Επιστολές σε Υπουργεία για θέματα αποζημιώσεων, εγκρίσεων νέων θερμοκηπίων και λαϊκές αγορές από την Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων Ιεράπετρας


0
(0)

Eπιστολές προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. ΆδωνιςΓεωργιάδη, στέλνει η Επιτροπή Αγροτικών Θεμάτων του Δήμου Ιεράπετρας σχετικά με τα θέματα των αποζημιώσεων σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες, τις αλλαγές εγκρίσεων στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, αλλά και το νομοσχέδιο των λαϊκών αγορών.

Διαβάστε αναλυτικά:

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

1)Αιτούμαστε αποζημίωση de-minimis καταγεγραμμένων ζημιών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων στον Δήμο Ιεράπετρας από καιρικά φαινόμενα όπως αποζημιώθηκαν συνάδελφοι παραγωγοί των Χανίων του Τυμπακίου και της Σητείας.

2)Θερμοκηπιακές –Κατασκευές- Εγκαταστάσεις
Μελετώντας την Υπουργική Απόφαση 2243/333/582 αριθμός φύλλου 5432 τη 9 Δεκεμβρίου 2020 διαπιστώνουμε ότι δημιουργείτε άλλος ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει σχεδόν αδύνατη την αρχή και το τέλος μια αγροτικής επένδυσης.

1)Όπως γνωρίζετε βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης τα εγκεκριμένα σχέδια βελτίωσης . Έχουν εγκριθεί από το Ελληνικό Κράτος βάσει κάποιον τύπων θερμοκηπίων από το 1991 έως και σήμερα. Παλιότερα από την ΑΤΕ ως δημόσια τράπεζα και αργότερα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .Η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση καταργεί τις εγκρίσεις της παλαιάς Αγροτικής που με αυτές τις εγκρίσεις έχουν ΝΟΜΙΜΩΣ εκτελεστεί έργα.
Ποιά είναι η τύχη τους;

2)Καταργεί τα θερμοκήπια χωρικού τύπου και τα ξύλινα γενικός. Αποτέλεσμα, στερεί το δικαίωμα στον παραγωγό να κατασκευάσει μια φθηνή μονάδα θερμοκηπίου, ανάλογα με της οικονομικές δυνατότητες. Επίσης δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ούτε τα στοκ των εργοστασίων -εμπόρων που έχουν προμηθευτεί υλικά γι αυτήν την περίπτωση.

3)Για κάθε εξοπλισμό που θέλει να κάνει ο παραγωγός σε νέα μονάδα θερμοκηπίου ή και σε παλαιά ζητάει και μελέτη για τον κάθε εξοπλισμό που θέλει να
κάνει σε συγκεκριμένη μονάδα. Για να πάρει ο παραγωγός και άδεια εγκατάστασης θα πρέπει να υποβάλει το αίτημα πάλι στη Νέα Υπηρεσία ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Για να αλλάξει και το υλικό κάλυψης ότι είναι αυτό νάιλον –τζάμι κ.τ.λ.π. πρέπει να ενημερώνει την ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Δηλαδή έχουμε μία φυσική καταστροφή και δεν μπορούμε ως παραγωγοί να το αντικαταστήσουμε μόνο όταν μας δώσει την εντολή η ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Φανταστείτε μια Δημόσια Υπηρεσία να παίρνει τα αιτήματα όλου του παραγωγικού κόσμου από όλοι την Ελλάδα αν υπάρχει ποτέ περίπτωση να φέρει αποτέλεσμα.

Για αυτούς τους λόγους που σας αναφέρουμε ΖΗΤΑΜΕ:

Τουλάχιστον τριετή αναστολή με νέα Υπουργική Απόφαση να μπορούν να εκτελεστούν τα εν ενεργεία σχέδια βελτίωσης, οι επενδύσεις χωρικού τύπου που έχουν προγραμματιστεί από τον παραγωγό και να εξεταστεί ένα νέο καλύτερο και εναλλακτικό μοντέλο (τύπου Ολλανδίας) για χαμηλότερη γραφειοκρατία και τη μείωση του κόστους καλλιέργειας του παραγωγού.
Εάν θέλετε να μας κατατάξετε στον κλάδο της βιομηχανίας για να εξαλείψετε των παραγωγικό παραγωγό να μας ενημερώσετε επισήμως.

Εάν πάλι υπάρχει Πολιτική ή Ευρωπαϊκή απόφαση για τη μείωση ή και εξάλειψη αγροτικών επενδύσεων πάλι να μας ενημερώσετε, καθώς όπως είναι η σημερινή Υπουργική Απόφαση εκεί καταλήγει.

ΠΡΟΣ: Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Θέμα: «Νέο νομοσχέδιο Λαϊκών Αγορών»
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε ότι η αγροτική παραγωγή παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία και στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια οι Λαϊκές αγορές περνάνε κρίση και οι παραγωγοί -πωλητές Λαϊκών αγορών της Ιεράπετρας μετά δυσκολίας προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους .
Είμαστε ενήμεροι για το νέο νομοσχέδιο σχετικά με τις Λαϊκές αγορές ελπίζουμε το νέο νομοσχέδιο να φέρει θετικά αποτελέσματα, τον εκσυγχρονισμό των Λαϊκών αγορών, την προστασία και την ανάπτυξη των παραγωγών -πωλητών.
Αναμένοντας ένα καλύτερο μέλλον των παραγωγών και των παραγωγικών περιοχών.
Όλο αυτό θα είναι υπέρ των καταναλωτών των Λαϊκών αγορών οι οποίοι απολαμβάνουν φρέσκα και οικονομικά προϊόντα .

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής
Αγροτικών Θεμάτων
Α Νεκτάριος Παπαδάκης

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.