ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 8 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

Ερώτηση Βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο
τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη Σπυρίδωνα – Άδωνι

ΘΕΜΑ: Υπαγωγή ιδιωτών που μισθώνουν τα ιδιόκτητα ακίνητα τους με βραχυχρόνιες μισθώσεις στα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών που ήδη έχουν αποφασιστεί ή θα αποφασιστούν.

Οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές ακινήτων που δραστηριοποιούνται στην βραχυπρόθεσμη μίσθωση (Airbnb) είναι εκτός των μέτρων στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Παραθέτω επιστολή:

«Μη έχοντας άλλη πηγή εισοδήματος, ανήκω στη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτών ιδιοκτητών/διαχειριστών ακινήτων, οι οποίοι από ανάγκη άλλαξαν κατοικία για να διαθέσουν το δικό τους ακίνητο σε Airbnb, επειδή βρίσκεται σε μια περιοχή όπου υπάρχει ζήτηση από ξένους τουρίστες και για αυτό επενδύσαμε σε ενοικιάσεις Airbnb, ανακαινίζοντας το σπίτι τους.

Για μένα προσωπικά (είμαι 60 ετών), αλλά επίσης για δεκάδες χιλιάδες άλλους ιδιοκτήτες κατοικιών Airbnb, τα ενοίκια πως εισπράττουμε από το Airbnb, αποτελούν τη μόνη πηγή εισοδήματος μας.

Οι εισπράξεις μας μέσω Airbnb έχουν έντονο εποχιακό χαρακτήρα, αφού το 80% πραγματοποιούνται την περίοδο 01/04 – 31/10.

Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι, που επλήγησαν από την κρίση με το κορονοϊό, μέχρι τα μέσα Μαρτίου δούλευαν κανονικά……. εμείς όχι, λόγω της εποχικότητας.

Το προαναφερόμενο έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο στους χειμερινούς μήνες να μάς έχουν τελειώσει τα χρήματα και να μπαίνουμε σε ρυθμίσεις με δόσεις στην εφορία, Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., κ.λπ. μέχρι την άνοιξη, όπου έχουμε την οικονομική ευχέρεια να ξοφλήσουμε τα χρέη μας.

Έχουμε επίσης ένα στεγαστικό δάνειο για το ακίνητο που νοικιάζουμε στο Airbnb, με μια συνολική δόση 600 ευρώ το μήνα, το οποίο κινδυνεύει να κοκκινίσει, αφού στις 31 Μαρτίου υπερβαίναμε το όριο των 3 απλήρωτων δόσεων (με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες αυτού).

Όσες κρατήσεις είχαμε για τον Απρίλιο, ακυρώθηκαν όλες και αυτή τη στιγμή είμαστε σε απόγνωση, όχι μόνο χωρίς χρήματα για τα προς το ζην, αλλά και με απλήρωτες υποχρεώσεις σε δόσεις που τρέχουν στην Εφορία, την Τράπεζα, τη Δ.Ε.Η. κ.λπ.

Αισθανόμαστε προδομένοι από την κυβέρνηση.

Αφού συμπεριλήφθηκαν “οι εταιρείες εκμίσθωσης και διαχείρισης ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων”, δεν μπορούν να μένουν εκτός της ρύθμισης των 800 ευρώ, οι ιδιώτες διαχειριστές, που προσφέρουν ακριβώς την ίδια υπηρεσία Airbnb.

Είναι κυριολεκτικά λοιπόν ζήτημα επιβίωσης, τουλάχιστον για τους ιδιώτες διαχειριστές Airbnb, οι οποίοι είναι δηλωμένοι στο μητρώο ακινήτων βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, να ενταχτούν άμεσα στη ρύθμιση των 800 ευρώ, αν μη τι άλλο για την επιβίωσή τους, αλλά και για να παγώσουν οι υποχρεώσεις τους από διάφορες ρυθμίσεις πληρωμών.

Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να γίνει αυτό με βάση την φορολογική δήλωσή μου του έτους 2018, αφού και τότε το μοναδικό μου εισόδημα ήταν από ενοίκια Airbnb.

