ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ


0
(0)

Η ζωή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας καθημερινά επιδεινώνεται. Η πλήρης ασυδοσία που νιώθει η εργοδοσία έχει τροφοδοτηθεί από τους νόμους όλων των τελευταίων ετών και τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησής σας που καταργεί στην πράξη τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, η γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου οι οποίες και φέτος ξεπέρασαν στις νέες προσλήψεις τις σταθερές εργασιακές σχέσεις, η εκτίναξη της ενοικιαζόμενης εργασίας, της εργολαβικής απασχόλησης σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των θανατηφόρων στη βιομηχανία και σε όλους τους κλάδους.

Το οκτάωρο έχει μετατραπεί σε δεκάωρο και δωδεκάωρο. Επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο του εμπορίου παραβιάζουν συστηματικά το ημερήσιο ωράριο, έχουν καταργήσει εντελώς την Κυριακάτικη Αργία με τις ευλογίες της κυβέρνησης χωρίς να λογοδοτούν πουθενά. Η εργοδοτική τρομοκρατία έχει μεγαλώσει σε όλους τους κλάδους με απολύσεις συνδικαλιστών, βιαιοπραγίες σε εργαζόμενους που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους, τα δώρα τους, ακόμα και πυροβολισμούς σε μετανάστες εργάτες γης στον Μαραθώνα πριν λίγες μέρες.

Παραμένει η κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τον απαράδεκτο νόμο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ (νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου) και η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού γίνεται με υπουργική απόφαση με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι κατώτεροι μισθοί παραμένουν παγωμένοι και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στο γύψο.

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Εργασίας στις ελάχιστες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από Ομοσπονδίες, σωματεία και την εργοδοτική πλευρά, όπως η σύμβαση του επισιτισμού που καλύπτει πάνω από 300.000 εργαζόμενους, για να την κηρύξει ως οφείλει ως υποχρεωτική απαιτεί από τα σωματεία των εργαζομένων οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει ότι δε βλάπτει η ΣΣΕ την κερδοφορία των επιχειρήσεων! Δίνει ακόμα ο νόμος της κυβέρνησής σας τη δυνατότητα στον Υπουργό να εξαιρεί από την εφαρμογή της σύμβασης όποιον επιχειρηματία το επιθυμεί!

Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι ενώσεις των εργοδοτών, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις, αρνούνται ακόμα και να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις και να υπογράψουν κλαδικές ΣΣΕ με χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα τον όμιλο ΟΤΕ που οδήγησε τους εργαζόμενους σε πολυήμερη απεργία.

Το νέο ασφαλιστικό που βρίσκεται αυτές τις μέρες σε διαδικασία διαβούλευσης, πατάει πάνω στην αρχιτεκτονική του νομού Κατρούγκαλου υποθηκεύοντας το μέλλον και τη ζωή των νέων εργαζομένων. Οι σημερινές εργασιακές σχέσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, η εκτεταμένη ανεργία που σύμφωνα με στοιχεία είναι παγιωμένη στο 1εκατομ περίπου, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κακοπληρωμένες παροχές και συντάξεις, σπρώχνει χιλιάδες εργαζόμενους στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών της υγείας

Μεγάλες επιχειρήσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας ιδιωτικοποιούνται ή κλείνουν όπως η ΛΑΡΚΟ με συνειδητή οικονομική δολιοφθορά από την κυβέρνηση για να οδηγηθεί στο λουκέτο, οι λιγνιτικές μονάδες σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, αγωνία για την τύχη των εργαζόμενων στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, απόλυση 5.500 χιλιάδων νέων πτυχιούχων που συμμετείχαν σε πρόγραμμα απασχόλησης κ.α.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός:

1) Αν προτίθεται να καταργήσει όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε μια εργασιακή ζούγκλα από το 2010 μέχρι σήμερα και να επαναφέρει τον νόμο 1876/90. Να επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ τον οποίο με νόμο η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μείωσε 22% και 32% για τους νέους, να επαναφέρει την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο σε περίπτωση συρροής Συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τον καθορισμό του κατώτερου μισθού με Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι με υπουργική απόφαση, την επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ.

2) τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την στελέχωση με προσλήψεις στο σώμα επιθεωρητών εργασίας, για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων στους εργασιακούς χώρους.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. και Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ

Δημήτρης Κουτσούμπας

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΙΝ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ Τ/Σ OPEN

Η χώρα γίνεται ορμητήριο επεμβάσεων, αλλά και στόχος αντιποίνων

Η κατάπτυστη συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την επέκταση των βάσεων μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αλλά και σε στόχο αντιποίνων, σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο κανάλι «Open».

Ανέφερε ότι η διέλευση του τουρκικού ερευνητικού «Oruc Reis» ήταν μια πράξη εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας και έγινε σε μια σημαδιακή στιγμή που ήταν η επέτειος των Ιμίων και η επόμενη μέρα της ψήφισης της κατάπτυστης συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις. Πρόσθεσε ότι η λογική Πόντιου Πιλάτου των ΗΠΑ και της ΕΕ ενισχύει την τουρκική επιθετικότητα.

Για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό σημείωσε ότι είναι συνυπεύθυνοι ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο μετατρέποντάς την σε φυλακή ψυχών. Ανέφερε ότι πρέπει να αμφισβητηθούν οι συμφωνίες του Δουβλίνου και ΕΕ – Τουρκίας.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.