«Επιμένει η Ν.Δ στο νόμο της, ένας μισθωτός να πληρώνει σχεδόν τριπλάσιες εισφορές (142€) για υγειονομική περίθαλψη από τον «εκατομμυριούχο» εργοδότη, που καταβάλλει 55€ έως 66€ το πολύ!».

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 23 Μαρτίου 2021 by manos (seo)-admin

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με τις νέες ανισότητες που δημιουργεί ο ν. 4670/2020 σε βάρος των μισθωτών από την νέα αρχιτεκτονική των εισφορών υγείας.

Ο κ. Κεγκέρογλου, ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του με βάση το παράδειγμα όπου: ένας εκατομμυριούχος εργοδότης-ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει 55  έως 66 το μήνα και έχει κάλυψη ασθένειας (σε είδος και χρήμα) ίδιας ποιότητας και ύψους με τον μισθωτό εργαζόμενό του, ο οποίος παίρνει μισθό 2.000 ευρώ το μήνα και πληρώνει 142 για ασθένεια, δηλαδή τριπλάσιες εισφορές σε σύγκριση με τον εργοδότη του!!! Το ποσό των 55€ που καταβάλει ο «εκατομμυριούχος», πληρώνει κι ο εργαζόμενος με 780€.

Αρχικά ο βουλευτής, τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής είχε αποδοκιμάσει το νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος -συνδέοντας τις εισφορές με το φορολογητέο εισόδημα και μάλιστα το εισόδημα του προηγούμενου έτους – οδήγησε σε οικονομική αφαίμαξη των ελεύθερων επαγγελματιών και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που, εκτός από την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των κατωτάτων ορίων σύνταξης, μείωσε ακόμη περισσότερο το εισόδημα των συνταξιούχων αυξάνοντας τις εισφορές υπέρ υγείας από 4 σε 6% στην κύρια σύνταξη και θεσμοθετώντας εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., ωστόσο, ενώ προεκλογικά υποσχόταν δομικές αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου, «υιοθέτησε το νόμο αυτό με επουσιώδεις τροποποιήσεις» (όπως γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, «σ. 16, από τα Πρακτικά της Ολομέλειας, συνεδρίαση της 12/2/2020), ενώ παράλληλα εισήγαγε και νέες ανισότητες στο ασφαλιστικό σύστημα. Ειδικότερα, ο βουλευτής επισήμανε ότι με το νέο νόμο της Ν.Δ.,  το ν. 4670/2020,  ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι εισφορές υγείας -ανεξαρτήτως του εισοδήματός τους- κυμαίνονται (με βάση την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας) από 55 έως 66 ευρώ το μήνα, για τους μισθωτούς η εισφορά αυτή υπολογίζεται με ποσοστό 7,1% επί του μηνιαίου μισθού τους.

Αυτή η απίθανη στρέβλωση είχε επισημανθεί από το Κίνημα Αλλαγής, ήδη από την πρώτη συζήτηση του ν. 4670/2020 στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2020.

Για τους λόγους αυτούς, ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής πρότεινε στον κ. Τσακλόγλου, την κατάργηση της εισφοράς υγείας που είχε επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επικουρικές συντάξεις (εισφορά που έχει διατηρήσει η Ν.Δ., ενώ προεκλογικά την είχε καταγγείλει), την επανεξέταση της εισφοράς υγείας των μισθωτών και την εξισορρόπηση τους με τους μη μισθωτούς και την εξέταση από το Υπουργείο της δημιουργίας 3-4 πρόσθετων προαιρετικών ασφαλιστικών κατηγοριών πέραν της σημερινής 6ης για τους μη μισθωτούς, προκειμένου –εφόσον το επιθυμούν– να καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές για τον Κλάδο Σύνταξης. Αυτό, υπογράμμισε ο κ. Κεγκέρογλου, αφενός θα επιτρέψει, σε όσους μη μισθωτούς το επιθυμούν, να  χτίσουν υψηλότερη σύνταξη, αφετέρου θα φέρει περισσότερα έσοδα στον ΕΦΚΑ και θα εξισώσει ως προς το ανώτατο πλαφόν εισφορών τους μη μισθωτούς με τους μισθωτούς.

