ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΠΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ


Reading time: 9 Minutes

Τελευταία ενημέρωση 1 Απριλίου 2021 by manos (ceo)-admin

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στον Έβρο, αφού επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, μετέβη στο χωριό Απαλό και συναντήθηκε με την Επιτροπή Πλημμυροπαθών. Επίσης επισκέφτηκε το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο πυροσβέστης που παρασύρθηκε απ’ τα ορμητικά νερά.

Οι κάτοικοι του χωριού εξέφρασαν την αγωνία τους για την αποκατάσταση των ζημιών, για τα αναγκαία έργα αποτροπής ενός νέου πλημμυρικού επεισοδίου, αλλά και για τις αποζημιώσεις που εκκρεμούν και αποτελούν αντικείμενο ενός “άθλιου παζαριού με τους αρμόδιους φορείς που βρίσκουν αστείες δικαιολογίες για να περικόψουν τις αποζημιώσεις”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απ’ την πλευρά του διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι το ΚΚΕ θέλει να συντηρήσει το ζήτημα στην επικαιρότητα, γιατί “η πείρα λέει πως όταν περνάει η καταστροφή, όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας το πρόβλημα ξεχνιέται, το αποσιωπούν”. Δεσμεύτηκε πως το ΚΚΕ θα προβεί σε όποιες ενέργειες χρειάζονται -μέσα και έξω απ’ τη Βουλή, στους δρόμους του αγώνα- στην κατεύθυνση να δοθεί αποζημίωση 100% για τις καταστροφές. Σημείωσε πως “τα 32 δισ. που θα έρθουν απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης αντί να πάνε σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η υγεία, η παιδεία, η αντιπλημμυρική προστασία, η κυβέρνηση θα τα δώσει στους επιχειρηματίες της πράσινης ανάπτυξης, δηλαδή ανεμογεννήτριες και ΑΠΕ, μια ανάπτυξη που και πάλι ο λαός θα πληρώνει με ακριβό ρεύμα και πράσινους φόρους!”. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η ίδια η ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμα έργα προστασίας της ζωής του λαού, διότι δεν έχουν μεγάλη κερδοφορία για τους επιχειρηματίες.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι με την πίεση, με την προβολή του ζητήματος, μπορεί να γίνουν ορισμένα πράγματα για να υπάρξει κάποια ανακούφιση, αλλά κυρίως ότι χρειάζεται η διεκδίκηση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού “για να μην ξαναγίνει και δεύτερη και τρίτη φορά το κακό, γιατί η κατάσταση στο περιβάλλον χειροτερεύει”. Απευθυνόμενος στους πλημμυροπαθείς τόνισε “κυρίως εσείς πρέπει να κινηθείτε σε συμμαχία με άλλους φορείς της πόλης, των εργαζομένων, γιατί την επόμενη φορά μπορεί να πνιγεί μια άλλη περιοχή, άρα όλοι έχουν χρέος να συμπαρασταθούν σε αυτό τον αγώνα”.

Η περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ολοκληρώθηκε με την ομιλία του σε σύσκεψη, στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης, με φορείς και συνδικαλιστές από τον Νομό Έβρου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, την Παρασκευή 2 Απριλίου, στις 09.00 θα συναντηθεί με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων.

Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.

Εμφανίσεις εκπροσώπων του ΚΚΕ στα ΜΜΕ για θέματα της επικαιρότητας

Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στον τ/σ OPEN: Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς παζάρια με τους κλινικάρχες

Το «μείγμα» των περιοριστικών μέτρων μπορεί να αλλάζει κατά διαστήματα με το συνεχόμενο «άνοιξε – κλείσε», αλλά αυτό που δεν αλλάζει είναι τα κριτήρια με τα οποία γίνεται αυτή η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, τόνισε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» το πρωί της Πέμπτης.

Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη διαχείριση της πανδημίας υπαγορεύεται από το γεγονός πως θεωρούν «φυσικό φαινόμενο» ότι το σύστημα Υγείας θα είναι χάλια, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολούθησαν η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επίσης, ένα άλλο δεδομένο που υπαγορεύει αυτού του είδους τη διαχείριση και τα συνεχόμενα «άνοιξε – κλείσε» είναι πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα «βρίσκουν τοίχο» στους χώρους δουλειάς που είναι εστίες υπερμετάδοσης.

Σε σχέση με το «παραμυθάκι» ότι τάχα φταίνε οι διαδηλώσεις για την αύξηση των κρουσμάτων, υπογράμμισε πως έχει ξαναπαιχτεί. «Στον Πειραιά αυτή τη στιγμή βράζει ο τόπος, όμως δεν υπήρχε καμία διαδήλωση. Αντίθετα, στο Πειραιά αυτό που γίνεται είναι ότι στριμώχνονται εργαζόμενοι μέσα στη Ζώνη του μετάλλου, στο ΣΕΜΠΟ και την COSCO», είπε, στηλιτεύοντας αυτή την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα.

Το κρίσιμο ζήτημα, σημείωσε ο Κύριλλος Παπασταύρου, είναι να παρθούν μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων, με νέες προσλήψεις, με καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, χωρίς παζάρια με τους κλινικάρχες που έχουν θησαυρίσει μέσα στην πανδημία και όχι να φορτώνεται η πανδημία στην ατομική ευθύνη των εργαζομένων.

Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος & μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στον τ/σ Kontra: Είναι έγκλημα να πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ και η κυβέρνηση να αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα

«Δεν μπορεί κάποιος να πεθαίνει αναμένοντας ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ και ο ιδιωτικός τομέας να θησαυρίζει», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra» το βράδυ της Τετάρτης.

«Αυτό κατά τη γνώμη του ΚΚΕ είναι έγκλημα», είπε, προσθέτοντας πως «ο ιδιωτικός τομέας κάνει πάρτι», καθώς τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε «μιας νόσου» και επί της ουσίας είναι κλειστά για τους υπόλοιπους ασθενείς.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος εξήγησε ότι «η Ελλάδα δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα, η ίδια κατάσταση υπάρχει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες είτε πέρασαν μνημόνια είτε όχι», αφού διαμορφώθηκε σε επίπεδο ΕΕ -και όχι μόνο σε αυτή- ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που είναι ξεχαρβαλωμένο, για να μπορέσει να αναπτυχθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, ενώ η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι υποτυπώδης.

Επίσης, κατήγγειλε τις διώξεις των υγειονομικών, όπως του προέδρου του Σωματείου των Εργαζομένων του «Αγ. Σάββα».

Αναφερόμενος στη χαλάρωση του λοκντάουν, υπογράμμισε πως η έλλειψη μέτρων προστασίας, ειδικά στους εργασιακούς χώρους, σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να θωρακίσει το σύστημα Υγείας και να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο, με αποτέλεσμα να μη μειώνονται τα κρούσματα.

Για ενημέρωση: “Το Ταμείο Ανάκαμψης” στις θέσεις του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Το Ταμείο Ανάκαμψης” στις θέσεις του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

 Με αφορμή την παρουσίαση από την κυβέρνηση του “Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης”, σας στέλνουμε για ενημέρωση το σημείο των θέσεων, που αναφέρεται στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, από το 2ο κείμενο των θέσεων, με θέμα: “Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα. Το πολιτικό – στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. Η κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και η δράση του ΚΚΕ. Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία και στο αστικό πολιτικό σύστημα”.

Στο Δ΄ ΚΕΦΑΛΑΙΟ του κειμένου με τίτλο: Εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία. Από την ασθενική ανάκαμψη στη νέα επιβράδυνση και τη μετεξέλιξη της σε βαθιά κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας”, η θέση 28 αναφέρεται στο σχετικό θέμα:

Οι προσαρμογές στη διαχείριση της αστικής οικονομικής πολιτικής στις συνθήκες της νέας διεθνούς κρίσης

Θέση 28. Η εκδήλωση της νέας διεθνούς κρίσης και η αντίστοιχη πτώση των νέων ιδιωτικών επενδύσεων οδήγησαν σε αλλαγές και προσαρµογές της αστικής οικονοµικής πολιτικής µε στόχο την ενθάρρυνσή τους.

