Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Ρόδο

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 4 Ιουνίου 2020 by energinews (admin)

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη ΡόδοΟ Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αύριο Πέμπτη 4 Ιουνίου, θα επισκεφτεί το νησί της Ρόδου όπου θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δωδεκανήσου και φορείς της Ρόδου.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

09.30             Περιοδεία στην παλιά πόλη και συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλη

10.30              Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο

12.00              Σύσκεψη με φορείς του τουρισμού (Πηγές Καλλιθέας)

18.30              Συνάντηση με Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη (Δημαρχείο)

19.00              Συνάντηση με τους Δημάρχους των νησιών Δωδεκανήσου (Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου)

Γιάννης Μπουρνούς: Τελειωτικό χτύπημα στον αθλητισμό από τον κ. Αυγενάκη

 Δήλωση Βουλευτή Ν. Λέσβου και Τομεάρχη Αθλητισμού ΣΥΡΙΖΑ για τις Επιχορηγήσεις στις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες

Ανακοινώθηκαν σήμερα, με καθυστέρηση σχεδόν έξι μηνών, οι τελικές πιστώσεις, που αφορούν στις τακτικές ετήσιες επιχορηγήσεις των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών.

Μετά από μια μακρά περίοδο αναμονής, που χαρακτηρίστηκε από σημαντικές καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των δόσεων της τακτικής επιχορήγησης προς τις ομοσπονδίες, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα κλίμα αβεβαιότητας και που σημαδεύτηκε από το καθολικό lockdown στον αθλητισμό, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, που μοίρασε, κατά τα άλλα, πολλά “συμβολικά ευχαριστώ” το προηγούμενο διάστημα προς την αθλητική κοινότητα, παρατείνει την κρίση στον ελληνικό αθλητισμό.

Την ώρα που ακόμα δεν έχει ληφθεί, ούτε καν ανακοινωθεί, κανένα ειδικό μέτρο οικονομικής στήριξης του αθλητισμού και που η πλειονότητα των αθλητικών σωματείων αντιμετωπίζει καταστάσεις οικονομικής ασφυξίας με την πλειονότητα να απειλείται με λουκέτο, ο κ. Αυγενάκης αποφάσισε να επιβάλει μειώσεις, που ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις το 10% και φτάνουν έως το 15%.

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικά συνθήκες, οι ετήσιες τακτικές επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών παρουσίαζαν μια σταθερή μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 10%, με απώτερο σκοπό την ουσιαστική συνδρομή της Πολιτείας στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Αντίθετα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού ακολουθεί, όπως φαίνεται, την κυβερνητική στρατηγική της “ανοσίας της αγέλης” και στον αθλητισμό. Αντί σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που τα έσοδα των ομοσπονδιών καταρρέουν, να τις στηρίξει έμπρακτα αυξάνοντας την ετήσια επιχορήγηση, προχωρά σε μειώσεις.

Αγνοεί, μάλλον, ο Υφυπουργός ότι η λογική της τακτικής “ας επιβιώσει ο πιο δυνατός” είναι και αθέμιτη αλλά και ασύμβατη με τον αθλητισμό.

Προφανώς, ο κ. Αυγενάκης, αν και κρυπτόμενος – όπως συνηθίζει στα δύσκολα – πίσω από το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα “Χίλων”, νομίζει, αφελώς, ότι μπορεί με αυτόν τον τρόπο να ασκήσει πίεση στις ομοσπονδίες εν όψει των εκλογών τους το φθινόπωρο.

Να είναι σίγουρος ότι ο κόσμος του αθλητισμού θα είναι απέναντί του.

Ν. Παππάς: «Με 3,5 δισ. ευρώ ενίσχυσαν το πελατειακό τους φιλέτο οι τράπεζες από τα 4,3 δισ. που έριξαν στην αγορά και τα 16 δισ. που δανείστηκαν από την ΕΚΤ. Αποκλεισμένες οι ΜμΕ»

Δήλωση του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκου Παππά, με αφορμή την απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στην επίκαιρη ερώτηση για τα εργαλεία παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις

 

«Με 3,5 δισ. ευρώ ενίσχυσαν το πελατειακό τους φιλέτο οι τράπεζες από τα 4,3 δισ. που έριξαν στην αγορά και τα 16 δισ. που δανείστηκαν από την ΕΚΤ. Αποκλεισμένες οι ΜμΕ»

 

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων παραμένει αποκλεισμένη από τα εργαλεία παροχής ρευστότητας.

Στην επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν ενταχθεί μόνο 50 χιλιάδες επιχειρήσεις.

Στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, μόλις δύο χιλιάδες από τις 250 χιλιάδες επιχειρήσεις που ενδιαφέρθηκαν.

Οι τράπεζες ορθώνουν εμπόδια στην ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και ενθυλακώνουν ποσά, τα οποία διοχετεύουν κατά κύριο λόγο στα πελατειακά τους φιλέτα.

Από την αρχή του έτους έχουν δανειστεί 16 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο για την παροχή ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην αγορά έχουν ρίξει μόλις 4,3 δισ., με τα 3,5 δισ. να δίνονται στους «καλούς» τους πελάτες.

 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σήμερα:

  • Δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τη λειτουργία του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το οποίο η αγορά έχει χαρακτηρίσει πρόγραμμα – «κοροϊδία».
  • Κάλυψε τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Ζαββό, για τη δήλωσή του περί επιχειρήσεων – «ζόμπι» και μίλησε για «στρατηγικούς κακοπληρωτές» που ορθώς μένουν εκτός στήριξης.
  • Έδωσε νέα επιχειρήματα στις τράπεζες για να κρατούν κλειστές τις κάνουλες ρευστότητας, επικαλούμενος και ο ίδιος τα «τραπεζικά κριτήρια».
  • Αποκάλυψε ότι το νέο εγγυοδοτικό ταμείο θα λειτουργεί με τους γνωστούς όρους και προϋποθέσεις των τραπεζών.

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί πλέον απροκάλυπτα.

Εφαρμόζει την «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία και επισήμως.

 

Σημείωση: Επισυνάπτεται γράφημα για το συνολικό ποσό που έχουν δανειστεί οι τράπεζες από την ΕΚΤ και τα χρήματα που έχουν διοχετεύσει στην αγορά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τοποθέτηση της Μ. Τζούφη στην 3η συνεδρίαση για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

«Η υπουργός Παιδείας τορπιλίζει διαρκώς τη συζήτηση, δεν επιθυμεί τη συναίνεση και διαρκώς προσπαθεί να καρπωθεί το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμους τομείς της εκπαίδευσης», τόνισε η Μερόπη Τζούφη στην 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πιο ειδικά, η βουλευτής Ιωαννίνων αναφέρθηκε στις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της ειδικής αγωγής οι οποίες σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες. Επεσήμανε πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε νέα ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης στα γενικά σχολεία, κάλυψε σημαντικές ελλείψεις σε ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ εξασφάλισε τη χρηματοδότηση και δρομολόγησε 4.500 μόνιμες προσλήψεις, οι οποίες έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εντός του 2019».

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως «περίπου το 10% των μαθητών νηπιαγωγείου έχει αναπτυξιακές διαταραχές και άλλου τύπου εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ υπάρχουν και παιδιά που προέρχονται από άλλα πολιτισμικά και γλωσσικά περιβάλλοντα». Κάλεσε την υπουργό Παιδείας να αποσύρει τη διάταξη που προβλέπει την εισαγωγή των αγγλικών στο νηπιαγωγείο, καθώς «δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της νηπιακής εκπαίδευσης».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις διατάξεις που αφορούν στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, σημειώνοντας «πως η κυβέρνηση κάνει μια αυθαίρετη προσπάθεια να λειτουργήσουν εδώ και τώρα τα Πρότυπα σχολεία, δημιουργώντας μια σειρά από σοβαρά προβλήματα».

Ειδική αναφορά έκανε στο πρόβλημα στέγασης των Προτύπων στα Ιωάννινα, καθώς το νέο σχολείο που προτείνει η κα Κεραμέως, έρχεται να καταργήσει το ιστορικό λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής, ένα από τα καλύτερα σχολεία της πόλης. «Η προχειρότητα της ρύθμισης θα έχει ως αποτέλεσμα να διαταραχθεί η εκπαιδευτική καθημερινότητα, αφού οι σημερινοί μαθητές θα αναγκαστούν να διασκορπιστούν, ενώ ταυτόχρονα θα χαθούν δεκάδες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών».

