Επιτάφιος: Κορυφώνεται το Θείο Δράμα στο Λασίθι – Εικόνες από τις εκκλησίες

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 22 Απριλίου 2022 by manos (seo)-admin

H Αγία και Μεγάλη Παρασκευή συμβολίζει τα γεγονότα της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, την μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, την Σταύρωση του και τελικά την Ταφή τουΚορυφώνεται το Θείο Δράμα και στις εκκλησίες του Λασιθίου, σήμερα Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ξεκινά ο στολισμός του Επιταφίου με λουλούδια και λεμονανθούς στις εκκλησίες. Πρώτα ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες και ακολουθεί ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής. Στη συνέχεια, γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου.

Ακριβώς μετά, μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο τοποθετείται ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.

H Αγία και Μεγάλη Παρασκευή συμβολίζει τα γεγονότα της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, την μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, την Σταύρωση του και τελικά την Ταφή του.

Παναγία Ελεούσα Ιεράπετρα

Αγία Τριάδα Κεντρί Ιεράπετρας

Αγίου Μηνά Βαϊνιά Ιεράπετρας

Παναγιάς Κάτω Χωρίου Ιεράπετρας

Επιτάφιος Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας

Επιτάφιος Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας

Επιτάφιος Αφέντη Χριστού Λιμάνι Ιεράπετρας

Επιτάφιος Μιχαήλ Αρχαγγέλου Ιεράπετρας

Επιτάφιος Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας

Επιτάφιος Κωνσταντίνου και Ελένης Γρά Λυγιάς Ιεράπετρας

Επιτάφιος Ιερά Μόνη Αγιασμένου Ιεράπετρας

Επιτάφιος Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Νέας Ανατολής Ιεράπετρας

Επιτάφιος Αγίων Πάντων Ανατολής Ιεράπετρας

Επιτάφιος Αγίου Αντωνίου Καλαμαύκας Ιεράπετρας

Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Μύρτου Ιεράπετρας

«Τη Αγία και Μ. Παρασκευή τα Άγια και σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού επιτελούμεν, τούς εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, τας ύβρεις, τούς γέλωτας, την πορφυράν χλαίναν, τον κάλαμον, τον σπόγγον, το όξος, τούς ήλους, την λόγχην και προ πάντων τον Σταυρόν και τον θάνατον, α δι’ ημάς εκών κατεδέξατο, έτι δε και την του ευγνώμονος ληστού, του συσταυρωθέντος αυτώ, σωτήριον εν τω σταυρώ ομολογίαν. Εσταυρώθης δι’ εμέ, ίνα εμοί πηγάσης την άφεσιν” εκεντήθης την πλευράν, ίνα κρουνούς ζωής αναβλύσης μοι.”(Μακαρισμοί μετά έξοδον Εσταυρωμένου)».

H Αγία και Μεγάλη Παρασκευή συμβολίζει τα γεγονότα της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, την μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, την Σταύρωση του και τελικά την Ταφή του.

neakriti.gr

24

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.