Επιστολή του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, προς τον Πρόεδρο και το ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 14 Απριλίου 2020 by energinews (admin)

«Συνταγματική υποχρέωση του ΕΣΡ η τήρηση της πολυφωνίας και της δημοκρατίας στην ενημέρωση – Σοβαρό ζήτημα κατά πόσο η ΕΡΤ τηρεί την εκ του νόμου αποστολή της»

Την άμεση παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης «ώστε να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός στην ενημέρωση των πολιτών και να εκλείψουν φαινόμενα μονοφωνικής ενημέρωσης» απαιτεί με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Αθ. Κουτρομάνο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας πως «τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή την κρίση του κορονοϊού, γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς μονομέρειας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, καθώς οι φωνές των κομμάτων της αντιπολίτευσης εμπίπτουν ως φαίνεται στα γενικότερα περιοριστικά μέτρα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

«Ο λόγος και η δραστηριότητα της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, βρίσκει όλο και λιγότερο πρόσβαση στην ενημέρωση των πολιτών, όπως άλλωστε και κάθε κριτική ή εναλλακτική φωνή που διαφοροποιείται από το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα» υπογραμμίζει ο Αλ. Χαρίτσης, καλώντας το ΕΣΡ να «ασκήσει τη νόμιμη αρμοδιότητά του και να ανταποκριθεί στη συνταγματική αποστολή του», ήτοι «να ελέγχει την τήρηση της πολυφωνίας, του πλουραλισμού και της δημοκρατίας στην ενημέρωση των πολιτών».

Κάνοντας ειδική αναφορά στην ΕΡΤ, για την οποία «ανακύπτει πλέον σοβαρά το ζήτημα κατά πόσον τηρεί την εκ του νόμου αποστολή της» ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνει ότι «η δημόσια ραδιοτηλεόραση έφτασε στο σημείο να μεταδίδει συζητήσεις με τη συμμετοχή αποκλειστικά κυβερνητικών στελεχών, αγνοώντας πλήρως την αντιπολίτευση».

Αναφέρει, δε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι «στις 6 Απριλίου 2020, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου διάρκειας μιάμισης ώρας, όπου παρουσίασε το πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι», ωστόσο «κανένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός δεν αναμετέδωσε την συνέντευξη Τύπουενώ η δημόσια τηλεόραση διέκοψε τη μετάδοση μετά από είκοσι λεπτά».

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας υπόψη του ΕΣΡ αναλυτικά στοιχεία για τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών, ζητά να ληφθεί «κάθε αναγκαίο μέτρο» και να επιβληθούν οι «προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και μέτρα σε περίπτωση που εντοπιστούν παραβάσεις», προκειμένου να διασφαλιστεί «η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» και να διαφυλαχθεί η «πλουραλιστική ενημέρωση ως θεμελιώδης προϋπόθεση της δημοκρατίας».

Download (DOCX, Unknown)

Τηλεδιάσκεψη των τομεαρχών Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, Οικονομίας, Ν. Παππά, και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης πραγματοποίησαν οι τομεάρχες Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, και Οικονομίας, Νίκος Παππάς, με τη συμμετοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριου Σαντορινιού (Δωδεκανήσου – τομεάρχης Ναυτιλίας), Χάρη Μαμουλάκη (Ηρακλείου), Σωκράτη Βαρδάκη (Ηρακλείου), Νίκου Ηγουμενίδη (Ηρακλείου) και Μανώλη Θραψανιώτη (Λασιθίου).

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουριστικό και τον κατασκευαστικό κλάδο, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και τα ελλιπή μέτρα που έχει ανακοινώσει ως σήμερα η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υπογράμμισαν την ανάγκη να παραταθούν άμεσα οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι οποίες λήγουν το επόμενο διάστημα, ενώ σημείωσαν ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζομένων, η κάλυψη όσων έχουν μείνει εκτός των μέτρων της ΝΔ και η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής, που συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση των τοπικών οικονομιών και των θέσεων εργασίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν τη σημασία των δύο κλάδων για την ελληνική οικονομία και εξέφρασαν τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Αναφέρθηκαν, επίσης, στα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξή τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» και δεσμεύτηκαν να εμπλουτίσουν τις προτάσεις αυτές, εξειδικεύοντας τα αιτήματα των εργαζομένων.

Η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη κάλυψης του μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που πλήττονται, αλλά και την άμεση ανάγκη στήριξης όλων των εποχικά εργαζομένων.

