ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΛΙΣΟ


0
(0)

Την Αρχαία Λισό επισκέφθηκαν τη Δεύτερα 5 Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος Καντάνου Σελίνου, Αντώνης Περράκης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου, και ο Δημήτρης Μιχελογιάννης, ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη. Παρόντες ήταν επίσης, οι αντιδήμαρχοι Καντάνου Σελίνου Νίκος Φιωτοδημητράκης, Γιάννης Γεντεκάκης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Λευτέρης Καστανάκης, Ευτυχής Γναφάκης, όπως και τα υπηρεσιακά στελέχη της ΕΦΑΧΑ, Αργυρώ Φελεσάκη, οικονομική υπεύθυνος του έργου και Γιάννης Γιακουμάκης, αρχαιοφύλακας της Λισού.

Διαπιστώθηκε η πρόοδος των εργασιών προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου που διενεργούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, έχουν προχωρήσει οι εργασίες για την έρευνα και προστασία του αρχαίου Ωδείου, οι στερεωτικές παρεμβάσεις στις Βυζαντινές Εκκλησίες της Παναγίας και του Αγίου Κήρυκου, η βελτίωση της προσβασιμότητας μέσα από τη διαμόρφωση των διαδρομών διασύνδεσης των επιμέρους μνημείων εντός του αρχαιολογικού χώρου και η κατασκευή του αρχαιολογικού φυλακείου. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών, θα ακολουθήσει η ανασκαφή του αρχαίου Ωδείου, καθώς και η δημιουργία εποπτικού και ενημερωτικού υλικού, ώστε οι επισκέπτες της Λισού και οι περιηγητές που διέρχονται από το μονοπάτι Ε4, που περνάει από τον αρχαιολογικό χώρο, να έχουν μία πλήρη εικόνα της σημαντικής αυτής αρχαίας πόλης.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη είναι η προετοιμασία παρεμβάσεων στην αρχαία Έλυρο και η διασύνδεση των αρχαίων πόλεων του Κοινού των Ορείων, της αρχαιότερης συνομοσπονδίας κρητικών πόλεων (κομμάτι του οποίου είναι τόσο η Λισός όσο και η Έλυρος) στη βάση ήδη εγκεκριμένης μελέτης. Τόσο η μελέτη για την πολιτιστική διαδρομή του Κοινού των Ορείων όσο και αυτή για την προστασία και ανάδειξη της αρχαίας Λισού χρηματοδοτήθηκαν και προετοιμάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Καντάνου-Σελίνου. Εξάλλου, σύντομα αναμένεται η ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης της υλοποίησης της μελέτης πεζοπορικών διαδρομών στο Δήμο Καντάνου- Σελίνου, η οποία σε μεγάλο βαθμό διασυνδέει περιηγητικά τον ξεχωριστό αρχαιολογικό και βυζαντινό πλούτο του συνόλου του Δήμου.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *