ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΦΙΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ


0
(0)

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε, σήμερα το απόγευμα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, σχετικά με την πυρκαγιά που εδώ και δύο μέρες μαίνεται στο νησί της Πάρου και ζήτησε να ενισχυθούν άμεσα και αποφασιστικά τα πυροσβεστικά μέσα για την αντιμετώπισή της.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου Σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την παιδεία

Η προκλητικά κακοστημένη φιέστα της κυβέρνησης δεν μπόρεσε ούτε να πείσει, ούτε να κρύψει τις φωνές των διαδηλωτών, ενάντια στο άθλιο νομοσχέδιο που διαλύει τη μορφωτική αποστολή του σχολείου.

Οι διακηρύξεις του πρωθυπουργού και της υπουργού Παιδείας περί «ελεύθερου και αυτόνομου σχολείου», περί δεξιοτήτων και δήθεν πολλών επιλογών, σε συνδυασμό με την πολιτική της κυβέρνησης στην παιδεία, αποδεικνύουν περίτρανα ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης δεν ήταν, ούτε είναι, να γίνει καλύτερο το σχολείο, αλλά να μπουν περισσότεροι φραγμοί στην προσπάθεια των μαθητών να κατακτήσουν ουσιαστική και σύγχρονη γνώση.

Γιατί παιδεία που ξεσκαρτάρει μαθητές ποτέ δεν μπορεί να είναι ποιοτική, αναβαθμισμένη και σύγχρονη, αλλά αναχρονιστική.

Γιατί παιδεία που θεωρεί τη μόρφωση ευκαιρία που μπορεί να σου τύχει και μπορεί όχι, δεν μπορεί ποτέ να προωθεί την ισότητα, αλλά είναι οπισθοδρομική και άδικη.

Το δίλημμα είναι: Σχολεία των λίγων και εκλεκτών, που ζούμε χρόνια τώρα ή παιδεία για όλους, που είναι και το πραγματικά σύγχρονο.

Η κυβέρνηση έχει πάρει το μέρος του παλιού και των λίγων, όμως οι πολλοί έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν το σχολείο των σύγχρονων αναγκών τους. Και αυτός ο δρόμος περνάει μέσα από την πάλη για να μην περάσει και να μην εφαρμοστεί στην πράξη το άθλιο νομοσχέδιο.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ

Από τις εργασίες της Επιτροπής επιβεβαιώθηκε η τοποθέτηση του ΚΚΕ και οι εκτιμήσεις του Κόμματος μας, τόσο κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια για τη συγκρότηση της συγκεκριμένης Επιτροπής, όσο και κατά τη διάρκεια των εργασιών της.

Επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε έκαναν και κάνουν και οι άλλες κυβερνήσεις της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, επεδίωξε με πολιτικές, αλλά και άλλου είδους παρεμβάσεις, τον έλεγχο της ενημέρωσης αξιοποιώντας τόσο την κρατική ΕΡΤ, όσο και τα ιδιωτικά κανάλια που ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε μια αναδιανομή της «πίτας» ανάμεσα σε παλιά και νέα επιχειρηματικά συμφέροντα, που εκείνη την περίοδο είχαν δείξει ένα έντονο ενδιαφέρον για να διεισδύσουν στον τομέα της ενημέρωσης και να αντικαταστήσουν εκείνα τα επιχειρηματικά συμφέροντα που είχαν πληγεί από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης.

Στόχος αυτής της επιδίωξης ήταν να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο ευνοϊκό περιβάλλον στα μέσα ενημέρωσης για την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ν. Παππάς, ως αρμόδιος τότε υπουργός, είχε σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την επιχείρηση αναδιανομής. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας συνεργασίας ανάμεσα στον όμιλο της οικογένειας Καλογρίτσα και αυτόν της οικογένειας Χούρι για την απόκτηση από μέρους τους μιας τηλεοπτικής άδειας. Είχε επαφή και με άλλους ενδιαφερόμενους, παλιούς αλλά και νέους επιχειρηματίες.

Επί της ουσίας η κυβερνητική παρέμβαση υπηρετούσε το ανακάτεμα της «τράπουλας» για τη δημιουργία νέων συσχετισμών σε επιχειρηματικό επίπεδο, προς όφελος των πολιτικών στόχων του ΣΥΡΙΖΑ και τη χειραγώγηση του λαού και οι παρεμβάσεις αυτές δεν είχαν καμιά σχέση με την αναβάθμιση της ενημέρωσης και την απεξάρτησή της από τον έλεγχο οικονομικών συμφερόντων.

Η απόφαση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και η λειτουργία της Επιτροπής επί της ουσίας εξυπηρέτησε τις επιδιώξεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Προέβαλαν αποσπασματικά στοιχεία, που εξυπηρέτησαν τις επιδιώξεις της κάθε μιας πλευράς για να μην μπούν στην ουσία του προβλήματος.

Αξιοποίησαν τη διαδικασία της προανακριτικής για να συντηρήσουν την αποπροσανατολιστική διπολική αντιπαράθεση και να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για την άθλια πραγματικότητα που επικρατούσε και επικρατεί στα ΜΜΕ. Γι’ αυτό το λόγο και προχώρησαν στην -από κοινού- γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής.

Συμπερασματικά, από τις εργασίες της Επιτροπής αναδείχθηκε η άμεση εμπλοκή, αλλά και οι πολιτικές ευθύνες του τότε αρμόδιου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, χωρίς όμως να προκύψουν ικανές και επαρκείς ενδείξεις για τέλεση από μέρους του ποινικών αδικημάτων.

