«Επικαιροποίηση πρωτοκόλλων, θερμοκάμερες και μέτρα προστασίας στις αεροπορικές μετακινήσεις».


Τελευταία ενημέρωση 11 Νοεμβρίου 2020 by manos (ceo)-admin

Με ερώτηση τους προς τα Υπουργεία Υγείας και Υποδομών και Μεταφορών, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, μαζί με τους Βουλευτές Ανδρέα Πουλά και Χρήστο Γκόκα ζητούν την επικαιροποίηση πρωτοκόλλων, θερμοκάμερες και μέτρα προστασίας στις αεροπορικές μετακινήσεις.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Η κυβερνητική αδράνεια να αξιοποιήσει την εμπειρία από την 1η φάση και να λάβει πρόσθετε μέτρα πρόληψης, έφερε αναπόφευκτα την περίοδο απαγόρευσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα πρωτόκολλα που δεν επικαιροποιήθηκαν με βάση την εμπειρία και την αξιολόγηση τους.

Το Κίνημα Αλλαγής ήταν η μοναδική πολιτική δύναμη που από 22 Ιανουαρίου, με κοινοβουλευτική ερώτηση, παρέθεσε στοιχεία και ανέδειξε το πρόβλημα που ερχόταν, ζητώντας:

1.Ενημέρωση των πολιτών από τον ΕΟΔΥ

2.Προετοιμασία των νοσοκομείων και γενικότερα του ΕΣΥ με την ενίσχυση και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού του

3.Διασφάλιση Μέσων προστασίας

4.Έλεγχο πυλών εισόδου-εξόδου της χώρας

Η Κυβέρνηση δεν αξιολόγησε σωστά τον κίνδυνο και για 50 μέρες δεν έλαβε μέτρα πρόληψης, μέχρι που αποφάσισε την καθολική απαγόρευση.

Λίγα από τα παραπάνω έγιναν και μάλιστα καθυστερημένα και άλλα καθόλου και η Κυβέρνηση μας κατηγόρησε για λαϊκισμό για ορισμένα από αυτά όπως για τον έλεγχο των πυλών εισόδου αλλά και την μετακίνηση εντός της Ελλάδας, όταν ζητήσαμε:

α) Να τοποθετηθούν θερμοκάμερες για τον έλεγχο όλων των διερχομένων από τα αεροδρόμια, με πτήσεις εξωτερικού ή εσωτερικού

β) Να λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα προστασίας και εντός των αεροπλάνων γ) να υπάρχουν κενές σειρές για τη διαχείριση υπόπτων περιπτώσεων.

Η μειωμένη πληρότητα με αραίωση στις θέσεις κρίθηκε αντιοικονομική κι έτσι δεν υπήρξε αυτή η υποχρέωση στις αεροπορικές εταιρίες, πλην όμως έπρεπε να τηρούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας μάσκα, απολύμανση κλπ.

Επειδή εντός του αεροπλάνου, οι αεροπορικές εταιρίες αμέσως μετά την απογείωση προσφέρουν snack και νερό ανεξαρτήτως αν το χρειάζονται οι επιβάτες, που στην πράξη οδηγεί στην αφαίρεση της μάσκας από την πλειοψηφία των επιβατών για να «απολαύσουν» το snack και να πιουν νερό και μάλιστα για αρκετό χρονικό διάστημα, έχοντας προφανώς την αίσθηση ότι εκείνη την ώρα δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού

Επειδή οι αεροπορικές πτήσεις συνεχίζονται αναγκαστικά, έστω και με λιγότερα δρομολόγια εσωτερικού ή εξωτερικού

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Προτίθεστε να εξειδικεύσετε περισσότερο τα πρωτόκολλα για τις μετακινήσεις με αεροπλάνο, ώστε να προσφέρεται μόνο νερό και σε όποιον επιβάτη το ζητήσει και το snack ή οτιδήποτε άλλο, να προσφέρεται με την ολοκλήρωση της πτήσης κατά την έξοδο από το αεροπλάνο;

2.Θα τοποθετήσετε επιτέλους θερμοκάμερες σε όλα τα σημαντικά αεροδρόμια της χώρας, για τον έλεγχο όλων των επιβατών και σε κάθε περίπτωση να γίνεται θερμομέτρηση των επιβατών πριν την επιβίβαση».

Για την Κρήτη,άμεσα μέτρα ανακούφισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Άμεσα μέτρα ανακούφισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη και σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης.

 «Τα αλλεπάλληλα και πολυήμερα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν σ’ όλη σχεδόν την Κρήτη απαιτούν ολοκληρωμένη αντιμετώπιση τόσο για την αποκατάσταση των οδικών προσβάσεων και των υποδομών όσο και για την άμεση στήριξη των πληγέντων και την αποζημίωση λόγω των  μεγάλων καταστροφών.

Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά, ότι χρειάζεται σχέδιο πολιτικής προστασίας με έμφαση στην  πρόληψη και όχι μόνο στην εκ των υστέρων φροντίδα των πληγέντων, που σημαίνει, κατ’ ελάχιστον, οργάνωση των περιφερειακών και τοπικών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας με σκοπό την ελαχιστοποίηση των απωλειών.

Επιπλέον, σημαίνει εθνικό σχέδιο για αντιπλημμυρική προστασία που θα χρηματοδοτηθεί κεντρικά και θα υλοποιηθεί περιφερειακά.

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει άμεσα μέτρα ανακούφισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων με εφαρμογή σχεδίου ανάλογου με αυτό που εφαρμόστηκε στις  πληγείσες  περιοχές της Θεσσαλίας  από τον  «ΙΑΝΟ».

Συγκεκριμένα:

1) Άμεση χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων που επλήγησαν για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας  και των υποδομών.

2) Άμεση ενίσχυση των πληγέντων με 5.000 Ευρώ για τους κατοίκους και 8.000 για καταστήματα και εγκαταστάσεις.

3) Καταγραφή και εξατομίκευση των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο, στις κατοικίες και την οικοσκευή, στις επιχειρήσεις και σε κάθε μορφής εγκατάσταση και υποδομή.

4) Αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών και άλλων υποχρεώσεων προς δημόσιο, Δήμους και ΔΕΚΟ.

5)Γενναία χρηματοδότηση Περιφερειακού σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης και υδραυλικών έργων.

Και για να μην γινόμαστε κάθε τόσο «στο ίδιο έργο θεατές», η Κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει επιτέλους ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί πολιτική προστασίας με ένα μαξιμαλιστικό και συγκεντρωτικό μοντέλο που υιοθέτησε με τον ν. 4662/20. Χρειάζεται  αλλαγή πολιτικής τώρα»».

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.