Προτείνω για την εγγραφή στην πλατφόρμα των 800 ευρώ, τη χρήση του αριθμού μας στο μητρώο βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (όπως τα ΚΑΔ).

Την επόμενη ημέρα, (όταν με το καλό περάσει αυτή η κρίση) τα ξενοδοχεία και οι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι του τουρισμού θα πάρουν χαμηλότοκα δάνεια για να επιβιώσουν. Οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας θα ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους κανονικά. Όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν, θα μπουν στο ταμείο ανεργίας.

Εμείς οι ιδιώτες διαχειριστές Airbnb με μοναδικό ετήσιο εισόδημα τα ενοίκια βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χάσουμε το 70% των ετήσιων εισοδημάτων μας φέτος), δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε αν δεν ενταχθούμε στη ρύθμιση των 800 ευρώ. Προσωπικά δεν θα έχω χρήματα για φαγητό, θα μου κόψουν το ρεύμα και το τηλέφωνο, όλα τα δάνειά μου θα κοκκινίσουν και θα χάσω το σπίτι μου.

Ειλικρινά, με το χέρι στην καρδιά, υπάρχουν στην Ελλάδα συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν περισσότερη ανάγκη της προστασίας της ρύθμισης των 800 ευρώ από εμάς;»

Μετά τα παραπάνω σας ερωτώ κ.κ. Υπουργοί

Προτίθεστε να προχωρήσετε σε μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών/διαχειριστών ακινήτων που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση, ανάλογα με αυτά που έχουν ήδη αποφασιστεί ή θα αποφασιστούν για άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων που πλήττονται;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Κατρίνης Μιχάλης

Σκανδαλίδης Κώστας

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τοποθέτηση Κώστα Σκανδαλίδη στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς τον ΥΠ. Οικονομικών με θέμα: Σκοπεύει η Κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάσχεση των επιπτώσεων από την κρίση που να μην εξαιρεί παραγωγικές και ευπαθείς ομάδες;

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

Μακριά από εμένα και από εμάς ο μηδενισμός. Δεν μηδενίζουμε τα μέτρα για εργαζομένους και επιχειρήσεις. Πολλά από αυτά τα μέτρα ήταν και δικές μας προτάσεις. Τα αναδιατυπώσαμε, τα επικροτήσαμε και δημοσίως. Όμως, τα θεωρούμε, έστω και μ’ αυτή τη διαδικασία, αποσπασματικά και ανεπαρκή και λέμε ότι δείξατε μία συντηρητική αντιμετώπιση ως προς τις παραγωγικές και ευπαθείς δυνάμεις.

ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Θα μου επιτρέψετε πάνω σ’ αυτό να κάνω τέσσερις σύντομες παρατηρήσεις. Πρώτα από όλα υποεκτιμήσατε την κλαδική επίπτωση της κρίσης. Μέσα σε λίγες μέρες, δύο φορές αναθεωρήσατε τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων. Το τελευταίο κύμα προβλημάτων αφορά τομείς του χονδρικού εμπορίου που δεν έχουν οικονομική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα τα υδροηλεκτρικά υλικά.

Δεύτερον, σχεδιάσατε εργαλεία για την τόνωση της ρευστότητας μέσω των τραπεζών που δεν ανταποκρίνονται στο ύψος των απαιτήσεων. Απευθύνεστε στους μισούς επιχειρηματίες και τους άλλους μισούς τους κατατάσσετε στους κακοπληρωτές, έτσι όπως συμπεριφέρεστε. Με το 45% των επιχειρηματικών δανείων στο «κόκκινο» είναι φανερό ότι το μέτρο καταντά ατελέσφορο. Καμία κλιμάκωση, κανένα κριτήριο χορήγησης ρευστότητας, αδιαφορώντας για τις κλαδικές και εμπορικές συναλλαγές. Κρύβεστε πίσω από τραπεζικά κριτήρια, αφήνοντας ανεξέλεγκτη μία αγορά σε δραματική κρίση και καθήλωση, να καθορίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τρίτον, τεκμήριο για όσα λέω είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες, ως ανειδίκευτους εργάτες που θα αναχαιτίσουν το πάγωμα των εργασιών τους με κατάρτιση. Γέμισε ήδη το διαδίκτυο με διαφημίσεις για το «voucher» από αυτούς που θα το εισπράξουν. Τέτοια ταχύτητα σε αξιοποίηση πόρων δεν έχει ξαναϋπάρξει ούτε στην κρίση ούτε στην ιστορία του ΕΣΠΑ. Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε άλλες ιδέες, δείτε το παράδειγμα της Δανίας, για την οποία η Επιτροπή ενέκρινε αποζημίωση στους αυτοαπασχολούμενους έως και το 75% της αναμενόμενης απώλειας κύκλου εργασιών.

Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και για όσους έχουν εξαιρεθεί, όπως οι αγρότες ή οι μακροχρόνιοι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις του τουρισμού ή οι υγειονομικοί που πρέπει να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Και βέβαια, για πολλοστή φορά επισημάναμε την ανάγκη για παράταση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Τέταρτον, σπεύσατε εξαρχής να αυξήσετε υπέρμετρα την ελαστικότητα της εργασίας με την εκ περιτροπής, με αποτέλεσμα να αναγκαστείτε σε αναδίπλωση μετά τις μεγάλες και δικαιολογημένες αντιδράσεις. Αυτά σε ό,τι αφορά στο εθνικό επίπεδο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Σε ό,τι αφορά στο ευρωπαϊκό, θα επανέλθω μετά. Όμως, θέλω να κάνω μια μικρή υπόμνηση που αφορά το ύψος των πόρων. Τα 5 δισεκατομμύρια που επέλεξε η Κυβέρνηση να διατεθούν επιπλέον από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού είναι ένα ποσό εντελώς ανεπαρκές. Εξάλλου, ήδη αυτά δεσμεύτηκαν για την ανακούφιση των επιχειρήσεων τώρα. Είχατε όπλα και δυνατότητα να προγραμματίσετε και να διαθέσετε επιπλέον πόρους:

*από την άρση των δημοσιονομικών περιορισμών,

*από το πρόγραμμα ποσοτικής επέκτασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο αναμένεται να εξασφαλίσει ρευστότητα 12 δισεκατομμυρίων ευρώ με πολύ χαμηλά επιτόκια,

*από την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε όλα τα προγράμματα αγοράς τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

*από την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που δίνουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων –μιλάτε για 2 δισεκατομμύρια-, το ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο -μιλάτε για 1,2 δισεκατομμύρια-, το ειδικό ταμείο για την απασχόληση -η εκτίμηση είναι 2 δισεκατομμύρια για μας- και βέβαια το ΕΣΠΑ.

Το ερώτημα είναι γιατί μείνατε στη συντηρητική πολιτική των 5 δισεκατομμυρίων. Και δεν μιλάω, όπως λέει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, για ένα τεράστιο ποσό που δεν μπορεί να κοστολογηθεί και λοιπά. Έχω την εντύπωση ότι και κάτω από αυτές τις συνθήκες θα μπορούσατε να προγραμματίσετε και να μην είχατε τόσο συντηρητική εκτίμηση και να προσεγγίσετε το διπλάσιο, προκειμένου να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες. Και βέβαια το λέω, γιατί όλες οι πολιτικές σας επιλογές γίνονται αποσπασματικά και όχι με ένα ευρύτερο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Είναι φανερό ότι και από την προσωπική μου διαδρομή, αλλά και γενικότερα από το κλίμα της εποχής η εθνική συνεννόηση είναι όχι απλά το ευκταίο, αλλά είναι μια πραγματικότητα στην οποία κανείς δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας, πολύ περισσότερο εμείς ή εγώ που θεωρώ ότι είναι και δομικό στοιχείο της παρουσίας μου σε μια ολόκληρη διαδρομή.

