ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ «ΑΝΙΜΑ»


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 8 Ιουλίου 2020 by energinews (admin)

Ανακοίνωση Τομέα Περιβάλλοντος Κινήματος Αλλαγής

Τις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Τομέα Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής τον Γραμματέα Περιβάλλοντος Γιώργο Αποστολόπουλο και τους Αναπληρωτές Γραμματείς Μόσχο Κορασίδη, Νίκο Χούτα και Γιάννη Κίτη.

Στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου φιλοξενούνται άγρια ζώα και πτηνά που χρήζουν περίθαλψης και φροντίδας. Μεταξύ αυτών και ένας σημαντικός αριθμός σπάνιων και προστατευόμενων ειδών. Η ξενάγηση στο χώρο ήταν πολύ ιδιαίτερη, καθώς δόθηκε η ευκαιρία επαφής και ενσυναίσθησης για τα τραυματισμένα ζώα.

Ακολούθησε ενδελεχής ενημέρωση από την εκπρόσωπο του ΑΝΙΜΑ Μαρία Γανωτή, στη διάρκεια της οποίας εκτέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με την περίθαλψη και τη φροντίδα της άγριας πανίδας.

Η δυσχερής διαδικασία χωροθέτησης και αδειοδότησης των εγκαταστάσεων, η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και η ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών, είναι ορισμένα μόνο από τα σοβαρά ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτηση. Είναι επίσης θλιβερό το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση των πτηνών που για διάφορους λόγους έχουν ανάγκη περίθαλψης.

Από την πλευρά των εκπροσώπων του Κινήματος Αλλαγής, τονίστηκε η ξεκάθαρη θέση για άμεση επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, για αλλαγή του γραφειοκρατικού και αναχρονιστικού νομοθετικού πλαισίου και για ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της ενημέρωσης για τα άγρια ζώα της πατρίδας μας.Είναι πραγματικά απογοητευτικό όταν το φυσικό κεφάλαιο της χώρας προστατεύεται από πρωτοβουλίες ευαισθητοποιημένων πολιτών και η Κυβέρνηση αντί να αναλαμβάνει το βάρος που της αναλογεί, να σφυρίζει αδιάφορα. Το Κίνημα Αλλαγής θα είναι πάντα πρωτοπόρο για την εφαρμογή στην Ελλάδα μιας αυθεντικής οικολογικής πολιτικής, με ευαισθησία για τον άνθρωπο και το Περιβάλλον.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Ν ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ «ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Ενημερωτικό σημείωμα Κινήματος Αλλαγής

Η θέση μας

Εδώ και αρκετά χρόνια η παράταξη μας αναγνώριζε την ανάγκη να ορισθούν κανόνες στην οργάνωση των πορειών, για αυτό και είχαν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες και το 2001 και το 2011 που για διάφορους λόγους δεν τελεσφόρησαν.

Πλαίσιο όμως που δεν θα καταστρατηγεί το δικαίωμα των πολιτών, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των κινημάτων στην διαμαρτυρία και την διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Ένα πλαίσιο δηλαδή που θα προστατεύει και τα δικαιώματα και την περιουσία των πολιτών στο κέντρο των πόλεων από την ασυδοσία και το μπάχαλο χωρίς αυταρχισμό και αυθαιρεσία που περιστέλλει εξίσου θεμελιώδη βασικά δημοκρατικά δικαιώματα. Επίσης καταστήσαμε σαφές ότι το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή δεν παρείχε τις αναγκαίες θεσμικές εγγυήσεις χωρίς τις οποίες δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφιστεί από την πλευρά μας.

Ένα νομοσχέδιο αντιδημοκρατικό που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις, ήθελε ανοιχτό το κέντρο αλλά οδοφράγματα στις πορείες. Με βάση τις δικές μας θέσεις επιλέξαμε αντί ένα «τυφλό» όχι που θα οδηγούσε απλά στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου όπως το ήθελε και το κατέθεσε η κυβέρνηση, να αναλάβουμε δράση. Πήραμε την πρωτοβουλία και διατυπώσαμε μια σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, ασκήσαμε πολιτική πίεση στη κυβέρνηση και κατά τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής αλλά και στην δημόσια συζήτηση. Με τις τεκμηριωμένες θέσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις μας αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Από τις θεσμικές εγγυήσεις που πετύχαμε , κερδισμένοι είναι τελικά οι πολίτες. Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό. Γιατί επιπλέον , η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας. Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση.

Στην ουσία, ξαναγράψαμε το νομοσχέδιο. Με τις βελτιώσεις που εμείς επιβάλαμε στην Κυβέρνηση, διασώσαμε το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαδήλωση.

