Επιστολή Β.Κεγκέρογλου προς τον πρόεδρο ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Χωραφα με αφορμή την σημερινή εκδήλωση παρουσίασης των μελετών για τον ΒΟΑΚ


0
(0)

«Κύριε Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση σας να παραστώ στο συνέδριο σας για την παρουσίαση των μελετών του ΒΟΑΚ στην Ανατολική Κρήτη. Δυστυχώς παρά την επιθυμία μου, να βρίσκομαι μαζί σας, ανειλημμένες και ανελαστικές κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις μου στην  Αθήνα δεν το επιτρέπουν.

Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί η ενημέρωση για τον Κυβερνητικό σχεδιασμό που αφορά στον ΒΟΑΚ προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα που ήδη έχουν τεθεί.

Με την ευκαιρία θέλω να τονίσω την διαφωνία μου με την επιλογή της Κυβέρνησης της Ν.Δ  να ακολουθήσει την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ που τριχοτόμησε το έργο του ΒΟΑΚ, δεν προέβλεψε πόρους και θέσπισε διόδια για την χρηματοδότηση του έργου και όχι μόνο για την συντήρηση, παρ’ ότι στη  Κρήτη που είναι νησί  τα διόδια δεν θα είναι απλά τέλη, αλλά μια μορφή μόνιμης φορολόγησης των κατοίκων.

Η καθυστέρηση των 2 ετών από την ανάληψη της Κυβέρνησης, θα ήταν δικαιολογημένη αν παρουσιαζόταν ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το οδικό σύστημα της Κρήτης που θα περιλάμβανε όλες τις αναγκαίες νέες οδεύσεις, τις παρακάμψεις, τους κόμβους και τις συνδέσεις με τα τμήματα  του νότιου οδικού άξονα που περιλαμβάνονται στο διευρωπαϊκό δίκτυο.

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει μελετηθεί συνολικά και επιπλέον το έργο δεν έχει ξεκάθαρο συνολικό προϋπολογισμό, σαφές χρονοδιάγραμμα και διασφαλισμένη χρηματοδότηση,  αφού ούτε τα 427 εκ. από το ταμείο ανάκαμψης δεν ανακοινώθηκαν στα 12 πρώτα έργα, σε αντίθεση με τα 480 εκ που διατίθενται στον Ε65 της Θεσσαλίας.

Ιδιαίτερα για τα τμήματα από Άγιο Νικόλαο έως Σητεία και Άγιο Νικόλαο έως Ιεράπετρα, αλλά και τη σύνδεση του Αεροδρομίου Καστελίου με το διευρωπαϊκό δίκτυο και την Ιεράπετρα, αλλά και την Μεσσαρά δεν υπάρχει καμία αναφορά.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ ως ο θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας έχει επανειλημμένως, έγκαιρα και ορθά εκφράσει τους προβληματισμούς του για τον ΒΟΑΚ ενώ είναι γεγονός ότι η ανάπτυξη της Κρήτης, δημιουργεί συνεχώς αυξανόμενους κυκλοφοριακούς φόρτους και οι υφιστάμενες οδικές συνδέσεις έχουν ήδη ξεπεράσει προ πολλού την λειτουργική τους δυνατότητα.

Η ανάγκη κατασκευής και αναβάθμισης του Βόρειου Οδικού Άξονα  και όλου του οδικού συστήματος Κρήτης  είναι αδήριτη. Άλλωστε, η Κρήτη δικαιούται και αξίζει έναν σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο.

Ας περάσουμε επιτέλους από το στάδιο των σχεδιασμών, στο στάδιο της υλοποίησης του.

Με τις σκέψεις αυτές,  χαιρετίζω το συνέδριο σας, αναμένοντας τα συμπεράσματα του.

Ευελπιστώ ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  θα δοθούν κάποιες απαντήσεις για την ενημέρωση των πολιτών.

Με εκτίμηση

Βασίλης Κεγκέρογλου»

Υπαρκτός κίνδυνος να μείνουν σημαντικές εκτάσεις βοσκοτόπων εκτός της νέας ΚΑΠ με ζημιά στους κτηνοτρόφους και στις ενισχύσεις που καταβάλλονται σε αυτούς από ολιγωρία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε ερώτηση προς το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον υπαρκτό κίνδυνο να μείνουν σημαντικές εκτάσεις βοσκοτόπων εκτός της νέας ΚΑΠ με ζημιά στους κτηνοτρόφους και στις ενισχύσεις που καταβάλλονται σε αυτούς από ολιγωρία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Κύριε Υπουργέ,

Με ερωτήσεις μας από τις 6.10.2020 έχουμε θέσει τα ερωτήματα σχετικά με τον υπαρκτό κίνδυνο να μείνουν εκτός της νέας ΚΑΠ σημαντικές εκτάσεις βοσκοτόπων που η χώρα μας έπρεπε από το 2020 να τις έχει ενσωματώσει στις επιλέξιμες εκτάσεις .

