ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 10 Μαρτίου 2020 by energinews (admin)

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ,  προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση στη χώρα του νέου κορωνοϊού, προβλέπονται μεταξύ άλλων το μέτρο της αποχής από την εργασία, η προσωρινή παύση της λειτουργίας βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, σχολείων και σχολών.   Πρόκειται για έκτακτα μέτρα, που αποσκοπούν αφενός να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού στον υγιή πληθυσμό και αφετέρου ασθενείς που μπορούν να αντιμετωπιστούν με “κατ’ οίκον νοσηλεία”.

Όπως είναι κατανοητό για την υλοποίησή τους απαιτείται τα μέτρα αυτά να συνοδεύονται με κυβερνητικές αποφάσεις, που να διασφαλίζουν και να κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, που είτε νοσούν οι ίδιοι και μένουν στο σπίτι, είτε περιθάλπουν ασθενείς της οικογένειάς τους, είτε έχει διακοπεί η εργασία τους, λόγω των προληπτικών μέτρων.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση που να διασφαλίζει σε αυτές τις περιπτώσεις τις αναγκαίες πρόσθετες άδειες με πλήρη καταβολή των αποδοχών και της ασφαλιστικής κάλυψης. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε πιέσεις της εργοδοσίας και με κίνδυνο ένα αναγκαίο μέτρο προστασίας να υπονομεύεται στην εφαρμογή του αφού δε διασφαλίζεται η υποχρεωτικότητά του.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, αν προτίθεται να πάρει μέτρα ώστε να εξασφαλίσει πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

α) Σε όσους εργαζόμενους νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν.

β) Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού.

γ) Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.

δ) Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

 

Ο Βουλευτής

Κατσώτης Χρήστος

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.