Από τη μεριά του, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του κόμματος, Νίκος Παππάς, υπογράμμισε την ανάγκη παροχής άμεσων ενισχύσεων στις επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, καθώς και την ανάγκη συγκρότησης ενός προγράμματος εγγυήσεων, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Εκ μέρους των Εργατικών Κέντρων συμμετείχαν οι: Στέλιος Βοργιάς (πρόεδρος Ε.Κ. Ηρακλείου), Γιώργος Λιολάκης (πρόεδρος Ε.Κ. Ρεθύμνου), Γιάννης Μανωλικάκης (πρόεδρος Ε.Κ. Χανίων), Μανώλης Πεπόνης (πρόεδρος Ε.Κ. Λασιθίου) και Παναγιώτης Εγγλέζος (πρόεδρος Ε.Κ. Ρόδου). Τη συζήτηση συντόνισε ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δήλωση Σ. Φάμελλου, Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για τις διακοπές παροχής ρεύματος εν μέσω πανδημίας

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και τώρα ενάμιση μήνα μετά τη λήψη μέτρων για την πανδημία, συνεχίζει να μην προστατεύει τους Έλληνες πολίτες, τα νοικοκυριά και τους πολίτες που «μένουν σπίτι» και τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έκλεισαν λόγω των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αντί να δεσμευτεί και να διασφαλίσει την πρόσβαση όλων των πολιτών στα βασικά αγαθά του νερού και της ενέργειας (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου), όπως του προτείναμε ως ΣΥΡΙΖΑ από τις 17 Μαρτίου, αναλώνεται σε δηλώσεις κατά των «πονηρούληδων» που εκμεταλλεύονται τις συνθήκες της κρίσης για να μην πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Δηλώνει βέβαια ότι θα προστατέψει τους «φτωχούς» αλλά ακόμα δεν έχει παρουσιάσει ούτε ένα μέτρο, παρότι τον έχουμε πολλαπλώς καλέσει και με ερωτήσεις στη Βουλή.

Η πραγματικότητα όμως διαψεύδει κατηγορηματικά τον κ. Χατζηδάκη και αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.

Το τελευταίο διάστημα, έχουμε γίνει αποδέκτες πολυάριθμων καταγγελιών για την πραγματοποίηση αποκοπών/διακοπών παροχής ρεύματος, από όλη την Ελλάδα, από πολίτες που δικαιούνται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), από νοικοκυριά που φιλοξενούν πρόσωπα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και καταγγελίες από επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους, με τις ΠΝΠ λόγω της πανδημίας. Εκατοντάδες είναι τα μηνύματα από εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς καταναλωτές για επικείμενη διακοπή ηλεκτροδότησης αλλά και από δικηγορικά γραφεία σε καταναλωτές (και της ΔΕΗ), και όλα αυτά μέσα στον Απρίλιο.

Ακόμα και σήμερα, που όλοι πρέπει να μείνουμε σπίτι, που οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν ανάγκη για περισσότερη στήριξη, που πολλές επιχειρήσεις (ιδιαίτερα εστίασης) πρέπει να μείνουν κλειστές, για την υγεία όλων μας, που δεν πρέπει να προσέρχονται πολλοί πολίτες σε τράπεζες και γραφεία των ενεργειακών εταιρειών, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο από την κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ. Αποδεικνύονται, με αυτόν τον τρόπο, οι ταξικές προτιμήσεις της κυβέρνησης αλλά και η έλλειψη ανθρωπιάς ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Είμαστε υποχρεωμένοι, 20 ημέρες μετά την πρόταση που καταθέσαμε στον κ. Χατζηδάκη, να επανέλθουμε και να προτείνουμε άμεσα μέτρα αλλά και να δημοσιοποιήσουμε στοιχεία καταγγελιών από όλη την Ελλάδα.

Ζητάμε από τον κύριο Χατζηδάκη να διευκολύνει τους καταναλωτές, και όχι μόνο τους προμηθευτές ρεύματος, στους οποίους παρέχει τη δυνατότητα να διακανονίσουν μέρος των οφειλών τους που αφορούν στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις προς τους Διαχειριστές των συστημάτων ενέργειας, με ρύθμιση που ενσωμάτωσε σε ΠΝΠ. Γιατί για τον ΣΥΡΙΖΑ το #ΜένουμεΌρθιοι καλύπτει τις ανάγκες όλης της κοινωνίας.

 

Το ΥΠΕΝ οφείλει να αναλάβει θεσμικά μέτρα για να σταματήσουν οι αποκοπές ρεύματος σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έκλεισαν αλλά και σε νοικοκυριά που μέλη τους έχασαν τη δουλειά τους ή τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, όπως και μέτρα για την παράταση εξόφλησης των λογαριασμών και για την κάλυψη του κόστους των βασικών αγαθών για αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη ή έχουν πληγεί από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Όλα τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, μέχρι σήμερα, είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες και όχι η πραγματικότητα που θέλει να παρουσιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ και τα fake news.

