“Επιμένει το Υπουργείο Οικονομικών στην άνιση μεταχείριση των πλημμυροπαθών και σεισμόπληκτων επιχειρήσεων της Κρήτης, επικαλούμενο εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής”.

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 15 Φεβρουαρίου 2022 by energinews (admin)

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Οικονομικών για την άνιση μεταχείριση των επιχειρήσεων της Κρήτης που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και συγκεκριμένα τις πλημμύρες του 2020 αλλά και τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021.

Ο βουλευτής εγκάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο για την σημαντική καθυστέρηση αναφορικά με την έκδοση της Υπουργικής απόφασης για  την επιχορήγηση επιχειρήσεων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες της 20ης έως 22ας Οκτωβρίου2020 και της 6ης, 7ης, 8ης και 10ης Νοεμβρίου 2020 αλλά και για το ύψος της επιχορήγησης που ανέρχεται σε  χρηματική ενίσχυση ίση με το 30% του συνόλου της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας σύμφωνα με το ΦΕΚ  354/03-02-2022 της Κυβέρνησης, όταν για πλημμύρες που σημειώθηκαν την ίδια χρονική περίοδο στην υπόλοιπη Ελλάδα, η χρηματική ενίσχυση φτάνει μέχρι και το 55 % της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Πρόκειται για άδικη, άνιση και καταπλεονεκτική απόφαση, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Κεγκέρογλου και στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την επιστροφή της οποίας απαλλάχθηκαν και ορθώς οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις της Ευβοίας ενώ δεν έτυχαν της ίδιας μεταχείρισης οι σεισμόπληκτες επιχειρήσεις της Κρήτης.

Ο κ.Κεγκέρογλου ζήτησε από τον παριστάμενο Υπουργό Οικονομικών:

α) να διορθώσει το λάθος και να εξισώσει το ύψος της επιχορήγησης στο 55%  για τις πλημμυροπαθείς επιχειρήσεις της Κρήτης όπως ακριβώς προβλέπεται σε άλλες επιχειρήσεις της υπόλοιπης χώρας αφού οι ζημιές είναι ίδιες

β) να αποκαταστήσει την αδικία για τις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους αγρότες εντάσσοντας τους και αυτούς στην απόφαση διαγραφής της «επιστρεπτέας προκαταβολής» όπως προβλέπεται για τους πυρόπληκτους.

Ο Υπουργός Οικονομικών αν και κατανόησε το αντικείμενο της ερώτησης του κ.Κεγκέρογλου, για την αύξηση του ύψους της επιχορήγησης των πλημμυροπαθών επιχειρήσεων από 30% σε 55% όπως και για την απαλλαγή από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων της Κρήτης, ήταν αρνητικός, επικαλούμενος εισήγηση της Κυβερνητικής επιτροπής κρατικής Αρωγής αλλά και πάγια πρακτική της Κυβέρνησης. Σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις για την επιχορήγηση των πλημμυροπαθών απέρριψε τις ευθύνες στην Περιφέρεια Κρήτης.

 

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://youtu.be/ZFalNzkNQBA

«Κίνδυνος να μείνουν εκτός Προγράμματος Νέων Γεωργών πολλοί παραγωγοί λόγω αλλαγής υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες».

Με ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που κατέθεσε η Κ.Ο «Κίνημα Αλλαγής» και συνυπογράφει ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου επισημαίνεται o κίνδυνος να μείνουν εκτός Προγράμματος Νέων Γεωργών πολλοί παραγωγοί, λόγω αλλαγής υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες.

 Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, με τις αιτήσεις εκατοντάδων παραγωγών που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, από την αλλαγή των προϋποθέσεων ένταξης μετά την δημοσιοποίηση της σχετικής πρόσκλησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα περίπου 1.000 αγρότες σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός του προγράμματος, πριν καν αξιολογηθούν οι αιτήσεις τους. Αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με γεωπόνους, επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εγκύκλιο που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες επιχειρεί να εφαρμόσει έναν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες, σε σχέση με αυτόν που είχε εφαρμοστεί στις προσκλήσεις Νέων Γεωργών του Υπομέτρου 6.1 κατά την περίοδο του 2016 (Α’ κύκλος) αλλά και του 2018 (Β’ κύκλος), αφού αναφέρεται ότι οι κηπευτικές καλλιέργειες με μη προσπελάσιμα στέγαστρα (πολύ χαμηλής κάλυψης) θα εμπίπτουν στην τυπική απόδοση των κηπευτικών καλλιεργειών μεγάλης έκτασης σε αγρό ή μικρής έκτασης σε αγρό (υπαίθρια).

Όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα το πρόβλημα αφορά παραγωγούς καρπουζιού και πεπονιού με πολύ χαμηλή κάλυψη κυρίως, οι οποίοι άλλα κριτήρια είχαν υπόψη τους όταν έκαναν τον φάκελό τους για ένταξη στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και με άλλα κριτήρια σκοπεύει τώρα να τους αξιολογήσει το Υπουργείο. Επίσης φαίνεται να αφορά αρκετούς παραγωγούς με μικρές εκτάσεις π.χ. σε νησιά.

