ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Reading time: 16 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 20 Νοεμβρίου 2021 by energinews (admin)

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφθεί την Πάτρα, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμά του έχει ως εξής:

  • Στις 11.00  θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στο Δημαρχείο.
  • Στις 12.00 θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας στα γραφεία του.
  • Στις 13.00 θα συναντηθεί με την Επιτροπή Πυρόπληκτων και το ΔΣ της Κοινότητας Σουλίου, στα γραφεία της Κοινότητας.
  • Στις 18.30 θα μιλήσει στην εκδήλωση παρουσίασης του καλέσματος αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ στο κλειστό γήπεδο “Δημήτρης Τόφαλος”.

 

 ΠΡΟΒΟΛΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:“ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ. ΜΠΟΛΙΚΗ ΠΕΤΡΑ, ΜΠΟΛΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ”

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 103 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, πραγματοποιεί εκδήλωση, όπου θα γίνει και η πρώτη προβολή – παρουσίαση του ντοκιμαντέρ “ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ. Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά”, την Δευτέρα 22 Νοέμβρη και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η είσοδος θα γίνεται αυστηρά με προσκλήσεις.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Για το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα με μετανάστες στην Εγνατία Οδό

Ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος στην Εγνατία Οδό, με νεκρούς και τραυματίες, γεμίζει με θλίψη και οργή. Οι συνθήκες του δυστυχήματος πρέπει άμεσα να διερευνηθούν.

Φυσικά, το δυστύχημα αυτό, όπως και όλα τα αντίστοιχα, δεν είναι απλά η “κακιά στιγμή”. Τα κύματα των κατατρεγμένων θα μεγαλώνουν εξ αιτίας της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών κι ανταγωνισμών, μέρος των οποίων είναι ιδιαίτερα η περιοχή της Θράκης. Όσο συνεχίζεται σε βάρος τους η πολιτική της άγριας καταστολής, της ανεξέλεγκτης δράσης της FRONTEX στα σύνορα, του εγκλωβισμού και των επαναπροωθήσεων, τόσο οι απελπισμένοι αυτοί άνθρωποι θα πέφτουν στα νύχια των κυκλωμάτων διακινητών και τόσο θα μετράμε ναυάγια στο Αιγαίο και τροχαία κοντά στα χερσαία σύνορα.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της αντιμεταναστευτικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ, που συνυπογράφουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι Κανονισμοί του Δουβλίνου και η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας οδηγούν στο διπλό εγκλωβισμό τους στην χώρα μας, που δεν αποτελεί τον πραγματικό τους προορισμό.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να μη συμβιβαστεί με την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, να δυναμώσει την αλληλεγγύη του, αλλά και την πάλη του απέναντι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Να διεκδικήσει:

–Προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με παράλληλη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους για αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, χωρίς επαναπροωθήσεις, απελάσεις και υπερδομές – φυλακές.

–Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα σχέδια ΝΑΤΟ – ΕΕ. Καμία διευκόλυνση στους μακελάρηδες των λαών. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις.

Αντί η κυβέρνηση να ενισχύει την παρουσία της Frontex στα σύνορα, να χτίζει πελώριους φράκτες και να εφοδιάζεται με υπερσύχρονα μέσα παρακολούθησης και καταστολής, αντί να εγκαινιάζει φυλακές της ΕΕ στα νησιά, να πιέσει για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και από εκεί να ταξιδεύουν οι πρόσφυγες απευθείας για τις χώρες προορισμού τους.

ΑΘΗΝΑ 19/11/2021                       ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – Να αποσυρθεί τώρα το νέο αθλητικό νομοσχέδιο!

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που έδωσε προς διαβούλευση η κυβέρνηση της ΝΔ πριν λίγες μέρες, έρχεται να συμπληρώσει τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων και να δώσει συντριπτικό χτύπημα στην αξία των πανεπιστημιακών πτυχίων και στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού κατάργησε πρόσφατα τον θεσμό των Προγραμμάτων “Άθλησης για Όλους” που λειτουργούσαν στους Δήμους, στερώντας το δικαίωμα στη δωρεάν άθληση σε χιλιάδες παιδιά, νέους, κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες ομάδες, αφού έστειλε στο δρόμο εργαζόμενους πτυχιούχους φυσικής αγωγής, που απασχολούνταν σε αυτά επί πολλές δεκαετίες, έρχεται τώρα να δώσει με νόμο το δικαίωμα σε ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις να διοργανώνουν προγράμματα αθλητισμού αναψυχής και άθλησης “για όλους”, προφανώς για όσους το αντέχει η τσέπη τους.

