ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ : ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ 10.119 ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ, ΠΟΥ ΔΕΣΜΕΥΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ


0
(0)

Προς τους κ.κ. Υπουργούς (1) Οικονομικών και (2) Εσωτερικών

Θέμα: «Να επιστραφούν άμεσα τα 10.119 ακίνητα ανά την Επικράτεια, που δέσμευσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο Υπερταμείο»

Το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε αυτό που αρνήθηκαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο κι αν πιέστηκαν από τους εταίρους. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε την υποθήκευση όλης της περιουσίας του Δημοσίου για 99 χρόνια ως ενέχυρο στους δανειστές, κάτι που εξειδικεύθηκε με τον εφαρμοστικό νόμο 4389/2016 του τρίτου μνημονίου, με τον οποίο ιδρύθηκε η Εταιρεία Συμμέτοχων και Περιουσίας Α.Ε., το λεγόμενο «Υπερταμείο», με διάρκεια ενενήντα εννέα (99) έτη.

Άμεσες θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ ΑΕ κατέστησαν το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ Α.Ε.) και αργότερα μια σειρά από κρίσιμες Δημόσιες Επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, στην παρ. 4 του άρθρ. 196 προβλέφθηκε ότι στην ΕΤΑΔ Α.Ε. μεταβιβάζονται η κυριότητα και νομή όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου στην, με την εξαίρεση αιγιαλών, παραλιών, παρόχθιων εκτάσεων, υδρότοπων, περιοχών Ramsar και Natura, αρχαιολογικών χώρων, αμιγώς δασικών εκτάσεων κ.λπ. τα οποία υπολογίζονται περίπου σε 72.000 ακίνητα. Παράλληλα, στην παρ. 5 του ίδιου άρθρου αναφέρεται βέβαια, ότι ακόμη και τα ακίνητα που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση, παραμένουν μεν στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου, τελούν ωστόσο, υπό τον έλεγχο της ΕΤΑΔ και δια μέσου αυτής του Υπερταμείου.

Αυτά όμως δεν ήταν αρκετό για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ των κ.κ. Τσίπρα – Καμμένου η οποία παραβιάζοντας μάλιστα τα όσα προβλέπονταν στην παρ.6 του παραπάνω άρθρου, απέδειξε την πλήρη υποταγή στους πιστωτές και μεταβίβασε στο Υπερταμείο με 2 αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου (ΦΕΚ2317Β΄/19.6.2018 και ΦΕΚ2320Β΄/19.6.2018), 10119 ακίνητα κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και συνολικής δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ., υποκρυπτόμενα στους αντίστοιχους ΚΑΕΚ, προκειμένου να μην λάβουν γνώση οι τοπικές κοινωνίες, καθώς όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια μεταξύ των ακινήτων αυτών συμπεριλαμβάνονταν αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά μνημεία.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όμως, με την προ λίγων ημερών απόφασή του, ήρθε να ακυρώσει την μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων του Δημοσίου που πέρασαν «εν μια νυκτί» στην ΕΤΑΔ ΑΕ και δια αυτής στο Υπερταμείο.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τέσσερις αποφάσεις που εξέδωσε το Δ΄ Τμήμα του, έκρινε πως η απόφαση έπασχε από νομικές πλημμέλειες και πως η σχετική απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών ήταν έωλη, δικαιώνοντας τους πέντε αρχικούς Δήμους που είχαν αντιταχθεί με προσφυγές τους στην υπουργική απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι η ως άνω απόφαση εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει εξεταστεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εξαίρεση των εν λόγω ακινήτων από τη μεταβίβασή τους, όπως προέβλεπε το άρθρ. 196 του ν. 4389/2016.

