ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 16 Φεβρουαρίου 2022 by energinews (admin)

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφτεί το Σάββατο 19 Φλεβάρη το Αγρίνιο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του έχει ως εξής:

  • 10:30, Συνάντηση με τα ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.
  • 11:45, Συνάντηση με τον Δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου, στο Δημαρχείο στο Αγρίνιο.
  • 12:30, Συνάντηση με μαζικούς φορείς της Αιτωλοακαρνανίας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου (πρώην ΤτΕ).
  • 18:30, Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην Αερογέφυρα Αγρινίου.

Ομιλία του Κ. Παπαδάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στη συζήτηση στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου για τις “σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στρατιωτική απειλή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας”

Στη συζήτηση για τις «σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στρατιωτική απειλή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης. Στην ομιλία του τόνισε τα παρακάτω:

«Ο ορατός κίνδυνος πολεμικής σύγκρουσης στα Ρώσο-Ουκρανικά σύνορα αφορά τον ανταγωνισμό για το μοίρασμα αγορών και επιρροής ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσία. Καμία πλευρά όμως της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης δεν εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα. Πάει επίσης πολύ να υποδύεται η ΕΕ το «περιστέρι της ειρήνης» όταν έχει οδηγήσει σε πολέμους στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία κ.ά. Η δε αμερικάνικη βάση στην Αλεξανδρούπολη στη βόρεια Ελλάδα εξελίσσεται σε στρατηγικό κέντρο  προώθησης αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων, για την περικύκλωση της Ρωσίας, και φέρει την υπογραφή της σημερινής και της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης, εκθέτοντας τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Η  ανησυχία του λαού να μετατραπεί σε οργανωμένο αυτοτελή αγώνα για να ξηλωθούν όλες οι ξένες βάσεις, να μην υπογραφεί η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία, να γυρίσουν τα στρατεύματα από το εξωτερικό, για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Για να ανοίξει ο δρόμος της αποδέσμευσης απ’ όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με το λαό στην εξουσία».

 

 

16/02/2022                                   Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά από πρόσκληση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, επισκέπτεται σήμερα μπλόκα των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του, το μπλόκο των αγροτών στον κόμβο του Αϊ Γιάννη στη Λιβαδειά, όπου ο Δημήτρης Κουτσούμπας συνομίλησε με τους αγρότες.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους αγρότες λέγοντας τους: “ως ΚΚΕ ανταποκριθήκαμε αμέσως στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων για συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς στα Μπλόκα. Το ΚΚΕ, το ξέρετε και για τις θέσεις του, τη σταθερότητα του στην υποστήριξη της ελληνικής αγροτιάς, με βάση τα συμφέροντα της, για να ζει στον τόπο της και να καλλιεργεί, αλλά και για την πλήρη υποστήριξη του σε όλα τα δίκαια αιτήματα της, γιατί θεωρούμε δίκαια αιτήματα της αγροτιάς, όπως και των εργαζομένων της χώρας μας, όλων των λαϊκών οικογενειών.

Βάζουμε σε προτεραιότητα τα θέματα που τίθενται από την Πανελλαδική Συντονιστική των Μπλόκων και από τους αγροτικούς συλλόγους, δηλαδή ότι είναι επιτακτικό ζήτημα να περιοριστεί άμεσα το κόστος παραγωγής, γιατί ο αγρότης δεν μπορεί να καλλιεργήσει, όταν το κόστος έχει εκτιναχθεί. Αυτό θα γίνει και με το αφορολόγητο πετρέλαιο. Πώς μπορεί να είναι αφορολόγητο το πετρέλαιο για τους εφοπλιστές και δεν μπορεί να είναι για τον Έλληνα αγρότη, ο οποίος είναι αυτός που παράγει ό,τι τρώμε εμείς οι υπόλοιποι, ό,τι τρώει η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, όλη η Ελλάδα, και ποιοτικά και ποσοτικά  επαρκή προϊόντα; Επίσης, υπάρχουν τα ζητήματα που τίθενται με τη ρήτρα αναπροσαρμογής για το ρεύμα, ειδικά για το αγροτικό ρεύμα, η οποία πρέπει να καταργηθεί αμέσως. Η επιδότηση, επίσης, των εφοδίων, που χρειάζεται ο αγρότης για να καλλιεργήσει. Επίσης, η κατάργηση του ΦΠΑ, σε είδη, σε εφόδια, σε μέσα. Υπάρχει επίσης το σοβαρό ζήτημα με τις φυσικές καταστροφές που βιώνει πρώτα απ’ όλα η αγροτιά. Και εδώ μπορούν να παρθούν μέτρα και με υποδομές που πρέπει να φτιαχτούν, να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα, να υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο. Και βεβαίως, και όλα τα υπόλοιπα που ζητάτε, ειδικά με τον ΕΛΓΑ, που πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός και η ασφάλιση και η αποζημίωση να είναι στο 100% της παραγωγής. Ιδιαίτερα και τα ζητήματα που αφορούν τις τιμές των προϊόντων, οι οποίες πρέπει να είναι εγγυημένες. Το κύριο είναι να τρώει φθηνά ο καταναλωτής, όχι να λυμαίνονται, όλο αυτό τον κόπο της αγροτιάς, ο έμπορος, το super market, ο μεγαλέμπορος ο καπιταλιστής και πάει λέγοντας… και οι διάφοροι μεσάζοντες. Όλα αυτά, είναι ένα ολόκληρο πακέτο, που σημαίνει ότι χρειάζεται την πολιτική βούληση, τη θέληση και το οικονομικό πρόγραμμα για να το κάνεις”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στις τρεις τροπολογίες που κατέθεσε η  Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη Βουλή για την ανακούφιση των αγροτών και πρόβλεπαν την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα, λέγοντας πως όλα τα κόμματα αρνήθηκαν να τις ψηφίσουν. “Κι επειδή μεθαύριο θα ρθει ο κος Τσίπρας εδώ, θα ‘ρθουν και τα άλλα κόμματα, πιθανόν ο κος Ανδρουλάκης, δεν ξέρω οι άλλοι, ρωτήστε τους γιατί στις 23 Νοεμβρίου στη Βουλή τις τρεις προτάσεις τροπολογίες του ΚΚΕ που ήταν υπέρ των αγροτών δεν τις ψηφίσατε; Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την κυβερνητική πλειοψηφία, τους κυβερνητικούς βουλευτές, ρωτήστε τους γιατί δεν ψήφισαν όλα αυτά, ή έστω ένα απ’ αυτά;”. Αναφέρθηκε επίσης και στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προκειμένου να αναγκαστεί η κυβέρνηση να απαντήσει σχολιάζοντας με αφορμή και τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά προγράμματα πως: “Για τους Γάλλους φίλους μας έχουμε να πληρώσουμε κι άλλα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για τους αγρότες δεν υπάρχουν χρήματα”.

Τέλος, στη συζήτηση με τους αγρότες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: “Μέσα από τον αγώνα βγαίνουν τα συμπεράσματα. Αν κάθεσαι στον καναπέ ή αν περιμένεις μόνο από τους βουλευτές κι απ’ τη βουλή, δεν θα γίνει τίποτα. Στον αγώνα μέσα μπορούν να γίνουν και οι συζητήσεις, να ειπωθούν και οι διαφορετικές απόψεις, γιατί ο καθένας έχει την άποψή του, τη συζητάμε, καταλήγουμε όμως σε κάποια αιτήματα, στο περιεχόμενο του αγώνα μας, με τις μορφές που επιλέγουμε και προχωράμε. Ενωμένοι όλοι οι αγρότες, αλλά ενωμένοι και με τα άλλα κοινωνικά στρώματα, γιατί εσείς παράγετε αυτόν τον πλούτο, εσείς παράγετε αυτό που αγοράζει ο εργάτης και θρέφει την οικογένεια του. Άρα, λοιπόν, ο εργάτης έχει συμφέρον να υποστηρίξει τον αγρότη και ο αγρότης έχει συμφέρον να υποστηρίξει τον εργάτη, τον επαγγελματία κι όλοι μαζί ενωμένοι σε συμμαχία για να πάμε μπροστά. Αλλά κάτω, στο δρόμο, μέσα στο σύλλογο, στο χωριό, στην πόλη, εκεί όπου είναι ο καθένας.