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει ολιγωρήσει τραγικά σε αυτό στο θέμα. Αυτό γιατί μετά την ψήφιση 2393/2017- OMNIBUS και τις δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2020 (Φεβρουάριο και Απρίλιο) που δέχθηκε την ερμηνεία των ελληνικών αρχών, ότι στους επιλέξιμους βοσκότοπους της χώρας μπορεί πέρα από την ποώδη και θαμνώδη βλάστηση (που είναι συνιθησμένη στις βόρειες χώρες) να περιλαμβάνεται και η ξυλώδης βλάστηση(μεσογειακός βοσκότοπος) που συνοδεύτηκε και από την επιστροφή  στη χώρα το ποσό των 460 εκ ευρώ καταλογισμών που είχε επιβάλει για τα έτη 2009-2013 δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

Άμεσο αποτέλεσμα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  σε συνδυασμό με τον κανονισμό OMNIBUS είναι η ενσωμάτωση αυτόματα επιπλέον 9,6 εκ εκτάσεων στρεμμάτων βοσκοτόπων που είχαν εξαιρεθεί στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και την πληρωμή ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους που τυχόν δεν είχαν καταβληθεί απο το 2015 και μετά.

Η μη έγκαιρη αλλά και  ολοκληρωμένη ενσωμάτωση αυτών των εκτάσεων έχει ως συνέπεια,αν δεν γίνει κάτι άμεσα, τον κίνδυνο αυτές να μείνουν εκτός νέας ΚΑΠ 2021-2027, η διαπραγμάτευση της οποίας μόλις πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε.  Έτσι η χώρα και οι κτηνοτρόφοι κυρίως θα χάσουν σημαντικά πλεονεκτήματα από τη χρήση αυτού φυσικού πόρου, τόσο όσον αφορά τις ενισχύσεις που θα λαμβάνουν, αλλά και όσον αφορά την προσμέτρηση των σημαντικών ποσοτήτων CO2 που δεσμεύουν οι βοσκότοποι, δίνοντας θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο στην ελληνική γεωργία. Όλα όσα αφορούν την νέα πράσινη στρατηγική (Greendeal) από το χωράφι στο πιάτο (FromFarmtoFork) δεν θα μπορούν να εφαρμοσθούν εύκολα χωρίς την ολοκληρωμένη ενσωμάτωση των βοσκοτόπων . Το ίδιο ισχύει και για τις με θετικό αποτέλεσμα για το περιβάλλον δράσεις (Ecoschemes)

Επιπρόσθετα αυτή η σημαντική ολιγωρία και παράλειψη που συνοδεύτηκε τελευταία με αποσπασματική  ενσωμάτωση κάποιων δημόσιων βοσκοτόπων στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει οδηγήσει σε σημαντικές καταστρατηγήσεις στην κατανομή του Εθνικού Αποθέματος και την συνέχιση της εφαρμογής της «τεχνικής λύσης» για την κατανομή των δημόσιων εκτάσεων βοσκοτόπων.

Η καθυστέρηση  αυτή τόσο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της σημερινής της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί σοβαρότατο, υπαρκτό πλέον κίνδυνο, η αλλαγή του κανονισμού OMNIBUS του 2017 και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να μείνουν «γράμμα κενό» για την χώρα στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Ο κίνδυνος όμως για τη μη ενσωμάτωση των βοσκοτόπων της χώρας στην Νέα ΚΑΠ προκύπτει και από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των μελετών των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που προέβλεπε ο νόμος του 2014 να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια με την συμμετοχή και των οργανώσεων των κτηνοτρόφων. Η μόνη πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε αυτό το θέμα είναι ότι με νόμο του 2015 εξαιρέθηκαν οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων και οι κτηνοτρόφοι από την συμμετοχή στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Οι ελληνικοί βοσκότοποι αποτελούν τον φυσικό παραγωγικό πόρο με βάση τον οποίο παράγεται η ξεχωριστή ΠΟΠ Ελληνική φέτα και σημαντικά άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και παραγωγής με φιλο-περιβαλλοντολογικό τρόπο. Για αυτό και η ανησυχία των κτηνοτρόφων και των οργανώσεων τους είναι μεγάλη και ζητούν η αβεβαιότητα αυτή να εκλείψει άμεσα ενόψει της έναρξης της εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ πριν να είναι αργά.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός

 

1) Με ποιο τρόπο θα ενσωματώσετε άμεσα και με διαφάνεια  τις εκτάσεις των επιλέξιμων βοσκοτόπων με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ώστε να αξιοποιηθούν υπέρ των κτηνοτρόφων  με την Νέα ΚΑΠ περιόδου 2021-2027;

2) Με ποιο τρόπο οι οργανώσεις των κτηνοτρόφων και οι Περιφέρειες θα αποκτήσουν λόγο στην κατανομή και παραγωγική αξιοποίηση των βοσκοτόπων;

3) Με ποιο τρόπο θα επιταχύνετε  την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου, Απόστολος Πάνας, Γιώργος Αρβανιτίδης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη , Χρήστος Γκόκας, Μιχάλης Κατρίνης, Ιλχάν Αχμέτ, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Μουλκιώτης, ΜπουρχάνΜπαράν, Δημήτρης Μπιάγκης, Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Πουλάς, Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, Γιώργος Φραγγίδης.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

About energinews (admin)

Ο Μανόλης Παπαδάκης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1988 στο νησί της Κρήτης όπου ζει μέχρι και σήμερα. τελείωσε το λύκειο (ΤΕΕ) ηλεκτρολόγος αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την μουσική και ιδιαίτερα με την παράδοση της Κρήτης. Επίσης ήταν για 6 χρόνια ηχολήπτης παραγωγός του ράδιο Βερενίκη 89.5 και από της 25 Απριλίου του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Λασίθι 92.3 και είναι ιδιοκτήτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.energinews.gr

View all posts by energinews (admin)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *