Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: Μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών και ικανοποίηση των αιτημάτων τους

0
(0)

Τελευταία ενημέρωση 11 Φεβρουαρίου 2022 by energinews (admin)

Οι βιοπαλαιστές αγρότες βρίσκονται στους δρόμους και τα μπλόκα δίνοντας αγώνα επιβίωσης. Διεκδικούν και προβάλλουν συγκεκριμένα αιτήματα απέναντι στην ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στα εφόδια και στις τιμές στα προϊόντα που θα τους εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν αλλά και να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες μέτρων από την κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα  αιτήματα που προβάλλουν οι αγρότες αλλά και δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ούτε προσφέρουν έστω μία μικρή ανακούφιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 170 εκατομμύρια τα 100 είναι εξειδίκευση παλιών μέτρων. Δηλαδή μιλάμε για 70 εκατομμύρια τα οποία δεν είναι ούτε ψίχουλα για τις περίπου 500 χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις της χώρας μας. Ειδικά το μέτρο για τους κτηνοτρόφους υπολογίζεται περίπου 1 ευρώ το ζώο, ενώ αφήνονται εκτός όλοι όσοι δεν είχαν τζίρο το δίμηνο Ιανουάριο – Φεβρουάριο, αντίστοιχα το μέτρο για το πετρέλαιο αφήνει εκτός τα 2/3 των αγροτών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

– Να μειωθεί το κόστος παραγωγής λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ( αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και τα εφόδια, κατάργηση του Φ.Π.Α στα μέσα και τα εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας).

– Να εξασφαλίζεται η προστασία τους από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

– Να εφαρμοστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές που να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν το εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.

Ο Βουλευτής

Νίκος Καραθανασόπουλος

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την απόφαση κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ και τις απολύσεις των εργαζομένων

Το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και την απόλυση όλων των εργαζομένων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος. Στόχος να την πουλήσουν απαξιωμένη σε μονοπωλιακούς ομίλους, οδηγώντας στην ανεργία 1.300 εργάτες και στην έξωση 300 οικογενειών από τα σπίτια που τους έχουν παραχωρηθεί, στους σχετικούς οικισμούς.

Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα απαξίωσης και κλεισίματος μιας στρατηγικά σημαντικής βιομηχανίας προχωρά αξιοποιώντας την απαράδεκτη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει πρόστιμο ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή ύψους 4.368.000 ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, με τη δικαιολογία ότι δεν ανέκτησε κρατικές ενισχύσεις που υποτίθεται χορηγήθηκαν στη ΛΑΡΚΟ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί πραγματική πρόκληση, όταν η ΕΕ επιτρέπει κρατικές ενισχύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την εξασφάλιση της κερδοφορίας αεροπορικών και άλλων επιχειρήσεων με πρόσχημα την πανδημία, ενώ δίνεται πακτωλός δις ευρώ σε μονοπωλιακούς ομίλους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του φθηνού δανεισμού, συνδυασμένα με εκτεταμένες φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων.

Η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, αφού με δική τους ευθύνη εκκαθάρισαν την επιχείρηση από τα «θαλασσοδάνεια» των πρώην ιδιοκτητών της, πουλούσαν πάμφθηνα πρώτη ύλη σε μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους, ενώ αγόραζε πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Ελλάδα διαθέτει στο υπέδαφός της το 90% των καταγεγραμμένων κοιτασμάτων νικελίου σε όλη την ΕΕ. Τα μεταλλεύματα αυτά είναι κοβαλτιούχα, γεγονός που τα καθιστά δυσεύρετα σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, σε συνθήκες που προωθείται εκτεταμένα η ηλεκτροκίνηση αποκαλύπτοντας και την υποκρισία της ΕΕ.

Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική επιχείρηση στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο από εγχώρια ιδιόκτητα κοιτάσματα, καλύπτοντας πάνω από το 5% της ευρωπαϊκής αγοράς. Η ΛΑΡΚΟ έχει τη δυνατότητα παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα. Μέσα από την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, θα μπορούσε να καλύψει ανάγκες για την παραγωγή ιατρικών ειδών, ειδών οικιακής χρήσης, υλικών για σύγχρονες κατασκευές, πρώτες ύλες για μεταφορικά μέσα. Έχει στην κατοχή της δικά της μεταλλεία που μπορούν να καλύψουν 100% τις απαιτήσεις σε πρώτες ύλες.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν απορρίψει το αντεργατικό κυβερνητικό σχέδιο και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες εκφράζουν αποφασιστικά τους αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος κατέθεσαν τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

-Στο αίτημα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να συνεχιστεί ενιαία η παραγωγική της λειτουργία, να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση και να αυξηθεί η παραγωγή σε ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους;

-Στο αίτημα για διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων;

-Στην ανάγκη ακύρωσης των απαράδεκτων προστίμων που έχουν επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;».

11/02/2022                                    Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με την Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Δήμου Ξηρομέρου Καλάμου Αιτ/νίας και Καστού Λευκάδας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό, με την Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Δήμου Ξηρομέρου Καλάμου Αιτ/νίας και Καστού Λευκάδας ενάντια στην υπό ίδρυση Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.

Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμα ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κόμματος και ο Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε στην Επιτροπή Αγώνα τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους για την άμεση ακύρωση της σχεδιαζόμενης “Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών” (ΠΟΑΥ) στις Εχινάδες Νήσους και την Αιτωλοακαρνανία, που θα οδηγήσει σε επέκταση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα των ιχθυοαποθεμάτων των παράκτιων περιοχών. Πρόκειται για έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής. Η δημιουργία ΠΟΑΥ θα βάλει ταφόπλακα στις όποιες προϋποθέσεις για ικανοποίηση των αναγκών της ευρύτερης περιοχής για ψάρεμα, ξεκούραση, αναψυχή, θαλάσσια μπάνια κ.ά.

Τόνισε ακόμα την ανάγκη να εξασφαλιστούν όλοι οι όροι για τη δραστική μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον από τις υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες και ότι καμία απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί χωρίς τη συμμετοχή και τη συμφωνία των κατοίκων και φορέων της περιοχής, όπως δικαίως διεκδικεί και η Επιτροπή Αγώνα.

 

 

ΑΘΗΝΑ 11/2/2022 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

6

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το αξιολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Πλήθος ψήφων 0

Δεν υπάρχουν ψήφοι μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.