 

Στις 17:00, ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφτεί το μπλόκο στη Νίκαια της Λάρισας.

 

ΑΘΗΝΑ 16/02/2022                                                   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Συναυλία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με το έργο “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”

Μια σπουδαία συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, αλλά και μια συναυλία απόδοσης τιμής στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, στον απόηχο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στο μουσικό θέατρο «Ολύμπια», όπου παρουσιάστηκε το έργο «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου.

Συμμετείχε η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων. Διηύθυνε ο Αναστάσιος Συμεωνίδης, ενώ στη διδασκαλία χορωδίας ήταν ο Σταύρος Μπερής. Ερμήνευσαν οι Γιάννης Χριστόπουλος, Τάσος Αποστόλου, Μανώλης Χατζημανώλης και η Έλενα Κελεσίδη. Αφηγήθηκε η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη.

Τη συναυλία τίμησε με την παρουσία του ο Γιάννης Μαρκόπουλος, συνθέτης του έργου, τον οποίο υποδέχτηκε και συνομίλησε μαζί του πριν την έναρξη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Προσκεκλημένη ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και η Γιάννα Αγγελοπούλου, μέχρι πρότινος πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

 

Πριν την έναρξη της συναυλίας σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, σημειώνοντας τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά και στον απόηχο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 παρουσιάζουμε σήμερα ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας μας, το εμβληματικό έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου “Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”, βασισμένο στην ποίηση του Διονύσιου Σολωμού.

Η ποιητική σύνθεση “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”, εμπνευσμένη από την πολιορκία και την έξοδο του Μεσολογγίου το 1826 κατά τη διάρκεια της αστικής απελευθερωτικής Επανάστασης του 1821, είναι ένα από τα κορυφαία έργα του Διονύσιου Σολωμού (αλλά και της ελληνικής ποίησης), που τον απασχόλησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ανήκει στην τρίτη περίοδο του ποιητή (1833 – 1857), την περίοδο που η ωριμότητά του έφτασε στο απόγειό της. Έχοντας πλέον προσχωρήσει ολοκληρωτικά από τον ρομαντισμό στον κλασικισμό, προσπαθεί μέσα από το έργο αυτό να εκφράσει σύνθετες έννοιες με τρόπο απλό, να αποδώσει το πάθος με λιτότητα και εγκράτεια, χωρίς να μας αποστερεί στο ελάχιστο τη συγκίνηση και την αισθητική χαρά. “Κυριαρχεί ο Λόγος (και η λογική σκέψη) και η υποταγή των φυσικών παθών στο Χρέος, που είναι το χαρακτηριστικό των κλασικών ιδανικών”, παρατηρεί ο Μάρκος Αυγέρης στο σχετικό δοκίμιό του.

Ο μεγάλος θαυμαστής και μελετητής του Σολωμού, Κώστας Βάρναλης, σημειώνει: “Η τοποθέτηση του Σολωμού στον αγώνα της ελευθερίας είναι το μεγαλύτερο μάθημα που δίνει σ’ όλες τις γενιές των πνευματικών ανθρώπων. Ο Σολωμός είτανε αριστοκράτης, αλλά δεν έμεινε με την τάξη του. Πήγε με το σύνολον, με όλους τους λαούς της τοτινής Ευρώπης, που ο ένας ύστερ’ από τον άλλον ξεσηκωνόντουσαν εναντίον του ντόπιου ή του ξένου τυράννου”.

Πράγματι, το έργο διαπνέεται από τις ιδέες της επαναστατικής – τον καιρό εκείνο – αστικής τάξης. Έτσι και οι έννοιες που το διαπερνούν, όπως αυτή της ελευθερίας, είναι βασισμένες στη γερμανική ιδεαλιστική φιλοσοφία του αστισμού, που εκείνη την εποχή ήταν προοδευτικός. Η ελευθερία στον Σολωμό είναι η ηθική, η εσωτερική ελευθερία που νιώθει ο αγωνιστής όταν μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, έχοντας απόλυτη επίγνωση της θέσης του και πλήρη συνείδηση του τολμήματος που επιχειρεί, αποφασίζει να μην παραδοθεί, να πολεμήσει μέχρι το τέλος.