Η απάντησή σας από τη μια μεριά είναι λογική, αλλά από την άλλη έχει μια αδυναμία. Εγώ δεν μίλησα για μακροπρόθεσμα πράγματα. Δεν μίλησα για την αβεβαιότητα που είναι δεδομένη ούτε για το μέγεθος της κρίσης. Μίλησα για την αρχή. Η αρχή έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Ξέρετε πολύ καλά ότι, αν ξεκινήσει ο κύκλος και τρέχει και κλείνουν οι επιχειρήσεις και διαλύεται το παραγωγικό σύστημα της χώρας, η επανεκκίνηση μετά δεν θα είναι εύκολη, όσα χρήματα και να διαθέσετε.

Εγώ δεν μιλάω, όπως για παράδειγμα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που ζήτησε ένα πρόγραμμα και το κοστολόγησε στα 24 περίπου δισεκατομμύρια, αλλά μιλάω για μια πραγματική δυνατότητα να ρισκάρετε και να δώσετε μια μεγαλύτερη ώθηση στην αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων για να μην υπάρξει πρόβλημα αύριο. Δεν μίλησα για υποτιθέμενους πόρους ούτε για το ευρωομόλογο ούτε για οτιδήποτε άλλο. Μίλησα για τωρινά διαθέσιμους πόρους που εσείς θα μπορούσατε να προγραμματίσετε από τώρα και γρήγορα και θα καλυφθούν στην πορεία, επειδή είναι δεδομένοι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και από όλα αυτά που ανέφερα προηγούμενα.

Η απάντησή σας δεν ακουμπάει τη δική μας απορία και αγωνία, γιατί εγώ δεν φαντασιώνομαι οικονομικούς πόρους που δεν υπάρχουν, όπως η υπερκοστολόγηση του μαξιλαριού, αν θα είναι διαθέσιμοι πόροι από το ANFA κ.λπ. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον.

Επιμένουμε, όμως, ότι

*η χώρα από τώρα σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να έχει κατακτήσει ένα σοβαρό στη στόχευση σχέδιο, το οποίο θα εκτελεστεί με ταχύτητα με βάση τους διαθέσιμους πόρους,

*ώστε αφενός η ύφεση στην επανεκκίνηση της οικονομίας να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο βαθιά και η ανάκαμψη όσο το δυνατόν πιο γρήγορη

*κυρίως χωρίς αποκλεισμούς και φτωχοποίηση κοινωνικών ομάδων και χωρίς αποδιάρθρωση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

*Η χώρα μπορεί σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διεκδικήσει με πιο σθεναρό τρόπο την αύξηση των άμεσα διαθέσιμων πόρων με όσο πιο ουδέτερο δημοσιονομικά τρόπο γίνεται.

*Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για δραματική ύφεση το 2020, τότε και τα μεγέθη του χρέους θα πλησιάσουν ανησυχητικά πολύ κοντά και στο 200%, με αποτέλεσμα η κρίση να μην μπορεί να αντιμετωπισθεί επί της ουσίας.

Εμείς προτείνουμε πάντα εδώ και πάρα πολύ καιρό, από την αρχή, όχι μόνο επί της δικής σας θητείας, αλλά και με την προηγούμενη κυβέρνηση, σε κάθε φάση συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς καμία κομματική σκοπιμότητα και υστεροβουλία. Πολλές από τις προτάσεις μας έρχονται εκ των υστέρων να υιοθετήσουν η Κυβέρνηση και η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Αυτή η παράταξη διαθέτει την αίσθηση της πατριωτικής και κοινωνικής ευθύνης. Εξάλλου μιλάει η ιστορία και η διαδρομή του καθένα από εδώ. Όλα αυτά που επαίρεστε σήμερα ότι αποτελούν εγγύηση θεσμική και πολιτική για το ξεπέρασμα της κρίσης της πανδημίας κάτι μας θυμίζουν. Θέλετε το ΕΣΥ, θέλετε το κράτος πρόνοιας, θέλετε την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, θέλετε την κοινωνική αλληλεγγύη με τους θεσμούς της; Κάτι μας θυμίζουν για το ποιος και για το πότε.

