«Επανακατατέθηκε η τροπολογία για την ενίσχυση των πληγέντων απο τις πρόσφατες καταστροφές στην Κρήτη».


0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 18 Νοεμβρίου 2020 by manos (seo)-admin

Το Κίνημα Αλλαγής επανακατέθεσε την τροπολογία για την ενίσχυση των πληγέντων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, συμπληρωμένη και με τις διατάξεις του ν4737/20 που αφορούν την αποζημίωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων, σύμφωνα με την οποία θα ακολουθηθεί η ολοκληρωμένη και σύντομη διαδικασία που προβλέφθηκε από τον ν. 4728/20 για τους πληγέντες του Ιανού στη Θεσσαλία.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 17/11 το Υπουργείο Οικονομικών επιφυλάχθηκε, δεν έκανε δεκτή την τροπολογία, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τις διαδικασίες που προβλέπονται, προκειμένου να εξατομικευτούν οι ζημιές και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις τόσο για τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις, όσο και για την αγροτική παραγωγή.

Το κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:

 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

 Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα της Γεωργίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Κουβέιτ».

 Θέμα: «Ενίσχυση πληγέντων από φυσικές καταστροφές στη Κρήτη με αναλογική εφαρμογή του νόμου 4728/20 για τον «Ιανό» και για τους Δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνου, τον Δήμο Οροπεδίου της Π.Ε. Λασιθίου και τους Δήμους Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδας και την Δημοτική Ενότητα Νέας Αλικαρνασσού της Π.Ε. Ηρακλείου αλλά και τους Δήμους Πλατανιά, Αποκόρωνα και Κισσάμου της Π.Ε. Χανίων».

 Αιτιολογική Έκθεση

 Προκειμένου να στηριχθούν άμεσα οι πληγέντες και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τις καταστροφές που προκάλεσαν τις προηγούμενες μέρες τα ακραία καιρικά φαινόμενα  σε Δήμους της Κρήτης και συγκεκριμένα για τους Δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνου, τον Δήμο Οροπεδίου της Π.Ε. Λασιθίου και τους Δήμους Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδας και την Δημοτική Ενότητα Νέας Αλικαρνασσού της Π.Ε. Ηρακλείου αλλά και τους Δήμους Πλατανιά, Αποκόρωνα και Κισσάμου  της Π.Ε. Χανίων, απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών των Υπουργείων και της αυτοδιοίκησης, με βάση το υφιστάμενο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει για τη στήριξη των πληγέντων (ν.4728/20) αλλά και τις Υπουργικές καθώς και τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του, χωρίς επανάληψη της γραφειοκρατικής διαδικασίας έκδοσης αντίστοιχων αποφάσεων, παρά μόνο όπου κρίνεται απαραίτητο.

Επιπλέον, στις παραπάνω περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν, εκτός των μέτρων που προβλέπονται στα άρθρα 1 έως 8 του ν.4728/20όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, εφαρμόζεται και κάθε ευεργετική διάταξη που ισχύει για την ενίσχυση των πληγέντων από τον «Ιανό» όπως τα άρθρα, τεσσαρακοστό δεύτερο έως και τεσσαρακοστό πέμπτο, του Κεφαλαίου Ε, του ν.4737/2020 αλλά κάθε διάταξη που προβλέπει ειδικές διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Για τα παραπάνω προτείνεται το παρακάτω άρθρο.

 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

 Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα της Γεωργίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Κουβέιτ».

Άρθρο……

 1.Οι διατάξεις των άρθρων 1-8 του ν.4728/20, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν καθώς και οι Υπουργικές και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή  τους, έχουν αναλογική εφαρμογή και για τους Δήμους της Κρήτης και συγκεκριμένα για τους Δήμους της Π.Ε Ρεθύμνου, τον Δήμο Οροπεδίου της Π.Ε. Λασιθίου και τους Δήμους Χερσονήσου, Μινώα Πεδιάδας και την Δημοτική Ενότητα Νέας Αλικαρνασσού της Π.Ε. Ηρακλείου αλλά και τους Δήμους Πλατανιά, Αποκόρωνα και Κισσάμου,  της Π.Ε. Χανίων, οι οποίοι εντάσσονται στον πίνακα του άρθρου 5 παρ. 1 του ως άνω νόμου.

2.Η καταληκτική προθεσμία της παρ. 11 του άρθρου 8 του ν.4728/20 για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης με μορφή επιδόματος, για τους δήμους της προηγούμενης παραγράφου, ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2020 και μπορεί να παραταθεί με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει την 28η Φεβρουαρίου 2021.

3.Στις περιοχές  των δήμων της Κρήτης της παραγράφου 1, πέραν των άρθρων 1 έως 8 του ν.4728/20 όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, έχουν εφαρμογή και τα άρθρα τεσσαρακοστό δεύτερο έως και τεσσαρακοστό πέμπτο, του Κεφαλαίου Ε, του ν.4737/20 και όλες οι διατάξεις που προβλέπουν μέτρα ενίσχυσης  των πληγέντων, φυσικών και νομικών προσώπων από τον «Ιανό» καθώς και οι διατάξεις που προβλέπουν ειδικές διαδικασίες εκτέλεσης έργων  αποκατάστασης των υποδομών που επλήγησαν από τον Μεσογειακό κυκλώνα στη Θεσσαλία.

 Οι προτείνοντες Βουλευτές: Βασίλειος Κεγκέρογλου, Απόστολος Πάνας, Μιχάλης Κατρίνης, Γιώργος Καμίνης, Ευαγγελία Λιακούλη, Χρήστος Γκόκας, Ανδρέας Πουλάς και Κώστας Σκανδαλίδης.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Like

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.