Στην Ελλάδα, όπως και στην ΕΕ και διεθνώς, οι κυβερνήσεις και γενικότερα το αστικό πολιτικό σύστηµα συγκλίνουν στην υιοθέτηση µεγαλύτερης κρατικής παρέµβασης, επεκτατικής δηµοσιονοµικής πολιτικής και νοµισµατικής χαλάρωσης, για να στηριχτεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας.

Από φιλελεύθερες συντηρητικές δυνάµεις η επιλογή αυτή εµφανίζεται ως η κατάλληλη για την «έκτακτη κατάσταση» της απότοµης συρρίκνωσης της παραγωγής και της έλλειψης ιδιωτικών επενδύσεων. Από σοσιαλδηµοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάµεις προβάλλεται ως «προοδευτική στροφή, µετά την αποτυχία του νεοφιλελευθερισµού». Στη χώρα µας, τα αστικά κόµµατα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κρίνουν την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ ως µη συνεπή προσαρµογή στην αντίστοιχη ευρωενωσιακή, ενώ τα ίδια παρουσιάζονται ως πιο αυθεντικοί εκφραστές µιας ανάλογης, πιο επεκτατικής, κρατικής πολιτικής, χωρίς πειστικότητα, αφού βαρύνονται ως υπεύθυνοι της µνηµονιακής διαχείρισης της οικονοµικής κρίσης.

Είναι περιορισµένη η δυνατότητα της µεγαλύτερης κρατικής παρέµβασης να αµβλύνει τις αρνητικές συνέπειες για τον λαό από το µεγάλο βάθος της κρίσης. Η όξυνση του ανταγωνισµού των ιµπεριαλιστικών κέντρων στη διεθνή καπιταλιστική αγορά θέτει αντικειµενικούς περιορισµούς στην επεκτατική δηµοσιονοµική πολιτική που ακολουθείται σήµερα στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Η µεγάλη απόκλιση από τους δηµοσιονοµικούς στόχους θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε νέα σκληρά µέτρα που θα κληθούν να πληρώσουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώµατα. Ήδη αυξάνεται η γερµανική πίεση για επαναφορά της εφαρµογής των όρων του Συµφώνου Σταθερότητας µετά το 2021 σχετικά µε τον περιορισµό των κρατικών χρεών και των ετήσιων ελλειµµάτων. Το κρατικό χρέος της Ελλάδας ξεπερνά πλέον το 200% του ΑΕΠ και οι δαπάνες εξυπηρέτησής του θα αυξηθούν το επόµενο διάστηµα.

Έτσι αναπαράγεται ο φαύλος κύκλος της άµεσης κρατικής επεκτατικής παρέµβασης για την υποβοήθηση της καπιταλιστικής αναπαραγωγής και τον εκ νέου περιορισµό της, φάση στην οποία πάλι τις συνέπειες πληρώνουν οι εργαζόµενοι.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειµένου να αντιµετωπίσει τα προβλήµατα που συνδυαστικά πλήττουν την εγχώρια οικονοµία, έλαβε µια σειρά από βραχυπρόθεσµα µέτρα που στηρίχτηκαν σε νέο κρατικό δανεισµό που ξεπέρασε τα 12 δισ. ευρώ. Επίσης αξιοποίησε τα «µατωµένα πλεονάσµατα» της προηγούµενης περιόδου, προετοιµάζοντας παράλληλα ένα µεγάλο «πακέτο» χρηµατοδότησης της καπιταλιστικής οικονοµίας, µε τη µερίδα του λέοντος «των µέτρων στήριξης» να κατευθύνεται στην ενίσχυση των επιχειρηµατικών οµίλων.

Η µεσοπρόθεσµη πολιτική της κυβέρνησης, που κοστολογείται σε περίπου 70 δισ. ευρώ, αποτελεί την ελληνική εκδοχή της ευρωενωσιακής «απάντησης» στη νέα κρίση, που αφορά πλέον όλες τις οικονοµίες της ΕΕ. Στοχεύει κυρίως στη στήριξη των επενδύσεων στην «πράσινη» και «ψηφιακή» µετάβαση, αποδεικνύοντας ότι το πρόβληµα αναπαραγωγής στην Ελλάδα, αλλά και στην ΕΕ, είναι πολύ βαθύτερο από τις συνέπειες της πανδηµίας, αφού ως κύρια λύση αναγορεύεται ο «πράσινος και ψηφιακός µετασχηµατισµός της ευρωενωσιακής οικονοµίας».