Με απλά λόγια όσοι έκαναν φάκελο για να ενταχτούν στο πρόγραμμα με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης, περιμένοντας να αξιολογηθούν ως έχοντες καλλιέργεια θερμοκηπιακή, όπως έγινε το 2016 και το 2018, με βάση τη νέα εγκύκλιο, που εκδίδεται ένα σχεδόν 1 χρόνο μετά από το χρόνο που θα έπρεπε να εκδοθεί, θα αξιολογηθούν σαν να έχουν υπαίθρια καλλιέργεια, ουσιαστικά θέτοντας τους εκτός προγράμματος.Η περίπτωση αυτή της αλλαγής των προϋποθέσων ένταξης μετά την προκήρυξη ενός μέτρου φαίνεται ότι έχει αποτελέσει μόνιμη πρακτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκτός του ότι είναι παράνομη δείχνει κακό σχεδιασμό και έλλειψη σεβασμού στους νέους. Μάλιστα με την τελευταία αυτή αλλαγή το ΥΠΑΑΤ εγκαταλείπει και την ορθή πρακτική ελέγχου τυχόν παρατυπιών και αξιολογεί με οριζόντιο τρόπο το σύνολο των αιτήσεων, αυτού του είδους, για το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών. Προτιμά δηλαδή να απορρίψει τις αιτήσεις όλων όσων καλοπροαίρετα δήλωσαν τέτοιες καλλιέργειες για χάρη των λίγων που είναι ανακριβείς και μπορεί να ελεχθούν.

Μάλιστα, για το εν λόγω πρόβλημα που έχει προκύψει έχει στείλει σχετική επιστολή το ΓΕΩΤΕΕ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι με τον τρόπο που επιχειρεί να αξιολογήσει τις αιτήσεις το Υπουργείο εγείρονται θέματα ισόνομης μεταχείρισης, καθώς πρόκειται για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού κατηγοριοποίησης των κηπευτικών καλλιεργειών και, εντέλει, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τυπικών τους αποδόσεων, εντός της ίδιας προγραμματικής περιόδου. Επίσης, το ΓΕΩΤΕΕ στην επιστολή του καταθέτει προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην εφαρμογή του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» καθώς και για την αποσυμφόρηση του φόρτου εργασιών των υπαλλήλων στις Διευθύνσεις Γεωργίας οι οποίοι ασχολούνται με τους διοικητικούς ελέγχους, αφού παράλληλα ασχολούνται με την ολοκλήρωση των πληρωμών των Νέων Γεωργών του Α’ Κύκλου (2η δόση), με αιτήματα πληρωμών του Υπομέτρου 4.1 τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος και με τις αξιολογήσεις του 3ου κύκλου του Υπομέτρου 6.1 Νέων Γεωργών. Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται επιπλέον και οι επιτόπιες επισκέψεις για τον έλεγχο των κηπευτικών καλλιεργειών.

Για την αποφόρτιση των Διευθύνσεων Γεωργίας  και την τάχιστη πληρωμή των ωφελούμενων από τα μέτρα του Π.Α.Α.. το ΓΕΩΤΕΕ προτείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών (όπως π.χ. είναι η τηλεπισκόπηση), οι οποίες μάλιστα επιτρέπουν και έλεγχο σε παρελθόντα χρόνο, κάτι που δεν είναι εφικτό με την επιτόπια επίσκεψη.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Για ποιο λόγο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχειρεί να εφαρμόσει ένα διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες, σε σχέση με αυτούς που είχαν εφαρμοστεί στις προσκλήσεις Νέων Γεωργών του Υπομέτρου 6.1 κατά την περίοδο του 2016 (Α’ κύκλος) κι αλλά και του 2018 (Β’ κύκλος);

-Πώς θα διασφαλίσετε ότι δεν θα απενταχθούν από το πρόγραμμα λόγω της εγκυκλίου που εκδώσατε οι εν λόγω παραγωγοί οι οποίοι έχουν ήδη κάνει πολλά έξοδα για την καλλιέργεια αλλά και για το πρόγραμμα;

-Γνωρίζετε ότι η αλλαγή των κριτηρίων αξιολόγησης μετά την υποβολή των αιτήσεων ένταξης αντίκειται στον κοινοτικό κανονισμό και θα οδηγήσει σε δικαστικές διενέξεις με αυτούς που θα θιγούν με συνεπακόλουθο την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των διαδικασιών αξιολόγησης και ένταξης όλων των αιτήσεων των νέων γεωργών;

-Έάν υπήρχαν υπόνοιες κάποιων καταστρατηγήσεων γνωστές από τις προηγούμενες προκηρύξεις, γιατί οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ δεν έλαβαν έγκαιρα μέτρα αλλά άφησαν  το πρόβλημα στην τύχη του;

-Σκοπεύετε να υιοθετήσετε τις προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ που εμπεριέχονται στην επιστολή που σας έχει αποστείλει;»

Οι ερωτώντες βουλευτές: Βασίλειος Κεγκέρογλου, Ανδρέας Πουλάς, Ευαγγελία Λιακούλη, Γεώργιος Αρβανιτίδης, Ιλχάν Αχμέτ, Χρήστος Γκόκας, Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος,Γεώργιος Μουλκιώτης, Μπουρχάν Μπαράν, Δημήτριος Μπιάγκης, Απόστολος Πάνας, Γεώργιος Παπανδρέου και Γεώργιος Φραγγίδης.

 

4

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.