 

Αθήνα 29/06/2021

 

Νίκος Καραθανασόπουλος

Μαρία Κομνηνάκα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ σ. ΜΗΤΣΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει το θάνατο το βετεράνου κομμουνιστή σ. Μήτσου Παπαδημητρίου, ο οποίος έφυγε σήμερα, πλήρης ημερών, από τη ζωή. Η Κεντρική Επιτροπή τιμά και αποχαιρετά τον σ. Παπαδημητρίου υπόδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς, που υπηρέτησε με αυταπάρνηση τους σκοπούς του ΚΚΕ για πάνω από 74 χρόνια, θέτοντας ολόκληρη τη ζωή του όπου τον χρειαζόταν το Κόμμα, το λαϊκό κίνημα.

Ο σ. Μήτσος Παπαδημητρίου γεννήθηκε το 1929 στα Φάρσαλα, όπου και τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Το 1947, ως νεαρός ΕΠΟΝίτης, οργανώθηκε στο ΚΚΕ.     Την ίδια χρονιά πιάστηκε, πέρασε από στρατοδικείο στη μεγάλη δίκη του Βόλου με 70 κατηγορούμενους κομμουνιστές, εκ των οποίων οι 40 περίπου καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ανάμεσά τους και ο σύντροφος Μήτσος, ο οποίος έμεινε στη φυλακή 17 χρόνια. Αφού πέρασε από τις φυλακές ανηλίκων της Κηφισιάς, της Γυάρου, της Αίγινας, κ.α απολύθηκε το 1964.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία για εννέα μήνες και μετά την απόλυσή του από τον στρατό, ανέλαβε γραμματέας της ΕΔΑ στα Φάρσαλα. Με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, στις 21 Απρίλη 1967, συνελήφθη ξανά και εκτοπίστηκε για άλλα τεσσεράμιση χρόνια στη Γυάρο και στη Λέρο.

Ο σ. Παπαδημητρίου, μέσα στις φυλακές και τις εξορίες δούλεψε πολύ πρωτοπόρα και δραστήρια στο πλαίσιο της λειτουργίας των κομμουνιστών στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εκείνων των πέτρινων χρόνων, με εργατικότητα και συνέπεια, αλλά και αθόρυβη δουλειά στο πλαίσιο της Ομάδας Συμβίωσης. Μελετούσε, μάθαινε και τη γνώση του προσπαθούσε να τη μεταφέρει στους συγκρατούμενούς του μέσα από μαθήματα και διαλέξεις. Ακόμη και μαθήματα καλλιγραφίας είχε οργανώσει στις φυλακές. Η φιλομάθειά του είχε σαν αποτέλεσμα να μάθει Γαλλικά και Αγγλικά. Ήταν, επίσης, σπουδαίος σκακιστής.

Ήταν ένας δραστήριος κομμουνιστής, μειλίχιος, καλός συνομιλητής και αγωνιστής της προσφοράς, χωρίς πολλά λόγια, κυρίως με δράση, με έργα.

Στην κρίσιμη περίοδο στο στρατόπεδο στο Λακκί, μετά τη 12η Ολομέλεια της ΚΕ, το Φλεβάρη του 1968, η συμβολή του ήταν σημαντική στη στήριξη των αποφάσεων της ΚΕ στην έντονη ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με τον οπορτουνισμό.

Μετά την απόλυσή του το 1971, από το Λακκί της Λέρου, δούλεψε στις παράνομες κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αθήνα.

Στη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973, συμμετείχε δραστήρια μέσα από την παράνομη οργάνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας. Μια εβδομάδα μετά το Πολυτεχνείο συνελήφθη ξανά από τα όργανα της δικτατορίας και μετά από 35 ημέρες κράτησης στην ασφάλεια του Περισσού, προπαραμονή της πρωτοχρονιάς του 1974, μεταφέρθηκε, μαζί με άλλους αγωνιστές, για άλλη μια φορά, στη Γυάρο. Στις 25 Ιούλη του 1974, με την κατάρρευση της δικτατορίας, απολύθηκε από τη Γυάρο. Συνολικά, έμεινε πάνω από 22 χρόνια σε φυλακές και εξορίες.

Όλα  αυτά τα χρόνια ο σ. Μήτσος Παπαδημητρίου υπήρξε ένα από τα βασικά στηρίγματα στην καθοδήγηση του Κόμματος, σε όποια φυλακή και εξορία βρισκόταν, με την υπεύθυνη και σοβαρότατη αφανή δραστηριότητά του.

Μετά την απόλυσή του από τη Γυάρο, τον Ιούλη του 1974, ο σ. Μήτσος  Παπαδημητρίου δούλευε σε υπεύθυνες θέσεις στην καθοδήγηση του κόμματος.

Ήταν μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Στην περίοδο των ανατροπών και της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, στα χρόνια της κρίσης, όταν πολλοί “τα δίπλωναν” και αποχωρούσαν από το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα, το 1989-1991, φάνηκε για άλλη μια φορά η αλύγιστη στάση του αγωνιστή κομμουνιστή, που με το προσωπικό του παράδειγμα μετάφερε αγωνιστική αισιοδοξία.

Μέχρι να αρρωστήσει, πρόσφερε τις υπηρεσίες του όπου χρειαζόταν το Κόμμα. Έτσι ήρεμα, απλά, χαμηλόφωνα με αποφασιστικότητα τον θυμόμαστε. Πάντα αισιόδοξο, πάντα ορθοστατούντα, πάντα στην πρώτη γραμμή της προσφοράς. Ένας ακόμη από τη παλιά φρουρά. Όρθιος, αλύγιστος, χαμογελαστός, παρά τα βασανιστήρια και την πολύχρονη φυλάκισή του.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και όλους του δικούς του ανθρώπους.

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει αύριο Τετάρτη 30 Ιούνη και ώρα 12.45 το μεσημέρι, στην Καισαριανή.

ΑΘΗΝΑ 29/06/2021

 

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.