Το νομοσχέδιο, εξελίσσοντας τον ορισμό της επαγγελματικής ιδιότητας του “εκπαιδευτή”, που προβλεπόταν και στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι για το κράτος το πτυχίο Πανεπιστήμιου αντιμετωπίζεται ως κουρελόχαρτο.

Με το άρθρα 20 και 21 για τους “Εκπαιδευτές” θεσπίζεται ένας επαγγελματίας «πασπαρτού», για όλους του αθλούμενους και για όλα τα αθλήματα, αρκεί να έχει λάβει πιστοποίηση ιδιωτικών σχολών, η λειτουργία των οποίων στον χώρο της άσκησης και του αθλητισμού αφήνεται ανεξέλεγκτη, ανεξαρτήτως επιστημονικής και παιδαγωγικής επάρκειας.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι για να γίνει κάποιος “εκπαιδευτής” χρειάζεται “πτυχίο ή δίπλωμα ή βεβαίωση ή αποδεικτικό σπουδών αναγνωρισμένης σχολής της ημεδαπής ή σχολής” (συνειδητά αποφεύγεται η ρητή αναφορά σε πτυχίο ΑΕΙ) και ταυτόχρονα ο τίτλος σπουδών να συνοδεύεται από πιστοποίηση προσόντων επαγγελματικής επάρκειας.

            Με λίγα λόγια  το πτυχίο ΑΕΙ δεν έχει καμία αξία, αν δε συνοδεύεται και από την πιστοποίηση του εκάστοτε αθλητικού φορέα, για την οποία οι πτυχιούχοι των Σχολών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) θα πρέπει να βάλουν  βαθιά  το χέρι στην τσέπη.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση υπονομεύει τόσο τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση όσο και τη δημόσια υγεία. Παραβλέπει ότι η άσκηση διαταράσσει έντονα τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και αν δεν γίνει στοχευμένα και με βάση τις καθιερωμένες επιστημονικές αρχές, αντί να βελτιώσει την υγεία ή την απόδοση, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία

Είναι ξεκάθαρο ότι οι μόνοι κερδισμένοι από όλα αυτά είναι οι ιδιωτικές σχολές, τα Ιδιωτικά ΙΕΚ, οι διάφοροι ιδιωτικοί φορείς, που με το “αζημίωτο” θα παρέχουν πιστοποιήσεις αθλητικών σπουδών, αλλά και οι επιχειρήσεις που προσδοκούν σε ένα πάμφθηνο και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό.

Ο κόσμος του αθλητισμού πρέπει να αντιδράσει και να απαιτήσει εδώ και τώρα την απόσυρση του νομοσχεδίου:

  • Να στηριχτούν από την κυβέρνηση και όχι να καταργηθούν τα δημόσια προγράμματα άθλησης.
  • Να στηριχτούν οι πανεπιστημιακές Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με σύγχρονες υποδομές και διδακτικό προσωπικό.
  • Να αποτελεί το πανεπιστημιακό πτυχίο τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, χωρίς άλλες πιστοποιήσεις και εμπόδια.

ΑΘΗΝΑ 19/11/2021                                 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Επίσκεψη στην Κέρκυρα πραγματοποιεί σήμερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στο πλαίσιο αυτό βρέθηκε νωρίτερα στις φυλακές Κέρκυρας, όπου επισκέφθηκε τα απομονωτήρια όπου γίνονταν τα βασανιστήρια των πολιτικών κρατουμένων. Συναντήθηκε, επίσης, με το Σωματείο εξωτερικής φρουράς και επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί τις φυλακές.