Κλείνοντας, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις σημαντικές ανάγκες της Εκπαίδευσης της Διασποράς. Υπενθύμισε πως η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του προϋπολογισμού, την επιμήκυνση του επιμίσθιου κατά ένα χρόνο και τη διατήρηση της οργανικής θέσης των εκπαιδευτικών που αποσπώνται στα σχολεία του εξωτερικού και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να συνεχίσει την ουσιαστική υποστήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Δήλωση της Π. Πέρκα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, με διάφορες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Δανειζόμενη τη σχετική ρήση του κοινωνιολόγου Leszek Sibilski, ότι «το ποδήλατο είναι υπόθεση όλων μας», θα πω ότι πράγματι, το ποδήλατο είναι υπόθεση δική μου, που απολαμβάνω τις βόλτες μου το σαββατοκύριακο, δική σου που προσπαθείς υπό αντίξοες συνθήκες να το χρησιμοποιήσεις καθημερινά για να πας στη δουλειά σου, αλλά θα έπρεπε κυρίως να είναι υπόθεση της Πολιτείας.

Το ποδήλατο πρωτοστατεί στην ανάπτυξη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην πόλη, γι’ αυτό και δε θα έπρεπε να «εξαντλείται» σε αποσπασματικές δράσεις μια μέρα το χρόνο, αλλά να είναι μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης σχεδιασμού, με στόχο μεταξύ άλλων τη δημιουργία υποδομών προσβάσιμων και φιλικών για τους ποδηλάτες.

Ανατρέχοντας στη θητεία μου ως Γενική Γραμματέας Μεταφορών, το όραμα και ο στρατηγικός σχεδιασμός μέσω των Σχεδιών Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την εισαγωγή του ποδηλάτου στις καθημερινές μας μετακινήσεις, ως μια σεβαστή εναλλακτική στην απόλυτη κυριαρχία του Ι.Χ., ήταν για μένα προτεραιότητα, αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα. Όταν το 2015, οι όποιες παρεμβάσεις στη χώρα μας για τα ΣΒΑΚ ήταν σε επίπεδο κυκλοφοριακής μελέτης, χωρίς τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, όταν δεν υπήρχε καν διοικητική δομή για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, είμαι πραγματικά υπερήφανη που σήμερα, 180 πόλεις τουλάχιστον αναπτύσσουν ΣΒΑΚ, διότι είναι κατά πολλοίς αποτέλεσμα της τότε συλλογικής μας προσπάθειας.

Γι’ αυτό και χαιρετίζω και θα είμαι αρωγός σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που στοχεύει στην αειφορία και τη βιωσιμότητα των πόλεων και την προστασία του περιβάλλοντος. Σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι και οι σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την κατασκευή των δύο ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα, οι οποίοι είναι γεγονός ότι σχεδιάζονται χρόνια, ο πρώτος από το Γκάζι ως την Κηφισιά και ο δεύτερος από την Κατεχάκη στον Ευαγγελισμό, μέσω της Πολυτεχνειούπολης και της Πανεπιστημιούπολης, αλλά και ο προγραμματισμός του «Μεγάλου Περιπάτου» από το Δήμο Αθηναίων, έργο που σχεδιαζόταν επίσης ήδη από το 2018 από την «Ανάπλαση Αθήνας».

Με προβληματίζει όμως η απουσία του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου σ’ αυτόν το σχεδιασμό, του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών. Τη στιγμή που στην Ευρώπη και διεθνώς, με αφορμή τη «στροφή» των πολιτών σε ήπιες μορφές μετακίνησης κατά την πανδημία, ανακοινώνονται πολλά χιλιόμετρα προσωρινών και μόνιμων ποδηλατοδρόμων, με δαπάνη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στην Ελλάδα φαίνεται ότι Υπουργείο δεν είναι έτοιμο να αναλάβει τις αρμοδιότητές του για την αστική κινητικότητα. Είναι γεγονός ότι για την ολοκλήρωση οποιουδήποτε σχεδίου, η αγαστή συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων είναι απαραίτητη, το επισπεύδον Υπουργείο όμως και δη το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, πρέπει να «βγει μπροστά» και να αναλάβει το σχεδιασμό και το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων, αρμοδιότητα που εντάσσεται άλλωστε και στο πλαίσιο της DG MOVE.

Ελπίζουμε λοιπόν το αρμόδιο Υπουργείο να ξεφύγει από απαρχαιωμένες αντιλήψεις όσον αφορά στις μεταφορές και την αστική κινητικότητα, να συνεχίσει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη των ΣΒΑΚ και να συμβάλει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, έτσι ώστε το ποδήλατο να μπει για τα καλά στη ζωή μας, όχι μόνο για άσκηση και αναψυχή, αλλά και για τις καθημερινές μας μετακινήσεις. Η υφιστάμενη δυσμενής υγειονομική συγκυρία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το «παράθυρο ευκαιρίας» για να πάψουμε να έχουμε μια «θλιβερή» πρωτιά: να είναι δηλαδή η Αθήνα η τελευταία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα σε ποδηλατοδρόμους.

 

0

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.