιοχή φυσικού κάλλους, δίπλα σε ρέμα. Έτσι μάλλον αντιλαμβάνονται την “πράσινη ανάπτυξη”…

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά ο προσανατολισμός παραμένει ο ίδιος: Τα σκουπίδια είναι χρυσός για το κεφάλαιο, ακόμα και εάν η εκμετάλλευσή τους υποβαθμίζει την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Η πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει στο επίκεντρό της το πώς θα διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Ο τζίρος που προβλέπεται για την επόμενη 5ετία, χωρίς δηλαδή τα διασφαλισμένα κέρδη από τη λειτουργία των ΜΕΑ σε ένα βάθος 20ετίας, είναι 1 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό και λένε ότι δεν θα ανεχθούν καθυστερήσεις, εκμεταλλευόμενοι τα αδιέξοδα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει με την πολιτική τους.

Η εσωτερική σύγκρουση των διαφόρων επιχειρηματικών λόμπι και η δυνατότητα επηρεασμού που έχουν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, με μοναδικό στόχο το κέρδος, είναι αυτά που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στην επεξεργασία στερεών αποβλήτων και όχι η ικανοποίηση των σημερινών κοινωνικών και λαϊκών αναγκών.

Δεν νοιάζονται για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Δεν “ιδρώνει το αυτί τους” από τα συγκλονιστικά ευρήματα των κλειδωμένων για χρόνια σε συρτάρια μελετών, που βγήκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα και στις οποίες αποτυπώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία, η όλο και μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στη Φυλή. Σύμφωνα με αυτά, όλοι οι ρύποι στην υπό εξέταση περιοχή υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια. Δεν “ιδρώνει το αυτί τους” από την επιβάρυνση στον υδροφόρο ορίζοντα και στην κοντινή παραλία στο Σέσι του Γραμματικού.

Απάντηση σε όλα αυτά είναι οι ίδιες οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, για να υπάρχει διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία και την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με σεβασμό στο εισόδημα του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος. Δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδιασμού, πανελλαδικού και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, με διασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ποιο είναι όμως το εμπόδιο; Είναι τα κέρδη που πρέπει να διασφαλιστούν στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι η λογική της “κονόμας” για τους λίγους, που είναι ο βασικός νόμος του καπιταλισμού. Είναι η δεσπόζουσα περιβαλλοντική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης “ο ρυπαίνων πληρώνει” (στην πράξη “καθαρίζει” χωρίς να πληρώνει). Γι’ αυτό έχουμε χωματερές δίπλα σε σπίτια και σε σχολεία, σε αρχαιολογικούς χώρους και σε περιοχές φυσικού κάλλους, έχουμε καρκίνους και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του λαού, παραβιάζοντας κατάφωρα τους νόμους που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει, όπως ανέδειξε και η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς από τους εκλεγμένους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στον Άρειο Πάγο, με θέμα τους όρους λειτουργίας της χωματερής στη Φυλή.

Γι’ αυτό σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο νέο έγκλημα που προωθείται σε βάρος του λαού της Αττικής. Να βγουν συμπεράσματα από τη στάση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που αποδέχονται τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βάζουν πλάτη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, των διαφόρων στα λόγια “οικολόγων”, που δεν αμφισβητούν την ουσία της πολιτικής που ασκείται. Οι αγώνες που έχουν αναπτυχθεί είναι ελπιδοφόροι και μπορούν να δυναμώσουν, στοχεύοντας στα αίτια που δημιουργούν το πρόβλημα.

Η ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ακόμη και τώρα, που η πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό έχει χρεοκοπήσει παταγωδώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μένει προσκολλημένη σε αυτήν, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη στάση της Γερμανίας και των άλλων κρατών της ΕΕ.

Ακολουθεί την πάγια πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων: Ευχολόγια χωρίς αντίκρυσμα, δήθεν αλληλεγγύη με ευρώ, για να μετατραπεί η Ελλάδα σε φυλακή και τελικά συνέχιση του εγκλωβισμού των προσφύγων που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν.

 

9/3/2020                                              ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.