Αμέσως μετά έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

“Επισκεφθήκαμε σήμερα τις φυλακές Κέρκυρας. Είναι μια πολύ συγκινητική -θα έλεγα ιστορική- στιγμή να επισκέπτεσαι τους χώρους, τα κελιά, όπου από εδώ έφευγαν οι μελλοθάνατοι για να πάνε να εκτελεστούν στο Λαζαρέτο. Για να τους πάνε να τους εκτελέσουν στο Λαζαρέτο καλύτερα. Ήρωες του εργαζόμενου λαού, με ένα κίνημα τεράστιο αλληλεγγύης και υποστήριξης από τον Κερκυραϊκό λαό, από όλο τον ελληνικό λαό.

Είναι υποχρέωση των απογόνων αυτών των ηρώων, εμάς όλων δηλαδή, να τους θυμόμαστε, να επισκεπτόμαστε αυτούς τους χώρους, τα κελιά τους και βεβαίως οι νέες γενιές να μαθαίνουν την τραγική αλλά μεγάλη και ηρωική ιστορία αυτού του τόπου, αυτού του λαού”.

 

“Ταυτόχρονα, με άδεια της διεύθυνσης των φυλακών, συναντήσαμε τους εργαζόμενους εδώ στο χώρο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που είδαμε, με αίθουσες όπου εκπαιδεύονται οι κρατούμενοι, αποκτούν ουσιαστικά  απολυτήριο δημόσιου σχολείου, με αίθουσες πληροφορικής. Είναι από τα ζητήματα που θα πρέπει να ενισχυθούν, να χρηματοδοτηθούν από το κράτος, από τα Υπουργεία, από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και εργαζομένων της περιοχής. Χρειάζεται να ενισχύσουμε συνολικά το σωφρονιστικό σύστημα των φυλακών, έτσι απ’ αυτό να βγαίνουν άνθρωποι οι οποίοι θα  μπορούν να είναι χρήσιμοι στη κοινωνία. Άλλωστε, τα  ίδια τα στοιχεία του κράτους, της ΕΕ δείχνουν ότι όσοι αποφοιτούν από τέτοια σχολεία δεύτερης ευκαιρίας έχουν λιγότερες πιθανότητες να ξαναγυρίσουν στα σίδερα της φυλακής.”

 

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα συνεχίζεται ως εξής:

  • Αυτή την ώρα, 12:30, πραγματοποιεί συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας στο χώρο του Εργατικού Κέντρου. Στις 00 θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην περιοχή του Ποταμού ξεκινώντας από τη γέφυρα του Ποταμού, που πλήγηκε από τις πρόσφατες πλημμύρες και στις 17.30 θα πραγματοποιήσει συνάντηση με φορείς της περιοχής στο καφενείο του Πάγκαλου.
  • Αύριο, Κυριακή, θα μιλήσει στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας στο Λαζαρέτο για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η ώρα αναχώρησης για το νησάκι του Λαζαρέτο είναι 10:30 από το λιμάνι της Κέρκυρας. (Κατά τη μεταφορά από και προς το νησί θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα).

 

ΑΘΗΝΑ 20/10/2021                                        ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Ερώτηση 1η: Η επίσκεψή σας στα Χανιά ήταν σε μια περίοδο που παρατηρείται νέα έξαρση της πανδημίας, ενώ, εδώ και αρκετό καιρό, σημειώνεται μια στασιμότητα στο θέμα των εμβολιασμών με ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας να μη θέλει να εμβολιαστεί. Πώς το ερμηνεύετε εσείς αυτό; Γιατί αυτή η άρνηση;

 Απάντηση: Η νέα έξαρση της πανδημίας καθρεφτίζει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, και κυρίως τη διαχρονική πολιτική η οποία αντιμετωπίζει την προστασία της υγείας του λαού, ως “κόστος”. Γι αυτό αποθεώνεται η “ατομική ευθύνη”. Κι όμως 20 μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας υπάρχει  πείρα και επιστημονική γνώση, η οποία επιβάλλει τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο έχει καταρρεύσει, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, αλλά μέτρα προστασίας στους κρίσιμους χώρους διασποράς όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία και οι σχολές.  Παρότι δύο χρόνια τώρα κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις, η κυβέρνηση τον χαβά της!

