«Επαγρύπνηση και συντονισμός», το μήνυμα από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηρακλείου για τον «Μπάλλο»

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 13 Οκτωβρίου 2021 by manos (seo)-admin

Συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου υπό την προεδρία του ΑντιπεριφερειάρχηΗρακλείου Νίκου Συριγωνάκη και παρουσία του Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, Μανόλη Παραβολιδάκη καθώς και εκπροσώπων του Στρατού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας εθελοντών κι όλων των εμπλεκομένων φορέων με την πολιτική προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Η συνεδρίαση έγινε στο πλαίσιο των προβλέψεων για επιδείνωση των καιρικών συνθηκών από αύριο Πέμπτη για την οποία έχει εκδοθεί σχετικό δελτίο από την πολιτική προστασία της Περιφέρειας Κρήτης. 

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, αναμένεται η έλευση του καιρικού συστήματος με το όνομα ΜΠΑΛΛΟΣ (BALLOS), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους και θα επηρεάσουν την Κρήτη από τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου.

Να σημειωθεί πως όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

«Θέλω να εξάρω και να επαινέσω τη μαζική συμμετοχή όλων των φορέων. Στη συνεδρίαση δόθηκε η δυνατότητα να τοποθετηθούν όλοι και να δούμε το βαθμό ετοιμότητας κάθε φορέα. Συμπερασματικά μπορώ να πω ότι υπάρχει μία αγαστή συνεργασία και συντονισμός όλων των φορέων για την επικείμενη επιδείνωση του καιρού», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκτιμάται πως μπορεί να εκδηλωθούν νοτιοανατολικά της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, κυρίως στις περιοχές της Μεσσαράς και του Δήμου Βιάννου. «Φυσικά δεν μπορούν να προβλεφθούν 100% τα φαινόμενα, όμως αυτό το οποίο τονίστηκε από όλους τους φορείς είναι ότι βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Θα υπάρχουν κλιμάκια στις περιοχές που εκτιμάται πως θα πληγούν υπάρχει ετοιμότητα, υπάρχει συντονισμός και επαγρύπνηση. Ελπίζουμε να μην έχουμε συνέπειες από αυτό το κύμα της κακοκαιρίας που εκτιμάται πως θα εκδηλωθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης έως και την Παρασκευή», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Υπενθυμίζεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

•​Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

•​Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

•​Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

•​Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

•​Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

•​Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

•​Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

100  ΕΛΑΣ

199  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ

112  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

108 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Δείτε περισσότερες οδηγίες προστασίας στον σύνδεσμο:

https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena

Περιφέρεια Κρήτης

Γραφείο Τύπου

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.