
ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΑΝΤΙΦΑΣΚΟΥΣΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Τελευταία ενημέρωση 23 Σεπτεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin
Μέρα παρά μέρα η κυβέρνηση δίνει αντικρουόμενες οδηγίες για την τηλε-εργασία στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα:
Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου,
η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της θεαματικής αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική, μεταξύ των οποίων και την «Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.»
Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου,
το υπουργείο εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία η εξ αποστάσεως εργασίας στο Δημόσιο δεν είναι υποχρεωτική για το 40% των εργαζομένων που εκτελούν εργασίες γραφείου, αλλά οι υπάλληλοι «δύνανται να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία σε ποσοστό έως και 40% και εφόσον οι αποστάσεις στα γραφεία των υπαλλήλων τηρούν τον κανόνα του 1,5μέτρου, τότε δεν θα ισχύσει η τηλε-εργασία».
Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου,
το υπουργείο εσωτερικών εξέδωσε νέα εγκύκλιο, με την οποία υποτίθεται ότι διευκρίνιζε την προηγούμενη, αλλά στην ουσία την αναιρούσε πλήρως, αφού έλεγε ότι η εξ αποστάσεως εργασία είναι υποχρεωτική για τους φορείς του Δημοσίου της Αττικής σε ποσοστό 40%.
Το αποτέλεσμα αυτής της διγλωσσίας ήταν να προκληθεί αλαλούμ στις υπηρεσίες τις προηγούμενες ημέρες, με τις διευθύνσεις διοικητικού κάθε υπηρεσίας να προσπαθούν να καταλάβουν τι πραγματικά θέλει να πει η κυβέρνηση με τις οδηγίες που τους έδωσε. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που ενώ τη Δευτέρα και Τρίτη παρουσιάστηκε στις υπηρεσίες το σύνολο του προσωπικού, έδιωξαν κόσμο για να πάει να τηλε-εργαστεί στα μισά της ημέρας.
Σε μια περίοδο κρίσιμη όπου η πανδημία δείχνει τα δόντια της, η επιτελική κυβέρνηση με τους 440 επιτελάρχες και μετακλητούς στο Μαξίμου που υποτίθεται ότι συντονίζουν τους φορείς για να δουλεύουν τα πάντα ρολόι, δεν μπορούν ούτε μεταξύ τους να συνεννοηθούν για το μέτρο της τηλε-εργασίας στο Δημόσιο.
Ν. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΝΕ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ
Σημεία ομιλίας Νάντιας Γιαννακοπούλου, Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου του Κινήματος του Κινήματος Αλλαγής, στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στην συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Ολομέλεια, τοποθετήθηκε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, τονίζοντας πως «Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται μέσα σε μία περίοδο που αδιαμφισβήτητα οφείλουμε να κάνουμε γενναία βήματα προς το μέλλον, προς τη νέα ψηφιακή εποχή.
Κάτι τέτοιο αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο μέσα από την κρίση του κορονοϊού, μέσα από το lock down το οποίο λειτούργησε ως ψηφιακός επιταχυντής, όπως κι εσείς έχετε πει.
Αν, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι είχε ένα θετικό όλη αυτή η απίστευτη δοκιμασία, ας ελπίσουμε, ότι είναι η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αφήνοντας πίσω χρόνιες αγκυλώσεις ιδιαίτερα όσον αφορά στις δημόσιες υπηρεσίες και στην παροχή όλων αυτών των υπηρεσιών, που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του κοινού και αν θέλετε συνολικότερα με την εξυπηρέτηση και επιτάχυνση της οικονομίας μας.»
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις επί του νομοσχεδίου, δεν παρέλειψε να αναφέρει τα εξής: «Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής, από την αρχή τονίσαμε πως είναι απολύτως το μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών, προσιτό και στον πολίτη και στον δημόσιο υπάλληλο μέσω του οποίου ο πολίτης θα γνωρίζει από πριν το νομοθετικό πλαίσιο, τη διαδικασία και όλα τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής του
Όμως αναρωτιέμαι κε Υπουργέ, κατά πόσο έχετε βασιστεί στη δουλειά που είχε γίνει, επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, με το σύστημα ΕΡΜΗΣ, που πρώτο κατέγραψε τις διοικητικές διαδικασίες και λειτουργίες.
Αν θέλατε κε Υπουργέ, να κάνετε μια πραγματική καινοτομία και να δείξετε μια γενναία μεταρρυθμιστική διάθεση γιατί δεν συστήνετε και ψηφιακό οργανόγραμμα για την αποτύπωση της δομής και στελέχωσης του Δημοσίου αλλά και των φορέων που χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους; Αυτή η αποτύπωση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες, επειδή καταγράφει με τα ελάχιστα στοιχεία τις μονάδες και τα άτομα όπως είναι ακριβώς αυτή τη στιγμή. Μπορεί να εφαρμοστεί με ένα νόμο ανάλογο με αυτόν της Διαύγειας και μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο και εργαλείο για μεταρρυθμίσεις. Είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010 παρά το γεγονός ότι και τότε είχε προταθεί από επιστημονικούς φορείς και αρκετούς βουλευτές. Γιατί δεν το κάνετε λοιπόν τώρα; Αυτό είναι κορυφαία μεταρρύθμιση κε Υπουργέ. Τολμήστε το».