Ακόμα και η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, στην κυβέρνηση χρεώνεται γιατί οι δικές της ανεπάρκειες και παλινωδίες άφησαν ελεύθερο το πεδίο στον ανορθολογισμό, τον σκοταδισμό, την άρνηση. Τι να πρωτοπούμε για το ότι το εμβόλιο από όπλο της επιστήμης το μετέτρεψε σε μέσο εκβιασμού και διαχωρισμού; Για το ότι απουσιάζει μια εμβολιαστική εκστρατεία με ευθύνη του κράτους, εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα ερωτήματα, με ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού; Για το ότι δεν επεξεργάστηκε ένα καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων, με δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό, εφαρμογή της φαρμακοεπαγρύπνησης; Αλλά και με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες, με επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού ποιος έχει την ευθύνη, αν όχι η κυβέρνηση;

Ερώτηση 2η: Έχει γίνει πολύς λόγος για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Η δική σας θέση ποια είναι;

 Απάντηση: Από την πρώτη στιγμή, έχουμε πει πως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μπορούσε να εξετασθεί για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και με αυστηρές προϋποθέσεις, τις οποίες όμως θα μπορούσε να τις διασφαλίσει ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας και όχι να αξιοποιείται ως “εργαλείο” για να συγκαλυφτούν οι κυβερνητικές ευθύνες, να ενισχυθεί ο “κοινωνικός αυτοματισμός” και οι διώξεις σε βάρος εργαζομένων, όπως επιχείρησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Στη δική μας πρόταση για ένα καθολικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει ξεχωριστή θέση. Αναλογιστείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση με τον εμβολιασμό, αν για παράδειγμα ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ως βασικό στοιχείο των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας είχε ουσιαστικό ρόλο. Αν ορισμένοι, και κυρίως οι θιασώτες της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας, αντιμετωπίζουν την πρόταση μας ως μη ρεαλιστική, τους αποστομώνουν τα καθημερινά ρεκόρ της πανδημίας που ομολογούν τη χρεοκοπία της πολιτικής και τους συστήματος που υπηρετούν. Γιατί τελικά ρεαλιστικό είναι ό,τι συμφέρει το λαό.

Ερώτηση 3η: Παράλληλα με την πανδημία βλέπουμε να εξελίσσεται διεθνώς ένα κύμα ακρίβειας που σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με το ζήτημα της ενέργειας. Η κυβέρνηση λέει ότι είναι μια διεθνής κρίση και έχει προχωρήσει σε κάποια μέτρα. Ποια είναι η δική σας θέση γι΄ αυτό το πρόβλημα; 

 Απάντηση: Το γεγονός ότι το κύμα ακρίβειας δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι άμοιρη ευθυνών. Όταν μάλιστα κοροϊδεύει ότι είναι παροδικό, αλλά και ότι με τα μέτρα που παίρνει θα ανακουφίσει τα λαϊκά νοικοκυριά. Η ακρίβεια δεν είναι ουρανοκατέβατη. Είναι η ίδια η ένταση της εκμετάλλευσης, το κυνήγι του μέγιστου κέρδους, ο ανταγωνισμός, που οδηγούν στην αύξηση των τιμών των προϊόντων, είναι η ασκούμενη σήμερα “επεκτατική πολιτική”, η διάθεση δισ. ευρώ στο κεφάλαιο που ενισχύει τον πληθωρισμό. Είναι με δύο λόγια ο ίδιος ο καπιταλισμός και η λειτουργία του, που από τη μία κλέβει τον ιδρώτα του λαού με την εκμετάλλευση και από την άλλη βάζει χέρι και στο ήδη πενιχρό εισόδημά του με τις ανατιμήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Όσο για το πανάκριβο ρεύμα που πληρώνει ο λαός υπάρχει ένοχος και αιτία και είναι η πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, η λεγόμενη “πράσινη μετάβαση”, η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ και η δραστική αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από το συνεχώς υπερτιμούμενο εισαγόμενο φυσικό αέριο και η εξάρτηση της χώρας από τις διακυμάνσεις της διεθνούς αγοράς. Αυτή την πολιτική υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, αυτή την πολιτική στηρίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα. Μάλιστα όλοι τους θέσπισαν και διατήρησαν ειδικούς φόρους και  χαράτσια στην ενέργεια. Το ΚΚΕ, για να στηριχτούν και να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά, έχει καταθέσει ήδη τροπολογία στη Βουλή με την οποία ζητάει να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως και οι άλλοι φόροι στην Ενέργεια, την οποία όπως ήταν φυσικό απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ερώτηση 4η: Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Συμμερίζεστε στο θέμα αυτό τις ανησυχίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων;