*Τελειώνοντας θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή από την εμπειρία μου, μια συμβουλή στρατηγικής, βασισμένη στην πολύχρονη πολιτική μου διαδρομή. Το ότι ο Πρωθυπουργός έδειξε ετοιμότητα στην υγειονομική αντιμετώπιση της κρίσης και ότι συνυπέγραψε τη διεκδίκηση του ευρωομολόγου με τις άλλες οκτώ χώρες, προφανώς, είναι θετικό και το επικροτούμε.

Προσέξτε, όμως, κάτι που μας έμαθε ο Ανδρέας Παπανδρέου από τον τρόπο που διαπραγματευόταν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινώντας από το μνημόνιο του 1981-1982, τα ΜΟΠ, τα προγράμματα σύγκλισης κ.λπ. Πρέπει να μη φεύγετε από το τραπέζι, αν δεν κερδίσουμε κάτι σημαντικό για τη χώρα, ακόμα και αν χρειαστεί να προβάλλετε σθεναρή αντίσταση που φτάνει μέχρι το βέτο.

Η αντιπαράθεση Βορρά-Νότου βρίσκεται στην αρχή και θα κρίνει κυριολεκτικά το ευρωπαϊκό μέλλον. Οι συμμαχίες που θα χτίσουμε δεν πρέπει να είναι συγκυριακές και για τις φωτογραφίες και τους επαίνους των εταίρων μας. Πρέπει να έχουν χειροπιαστά και άμεσα αποτελέσματα για μας, ακόμα κι αν δεν είναι τα βέλτιστα, όπως το ευρωομόλογο. Και μην ξεχνάτε ότι για το ευρωομόλογο λοιδορηθήκαμε, όταν το θέσαμε το 2010 εμείς πρώτοι, και μπορώ να σας φέρω δεκάδες δημοσιεύματα που διακωμωδούσαν την πρόταση.

Εκ των υστέρων, λοιπόν, προφήτες δεν είμαστε. Θέλω να πω ότι έχουμε μπροστά έναν πολύ δύσκολο δρόμο και πρέπει να τον διαβούμε με πολύ μεγάλη σύνεση, αλλά παράλληλα και τόλμη. Χρειάζεται μεγάλη τόλμη σε αυτές τις περιπτώσεις και ρήξεις, όταν πρέπει.

«ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ» – ΒΙΝΤΕΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

«Μένουμε σπίτι και σπάμε τη σιωπή»
Βίντεο ευαισθητοποίησης ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας πολλαπλασιάζονται σε συνθήκες καραντίνας και εγκλεισμού εξαιτίας του κορωνοϊού. Πολλές γυναίκες και παιδιά γίνονται θύματα κακοποίησης και βίας, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες Αρχές, καθώς ο θύτης βρίσκεται στον ίδιο χώρο μαζί τους.

Με το σποτ «Μένουμε σπίτι και σπάμε τη σιωπή» το Κίνημα Αλλαγής προτείνει, πέραν του αριθμού κλήσης 15900, την δυνατότητα ψηφιακής καταγγελίας με χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη χρήση φράσης-κωδικού στα φαρμακεία της γειτονιάς, ώστε να ειδοποιούνται οι Αρχές, καθώς και την αξιοποίηση του δικτύου «Βοήθεια στο Σπίτι».

Το βίντεο είναι διαθέσιμο εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=bCAfi86rIFQ, όπως και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Κινήματος.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 08.04.2020

έματα: Πανελλαδικές εξετάσεις, Eurogroup, Αγροτική Παραγωγή, Ενδοοικογενειακή Βία, Βραχυχρόνια Μίσθωση

Μην παίζετε άλλο με την αγωνία των μαθητών
Με ανάρτησή της στο διαδίκτυο η Φώφη Γεννηματά ζητά να δοθεί τέλος στην αγωνία και την αβεβαιότητα που ζουν μαθητές και οικογένειες. Εδώ και μέρες το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει τη μείωση της ύλης για τις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού τα σχολεία έκλεισαν το Μάρτιο. Καλούμε την Κυβέρνηση να αποφασίσει άμεσα και να διώξει την αβεβαιότητα από χιλιάδες γονείς και μαθητές.