Το πακέτο χρηµατοδότησης της ΕΕ και η συµµετοχή της Ελλάδας στο Ταµείο Ανάκαµψης είναι συνδεδεµένο µε ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, που θα καθορίζει τις µεταρρυθµιστικές κι επενδυτικές προτεραιότητες έως το 2026, το οποίο θα πρέπει να υποβάλει κάθε κράτος – µέλος και αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η εκταµίευση της χρηµατοδότησης. Το σχέδιο ευθυγραµµίζεται τόσο µε τον σχεδιασµό και τις προτεραιότητες της ΕΕ όσο και µε τις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου. Το µεγαλύτερο µέρος της χρηµατοδότησης θα αξιοποιηθεί για την υλοποίηση µεγάλων επενδυτικών έργων «πράσινης» ανάπτυξης (τουλάχιστον 37%) και προώθησης νέων ψηφιακών λύσεων (τουλάχιστον 20%). Ήδη το επόµενο διάστηµα αναµένεται η δηµοπράτηση για το φάσµα του 5G, ενώ έχει ανακοινωθεί η επένδυση της «Microsoft» στην Αττική.

Η αστική πολιτική, παρά το γεγονός ότι η οικονοµία εκτίθεται ακόµη περισσότερο στις διεθνείς αναταραχές, αναδεικνύει την «εξωστρέφεια» ως βασικό µοχλό της εγχώριας οικονοµίας, µε κεντρικό στόχο να συνδέσει οργανικά και τη βιοµηχανική παραγωγή σε αυτήν την κατεύθυνση, µε τη «σχετική συµµετοχή των διεθνών εµπορεύσιµων αγαθών και υπηρεσιών στο εθνικό προϊόν».

Η «εξωστρέφεια» του εγχώριου κεφαλαίου εναρµονίζεται µε τον βαθµό διεθνοποίησης της παγκόσµιας καπιταλιστικής αγοράς, τις αυξανόµενες αλληλεξαρτήσεις, τον ιστορικό προσανατολισµό που έχει στις διεθνείς µεταφορές, στον διεθνή τουρισµό και σε ανάλογους µεταποιητικούς κλάδους (Τρόφιµα, Ποτά, Μεταλλουργία κ.ά.).

Το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη αποκαλύπτει ποια θα είναι η επόµενη µέρα της «επιστροφής στην κανονικότητα»: Εφιάλτης για τον λαό, µε κλιµάκωση της πολιτικής επιβολής φθηνής εργατικής δύναµης και ολοκλήρωση της επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώµατα των εργαζοµένων. Παράδεισος για τους µονοπωλιακούς οµίλους, µε νέες φοροαπαλλαγές και µέτρα επιτάχυνσης της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ “ΑΤΥΧΗΜΑ” ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ

Το τραγικό εργατικό “ατύχημα” στο Γυμνό Ευβοίας, με θύματα 3 νεκρούς εργάτες κι έναν ακόμη τραυματία, που εκτελούσαν εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ, είναι ένα ακόμη στυγνό εργοδοτικό έγκλημα.

Δεν φταίει ούτε η τύχη, ούτε η “κακιά” στιγμή. Είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας και της εντατικοποίησης της εργασίας,  που οδηγεί σ’ αυτά τα εγκλήματα κι αυξάνει τη λίστα των εργατών που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται στον βωμό του κέρδους. Είναι επίσης το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και εργολαβοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που προωθείται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής “απελευθέρωσης” της ενέργειας.

Απαιτείται η άμεση απόδοση των ευθυνών τόσο στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει την ευθύνη για το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, όσο και στον ΑΚΤΩΡ, τον εργολάβο, που πραγματοποιούσε για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ τις εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα.

Η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των τριών θυμάτων του εργατικού εγκλήματος στο Γυμνό και εύχεται ταχεία ανάρρωση στον τραυματία.

ΑΘΗΝΑ 1/4/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.