Απάντηση: Προφανώς και συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες, γιατί ο κανόνας είναι να θυσιάζεται το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους, στη συγκεκριμένη περίπτωση στο βωμό των συμφερόντων των ενεργειακών ομίλων. Μπορεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ολοκλήρωσε τον σχετικό διαγωνισμό για την παράδοση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, αλλά μαζί με τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες περί ανάπτυξης, σταθερότητας στη περιοχή, ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών με προστασία του περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα θέλουν να αποσπάσουν τη συναίνεση του Κρητικού λαού στα σχέδια καταλήστευσης του ενεργειακού πλούτου της χώρας από τους ενεργειακούς ομίλους. Οι δικές μας ανησυχίες δεν αφορούν μονόπλευρα την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη εμπλέκει ακόμα περισσότερο το λαό μας, τη χώρα μας στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που οξύνονται στην περιοχή μας για το ποιος, ποιο κράτος, ποιος όμιλος θα βάλει στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο.

Χώρια που οι εργατικές λαϊκές οικογένειες της Κρήτης ούτε φτηνή ενέργεια θα εξασφαλίσουν, ούτε οφέλη από τα έσοδα του κράτους, τα οποία σύμφωνα με τις συμβάσεις που υπογράφονται, θα είναι μικρά και θα κατευθύνονται αποκλειστικά στην ενίσχυση του κεφαλαίου για νέες επενδύσεις. Αντίστοιχα θα χρυσοπληρώνουν για τη χρήση όποιων άλλων υποδομών φτιαχτούν πάνω στο νησί για τις ανάγκες της εξόρυξης.

Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης όπου τα μέσα παραγωγής, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, οι εγχώριες πηγές ενέργειας, τα μέσα παραγωγής και διανομής της ενέργειας θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Ένας τέτοιος δρόμος ανάπτυξης προϋποθέτει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας.

Ερώτηση 5η: Ασκήσατε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη συμφωνία που σύναψε με τη Γαλλία και διαχρονικά επικρίνετε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν ακολουθεί ολοένα και περισσότερο μια πολιτική προκλήσεων. Ωστόσο, ενώ είναι κατανοητές οι ενστάσεις για τα πολυδάπανα εξοπλιστικά προγράμματα που ακολουθεί η Ελλάδα, αναρωτιέται κανείς πώς αλλιώς θα μπορούσε να “θωρακιστεί” αμυντικά μια μικρή χώρα αν δεν συνάψει πολιτικοοικονομικές συμμαχίες. Υπάρχει κάποια άλλη ρεαλιστική προοπτική;