Τι προηγήθηκε

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων διατυπώθηκε σε όλους τους τόνους ότι το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης διαφέρει καθοριστικά από την πρόταση νόμου της επιστημονικής επιτροπής που είχε διαμορφωθεί με πρωτοβουλία του Γ. Καμίνη ως δημάρχου Αθηναίων το 2012, όπως ψευδώς επικαλείτο η Κυβέρνηση.

Εκεί εντοπίστηκε η κριτική μας αλλά και οι δικές μας «κόκκινες γραμμές».

Συγκεκριμένα:

1.Αντί να απαγορεύεται η διαδήλωση μόνο με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής με μόνη την απλή γνώμη των δημάρχων, εμείς απαιτήσαμε ως αναγκαία προϋπόθεση και σύμφωνη απόφαση εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας.

2.Αντί η διάλυση συνάθροισης να αποφασίζεται μονομερώς από τις αστυνομικές αρχές, ζητήσαμε οπωσδήποτε να είναι παρών και να απαιτείται και η έγκριση του εισαγγελέα. Όχι απλά να ενημερώνεται εκ των υστέρων από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, όπως προβλεπόταν από το νομοσχέδιο του Υπουργείου.

3.Ζητήσαμε την απόσυρση εδώ και τώρα του ιδιώνυμου αδικήματος που προέβλεπε ποινή φυλάκισης στον καθένα που συμμετέχει σε απαγορευμένη διαδήλωση ή δεν αποχωρεί όταν νομίμως διαλύεται μια συνάθροιση σε εξέλιξη.

4.Απαιτήσαμε να απαγορευθεί η χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως είχε συμπεριληφθεί ρητά στην πρόταση του 2012.

5.Επιδιώξαμε επίσης να αφαιρεθεί η αστική ευθύνη των υπευθύνων της εκδήλωσης.

Τι καταφέραμε

Στην τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η Κυβέρνηση δέχτηκε σχεδόν το σύνολο των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής. Το σημαντικό είναι ότι πλέον ο νόμος ρυθμίζει και προστατεύει το δικαίωμα στη διαδήλωση πληρέστερα και από το ίδιο το Σύνταγμα -το άρθρο 11 είναι αυστηρότερο από τις τελικές διατάξεις μετά τις αλλαγές που πετύχαμε. Με τις θεσμικές εγγυήσεις που εμείς επιβάλαμε το δικαίωμα στη συνάθροιση ρυθμίζεται και δεν περιορίζεται όπως υποστηρίζει ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα:

1. Ως προς την απαγόρευση της διαδήλωσης:

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε απαγόρευση από την αστυνομική αρχή μόνον με απλή γνώμη του δημάρχου.

Μετά από δική μας πρόταση, προβλέπεται πλέον η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Πρωτοδικών.

2. Ως προς τη διάλυση μιας εν εξελίξει συνάθροισης:

Στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου αρκούσε η απόφαση της αστυνομικής αρχής.

Μετά από δική μας πρόταση, προστέθηκε και η «σύμφωνη γνώμη του παριστάμενου εισαγγελέα πρωτοδικών».

3. Απάλειψη ιδιώνυμου αδικήματος:

Το αρχικό νομοσχέδιο επανέφερε το καταργημένο από τον νέο Ποινικό Κώδικα, αναχρονιστικό αδίκημα της συμμετοχής σε απαγορευμένη διαδήλωση.

Μετά από δική μας πρόταση, οι διατάξεις αυτές απαλείφονται.

4. Αυθόρμητη συνάθροιση:

Στο αρχικό νομοσχέδιο οι αυθόρμητες συναθροίσεις κατά κανόνα απαγορεύονταν και για να επιτραπούν ήταν απαραίτητη ειδική απόφαση.

Μετά από δική μας πρόταση, η αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπεται και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να απαγορευθεί αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια και μετά από ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα πρωτοδικών.

5. Αστική ευθύνη διοργανωτή:

Συνεχίζουμε να αξιώνουμε την απόσυρση της διάταξης για αστική ευθύνη των διοργανωτών της διαδήλωσης, που μάλιστα καλούνται να αποδείξουν οι ίδιοι ότι είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα περιφρούρησης. Προς τον σκοπό αυτό θα καταθέσουμε και τροπολογία που θα καταργεί την αδικαιολόγητη και υπέρμετρα αυστηρή αυτή ρύθμιση.

Συμπερασματικά: Οι αρχές και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής επέβαλαν μια δυναμική αλλά δημιουργική αντιπολίτευση. Δεν θέλαμε στείρα αντιπαράθεση που δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην περιστολή του δικαιώματος της συνάθροισης.

Με απλά λόγια: Χωρίς το Κίνημα Αλλαγής, το νομοσχέδιο θα περνούσε με την αρχική, αυταρχική μορφή του εις βάρος των πολιτών και των ελευθεριών τους.