Δείτε εδώ τη σχετική ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή.

Eurogroup: ζητείται αλληλεγγύη απέναντι στους οπαδούς νέων μνημονίων
Δυστυχώς, μετά από 16 ώρες τηλεδιάσκεψης, οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινά μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας. Οι διαρροές από τη συζήτηση δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ρήγμα συναντίληψης και εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη και μεταξύ Βορά – Νότου για το εύρος και τον τρόπο της στήριξης. Οι απανωτές κρίσεις και το ανθρωπιστικό δράμα σε Ιταλία και Ισπανία φαίνεται ότι δεν πτοούν τις εξαγωγικές χώρες του Βορά που επιμένουν σε σκληρούς όρους δανεισμού μέσω του ESM και νέα οικονομική επιτήρηση.

Το Κίνημα Αλλαγής, μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις της Προέδρου στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, έχει εκφράσει την ανάγκη αποφάσεων για ευρωομόλογο και για ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ καθώς και την ανησυχία αυτή η κρίση να μην μετατραπεί σε υπαρξιακή κρίση για την Ένωση. Η συμμαχία του κορωνο-ομόλογου δεν πρέπει να είναι συγκυριακή, αλλά η βάση μιας εθνικής διεκδίκησης με χειροπιαστά αποτελέσματα. Εξάλλου, για το ευρωομόλογο λοιδορηθήκαμε, όταν το θέσαμε εμείς πρώτοι το 2010.

Ο αγροτικός τομέας έχει ειδικές ανάγκες
Για να κρατήσουμε ζωντανή την αγροτική παραγωγή και να διασφαλίσουμε την διατροφική επάρκεια χρειάζεται άμεσα ειδικός ολοκληρωμένος σχεδιασμός με αποτελεσματικά μέτρα στήριξης. Τα μέχρι τώρα μέτρα της Κυβέρνησης με 150 εκ Ευρώ για τον πρωτογενή τομέα είναι σταγόνα στον ωκεανό. Η παραγωγική διαδικασία τροφίμων έχει μια μεγάλη διαφορά από τη βιομηχανία και την εμπορία. Δεν σταματά και δεν ξεκινά με το κλείσιμο και το άνοιγμα ενός διακόπτη. Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το αναγκαίο σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, λαμβάνοντας υπόψη και τα υπομνήματα των εκπροσώπων παραγωγών και των οργανώσεων που τους εκπροσωπούν. Διαβάστε περισσότερα

Μένουμε Σπίτι – Σπάμε τη σιωπή
Για πολλές γυναίκες και παιδιά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος εκεί που θα έπρεπε να νιώθουν ασφαλείς, στο σπίτι τους. Όσο μένουν σπίτι υποφέρουν από κακοποίηση και βία. Και φυσικά δεν μπορούν να καλέσουν στο 15900, όταν ο θύτης είναι δίπλα. Με σημερινό βίντεο, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει άλλες 3 δυνατότητες καταγγελίας: Με “φράση κωδικό” στα φαρμακεία της γειτονιάς, με ψηφιακή καταγγελία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με την αξιοποίηση του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”.

Δείτε εδώ το βίντεο

Ζητείται ρύθμιση για διαχειριστές / ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης
Χιλιάδες ιδιοκτήτες/διαχειριστές ακινήτων που δραστηριοποιούνται στην βραχυπρόθεσμη μίσθωση (Airbnb) είναι εκτός των μέτρων στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση. Το Κίνημα Αλλαγής ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν σε μέτρα στήριξης αυτών που το εισόδημά τους εξαρτάται από την μίσθωση, καθώς η πανδημία και η πτώση του τουρισμού δημιουργεί ένα κύμα αδιάθετων διαμερισμάτων.