Απάντηση: Οι συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία φέρουν τον ψευδεπίγραφο τίτλο “αμυντικές”, ωστόσο η αλήθεια είναι πως είναι επιθετικές, γιατί αφορούν συμμετοχή της Ελλάδας όχι στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, στην υπεράσπιση της άμυνας της πατρίδας, αλλά σε επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και ξεχωριστών κρατών ισχυρών της ΕΕ, σε όλη την περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας της Υποσαχάριας Αφρικής, μέχρι και στον Ειρηνικό, στοχεύουν τη Ρωσία και την Κίνα. Άρα, λοιπόν, για ποια άμυνα της χώρας, μιλάμε; Αυτά τα επιθετικά σχέδια υπηρετούν και τα εξοπλιστικά προγράμματα, οι φρεγάτες και τα Rafale με αντάλλαγμα την αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ, στο Μάλι, στο Σαχέλ. Το ερώτημα όμως είναι: Τι δουλειά έχουμε εκεί; Την ίδια ώρα που η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια σε πολεμικές δαπάνες, λείπουν χρήματα από την υγεία, την παιδεία, τα απαραίτητα προστασίας όπως αυτά της αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Πακτωλός δις δίνονται σε γαλλικές και αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες την ώρα που απαξιώνεται και κλείνει η ελληνική Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), η Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΛΒΟ), τα  Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), συνολικά η αμυντική βιομηχανία. Ρεαλιστικό είναι ότι συμφέρει το λαό μας, τη χώρα μας, μ’ αυτή την έννοια το συμφέρον του λαού μας είναι να αναπτύσσει ισότιμες και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με άλλα κράτη οι οποίες βέβαια θα υπηρετούν τα συμφέροντα τόσο του ελληνικού λαού όσο και των άλλων λαών. Και γι’ αυτό προϋπόθεση είναι να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ο ίδιος ο λαός να κάνει κουμάντο στον τόπο του και να αναπτύσσει σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου.

Ερώτηση 6η: Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης έχει κατ’ επανάληψη φέρει στη βουλή το θέμα του φρουρίου Ιτζεδίν και τον αγώνα που γίνεται ώστε να καταστεί ένα τόπος ιστορικής μνήμης και πολιτισμού. Γιατί πιστεύετε ότι το θέμα αυτό δεν έχει ανακινηθεί από καμία κυβέρνηση;  

 Απάντηση: Πράγματι, είναι δεκάδες οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τόσο μέσα στη Βουλή και στις δομές της Τοπικής Διοίκησης από τους εκλεγμένους μας, όσο και μέσω των Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή που έχουν πραγματοποιηθεί στον χώρο. Το φρούριο Ιτζεδίν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους λαϊκούς αγώνες, την αλύγιστη στάση κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, απέναντι στη βία και τις διώξεις του αστικού κράτους του 20ου αιώνα. Πάνω από 400 κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές βασανίστηκαν σε αυτό τον τόπο μαρτυρίου.

Καμία κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα, γιατί φοβούνται ακριβώς αυτά τα διδάγματα. Της αλύγιστης πάλης, της ανεξάντλητης αντοχής και δύναμης που κρύβει ο άνθρωπος όταν αποφασίσει συλλογικά να αντισταθεί και να ανατρέψει τον εκμεταλλευτή του. Την ανάδειξη τελικά του πραγματικού αντιπάλου, που κι εδώ αποδεικνύεται ότι δεν είναι η μία ή η άλλη αστική κυβέρνηση, αλλά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που προκειμένου να διασφαλίσει την κυριαρχία του, δε διστάζει να χρησιμοποιήσει τη βία, την καταστολή, τις φυλακές, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις. Το ΚΚΕ όμως έχει ευθύνη και χρέος να συνεχίσει την πάλη για τη διάδοση της ιστορικής μνήμης, για να δοθεί το φρούριο του Ιτζεδίν εκεί που πραγματικά ανήκει, στους εργαζόμενους, τη νεολαία, τον χανιώτικο λαό. Είναι ένα πρώτο θετικό βήμα η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου – ύστερα από πρότασή μας – για την ανάγκη αποκατάστασης καθώς και η δέσμευση του Περιφερειάρχη για τη χρηματοδότηση της μελέτης. Όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

Ερώτηση 7η: Οι εσωκομματικές διεργασίες που γίνονται στο ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη νέου προέδρου θεωρείτε ότι μπορεί να πυροδοτήσουν αλλαγές στην κεντρική πολιτική σκηνή;

