Επιτροπή ενάντια στις ανεμογεννήτριες: Καθήκον η ανάκληση των εγκρίσεων εγκατάστασης του αιολικού πάρκου


Reading time: 2 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 27 Μαΐου 2020 by energinews (admin)

Μετά απο αίτημα μας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου παραλάβαμε γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης σχετικά με αίτημα της εταιρίας «Κ.Ι. Σαραντόπουλος ΑΕ- Α. Ανατολιωτάκης ΑΒΕΕ» για την διαμόρφωση της οδού πρόσβασης από την Επισκοπή έως τον χώρο του αιολικού πάρκου. Το αίτημα είχε κατατεθεί από τον Ιανουάριο του 2020, συνοδευόταν από θετική εισήγηση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Χρύσας Σοφιανού και συζητήθηκε την 19-5-20 όπως είχε προγραμματισθεί.

Το αίτημα της εταιρίας απορρίφθηκε ομόφωνα διότι η εταιρία είχε προχωρήσει νωρίτερα στις εργασίες αυτές χωρίς να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και χωρίς να περιμένει να εξετασθεί το αίτημα της φέροντας τις αρμόδιες υπηρεσίες προ τετελεσμένων.  Βάσει αυτής της απόφασης οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ΟΦΕΙΛΟΥΝ να ανακαλέσουν άμεσα την σχετική έγκριση που είχαν δώσει από 25.09.2018 καθώς σύμφωνα με τους όρους της έγκρισης αυτή αίρεται αυτοδίκαια σε περίπτωση παραβίασης των όρων.

Με λίγα λόγια η εταιρία έχοντας εξασφαλίσει την θετική εισήγηση της Εφορείας αρχαιοτήτων, την ανοχή της Δημοτικής αρχής, την στήριξη του προέδρου της κοινότητας και την αδιαφορία των υπηρεσιών της Περιφερειακής Διοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αισθάνθηκε αρκετά σίγουρη ώστε να προχωρήσει στις εργασίες χωρίς να περιμένει την συνεδρίαση του Συμβουλίου του Τοπικού Συμβούλιου Μνημείων Κρήτης. Τα σχέδια τους ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΑΝ από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και τις καταγγελίες που έκαναν στο ΑΤ Ιεράπετρας μόλις μια εβδομάδα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του συμβουλίου. Κατόπιν τούτου ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία αυτοψίας, υποβολής μηνύσεων και εντολής διακοπής των εργασιών.

Σήμερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου έχει μπροστά της ένα καθήκον. Να ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ άμεσα την σχετική έγκριση που είχε δώσει από 25.09.2018, για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος σε περίπτωση παραβίασης των όρων έγκρισης. Στείλαμε δε σήμερα αίτημα με υπογραφές 51 μελών της Επιτροπής να μας ενημερώσει για τις επόμενες ενέργειες της. Ο νόμος ισχύει για τους πολίτες και πρέπει να ισχύει για όλους!

Έχουν όμως ανάλογο καθήκον, να τηρήσουν την νομιμότητα,  η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Δημοτική αρχή. Μέχρι τώρα καλύπτονταν πίσω από την μετάθεση ευθυνών και την επιφανειακή προσήλωση στην νομιμότητα.

Η Επιτροπή Πολιτών της Ιεράπετρας θα συνεχίσουμε να δρούμε για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για να μην γίνουν βιομηχανικά τοπία από εξορύξεις και αιολικά η γη και οι θάλασσες μας. Δεν είμαστε απλοί και απληροφόρητοι ούτε και μη σκεπτόμενοι υπάκουοι πολίτες στην υποταγή των συμφερόντων. Αντιθέτως γνωρίζουμε πολύ καλά τις εξελίξεις αυτού του είδους επενδύσεων όπως επίσης και τις τόσες εναλλακτικές λύσεις που δίνουν προοπτική στον τόπο μας και τις επόμενες γενιές για μια αειφόρο ανάπτυξη.

ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ.

26-5-20  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΑΣ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.