ΕΡΩΤΗΣΗ Α. ΠΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΕΑ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 4 Σεπτεμβρίου 2020 by energinews (admin)

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: Αδυναμία ανταπόκρισης του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στις αυξημένες απαιτήσεις της πανδημίας

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας που απεστάλη την 1η.09.2020 στις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών Αττικής, Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, και Ιονίων νήσων – Ηπείρου – Δυτικής Ελλάδας καθώς και Κρήτης, ο εν λόγω φορέας δήλωσε την αδυναμία του να εκτελέσει μοριακούς ελέγχους για τη διάγνωση του COVID-19. Επικαλέστηκε δε, την δήθεν «αλόγιστη χρήση των εξετάσεων» ως αιτία για την υπέρβαση του ορίου δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ, παρότι στην αρχή της πανδημίας διαβεβαίωνε για τη δυνατότητά του να προγραμματίσει τον μοριακό έλεγχο χιλιάδων μοριακών ελέγχων και να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας.

Πέραν του γεγονότος ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «αλόγιστη χρήση των εξετάσεων» η αύξηση των διεξαγόμενων τεστ που οφείλεται κυρίως στο άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό και στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ο ισχυρισμός αυτός έρχεται σε αντίθεση με τις επανειλημμένες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι για τον έλεγχο της διασποράς είναι απαραίτητη η ευρύτερη δυνατή διεξαγωγή τεστ στον πληθυσμό. Αυτή την εποχή λοιπόν, υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη για την διεξαγωγή των περισσότερων δυνατόν τεστ στον γενικό πληθυσμό.

Το πιο πάνω έγγραφο δε, φέρνει στην επιφάνεια τα λειτουργικά προβλήματα του ΕΚΕΑ όπως η μη επάρκεια του προσωπικού του, ο ανεπαρκής αριθμός βαρδιών και η έλλειψη αντιδραστηρίων. Επιπλέον, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων καθώς ο Αύγουστος αποδείχθηκε ο χειρότερος μήνας ως προς την πορεία της νόσου στη Χώρα μας, επιβαρύνθηκε η λειτουργία του καθώς δέχθηκε δείγματα από όλη τη Χώρα, προστιθέμενων σε αυτά και εκείνων των υγειονομικών, που διενεργήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Το ΕΚΕΑ είναι το σημαντικότερο δημόσιο κέντρο διεξαγωγής τεστ για τον κορωνοϊό στην Χώρα μας και διενεργεί με αξιοπιστία και χαμηλό κόστος τις μοριακές εξετάσεις. Η αδυναμία του δε, να επιτελέσει το έργο του αποτελεί την πρώτη έμπρακτη εκδήλωση ότι το σύστημα έχει φθάσει στα όρια του και δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τις δυνατότητές του στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον, συνιστά την κατάληξη των ήδη μεγάλων καθυστερήσεων στη διεξαγωγή των τεστ και στην έκδοση αποτελεσμάτων, οι οποίες είχαν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά τεστ να παραμένουν στα νοσοκομεία και να μην στέλνονται προς εξέταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στον Ευαγγελισμό εκκρεμεί η απάντηση 160 δειγμάτων και στο Σωτηρία 100 δειγμάτων, τα περισσότερα των οποίων αφορούν σε ασθενείς που αναμένουν να χειρουργηθούν. Είναι φανερό λοιπόν, ότι η αδυναμία του ΕΚΕΑ αν ανταπεξέλθει στην εξέταση των δειγμάτων εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων καθώς μεταξύ άλλων, καθυστερούν επείγοντα χειρουργεία, καθώς και τα ίδια τα εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού.

Δεδομένου λοιπόν, του ότι η διενέργεια των τεστ συνιστά κρίσιμο παράγοντα στην αλυσίδα της αντιμετώπισης της διασποράς, είναι προφανές ότι η αδυναμία του ΕΚΕΑ να ανταποκριθεί στο βάρος της πανδημίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το Υπουργείο Υγείας, το οποίο οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά με την ενίσχυση του, όπως και όλων των δημόσιων φορέων που ασχολούνται με την διεξαγωγή των τεστ, ενόψει μάλιστα, ενός ενδεχόμενα πιο δυνατού κύματος της πανδημίας από το φθινόπωρο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1-Σκοπεύει το Υπουργείο σας να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ώστε να αυξήσει τις δυνατότητες του σε διενέργεια των μοριακών τεστ, όπως αύξηση του προσωπικού του και εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού αντιδραστηρίων;

2-Με ποιους τρόπους και μέσα σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες στην διεξαγωγή των τεστ, δεδομένης της ολοένα και αυξανόμενης εμφάνισης κρουσμάτων;

Ο ερωτών βουλευτής
Ανδρέας Πουλάς

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΠΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις αρμοδιότητες του ΓΓ του ΝΑΤΟ, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η προσπάθεια να φέρει σε συνδιαλλαγή δύο μέλη του.

Αυτό, όμως, που δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει, είναι να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις των κρατών-μελών του Συμφώνου.

Η Ελλάδα δεν νοείται να ξεκινήσει διάλογο, από τη στιγμή που επί ένα μήνα η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ΝΔ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Ιωάννη Ρέτσο και το στέλεχος του ΣΕΤΕ Μιχαήλ Κυριακίδη, με αντικείμενο τα προβλήματα των τουριστικών επιχειρήσεων μέσα στην κρίση και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, για τη στήριξη του κλάδου.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές Β. Κεγκέρογλου, Γ. Φραγγίδης και ο γραμματέας του τομέα Τουρισμού Γ. Νικητιάδης.

Μετά τη συνάντηση η Φώφη Γεννηματά έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Προτείναμε έγκαιρα και πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, γενναία και στοχευμένα μέτρα για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, των εργαζομένων σε αυτές και την ασφάλεια των επισκεπτών.

Η Κυβέρνηση δεν ήθελε, δεν μπόρεσε, εξήγγειλε καθυστερημένα και ανεπαρκή μέτρα, «άνοιξε» τον Τουρισμό χωρίς την αναγκαία προετοιμασία.

Ως αποτέλεσμα η χρονιά εξελίσσεται πολύ αρνητικά, ίσως χειρότερα από τις προβλέψεις.

Φαίνεται ότι η ΝΔ δεν πιστεύει ότι ο Τουρισμός έχει μέλλον στην Ελλάδα. Ακόμη και στην συντηρητική έκθεση Πισσαρίδη, απουσιάζει ως τώρα, κάθε αναφορά σε συγκεκριμένες προτάσεις για τον Τουρισμό, παραπέμποντας για το άδηλο μέλλον.

Είναι ώρα για ουσιαστικές παρεμβάσεις και μέτρα πολιτικής.

Πρώτον, για να στηριχθεί ο Τουρισμός, να μην χαθεί και η νέα χρονιά.

Δεύτερον για να αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες νέου τύπου, που θα τον ενισχύσουν, διασφαλίζοντας το μέλλον του.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

1ον Άμεσα μέτρα στήριξης.

·Στήριξη της ανταγωνιστικότητας με μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τον Τουρισμό και την Εστίαση ως 31/12/2021.

Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

·Νέα προγράμματα χορήγησης ρευστότητας, με κύριο κριτήριο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

·Μέτρα στήριξης του ΕΣΥ στα νησιά (κίνητρα για προσλήψεις ιατρών, ανάπτυξη τηλεϊατρικής, εξασφάλιση διακομιδών).

·Παράταση ως το τέλος του χρόνου των μέτρων για την αναβολή πληρωμών. Να μη χάνουν την ρύθμιση των 120 δόσεων οι επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες σε αυτή και αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω της κρίσης.

·Εγγυημένο αξιοπρεπές εισόδημα, ως τον Μάρτιο του 2021 σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους στον Τουρισμό και στην εστίαση. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις (ένσημα κλπ).

2ο Επτά προτάσεις για νέες επενδύσεις με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

ØΣημαντικό ζήτημα είναι η ενίσχυση της χρηματοδότησης στους σύγχρονους τομείς του θεματικού τουρισμού (θαλάσσιου τουρισμού, πολιτιστικού, θρησκευτικού, ιατρικού Τουρισμού)

ØΦορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για δικτύωση και συμπράξεις μικρών επιχειρήσεων τουρισμού σε επίπεδο περιφέρειας.

Έτσι ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες χρονικής παράταξης της τουριστικής περιόδου και εμπλουτισμού των δραστηριοτήτων που προσφέρονται (ψυχαγωγία, εξερεύνηση, πολιτισμός).

ØΔημόσιες επενδύσεις-σε συνεργασία με τον Ιδιωτικό Τομέα όπου απαιτείται-για εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων, των λιμανιών, την ανάδειξη των χωρών πολιτισμού.

Ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων και ενίσχυση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

ØΕπένδυση στο ψηφιακό κράτος για ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους τουρίστες, για όλα όσα θα χρειασθούν για την μετακίνηση και διαμονή τους.

ØΔυνατότητα υπερ-αποσβέσεων με συντελεστή 30%-50% ως κίνητρο για επενδύσεις τεχνολογίας, εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και επενδύσεις αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής.

ØΠροσέλκυση επισκεπτών με τηλεργασία «Μένοντας Ελλάδα». Η χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε βασικό προορισμό τηλεργασίας επισκεπτών. Έτσι θα αντισταθμιστεί η απώλεια από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Απαραίτητη η χρηματοδότηση υποδομών μεταφορών και υγείας, και η εξασφάλιση δικτύων υψηλής ταχύτητας.

ØΑσφάλιση τουριστικών επιχειρήσεων έναντι κινδύνων.

Δημιουργία ενός ειδικού φορέα εταιρικής ασφάλισης, με την συμβολή και την εγγύηση του κράτους και της ΕΕ για την κάλυψη απρόβλεπτων κινδύνων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εισφορές ασφάλισης της ανθηρής περιόδου θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των απωλειών όταν υπάρχει δυσκολία.

Έτσι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούν να επικεντρωθούν στην χρηματοδότηση των αλλαγών για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες και την ενίσχυση της απασχόλησης.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.