Τέλος ανέφερε τα εξής: «Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, οραματιζόμαστε ένα νέο ψηφιακό κράτος. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να καταστούν σαφή τα μέτρα, οι εγγυήσεις και οι μηχανισμοί ασφαλείας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των φυσικών προσώπων και την προστασία της προσωπικότητας των Ελλήνων πολιτών σε παράλληλη πλεύση με τη στροφή της κοινωνίας μας σε μια νέα εποχή
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους δεν είναι μια απλή και εύκολη υπόθεση. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και σίγουρα δεν είναι υπόθεση ενός Κόμματος. Η Ελλάδα, πρέπει να αλλάξει σελίδα και να μετασχηματιστεί σ’ ένα κράτος ψηφιακό και φιλικό προς τον πολίτη.»
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ
|
|
|
|
ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΘ
Η υπόθεση με τις διαθέσιμες κλίνες των ΜΕΘ για τον Covid19, εξελίσσεται σε Παρωδία,
Μέσα σε 5 μέρες ο Υπουργός Υγείας παρουσιάζει διαφορετικά στοιχεία την ώρα που εξελίσσεται η Β Φάση της Πανδημίας και η αγωνία των πολιτών κορυφώνεται.
Στις 16/09 με γραπτή δήλωση απαντώντας στην ΠΟΕΔΗΝ ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ είναι 930 και στην Αττική 330.
Στις 18/9 στην τακτική απογευματινή ενημέρωση για τον Covid19 σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας οι συνολικές Κλίνες ΜΕΘ είναι 931 και στην Αττική 337
Στις 21/09/ στον ALPHA ο κ. Κικίλιας μίλησε για 941 κλίνες ΜΕΘ συνολικά και 409 στην Αττική.
Το ερώτημα είναι πως γίνεται να “αυξάνονται” κατά 72 οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, αλλά ο συνολικός αριθμός τους να αυξάνεται μόνο κατά 10 κλίνες.
Αντιφατικά επίσης είναι και τα στοιχεία για τις κλίνες ΜΕΘ που παρέλαβαν τον Ιούλιο του 2019, που πότε τις υπολογίζουν σε 557 και πότε σε 565.
Επίσης αυτό που αποσιωπούν είναι ότι στη σύγκριση που κάνουν με το παρελθόν συγκρίνουν τις διαθέσιμες κλίνες των Νοσοκομείων του ΕΣΥ που παρέλαβαν (που όπως υποστηρίζουν σήμερα είναι 778), και στον συνολικό αριθμό προσθέτουν επιπλέον 32 κλίνες των στρατιωτικών νοσοκομείων και μαζί τις ακριβοπληρωμένες 121 κλίνες του Ιδιωτικού Τομέα που υπήρχαν και υπάρχουν ανεξαρτήτως Κυβέρνησης.
Επιτέλους ας σοβαρευτούν, ας αφήσουν τη «δημιουργική» αριθμητική και ας φροντίσουν κάθε ενεργή κλίνη ΜΕΘ να είναι διαθέσιμη με ειδικευμένους ιατρούς και νοσηλευτές αντί να κομπάζουν με τις Δωρεές.
Δεν ξεχνάμε το β εξάμηνο του 2019, δεν έκαναν απολύτως καμία κίνηση για τα κενά στις ΜΕΘ, με αποτέλεσμα στην έξαρση της γρίπης να υπάρχουν καθημερινά 80 πολίτες σε αναμονή.
ΟΙ ΜΕΘ είναι η τελευταία ελπίδα για τους πολίτες και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο φθηνών επικοινωνιακών παιχνιδιών.
Η Αλήθεια είναι ότι παρέλαβαν 620 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ (567 σε πλήρη λειτουργία) και 158 κλίνες ΜΑΦ
Σήμερα οι οργανικές κλίνες ΜΕΘ είναι 660 και έχουν αναπτυχθεί και 83 κλίνες Covid19.
Από αυτές 15 κλίνες δεν λειτουργούν ενώ 4 κλίνες ΜΕΘ από τις 660 έχουν μεταφερθεί στην Πάτρα ως κλίνες Covid19.
Το ζήτημα είναι ότι τώρα καθυστερημένα προκηρύσσονται θέσεις ειδικευμένων ιατρών, ενώ για το νοσηλευτικό θα καλυφθούν με ειδικευόμενο προσωπικό.