Ο κ. Τσακλόγλου με την απάντηση του, επέμεινε στην ορθότητα του νόμου της Ν.Δ και προσπάθησε να δικαιολογήσει την κραυγαλέα αντίφαση να πληρώνει ο εργαζόμενος τριπλάσιες εισφορές από τον εργοδότη του. Αρκέστηκε να επαναλάβει το σκεπτικό της απόφασης του ΣΤΕ με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις των εισφορών του ν. 4387/2016 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και να διαπιστώσει ότι οι εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ στην παρούσα συγκυρία είναι απαραίτητες για τη στήριξη του ΕΣΥ.

 

 

Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής:

 

https://youtu.be/3k0R92dss20

Στη Βουλή η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό του προσωπικού των Ο.Τ.Α

Σε συνέχεια της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει  ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και ύστερα από την συνεχιζόμενη άρνηση της Κυβέρνησης να υιοθετήσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό όλων, όσων είναι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας (συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού ΟΤΑ), ο Βουλευτής  Ηρακλείου, επανέρχεται καταθέτοντας ως αναφορά στα αρμόδια Υπουργεία, στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό του προσωπικού των Ο.Τ.Α Α΄βαθμού.

 

 

Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

 

«Στο πλαίσιο εξέλιξης του σφοδρού τρίτου κύματος της πανδημίας, ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού (COVID-19), αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα διαθέσιμα όπλα Δημόσιας Υγείας για την αναχαίτισή της.

Είναι σε όλους γνωστό ότι οι Ο.Τ.Α., από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης.

 Το προσωπικό των Δήμων βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή – και σε συνθήκες υψηλής επικινδυνότητας – προφέροντας ζωτικές υπηρεσίες για την ομαλή λειτουργία των πόλεων, την

εξυπηρέτηση των πολιτών, και συμβάλλοντας έμπρακτα στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Η κατά προτεραιότητα διενέργειας εμβολιασμού όλου αυτού του μάχιμου προσωπικού, αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων μείζονος σημασίας ζήτημα Δημόσιας Υγείας και Επαγγελματικής Υγείας και Ασφαλείας, όπως αναδείχθηκε πρόσφατα και σε σχετική επιστημονική ημερίδα (28-1-2021) που διοργάνωσε η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., με την συμμετοχή έγκριτων ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων επιστημονικών φορέων. Βάσει των συμπερασμάτων αυτής της ειδικής ημερίδας – που αφορούσε στη προστασία και προφύλαξη των εργαζομένων των Ο.Τ.Α. από τον SARS-Cov-2 – και βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας και ανάλογων διεθνών ορθών πρακτικών, προτείνουμε την κατά προτεραιότητα διενέργειας εμβολιασμού στοπροσωπικό των Ο.Τ.Α. το οποίο εργάζεται:

 • Στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και σε Δομές Υγείας των Δήμων, π.χ. Κοινωνικοί

Λειτουργοί, επαγγελματίες υγείας και Δημόσιας Υγείας, Πρόγραμμα «Βοήθεια

στο Σπίτι», κ.λπ. Κοινωνικά Προγράμματα.

 • Στη Δημοτική Αστυνομία.
 • Σε όλους τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.
 • Στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς.
 • Στις Δημοτικές Συγκοινωνίες.
 • Σε εργαζόμενους που συμπεριλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες και την

κατηγορία Α.Μ.Ε.Α.Η πρόνοια αυτή θα πρέπει να επεκταθεί σταδιακά και σε όλο το προσωπικό

των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού που εξυπηρετεί κοινό αλλά και σε όλους και όλες που εργάζονται σε αντίστοιχες θέσεις των Ο.Τ.Α. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Η επικαιροποιημένη αυτή πρόταση μας, έχει τεθεί υπ’ όψη με από 8-2-2021 σχετικό «Αναλυτικό Υπόμνημα Αιτημάτων της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.» στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, χωρίς καμία επίσημη ανταπόκριση μέχρι στιγμής.