 Απάντηση: Πηγαίνοντας προς τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ γίνεται ολοένα και πιο φανερό, ανεξάρτητα τι ισχυρίζεται ο κάθε υποψήφιος για την προεδρία, ότι το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ προορίζεται να παίξει το ρόλο ενός μπαλαντέρ στο αστικό πολιτικό σύστημα, στηρίζοντας μία νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση. Άλλωστε “βγάζει μάτι” το ότι όλοι, και οι έξι υποψήφιοι λοξοκοιτάζουν άλλος προς τη ΝΔ και άλλος προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους απλούς ανθρώπους που τις προηγούμενες δεκαετίες ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στα χρόνια των μνημονίων “έχασαν τη γη κάτω από από τα πόδια τους”, όταν είδαν το κόμμα που εμπιστεύτηκαν να καταρρέει. Κάποιοι από αυτούς ακούμπησαν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΝΔ και τώρα ορισμένοι έχουν κάποιες προσδοκίες, ονειρεύονται ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, από κόμμα- μπαλαντέρ θα ξαναγίνει η λεγόμενη “μεγάλη δημοκρατική παράταξη”. Τους λέμε ειλικρινά: Οι προσδοκίες τους αυτές, θα διαψευστούν. Γιατί η στήριξή τους σε αυτό το κόμμα, την επόμενη μέρα θα γίνει εκ νέου στήριξη μιας νέας αντιλαϊκής κυβέρνησης είτε με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό τη ΝΔ. Όμως από την πείρα τους ξέρουν πως δεν υπάρχουν “σωτήρες” ούτε νέοι ούτε παλιοί. Υπάρχει ο λαός που αν το αποφασίσει μπορεί ο ίδιος να σώσει τον εαυτό του. Ας σκεφτούν λοιπόν να κάνουν και μια επιλογή που πριν δεν είχαν σκεφτεί: να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, με τους κομμουνιστές. Για όλους έχουμε μια ανοιχτή αγκαλιά, και μια θέση δίπλα μας στους αγώνες.

Ερώτηση 8η: Οι επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν, θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας του ΚΚΕ με κάποια άλλη πολιτική δύναμη ή οποιαδήποτε σενάριο συμμετοχής σε κυβερνητικό σχήμα είναι εξ’ ορισμού απορριπτέο; 

 Απάντηση: Είναι αλήθεια ότι κυκλοφορούν διάφορα σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα στα αστικά πολιτικά κόμματα και σε αντίθεση με ότι λέγεται είναι υπαρκτά, δεν αφορούν στη σφαίρα της φαντασίας. Κι αυτό γιατί η δυνατότητα να συνεργαστούν, ακόμα και η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει και απορρέει από την κοινή αντίληψη που έχουν στα στρατηγικά, δηλαδή στα κρίσιμα για τη ζωή του λαού, ζητήματα. Μόνο να δει κανείς πόσα και ποια νομοσχέδια της ΝΔ έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει.

Και όπως ξέρετε κανένα απ’ αυτά, τα “από χέρι” αντιλαϊκά σενάρια δεν περιλαμβάνει συμμετοχή του ΚΚΕ. Το μόνο υπαρκτό σενάριο προς όφελος του λαού είναι αυτό που θα γράψουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που αποφασίζουν να σηκώσουν κεφάλι, να διεκδικήσουν, να βάλουν στο επίκεντρο της πάλης τους τις δικές τους ανάγκες κόντρα στα συμφέροντα μιας χούφτας εκμεταλλευτών. Αυτό έκαναν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της COSCO στον Πειραιά, τα παιδιά με τα μηχανάκια της e-food και κέρδισαν. Αυτό το σενάριο δεν θα μείνει στη μέση, θα φτάσει μέχρι οι εργάτες, ο λαός να σηκώσει μαζικά το ανάστημά του, να εμπιστευτεί την τεράστια δύναμή του και να πάρει στα χέρια του την εξουσία. Σ’ αυτή λοιπόν τη διακυβέρνηση – όργανο της εργατικής λαϊκής πλειοψηφίας κι εξουσίας, το ΚΚΕ θα έχει τη δική του θέση. Κι αν αυτή η προοπτική σήμερα φαντάζει σε πολλούς μακρινή, τους λέμε συμπορευτείτε με τους κομμουνιστές στους αγώνες για να το φέρουμε πιο κοντά. Αυτή είναι η προοπτική της ελπίδας, και της πραγματικής προόδου.

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.