Και αυτό, μας λέει ο Σολωμός, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Οι πολεμιστές του Μεσολογγίου δεν είναι άκαμπτα, πέτρινα, υπεράνθρωπα όντα. Αναμετρούνται διαρκώς όχι μόνο με τον εξωτερικό εχθρό, αλλά και με τις εσωτερικές αντιφάσεις τους, με τα διλήμματα και τους πειρασμούς. Οι θυσίες που απαιτεί ο αγώνας έρχονται σε συνεχή σύγκρουση με την ομορφιά της φύσης και της ανθρώπινης ζωής, που δεν την απαρνιούνται. Ετσι, η βγαλμένη μέσα από ένα πλήθος δοκιμασιών, όρθια, ηρωική στάση τους προβάλλει ακόμα πιο λαμπρή, πιο μεγαλειώδης. Ο πνευματικός κόσμος είναι ικανός να υπερνικήσει όλες τις δοκιμασίες. Αυτό είναι τελικά το κεντρικό νόημα του έργου.

Είναι πραγματικά ευτύχημα που η ελεύθερη σκέψη, ο βαθύς ποιητικός στοχασμός, η ολοζώντανη γλώσσα και ο πλαστικός, μουσικός στίχος του Σολωμού συναντήθηκαν με την πλούσια καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του Γιάννη Μαρκόπουλου, τη βαθιά γνώση του στο περιεχόμενο της σολωμικής δημιουργίας και την εντρύφησή του στη λαϊκή μουσική μας παράδοση.

Η “κοσμική λειτουργία”, στην οποία συμμετέχουμε απόψε, δεν είναι μόνο ένα αρμονικό συνταίριασμα της γνήσιας δημοτικής γλώσσας με μια πηγαία, προσωπική μελωδική και ρυθμική δύναμη του συνθέτη. Ούτε μόνο μια ιδιαίτερα επιτυχημένη υπέρβαση των δυσκολιών που θέτουν στη μουσική φόρμα η αποσπασματικότητα του σολωμικού έργου και οι διαφορές στο ύφος και στον ρυθμό των τριών Σχεδιασμάτων του. Με τον τρόπο που το έχει αποδώσει και το έχει δομήσει ο συνθέτης, αποτελεί και μια επιβεβαίωση της δυνατότητας να δοθεί σύγχρονη διάσταση σε μια λογοτεχνική δημιουργία του παρελθόντος, χωρίς να προδοθεί το πνεύμα της. Είναι τελικά μια κατάκτηση για την Τέχνη, που μας βοηθά να κρατήσουμε ό,τι πιο γόνιμο, εξελίξιμο και χρήσιμο υπάρχει στην πνευματική κληρονομιά μας, για να ανοίξουμε δρόμο στο μέλλον, ένα είδος γέφυρας ανάμεσα στο παρελθόν, στο παρόν και στο αύριο μιας δίκαιης και ευτυχισμένης ζωής.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζουμε ένα ολόθερμο “ευχαριστώ” στον Γιάννη Μαρκόπουλο, που είναι σήμερα εδώ μαζί μας, για την πραγματοποίηση της σημερινής συναυλίας, αλλά και για το σύνολο της κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς του μέσα από την Τέχνη του, στον Αναστάσιο Συμεωνίδη για τη μουσική διεύθυνση, στον Σταύρο Μπερή για τη διδασκαλία της χορωδίας, στην ηθοποιό Αιμιλία Υψηλάντη στον ρόλο της αφηγήτριας, στους σολίστ Γιάννη Χριστόπουλο, Τάσο Αποστόλου, Μανώλη Χατζημανώλη και Ελενα Κελεσίδη, σε όλους τους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας και τα μέλη της Χορωδίας του δήμου Αθηναίων, σε όλους τους τεχνικούς και τους εργαζόμενους που συνέβαλαν στην προετοιμασία της συναυλίας, και, τέλος, ιδιαίτερα στον δήμο Αθηναίων και στον ΟΠΑΝΔΑ για την υποστήριξη στην πραγματοποίησή της».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη επίσκεψη του στο μπλόκο των αγροτών του Αη Γιάννη της Λειβαδιάς και της Πελασγίας στη Φθιώτιδα επισκέφτηκε το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου της Νίκαιας και εκπροσώπους των υπόλοιπων μπλόκων της Θεσσαλίας, της Αγιάς, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και του Ριζόμυλου. Τον Δημήτρη Κουτσούμπα υποδέχθηκε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο οποίος ευχαρίστησε τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος για την άμεση ανταπόκριση του ΚΚΕ στην πρόσκληση των αγροτών και τον ενημέρωσε για τα αιτήματα τους.

 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους αγρότες τόνισε: “Εδώ στα μπλόκα χτυπάει η καρδιά της ελληνικής αγροτιάς, στη Νίκαια, στη Θεσσαλία αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε εδώ ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων γιατί έχετε δίκαια αιτήματα, όλο το δίκιο είναι με το μέρος σας. Δίνετε μάχη επιβίωσης αυτή τη στιγμή. Δεν πάει άλλο η κατάσταση. Είμαστε εδώ γιατί υποστηρίζουμε τα αιτήματα σας   και σ’ αυτό τον αγώνα θα είμαστε πάντα μπροστά όχι με υποσχέσεις αλλά και με πράξεις όπως το έχουμε αποδείξει τόσα χρόνια.

Είμαστε εδώ γιατί δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία της ελληνικής αγροτιάς από τη σημερινή κυβέρνηση, από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν από αυτόν εδώ τον τόπο. Είμαστε εδώ γιατί δεν ανεχόμαστε την υποκρισία, τον αυταρχισμό με τον οποίο προσπαθούν να κλείσουν τα στόματα, να εμποδίσουν τις δίκαιες μορφές πάλης που αποφασίζουν οι ίδιοι οι αγρότες. Φέρνουν τα ΜΑΤ, τις αστυνομικές δυνάμεις για να εμποδίσουν την άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, γιατί μπλόκο στις εθνικές οδούς σημαίνει μεγαλύτερη πίεση, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον αγώνα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα.

            “Δεν ανεχόμαστε τη συκοφαντία και την αποσιώπηση του αγώνα των αγροτών”

Είμαστε εδώ γιατί δεν ανεχόμαστε να σας συκοφαντούν. Δεν ανεχόμαστε να χρησιμοποιούν συκοφαντίες ενάντια στην ελληνική αγροτιά που παράγει τον πλούτο, που παράγει όλα αυτά που τρώνε οι ελληνικές οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Γιατί εσείς ταΐζετε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τις εργατικές λαϊκές οικογένειες. Και όλος ο κόσμος, όπως και εσείς, θέλετε αυτά τα προϊόντα να είναι ποιοτικά φθηνά, και όχι να απομυζούν τον κόπο της αγροτιάς μια χούφτα κοράκια, οι μεγαλέμποροι, οι μεσάζοντες με αποτέλεσμα οι εργάτες, οι μικροεπαγγελματίες, οι λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν πολύ υψηλό κόστος. Και την ίδια ώρα εσείς δεν έχετε στοιχειώδεις εγγυημένες τιμές, ώστε να μπορείτε να επιβιώσετε, να καλλιεργείτε και να παράγετε.

Είμαστε εδώ γιατί δεν ανεχόμαστε μαζί με τη συκοφαντία να υπάρχει και η αποσιώπηση από μέσα ενημέρωσης. Κι αυτό δε γίνεται τυχαία, υπάρχει η κρατική εξουσία, οι κυβερνήσεις που δίνουν τέτοιες κατευθύνσεις. Γι αυτό και η σημερινή συγκέντρωση, η σημερινή παρουσία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ έχει και αυτό το νόημα. Να αναγκαστούν επιτέλους να προβάλλουν τα αιτήματα, γιατί τα αιτήματα σας είναι δίκαια.

 

Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια”

Ο αγρότης δεν μπορεί να δουλέψει όταν έχει τεράστιο κόστος παραγωγής. Δεν γίνεται να δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο στο μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο που δεν ξέρει τι έχει σε αυτή τη χώρα και διεθνώς και εδώ η ελληνική αγροτιά που ματώνει όλη μέρα στο χωράφι τον χειμώνα, το καλοκαίρι με την κάψα να μην έχει να ζήσει.