Αναγκαίο είναι επίσης να επισημανθεί ότι ο κ. Τσακαλώτος ουδέποτε ήρθε στη Βουλή να απαντήσει, ως όφειλε, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκήθηκε εκείνη την περίοδο, ενώ κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής (18/5/2020) και η κυβέρνηση της ΝΔ, απέφυγε να δεσμευτεί για την ακύρωση της μεταβίβασης των 10.119 ακινήτων, παρότι ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Βεσυρόπουλος, ανέφερε στην τοποθέτησή του, ότι σε ποσοστό που αγγίζει το 90% τα ακίνητα αυτά είναι μη μεταβιβάσιμα.

Δεδομένου ότι μετά και την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, αποκαλύπτεται πλήρως στα μάτια του Ελληνικού λαού ο πρωτοφανής ραγιαδισμός της προηγούμενης κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι με την ακύρωση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, το αποτέλεσμά της επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια, από όπου διατέθηκαν στο Υπερταμείο τα 10.119 (!) ακίνητα.

Δεδομένου ότι τώρα πλέον τα ψέματα τέλειωσαν και δικαιολογίες δεν υπάρχουν για κανένα, ούτε καν για την τωρινή Κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει τώρα να μιλήσει καθαρά, να αφήσει τις «μισές κουβέντες» και να προβεί στην αποδέσμευση όλων των ακινήτων, σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ, και τώρα το Κίνημα Αλλαγής, ποτέ δεν έπαψε να αναδεικνύει το μείζον εθνικό ζήτημα της υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας και να αγωνίζεται να ανατρέψει αυτή την απόφαση της υποτέλειας και ντροπής για τη χώρα μας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Αν είναι ενήμεροι για την ανωτέρω απόφαση του ΣτΕ, και αν ναι, σε ποιες άμεσες θεσμικές ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αποδεσμευθούν τα 10.119 δημόσια ακίνητα σε ολόκληρη την Επικράτεια από το ντροπιαστικό για τη χώρα Υπερταμείο που ελέγχεται από τους δανειστές της χώρας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Φωτεινή (Φώφη) Γεννηματά

Ευαγγελία Λιακούλη

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Ιλχάν Αχμέτ

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Μιχαήλ Κατρίνης

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Χαρούλα (Χαρά) Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Φραγγίδης

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΧΑΡΑΣ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ, ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Βασικά σημεία ομιλίας Χαράς Κεφαλίδου, Εισηγήτριας του Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση για το Ν/Σ του Υπουργείου Παιδείας

Ήρθε σε χρόνο γενικευμένου lockdown, που σχολεία, μαθητές, εκπαιδευτικοί ήταν απομονωμένοι. Γέμισε με το «καλημέρα», πολιτικό κόσμο, εμπλεκόμενους φορείς, μεγάλο μέρος της κοινωνίας με επιφυλάξεις. Δεν ήταν κατάλληλος ο χρόνος κατάθεσης ενός τέτοιου μεγέθους και εθνικής σημασίας σχεδίου Νόμου.

Είναι ένα πόνημα βιαστικό, επιδερμικό. Απουσιάζει εντελώς το όραμα και η συνολική στρατηγική. Παραμένει αποσπασματικό, ατελές, αναχρονιστικό

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ισοπέδωσε και απογύμνωσε το Δημόσιο Σχολείο. Εσείς ερχόμενοι με εξαγγελίες και βαθυστόχαστες ανακοινώσεις, το αφήνετε στη γύμνια του, που την διαφημίζετε κιόλας! Αγνοείτε επιδεικτικά, το Δημόσιο Σχολείο, όταν δεν το ευτελίζετε.

Κυρία Υπουργέ δεν δίνετε εξετάσεις αριστείας στον πρωθυπουργό! Δίνετε προαγωγικές εξετάσεις στην ελληνική κοινωνία!

Το Νομοσχέδιο σας είναι μπάλωμα στο μπάλωμα πάνω στην καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ!

Περιμέναμε από εσάς να πιάσετε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε το 2014. Έρχεστε να ρετουσάρετε τα συντρίμμια του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και θα καταψηφίσουμε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» (ΑΥΡΙΟ 02/06, 11:00)

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» με τους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο αύριο Τρίτη 2 Ιουνίου και ώρα 11:00.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.