Επειδή το θέμα της προφύλαξης και προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων των Ο.Τ.Α., πέραν από τη σοβαρή κοινωνική και υγειονομική διάσταση του, αποτελεί και θεσμική υποχρέωση των Δημάρχων και των Δημοτικών Αρχών, σας ζητούμε όπως μεριμνήσετε άμεσα για την υλοποίηση, του επιβεβλημένου εκ των πραγμάτων, αιτήματος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., για την κατά προτεραιότητα

διενέργειας εμβολιασμών στο προσωπικό των Δήμων και σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α».

Ψηφιακή εκδήλωση Κινήματος Αλλαγής: «Η ΚΡΗΤΗ σήμερα και στην μετά covid εποχή».

Ψηφιακή εκδήλωση Κινήματος Αλλαγής: «Η ΚΡΗΤΗ σήμερα και στην μετά covid εποχή».

Η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί τις ανεπάρκειες της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία και την ανάγκη στήριξης  επιχειρήσεων, εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματιών και αδυνάμων.

 Παράλληλα χρειάζεται προετοιμασία για την επόμενη μέρα της πανδημίας και  ολοκληρωμένο σχέδιο για να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ΚΑΠ κ.λπ. που δεν έχει συγκροτηθεί. Εκθέσεις υπήρξαν και διαπιστώσεις αλλά πρόγραμμα ακόμη δεν έχει έλθει στη Βουλή για να συζητηθεί.

Το Κίνημα Αλλαγής διαπιστώνοντας ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις σε ένα στενό κύκλο στο Μαξίμου, αγνοώντας ακόμη και τη Βουλή, πήρε πρωτοβουλία κι άνοιξε τον διάλογο σε όλη την Ελλάδα για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και ειδικότερα των 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο επίκεινται οι τελικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα στην ψηφιακή εκδήλωση του Ηρακλείου με ομιλητές την Πρόεδρο, Φώφη Γεννηματά, τον πρ. Υπουργό Οικονομικών, κ. Φίλιππο Σαχινίδη και τον Γραμματέα της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου κλήθηκαν οι αναπτυξιακοί παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς να πάρουν μέρος σε ένα γόνιμο διάλογο που ανέδειξε την ανάγκη για ουσιαστική στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας σήμερα αλλά και τον σχεδιασμό και τον καθορισμό προτεραιοτήτων για την Κρήτη προκειμένου να ανταποκρίνονται στην ποιοτική βελτίωση του Αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου για παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Με πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Τον λόγο έλαβαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νίκος Κατσαράκης, οι Δήμαρχοι, Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, Φαιστού  Γρηγόρης Νικολιδάκης, Αρχανών-Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, οι Πρόεδροί των επιμελητηρίων ΤΕΕ/ΤΑΚ  Μιχάλης Χωραφάς, ο ΟΕΕ/ΤΑΚ Σταύρος Καρτέρης και του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μανώλης Αλιφιεράκης, ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης, Σταύρος Τζεδάκης, ο πρόεδρος της Φιλοξένια των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων Γιώργος Χριστοδουλάκης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ  Χαράλαμπος Λεκάκης, ο πρόεδρος της ΟΕΚ και του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ.Μανώλης Κουμαντάκης, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Νίκος Κοκολάκης και ο Γιώργος Μανουσάκης ως εκπρόσωπος των οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων.

Το κεντρικό μήνυμα της συζήτησης είναι ότι:

Η Κρήτη έχει όλες τις προϋποθέσεις να πρωτοπορήσει και στη μετά covid εποχή, αξιοποιώντας τη θέση της, το κλίμα, τους ανθρώπους της και αυτό που ήδη είναι, με βασικούς πυλώνες τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τις τεχνολογίες, πραγματοποιώντας το ποιοτικό άλμα.