Χρειάζεται εδώ και τώρα αφορολόγητο πετρέλαιο. Χρειάζεται εδώ και τώρα να μειωθεί η τιμή του αγροτικού ρεύματος, με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Χρειάζεται εδώ και τώρα να υπάρξει επιδότηση της ζωοτροφής, άλλων εφοδίων, άλλων μέσων που έχει ανάγκη η αγροτιά, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα εφόδια, στα μέσα, αλλά και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Είμαστε εδώ γιατί η αγροτιά δεν πρέπει να πληρώνει άλλο τα “ακραία καιρικά φαινόμενα” που λένε οι κυβερνήσεις, πρέπει να γίνουν έργα υποδομής. Επίσης πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, εδώ και τώρα να υπάρξει ασφάλιση, πλήρης  αποζημίωση στο 100% της παραγωγής. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ανακουφιστεί ο αγρότης. Και βεβαίως χρειάζονται τιμές που ο αγρότης να μπορεί να επιβιώνει, να ζει την οικογένειά του, να συμβάλει στην αγροτική παραγωγή, για να αναπτυχθεί ο τόπος και να μπορεί και ο Έλληνας εργαζόμενος στις πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας να απολαμβάνει ποιοτικά και καλά προϊόντα.

 

Για την παραγωγή τσίπουρου  

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στους παραγωγούς τσίπουρου και στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στο οποίο περιλαμβάνεται η αφαίρεση της ονομασίας “Τσίπουρο” και “Τσικουδιά” από τους διήμερους αμπελουργούς μέσω τροποποίησης του άρθρου 82 του Τελωνειακού Κώδικα, σχολιάζοντας: “Η κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτή τη διάταξη που θα πλήξει την  κατοχύρωση του παραδοσιακού τσίπουρου, κατοχύρωση για τους κρητικούς της παραδοσιακής τσικουδιάς, και αφορά κυρίως τους διήμερους αμπελουργούς, τους αποσταγματοποιούς, που είναι λαϊκά νοικοκυριά, αγρότες που παλεύουν για την επιβίωση. Γιατί όχι μόνο δεν θα έχουμε καλό, παραδοσιακό τσίπουρο, αλλά και μια σειρά καλλιέργειες θα σταματήσουν. Και όλα αυτά, γιατί είναι απαίτηση των μεγαλοβιομηχάνων, αυτών που θέλουν να κάνουν τα μεγάλα εμφιαλωτήρια, τις μεγάλες βιομηχανίες, για να κλείσουν τον βιοπαλαιστή αγρότη.

 

Η δύναμη βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα, στην κοινωνική συμμαχία”

Τέλος ο Δημήτρης Κουτσούμπας αφού ευχαρίστησε τους αγρότες για την υποδοχή τόνισε πως “η δύναμη βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα όλων γύρω από τα συγκεκριμένα αιτήματα σήμερα, αλλά και ταυτόχρονα για να ανοίξει ένας καλύτερος πιο μόνιμος και σταθερός δρόμος για να αναπτυχθεί η αγροτική παραγωγή, για να βγούμε από αυτό το τέλμα που μας έχουν φέρει οι κυβερνήσεις. Ήρθε η στιγμή να βγουν συμπεράσματα από όλους. Ενωμένοι με τους εργάτες, στις πόλεις, στα εργοστάσια, στις υπηρεσίες, στα γιαπιά. Ενωμένοι με τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς επαγγελματίες που επίσης και αυτοί έχουν πολλά προβλήματα και κλείνουν τα μαγαζιά τους. Ενωμένοι με τις γυναίκες των αγροτών και των άλλων εργαζομένων. Ενωμένοι με τα παιδιά μας, είτε είναι φοιτητές είτε είναι μαθητές, είτε είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι. Πρέπει να φτιάξουμε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία για να τους πάρουμε αμπάριζα όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται το μόχθο του λαού, που έχουν φτάσει την ελληνική αγροτιά σε αυτό το σημείο, εκεί που δεν πάει άλλο”.

 

ΑΘΗΝΑ 16/2/2022                                         ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

2

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.