ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ Θ. ΠΑΦΙΛΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ


0
(0)

Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επικοινώνησε με τον Νίκο Χαρδαλιά, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας την πολύ κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση από την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Εύβοια και ζητώντας του να κινητοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα και το προσωπικό για την κατάσβεση της.

 

ΑΘΗΝΑ 4/8/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ, ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ Σ’ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

 

Το ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, στο προσωπικό της πυροσβεστικής και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών που δίνουν μια ηρωική μάχη σε δύσκολες συνθήκες.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, να συνεχίσουν μαζί με το λαό να πρωτοστατούν για τη βοήθεια και την αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη, για την οργάνωση της διεκδίκησης των αναγκαίων μέσων και υποδομών αντιπυρικής προστασίας και στήριξης των πληγέντων. Τους καλούμε επίσης σε όλες τις περιοχές της χώρας να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Για μία ακόμη φορά ζούμε τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλη τη χώρα έρχονται να προστεθούν στις αμέτρητες καταστροφικές συνέπειες που βιώνει ο λαός, ύστερα από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας κι απειλής της ανθρώπινης ζωής, που βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Τα “ακραία καιρικά φαινόμενα” και η “κλιματική αλλαγή” αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό “καταφύγιο”, για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα κι υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης. Ειδικά, όσον αφορά τη Βαρυμπόμπη επρόκειτο για μια φωτιά λίγα μόλις μέτρα από τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, με ήπιους ανέμους και σε μία μορφολογικά προσβάσιμη περιοχή. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι “ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές”, δείχνουν τα όρια της αντιλαϊκής πολιτικής που στον 21ο αιώνα, παρά τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, καταστρέφει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η αντιπυρική προστασία δεν είναι μόνο η κατάσβεση, αλλά κυρίως η πρόληψη στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης  και προστασίας των δασών, με τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες, τους καθαρισμούς, τις υποδομές κλπ, που τελικά θυσιάζονται στο βωμό της λογικής “κόστους – οφέλους” που διέπει και τον τομέα της αντιπυρικής προστασίας. Η διαχρονική στρατηγική που δίνει βάρος στην καταστολή και όχι στην πρόληψη, που διέσπασε οργανικά και επιχειρησιακά αυτούς τους δύο τομείς, απέτυχε παταγωδώς.

Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι η εμπορευματοποίηση της γης και ο χωροταξικός σχεδιασμός, που έχει ως κριτήριο το κέρδος, οδηγώντας σε “μεικτές ζώνες” -οικιστικές και δασικές- λειτουργούν σαν εύφλεκτη ύλη και τις συνέπειες τις πληρώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Όλα τα παραπάνω ευθύνονται, ειδικά για την εξέλιξη της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Πρόκειται για μια περιοχή δίπλα σε πυκνό και εύφλεκτο δάσος, όπου δεν είχαν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις, μία περιοχή, όπου συγκεντρώνονται βασικές υποδομές της πρωτεύουσας (δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης κλπ), εκτεθειμένες και κακοσυντηρημένες που λειτουργούν σαν “βόμβες”, μία περιοχή που γειτνιάζει ακόμη και με βιομηχανική ζώνη και που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανυπολόγιστες συνέπειες.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε:

  1. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα – έστω και τώρα – για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου.
  2. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών.
  3. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για όσους έχουν ανάγκη.
  4. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.
  5. Να υπάρξει η άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.

Ο σχεδιασμός και τα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν είναι πολυτέλεια. Αφορούν την ανθρώπινη ζωή, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τις λαϊκές ανάγκες, όμως δεν υλοποιούνται γιατί -για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος- αποτελούν κόστος, χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Είναι η ίδια πολιτική που τσακίζει το σύνολο των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό κι απαιτείται η διεκδίκηση ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που δεν δε θα υπηρετεί το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

 

ΑΘΗΝΑ 4/8/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Παρέμβαση του Ν. Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στον τηλεοπτικό σταθμό “ΑΝΤ1”

«Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής, των εθελοντών και της αστυνομίας δεν ξεπλένουν τις ευθύνες της κυβέρνησης», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

«Μιλάμε για μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στην καρδιά της Αττικής, σε μια μεικτή ζώνη στην οποία υπάρχουν σταθμοί ηλεκτροδότησης και υδροδότησης της πρωτεύουσα με απουσία οποιασδήποτε πρόληψης, με δεκάδες εστίες χωρίς καθαρισμό», πρόσθεσε.

Ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε πως δεν μπορεί να υπάρχει απόκρυψη ευθυνών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποζημιωθούν στο 100% οι πυρόπληκτοι στην Αττική, στην Εύβοια, στην Αχαία, στη Λακωνία, στη Μεσσηνία, κ.α.

Αναφερόμενος στην δήλωση του πρωθυπουργού ο οποίος εμφανίστηκε ευχαριστημένος από την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη επειδή δεν είχαμε θύματα, υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να μπαίνει τόσο χαμηλά ο πήχης». Προειδοποίησε δε πως υπάρχει ο κίνδυνος του μπλακ αουτ από τις πολιτικές της «πράσινης ανάπτυξης» που έχουν καταδικάσει την Ελλάδα να είναι μια χώρα με ενεργειακή εξάρτηση, όπου θάβουμε τον λιγνίτη και μιλάμε για πράσινα άλογα»…

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, βουλευτή Ευβοίας του ΚΚΕ και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Κώστα Μπασδέκη, επικεφαλής της Λαϊκή Συσπείρωσης Στερεάς και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Στερεάς και το δήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας στο δημαρχείο της Λίμνης.

 

Νωρίτερα, στις 11 το πρωί, ο Γιώργος Μαρίνος, έκανε την έξης δήλωση:

“Η κατάσταση με την πυρκαγιά στην περιοχή της Λίμνης Ευβοίας και των γύρω χωριών είναι τραγική! Εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα δάσους που κάηκαν, τα καμένα σπίτια, αυτή την ώρα έχει διαμορφωθεί πολύ επικίνδυνη κατάσταση να ανοίξουν άλλες εστίες.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι ο λαός της περιοχής εκπέμπει σήμα κινδύνου! Αυτή την ώρα πρέπει να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα! Χρειάζεται γενικότερη ενίσχυση των δυνάμεων της πυρόσβεσης, αλλά ιδιαίτερα τα εναέρια μέσα. Είναι θέμα ζωής και θανάτου!

Υπάρχουν ευθύνες, και ευθύνες μεγάλες, γιατί ήταν καθυστερημένη η παρέμβαση για την κατάσβεση της φωτιάς και τα μέσα, που διατέθηκαν τόσο χθες όσο και σήμερα, είναι ανεπαρκέστατα.

Αυτή την ώρα το επαναλαμβάνουμε, είναι κρίσιμη η κατάσταση, εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, χρειάζεται μεγάλη στήριξη των δυνάμεων της πυρόσβεσης.”

 

ΑΘΗΝΑ 4/8/2021                            ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.