Στοιχεία αποκοπών ρεύματος, εντολών διακοπής και επικοινωνίας δικηγορικών γραφείων

 1. Ανακοίνωση Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και επιστολή προς τον κύριο Χατζηδάκη, 10/04/2020.
 2. Καταγγελία με δεκάδες περιστατικά από την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Σερρών (ΟΕΒΕΣΣ) για ενημέρωση αποκοπής σε επαγγελματίες που υποχρεωτικά είχαν κλείσει τα μαγαζιά τους, με ανεξόφλητους λογαριασμούς εντός του 2020, που δεν αφορούν σε προηγούμενη κατανάλωση, που κατατέθηκε και ως ερώτηση στη Βουλή.
 3. Καταγγελία από την Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης με φαινόμενα διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε καταστήματα που σημειώνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και μηνύματα sms
 4. Καταγγελία του Σωματείου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Και Συναφών Επαγγελμάτων Έβρου, με εντολές διακοπής και διακοπή ρευματοδότησης σε επαγγελματίες
 5. Στοιχεία από Ηλεία για άνω των 30 αποκοπών σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες
 6. Στοιχεία από την Κρήτη και από την Πελοπόννησο για αποκοπές  σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όλο τον Απρίλιο, σε καταναλωτές εναλλακτικών παρόχων
 7. Εντολές διακοπής δόθηκαν στις 6/4 στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στο νομό Δράμας σε κατοικίες σε χωριά και στην πόλη σε καταναλωτές που δεν είχαν σωρεύσει χρέη με τον πρώτο απλήρωτο λογαριασμό
 8. Περιπτώσεις από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στη Θεσσαλονίκη :

–         Διακοπή ρευματοδότησης από εναλλακτικό πάροχο σε νοικοκυριό με άνεργους γονείς και ανήλικα παιδιά την προηγούμενη εβδομάδα

–         Οικογένεια με γονέα σε επιδότηση ανεργίας που έληξε, έλαβε  μήνυμα από δικηγορικό γραφείο είκοσι μέρες μετά τη λήξη λογαριασμού της ΔΕΗ και ενώ είχε καταβάλει έναντι ποσό πριν τη λήξη του λογαριασμού

–         Επιστολές της ΔΕΗ, στις 25 και 26/2, για καταγγελία σύμβασης και παύσης εκπροσώπησης σε Ανατολική Θεσσαλονίκη σε νοικοκυριά με ΚΟΤ (μακροχρόνια άνεργοι, συνταξιούχοι, μονογονεϊκή οικογένεια)

–         Κλήσεις δικηγορικών εταιρειών (4/3, 10/3, 13/3, 20/3, 23/3, μέχρι και 3/4), σε καταναλωτή με ΚΟΤ για οφειλή σε ΔΕΗ

Καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στον έντυπο Τύπο (εφημερίδες)

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε οικογένεια με ΑΜΕΑ και κατάκοιτο άτομο [Πατρίς Πύργου, 11.04.2020]

Δημοσίευμα για 3.000 εντολές αποκοπής [Δημοκρατία,13.04.2020]

Ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζοντας την τακτική εξαγγελίας μέτρων «με δόσεις» στα πλαίσια της στρατηγικής «βλέποντας και κάνοντας» ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο χτεσινό του διάγγελμα επίδομα 400 ευρώ για 155.000 μακροχρόνια άνεργους, ξεχνώντας 360.000 μακροχρόνια άνεργους οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους του πενιχρού, για τις ανάγκες της συγκυρίας, επιδόματος.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να κάνει πράξη τις εξαγγελίες του για στήριξη όλων των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων από τις επιπτώσεις της πανδημίας και να προχωρήσει άμεσα σε πραγματικά μέτρα στήριξης που θα περιλαμβάνουν:

 • Επαρκή οικονομική ενίσχυση για το σύνολο των  850.000 μη επιδοτούμενων  ανέργων.
 • Τους απασχολούμενους στα επιδοτούμενα και στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ, που τελούν σε αναστολή σύμβασης.
 • Το σύνολο των εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό, όπως αυτών που έληξε η επιδότηση ανεργίας τον Δεκέμβριο.
 • Τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, τους ξεναγούς και όλους τους εργαζόμενους που  δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης.
 • Όλους τους εργαζόμενους με εργόσημο, με «μπλοκάκι» και με τίτλους κτήσης και όλους τους εργολαβικούς/δανειζόμενους εργαζόμενους.
 • Τους απασχολούμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που η σύμβασή τους έληξε πριν τις 20.3.2020.
 • Τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και τους εργαζόμενους σε πτωχευμένες επιχειρήσεις.
 • Τους μερικώς απασχολούμενους σε πολλαπλούς εργοδότες.
 • Τους υποψήφιους συνταξιούχους που δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα προστασίας  για το σύνολο  των εργαζομένων και ανέργων που πλήττονται από την κρίση, αξιοποιώντας τις συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να μην αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να οδηγηθούν στην απόγνωση και την οικονομία σε βαθιά, μη αναστρέψιμη ύφεση.

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών αύριο στις 12.30 από τον Αλέξη Χαρίτση για την πανδημία και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Αύριο, Τετάρτη 15 Απριλίου, στις 12.30, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης θα πραγματοποιήσει ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού και τις σχετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Θα συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Ανδρέας Ξανθός.

Παρακαλούνται οι πολιτικοί συντάκτες να αποστείλουν τις ερωτήσεις τους με email στο briefing@syriza.gr, μέχρι τις 10.00 πμ.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.