Η αξιοποίηση:

-των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης  και του ΕΣΠΑ που οφείλουν να έχουν ισχυρή περιφερειακή διάσταση

-του επιστημονικού δυναμικού, των δύο Πανεπιστημίων και του Πολυτεχνείου, του Ερευνητικού Κέντρου του ΙΤΕ μπορεί να συγχρονίσει ταχύτερα την Κρήτη με την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Προϋπόθεση,  να γίνει έστω και τώρα μια σοβαρή διαβούλευση για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος σε σχέση με αυτά που το κεντρικό κράτος όφειλε αλλά δεν έδωσε στο νησί και η κυβέρνηση με τα επιμέρους υπουργεία να στηρίξει τις πολιτικές πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης και των φορέων του νησιού.

Π.χ. Την απόδοση της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης για το ελαιόλαδο Κρήτης και την επίτευξη συνεργασιών σε Παγκρήτιο επίπεδο για την προώθηση του στην εσωτερική και κυρίως τη διεθνή αγορά.

Με συνδυασμό των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να δρομολογηθούν είναι:

 1. Η ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού
 2. Το οδικό σύστημα Κρήτης και όχι μόνο τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, χωρίς διόδια που δεν νοούνται σε κλειστό αυτοκινητόδρομο νησιού και με την συντήρηση να χρηματοδοτείται από την αξιοποίηση των παραχωρούμενων υποδομών.
 3. Οδική σύνδεση του νέου Αεροδρομίου με κάθε κατεύθυνση και όλες οι υποδομές των μεταφορών που αφορούν το διευρωπαϊκό δίκτυο και τις συνδυασμένες μεταφορές. Λιμάνια κ.λπ.
 4. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης
 5. Πρόγραμμα προστασίας ακτών και βιώσιμης αξιοποίησης τους
 6. Υλοποίηση των έργων του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων.
 7. Κανείς οικισμός χωρίς διαχείριση υγρών αποβλήτων.
 8. Οι βασικές υποδομές και τα εγγειοβελτιωτικά έργα του πρωτογενή τομέα για εξασφάλιση υδάτινων πόρων και την χρηστή διαχείριση τους.

Εκτροπή πλατύ ποταμού και αξιοποίηση των υπαρχόντων φραγμάτων  ολοκλήρωση δικτύων κλπ

 1. Σύγχρονες υποδομές μεταποίησης και τυποποίησης τροφίμων
 2. Αξιοποίηση της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης, ενεργειακή μετάβαση και ενεργειακή αναβάθμιση κτηριακού αποθέματος του νησιού. Οι ενεργειακές Κοινότητες φορέων και ευρείας κοινωνικής βάσης.
 3. Δίκτυα και συμπράξεις επιχειρήσεων, επιχειρηματικές ζώνες, ανοικτά εμπορικά κέντρα, αναβάθμιση ΒΙΟΠΑ, ΒΙΠΕ,
 4. Συμπράξεις του ΙΤΕ και των Πανεπιστημίων με όλους τους φορείς της ανάπτυξης ΟΤΑ, Επιχειρήσεων, ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών κ.λπ. για την εισαγωγή της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.
 5. Κοινωνικά Δίκτυα και Κοινωνικές Υποδομές, σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός υγείας, πρόνοιας, ανοικτής φροντίδας.

Τέθηκαν επίσης τα ζητήματα  που αφορούν:

-την στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των παραγωγών και των αδύναμων που βιώνουν τα δύσκολα

-Να προωθηθεί  κατά προτεραιότητα ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, των ανθρώπων της πρώτης γραμμής  και των εργαζόμενων στον Τουρισμό

-Ειδικά χωρικά σχέδια και προγράμματα αξιοποίησης για το «Νίκος Καζαντζάκης», την περιοχή των Λινοπεραμάτων και για την ευρύτερη περιοχή του νέου αεροδρομίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την κατασκευή του και να προληφθεί η άναρχη ανάπτυξη

-Αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την ανεπαρκή διαχείριση των δασικών χαρτών και τις ιδιαιτερότητες της Κρήτης ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.