Επιστολή Πανταζή για το θέμα της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας στους ΤΟΕΒ και στους ΟΤΑ


0
(0)

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της επιτροπής Αν. Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ κ.Τζιαχρήστα, η οποία κοινοποιείται στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης κ.Κουράκη και τον Προέδρο επιτροπής πρωτογενή τομέα Δήμου Ιεράπετρας, στέλνει ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ, Αργύρης Πανταζής για το θέμα των αυξήσεων στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Διαβάστε αναλυτικά:

«Με νέο καθεστώς στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος ξεκίνησαν να διανέμονται από πρώτη Σεπτεμβρίου οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά τις νέες χρεώσεις οι οποίες προσαυξάνονται έως και 50%, το ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται  πλέον χρηματιστηριακό προϊόν όπου η τιμή της χονδρικής του θα αλλάζει  σχεδόν καθημερινά με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του.

Η τιμή καταναλωτή θα αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα ανάλογα με την τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τεράστιο οικονομικό  πρόβλημα δημιουργείται στην οικονομική διαχείριση  των μεγάλων καταναλωτών όπως οι Δήμοι και οι ΤΟΕΒ της χώρας, όπου και στις δυο περιπτώσεις είτε για λόγους άντλησης υδάτων ή για τις ανάγκες φωτισμού, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τιναχτούν  οι προϋπολογισμοί και ισολογισμοί  τους στον αέρα και οι πολίτες να επιβαρυνθούν τελικά το επιπλέον κόστος της κατανάλωσης ρεύματος.

Είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος των εσόδων των ΤΟΕΒ της χώρας  (περισσότερο από το ένα τρίτο) καταβάλλεται για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια. Από την άλλη πλευρά είναι πολυδαίδαλη και δύσκολη η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το κόστος για τις ανάγκες άρδευσης  θα ανεβάσει κατά πολλή το κόστος της καλλιέργειας αλλά και οι ΟΤΑ που αρδεύουν περιοχές ευθύνης τους θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στους παραγωγούς. Μετά τα παραπάνω και τις νέες συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται στην διεθνή αγορά ενέργειας, επιβάλλεται να διαμορφωθούν συνθήκες συνεργασίας και να ξεκινήσει διευρυμένος κύκλος επαφών με τους αρμοδίους, έτσι ώστε να προκύψουν εκπτωτικά προγράμματα  σε μεγάλους καταναλωτές. Τα θεσμοθετημένα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούν και να προκαλέσουν παράλληλα με τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ τις απαραίτητες συνθήκες προκειμένου το αυξημένο κόστος ενέργειας να μην επιβαρύνει καταναλωτές και παραγωγούς. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα των ΤΟΕΒ και η εξοικονόμηση πόρων για τους δήμους, χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής που θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξαθλίωση της υπαίθρου και την υπερχρέωση των δήμων .

Το μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ  

Δημοτικός Σύμβουλος Ιεράπετρας
ΑΡΓΥΡΗΣ Θ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.