NEWS alert: Ψηφιακό Briefing στα ΜΜΕ
Αύριο Πέμπτη 09.04.2020 και ώρα 12:30′ ο Εκπρόσωπος Τύπου και ο Γραμματέας Επικοινωνίας θα πραγματοποιήσουν την εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Κινήματος Αλλαγής μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Zoom. Όποιος δημοσιογράφος θέλει, θα μπορεί να συνδεθεί live στην πλατφόρμα, ενώ όποιος έχει άλλες επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις, μπορεί να στείλει email στο kinimallagis.press1@gmail.com και να απαντήσουμε στο ερώτημά του.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Βασίλης Κεγκέρογλου: Να κρατηθεί ζωντανή η αγροτική παραγωγική βάση και να διασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια της χώρας

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β.Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα:

«Να κρατηθεί ζωντανή η αγροτική παραγωγική βάση και να διασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια της χώρας».

Το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει την υπεύθυνη, δημιουργική και χρήσιμη, στην κοινωνία και τη χώρα, στάση του με:

-στήριξη των μέτρων που εισηγούνται οι επιστήμονες και προτάσεις για αυτά που υπολείπονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ορισμένες από τις οποίες υιοθετούνται έστω με καθυστέρηση και

-επεξεργασία και κατάθεση προτάσεων για μέτρα και δράσεις στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας που επιβαρύνονται όλο και περισσότερο από τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά και τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται.

Η κοινωνία πρέπει να κρατηθεί όρθια και αυτό προϋποθέτει ζωντανή οικονομία, βασικός πυλώνας της οποίας είναι ο αγροτοδιατροφικός τομέας.

Την προηγούμενη εβδομάδα τόσο ο ΟΗΕ όσο και ο FAO επεσήμαναν ότι η πανδημία άρχισε ήδη να επηρεάζει την επάρκεια παραγωγής και διανομής τροφίμων, επισημαίνοντας ότι μια διατροφική κρίση είναι πιθανή εάν δεν ληφθούν μέτρα και η οποία θα πλήξει όλο τον πληθυσμό και βαρύτερα τους οικονομικά αδύναμους.

Ο πρωτογενής τομέας της Ελλάδας και η ικανότητα παραγωγής τροφίμων πλήττεται καίρια αυτή τη στιγμή, αφού είναι προσανατολισμένος:

α) στον τουρισμό που έχει μηδενιστεί,

β) στις εξαγωγές, που διεξάγονται μετ’εμποδίων και δεν φτάνουν ούτε το 30% αυτών πριν τη κρίση και

γ) στην εσωτερική αγορά, η οποία δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων και επιπλέον βιώνει τις στρεβλώσεις που προκαλούν τα περιοριστικά μέτρα που αυξάνουν τις τιμές καταναλωτή, όταν, την ίδια ώρα οι τιμές παραγωγού είναι εξευτελιστικές.

Για να κρατήσουμε ζωντανή την αγροτική παραγωγή και να διασφαλίσουμε την διατροφική επάρκεια χρειάζεται άμεσα ειδικός ολοκληρωμένος σχεδιασμός με αποτελεσματικά μέτρα στήριξης.

O σχεδιασμός αυτός για τον πρωτογενή τομέα, πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη διατήρησης της παραγωγικής ικανότητας, η οποία προϋποθέτει επάρκεια εφοδίων (σπόροι, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ενέργεια, αρδευστικό νερό κλπ) και επίλυση των θεμάτων εργατών γής.

Τα μέχρι τώρα μέτρα της Κυβέρνησης για την οικονομία, εξαιρούν εντελώς τον πρωτογενή τομέα και τα 150 εκ Ευρώ που έχουν ανακοινωθεί ως αριθμός, είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν λαμβάνουν υπόψη ότι η παραγωγική διαδικασία τροφίμων έχει μια μεγάλη διαφορά από τη βιομηχανία και την εμπορία.

Δεν σταματά και δεν ξεκινά με το κλείσιμο και το άνοιγμα ενός διακόπτη.

Η αγροτική παραγωγή ακολουθεί χρονικούς βιολογικούς ρυθμούς και περισχοινισμούς. Υπάρχει ο καλλιεργητικός και παραγωγικός κύκλος. Εάν δεν λάβουμε σήμερα μέτρα και να θέλουμε αύριο δεν θα μπορούμε να αποφύγουμε την ζημιά.

