ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 17 Φεβρουαρίου 2022 by manos (seo)-admin

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφτεί το Σάββατο 19 Φλεβάρη το Αγρίνιο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του έχει ως εξής:

 • 11:30, Συνάντηση με τον Δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου, στο Δημαρχείο στο Αγρίνιο.
 • 12:30, Συνάντηση με μαζικούς φορείς της Αιτωλοακαρνανίας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου (πρώην ΤτΕ).
 • 17:20, Επίσκεψη στο Μπλόκο των αγροτών Χαλικίου.
 • 18:30, Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην Αερογέφυρα Αγρινίου.
 • 20:30, Εκδήλωση-συνεστίαση με το μουσικό συγκρότημα από το “Καλλιτεχνικό Εργαστήρι” του Δήμου Πάτρας, στο Αρχοντικό της Λίμνης.

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί στα επικίνδυνα ευρωΝΑΤΟϊκά σχέδια με επίκεντρο την “Ουκρανική κρίση” και με πρόσχημα την αναβάθμισή της έναντι της Τουρκίας, την ίδια ώρα η “σύμμαχος στο ΝΑΤΟ” Τουρκία, αναβαθμίζει τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας. Άλλη μια απόδειξη ότι ο ρόλος του “πρωτοπαλίκαρου” του ΝΑΤΟ δεν υπηρετεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά τις βλέψεις της ελληνικής αστικής τάξης στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς με θύματα τους λαούς.

 

ΑΘΗΝΑ 17/2/2022                      ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πρόταση Νόμου της Κ.Ο του ΚΚΕ για την ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους

Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική Επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει σιδηρονικέλιο μέσα από την επεξεργασία δικών της  εγχώριων μεταλλευμάτων.

 

Η χώρα μας έχει στο υπέδαφος της το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα μεταλλεύματα αυτά είναι κοβαλτίουχα, γεγονός που τα καθιστά δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Η χώρα μας έχει στο υπέδαφος της κοιτάσματα χρωμίου όπου μαζί με το νικέλιο είναι τα υλικά που δημιουργούν τον ανοξείδωτο χάλυβα, προϊόν τεράστιας αξίας που αξιοποιείται σε πολλές εφαρμογές και μέχρι σήμερα εισάγεται στη χώρα μας.

 

Στη ΛΑΡΚΟ έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία:

 • πείραμα παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα.
 • πείραμα παραγωγής καθαρού νικελίου με την μέθοδο της ηλεκτρόλυσης.
 • πείραμα παραγωγής καθαρού νικελίου και διαχωρισμό του κοβαλτίου με τη μέθοδο της υδρομεταλουργίας. Αυτή η μέθοδος αξιοποιείται για την παραγωγή νικελίου που προωθείται στην κατασκευή συσσωρευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η ΛΑΡΚΟ παράγει  σιδηρονικέλιο, το νικέλιο που είναι ενσωματωμένο στο τελικό  προϊόν αποτελεί το 20 έως 25% . Το υπόλοιπο 75 έως 80% του τελικού προϊόντος που παράγει η ΛΑΡΚΟ και είναι πρωτογενής σίδερο με ενσωματωμένο κατά 4 εως 5% κοβάλτιο,  δεν πληρώνεται διαχρονικά από τους πελάτες της. Πληρώνεται  μόνο το Ni.

 

Η ΛΑΡΚΟ παράλληλα με την παραγωγή σιδηρονικελίου παράγει και διάφορα υποπροϊόντα, όπως είναι η σκουριά Μεταλλακτών που πωλείται όλη στο εξωτερικό, αλλά  και η σκουριά ηλεκτροκάμινων,  όπου ένα μικρό κομμάτι (14%) αξιοποιείται από 3  βιομηχανίες της Λοκρίδας που το επεξεργάζονται και το πουλούν σε εξωτερικό και εσωτερικό ως  υλη για αμμοβολή. Το υπόλοιπο αυτών των προϊόντων έπεφτε  στον Ευβοϊκό και από τον Μάρτιο του 2020 γίνεται χερσαία απόθεση, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πειράματα και μπορούν να αξιοποιηθούν.

 

Στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των χιλιάδων κυβικών ζεστών υδάτων ανά ώρα όπως παραδείγματος χάρη με τη μέθοδο της τηλεθέρμανσης.