Ρυθμός Επικαιρότητας | 07.07.2020

Φώφη Γεννηματά: Καταφέραμε να αλλάξουμε ένα αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο

Είχαμε εγκαίρως επισημάνει την έλλειψη θεσμικών εγγυήσεων από το νομοσχέδιο (για τις συναθροίσεις) που είχε καταθέσει η Κυβέρνηση και τον κίνδυνο να διολισθήσει σε παρωχημένες και αντιδημοκρατικές πρακτικές. Γι’ αυτό και επαναφέραμε την πρόταση νόμου από το 2012 του τότε δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, επεξεργασμένο από έγκριτους προοδευτικούς ακαδημαϊκούς, που περιείχε τις αναγκαίες θεσμικές και νομικές εγγυήσεις, σύμφωνες με το άρθρο 11 του Συντάγματος. Δεν κρυφτήκαμε πίσω από εύκολα συνθήματα και μισόλογα.

Όπως δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά,  με την καθοριστική μας παρέμβαση αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις. Ήθελε ανοιχτό το κέντρο αλλά οδοφράγματα στις πορείες. Άλλο ρύθμιση και κανόνες και άλλο κατάργηση συνταγματικών δικαιωμάτων, που για μας είναι αδιαπραγμάτευτα.

Από τις θεσμικές εγγυήσεις, κερδισμένοι είναι οι πολίτες. Γιατί επιπλέον, η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας. Το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και θα συνεχίσει να παλεύει για την περαιτέρω βελτίωσή του. Αυτή είναι η δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό.

Διαβάστε την δήλωση της Προέδρου, Φώφης Γεννηματά

Ένας χρόνος ΝΔ: ένας χρόνος “γαλάζιας κανονικότητας” και επικοινωνιακών σόου

Έναν χρόνο πριν, οι πολίτες έδωσαν καθαρή εντολή διακυβέρνησης στην Νέα Δημοκρατία. Μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πόλωσης και το “αντιΣΥΡΙΖΑ” ρεύμα να δυναμώνει καθημερινά, το Κίνημα Αλλαγής αναδείχθηκε σε ισχυρή τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, αυξάνοντας τις δυνάμεις του.

Δεν αγνοούμε ότι η κυβερνητική πολιτική λόγω της πανδημίας ασκήθηκε σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Έγινε βασική προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής και αποτέλεσε κοινό στόχο. Με τη στήριξη όλων και τον ακρογωνιαίο λίθο του Ε.Σ.Υ. καταφέραμε να μείνουμε ασφαλείς.

Όμως η περίοδος πριν και κατά την πανδημία χαρακτηρίζεται και από αποφάσεις, που επαναφέρουν ξεπερασμένες νοοτροπίες, παλαιοκομματισμό, αδιαφάνεια, διαιρετικές λογικές. Η οικονομία πέρασε από την αναιμική ανάπτυξη στην ύφεση, η λιτότητα δεν αμφισβητήθηκε. Η εργασία υποτιμήθηκε και απειλείται καθημερινά. Το κοινωνικό κράτος μοιάζει με αποπαίδι. Η πραγματική οικονομία, ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας απειλούνται από τις καθυστερήσεις και τη λογική “βλέποντας και κάνοντας” της Κυβέρνησης. Οι ανισότητες μεγαλώνουν, οι ευάλωτοι αποδυναμώνονται, οι νεότεροι φορτώνονται περισσότερα βάρη για το μέλλον. Στήνεται το νέο πελατειακό κράτος της Δεξιάς. Όλα αυτά η Κυβέρνηση προσπαθεί να τα κρύψει με επικοινωνιακά σόου που στηρίζονται σε δημόσιες σχέσεις με κρατικό χρήμα.

Δήλωση Προέδρου

Απολογισμός έργου ΝΔ

Δείτε το βίντεο

Νεολαία Κινήματος Αλλαγής: το πρώτο βήμα έγινε

Ο δρόμος προς το ιδρυτικό συνέδριο της Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής άνοιξε με τη συνάντηση της Προέδρου, Φώφης Γεννηματά με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής την Δευτέρα 6 Ιουλίου. Η Πρόεδρος του Κινήματος συζήτησε με τους νέους για τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις της νέας γενιάς και τους κάλεσε να γίνουν η αιχμή του Κινήματος, μέσα από την μάχη των ιδεών απέναντι σε κατεστημένες λογικές.

“Θέλω να γνωρίζετε ότι δεν έχουμε άλλο δρόμο, παρά να γίνουμε ξανά ένα πραγματικό Κίνημα νέας Αλλαγής. Νέας πνοής. Νέων αμφισβητήσεων. Νέων συγκρούσεων. Νέων αιτημάτων. Ακόμη και νέας αισθητικής, που θα αγκαλιάσει και θα φέρει στην επιφάνεια την ατζέντα του αύριο. Εσείς είστε το Κίνημα της Νέας Αλλαγής”, τόνισε.

Διαβάστε την ομιλία

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.