Το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για το αναγκαίο σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, λαμβάνοντας υπόψη και τα υπομνήματα των εκπροσώπων παραγωγών και των οργανώσεων που τους εκπροσωπούν:

1)Εγγυήσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ύψους 1 δις Ευρώ για την ρευστότητα των παραγωγών, των συνεταιριστικών οργανώσεων, των ομάδων παραγωγών, της παραγωγής, της μεταποίησης και διακίνησης προϊόντων.

2)Προκαταβολή στους παραγωγούς, τον Μάϊο, τουλάχιστον του 50% της επιδότησης (ενιαίας ενίσχυσης) ύψους περίπου 850 εκ. Ευρώ, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τόκους που θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και διαδικασία για την οποία, δεν χρειάζεται έγκριση της Ε.Ε

3)Διασφάλιση του αναγκαίου εργατικού δυναμικού και:

α)παράταση της ισχύος των αδειών εργατών γης που έχουν ήδη μετακληθεί από τρίτες χώρες,

β)νομοθετική ρύθμιση και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ μισθωτών που είναι άνεργοι ώστε να μπορούν να εργαστούν με εργόσημο στον πρωτογενή τομέα

4)Αξιοποίηση των μέτρων παρέμβασης, αποθεματοποίησης και κανονισμός deminimis της Ε.Ε για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και διαχείριση της τρέχουσας παραγωγής που δεν βρίσκει διέξοδο στην αγορά, ώστε να μην καταστραφεί και να αμειφθούν οι παραγωγοί.

Έτσι η δωρεάν διανομή τροφίμων, σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα και παράλληλα να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες πόροι του ΤΕΒΑ.

5)Άμεση καταβολή συνδεδεμένων ενισχύσεων, εξισωτικής αποζημίωσης κλπ αλλά και αποζημιώσεων για καταστροφές που εκκρεμούν (ελαιοκαλλιέργεια , θερμοκήπια κλπ )

6)Προστασία καταναλωτή και παραγωγού, με άρση των μέτρων στρέβλωσης της αγοράς ώστε τα παραγωγικά προϊόντα να φτάνουν απρόσκοπτα και χωρίς περιορισμούς στις καταναλωτικές αγορές.

7)Να σταματήσει το ενδοκυβερνητικό παιχνίδι με τους ΚΑΔ του αγροτικού τομέα που έχουν γίνει μπαλάκι από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο Οικονομικών και το Αγροτικής Ανάπτυξης. Να θεωρηθούν όλοι ως πληττόμενοι και να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα με κριτήρια ανά κλάδο και ανά παραγωγό, γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, μελισσοτροφία, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργεια, παραγωγοί ευαίσθητων προϊόντων, αρωματικών φυτών κλπ.

Τέλος ο Βουλευτής κατέθεσε δημοσιευμένα έγγραφα και επιστολές οργανώσεων όπως της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, των Ενώσεων Νάξου και Ηρακλείου, του ΑΣΟΠ Δράμας και τις Κυβερνητικές αποφάσεις που εξαιρούν τον αγροτικό τομέα από τα μέτρα.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην απάντηση του εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να δοθεί προκαταβολή πριν τις 15 Οκτώβρη, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η πρόταση μας προβλέπει την καταβολή της προκαταβολής μέσω ταμειακής διευκόλυνσης που είναι θέμα της Κυβέρνησης, χωρίς περιορισμούς από την Ε.Ε.. Δεν συγκεκριμενοποίησε την αξιοποίηση των 150 Εκ.Ευρώ ενώ αναφέρθηκε γενικά στην αξιοποίηση των μέτρων αποθεματοποίησης παρεμβάσεις κανονισμών Ε.Ε.

Ανακοίνωσε την πρόσβαση στις λαϊκές αγορές όσων διαμένουν στις Περιφέρειες αυτές, ανεξάρτητα από το που παράγουν τα προϊόντα και την υπογραφή των αποζημιώσεων από τον κανονισμό deminimis για τις καταστροφές στα θερμοκήπια αλλά δεν είπε κουβέντα για τις αποζημιώσεις της ελαιοκαλλιέργειας.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.