 

Στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας υπάρχει μονάδα παραγωγής οξυγόνου και αζώτου η οποία αν εκσυγχρονιστεί έχει τη δυνατότητα της πλήρους κάλυψης των αναγκών των απαιτήσεων του εργοστασίου, αλλά και της επιπλέον προώθησης ως προϊόν πώλησης.

 

Η ΛΑΡΚΟ έχει στην κατοχή της δικό της λιγνιτωρυχείο που μπορεί να καλύψει στο 100% στις απαιτήσεις καύσιμης ύλης που χρειάζεται για το μείγμα επεξεργασίας και έτσι να εξοικονομηθούν δεκάδες εκατομμύρια.

 

Η ΛΑΡΚΟ έχει στην κατοχή της βαρύ εξοπλισμό εξόρυξης και αποκάλυψης μεταλλευμάτων ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα με την απαιτούμενη συντήρηση να καλύψει μεγάλο μέρος της παραγωγής μεταλλευμάτων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ.

 

Η ΛΑΡΚΟ έχει στην κατοχή της εγκαταστάσεις και εξοπλισμό μηχανολογικής και μηχανουργικής υποστήριξης σε καθημερινές εργασίες επισκευών και κατασκευών εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος. Εδώ και πολλά έτη δεν αξιοποιούνται έχοντας αντικατασταθεί με εργολάβους.

 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και στη βάση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το νόμο 4664/2020 που ψήφισε προώθησε  την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εκποίηση της ΛΑΡΚΟ σε  κομμάτια.

 

Διορίζοντας Ειδική διαχείριση και  υλοποιώντας 2 έτη «εκκαθάριση εν λειτουργία» δημιούργησε τους   όρους που απαιτεί το κεφάλαιο για να γίνει η ΛΑΡΚΟ ελκυστική προς αυτό.

 

 

Την 1η Φεβρουαρίου οι υπουργοί Χ.Σταικούρας, Κ.Χατζηδακης, και Σκρέκας ανακοίνωσαν ένα εκτρωματικό κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει την απόλυση των εργαζομένων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και την   απομάκρυνση αυτών και των οικογενειών τους από τους εργατικούς οικισμούς, με στόχο να δώσουν τη ΛΑΡΚΟ στους επίδοξους επενδυτές “τζάμπα και κλειστή”  με τους εργαζόμενους στην ανεργία, παρ’ ότι υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ότι το εργοστάσιο θα “παραδοθεί εν λειτουργία”.

 

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους απορρίπτουν το σχέδιο της κυβέρνησης , συνεχίζουν τον αγώνα τους και διεκδικούν :

 

 1. Να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ .
 2. Να υπάρξει σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού , αύξησης της παραγωγής σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους.
 3. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και η καταβολή του μόχθου τους στο 100%.

 

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και διαχρονικά των κυβερνήσεων ως προς τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ είναι ότι αυτή «δεν μπορεί να είναι βιώσιμη».

 

Σήμερα όμως πιο ξεκάθαρα παρά ποτέ είναι ορατό γιατί η ΛΑΡΚΟ εικονικά «δεν είναι βιώσιμη».

 

Με πρόσχημα ότι η ΛΑΡΚΟ έχει  πρόστιμο για «κρατικές ενισχύσεις» έμεινε χρόνια μακριά από χρηματοδοτήσεις και δάνεια. Το γεγονός αυτό  την έφερε πίσω στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη της για να μπορεί να παραμείνει βιώσιμη.

 

Αυτά σε συνδυασμό ότι με πολιτική απόφαση και ευθύνη διαχρονικά δεν είχε προχωρήσει η καθετοποίηση της παραγωγής της και η παραπέρα ανάπτυξή της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει, έφερε την εικονική «μη βιώσιμη εταιρεία». Έφερε την απαξίωση επί της ουσίας των δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας να παράγει και να μεταποιεί τον ορυκτό της πλούτο ως τελικό προϊόν για τις ανάγκες της Ελληνικής βιομηχανίας, των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.

 

Με βάση την πάγια θέση μας για την αξιοποίησή του ορυκτού πλούτου και της ΛΑΡΚΟ πιο συγκεκριμένα, καταθέτουμε την ακόλουθη Πρόταση Νόμου.

 

Αθήνα,  17/2/22  

Οι προτείνοντες Βουλευτές

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΑΛΕΚΑ

ΓΚΙΟΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ

ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ ΜΑΡΙΑ

ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ

ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΠΑΦΙΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

 

 

5

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.